Hindistan-Pakistan çatışmaları: Çin yapımı savaş jetlerinin gücü görüldü

Çin yapımı J-10C jetleri ilk kez savaşa katıldı (Reuters)
Çin yapımı J-10C jetleri ilk kez savaşa katıldı (Reuters)
TT

Hindistan-Pakistan çatışmaları: Çin yapımı savaş jetlerinin gücü görüldü

Çin yapımı J-10C jetleri ilk kez savaşa katıldı (Reuters)
Çin yapımı J-10C jetleri ilk kez savaşa katıldı (Reuters)

Pakistan'ın Hindistan'la çatışmalarda kullandığı J-10C savaş jetleri, Çin yapımı uçakların potansiyelini gösterdi. 

Pakistan ordusu, J-10C’leri kullanarak çatışmalarda Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait 5 savaş uçağını düşürdüklerini iddia etmişti. Ancak Yeni Delhi yönetimi bunu doğrulamamıştı. 

Pakistan Dışişleri Bakanı İshak Dar, düşürülen uçaklar arasında Fransız yapımı Rafale jetleri olduğunu savunmuştu. ABD de İslamabad'ın iddialarını doğrulamıştı.

Guardian’ın analizinde, J-10C’lerin ve bunların taşıdığı PL-15 füzelerinin ilk kez sıcak çatışmada kullanıldığına dikkat çekiliyor. Pakistan-Hindistan çatışmalarının, bu anlamda Çin askeri sanayisinin kabiliyetleri için bir “test alanı” sunduğu yazılıyor. 

Pekin, İslamabad yönetiminin çok önemli bir müttefiki. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri) verilerine göre Çin, Pakistan’ın savaş uçaklarından donanma gemilerine ve füzelerine kadar silah stokunun yüzde 80’inden fazlasını sağlıyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Alman Marshall Vakfı’ndan Andrew Small, Pakistan-Hindistan çatışması sayesinde Çin’in, kendi silahlarının Batılı muadillerine karşı nasıl performans sergilediğini gördüğünü belirtiyor. 

Hindistan, hem Çin’in en büyük rakibi ABD, hem de en yakın müttefiki Rusya’nın desteğine sahip. Yeni Delhi, silah ithalatının yüzde 36’sını Rusya’dan yapıyor. 

Diğer yandan Çin’in askeri teknolojilerinin test edilmesi, Tayvan meselesi bakımından da önem taşıyor. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Stimson Merkezi’nden Yun Sun, şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Hindistan, çatışmalarda Amerikan silah sistemlerini kullanmadı. Ancak Çin’in J-10 jetleri ve PL-15 füzelerinin şaşırtıcı zaferi, Tayvan meselesiyle ilgili askeri güç dengelerinin yeniden gözden geçirilmesine yol açabilir.

Hindistan-Pakistan çatışmaları

Hindistan'ın idaresindeki Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde 22 Nisan'da düzenlenen saldırıda 26 turist öldürülmüş, olayı Pakistan'da yasaklı Leşker-i Tayyibe (LET) örgütünün uzantısı olan Direniş Cephesi (TRF) üstlenmişti. Keşmir Direnişi diye de bilinen radikal İslamcı örgütten yapılan açıklamada, bölgedeki "demografik değişime" karşı çıkıldığı belirtilmişti.

Bunun ardından Yeni Delhi yönetimi, saldırıyı düzenleyenlerin Pakistan'dan geldiği suçlamasında bulunmuş, İslamabad ise iddiaları reddetmişti.

Hindistan’ın 6 Mayıs’taki saldırılarıyla iki nükleer güç arasında çatışmalar başlamış, daha sonra ABD arabuluculuğunda 10 Mayıs’ta ateşkes ilan edilmişti. 

Independent Türkçe, Guardian, CNN



Trump’tan evsizlere karşı sert adım: Zorla hastaneye yatırılacaklar

ABD'de evsiz kişi sayısı geçen yıl 770 bine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı (Reuters)
ABD'de evsiz kişi sayısı geçen yıl 770 bine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı (Reuters)
TT

Trump’tan evsizlere karşı sert adım: Zorla hastaneye yatırılacaklar

ABD'de evsiz kişi sayısı geçen yıl 770 bine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı (Reuters)
ABD'de evsiz kişi sayısı geçen yıl 770 bine yükselerek rekor seviyeye ulaşmıştı (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, evsiz insanların akıl hastalığı ve bağımlılık nedeniyle uzun süreli olarak zorla hastaneye yatırılmasını kolaylaştıracak bir kararname imzaladı.

Trump’ın perşembe günü imzaladığı kararnamede, bu adımın “kamusal düzeni yeniden tesis etmek” amacıyla yapıldığı savunuluyor.

Kararname kapsamında, akıl hastalıkları ya da uyuşturucu kullanımıyla ilgili davaların görüldüğü mahkemelere fonların artırılması öngörülüyor.

Ayrıca şehirlerde izinsiz kamp kurma, boş evlerin işgal edilmesi ve kamuya açık alanda uyuşturucu kullanımı gibi konularda “azami denetim” politikası uygulayan eyaletlere daha fazla fon sağlanması planlanıyor.

Trump’ın kararnamesi, hukuki ve etik tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanlar, bu girişimin etkisinin sınırlı olabileceğini çünkü bu yasaların her eyaletin kendi yetki alanında olduğunu belirtiyor.

Ulusal Evsizlik Hukuku Merkezi İletişim Direktörü Jesse Rabinowitz, insanların hastanede tedaviye zorlanmasının etik dışı olduğunu belirterek şunları söylüyor:

En güvenli topluluklar, fakir ya da hasta olmayı suç haline getirenler değil, insanlara sunacak en fazla konut ve kaynağa sahip olanlardır.

Haberde, Trump yönetiminin Madde Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı Hizmetleri İdaresi tarafından yönetilen pandemi hibelerinde 1 milyar dolardan fazla kesintiye gittiği de hatırlatılıyor. 

Eski ABD Başkanı Joe Biden yönetiminde uyuşturucu politikalarıyla ilgili çalışmalar yapan Regina LaBelle, bir yandan fonları kesip diğer yandan böyle kararnameler yayımlamanın sorunları çözmeyeceğini belirtiyor.

Bazelon Akıl Sağlığı Merkezi'nden Jennifer Mathis de kesintiler nedeniyle sağlık sisteminin halihazırda yük altında olduğuna işaret ederek, “Daha fazla insanı hastanelere kapatmak çözüm değildir” diyor.

Independent Türkçe, Washington Post, NPR