Sistine Şapeli'nin bacasından bugün akşam saatlerinde (Perşembe) beyaz duman yükseldi.Beyaz duman Vatikan'da toplanan 133 Roma Katolik kardinallerinin yeni papa seçmek için karmaşık ve gizli süreci tamamladığını işaret ediyor.
Beyaz duman: Şimdi ne olacak?
Papa Francis'in halefi, toplanan 133 kardinalde en az 89'unun oyunu alması belirleniyor.
Katolik Kilisesi'nin yeni liderinin adı, daha sonra üst düzey bir kardinalin Aziz Petrus Bazilikası'nın balkonundan “Habemus Papam!” (Latince “Bir papa seçildi!” anlamına gelir) sözlerini söylemesiyle açıklanacak. Kardinal daha sonra kazananın doğum adını Latince okur ve seçtiği ismi açıklar. Yeni papa daha sonra ilk kez halka görünerek aynı balkondan kutsama yapması bekleniyor.
White smoke! The 133 Cardinal electors gathered in the Vatican’s Sistine Chapel have elected the new Pope. He will appear soon at the central window of St. Peter’s Basilica. pic.twitter.com/XejI7mY43m
— Vatican News (@VaticanNews) May 8, 2025
Vatikan'da beyaz duman çanlar ve sevinçle karşılandı
Aziz Petrus Meydanı'ndaki kalabalık, beyaz dumanın ortaya çıkmasıyla “Viva il papa!” diye bağırarak sevinç çığlıkları attı. Rahipler haç işareti yaparken, rahibeler gözyaşlarına boğuldu. Bu, Papa Francis'in halefinin seçildiğini işaret ediyor.
Kardinaller, Papa Francis'in halefi olacak yeni papayı seçmek için papalık konklavının ikinci gününde gizli bir toplantı yaptı. Konklav Çarşamba öğleden sonra Vatikan'da başladı, ancak ilk tur oylamaları Sistine Şapeli'nin bacasından siyah duman çıkmasıyla sonuçlandı. Kilise liderleri, yeni papanın dünya çapında 1,4 milyar inananı bulunan, çeşitlilik içeren ancak bölünmüş bir kurumu birleştirebileceğini umuyor.