Trump'ın Putin'i ‘deli’ olarak tanımlamasının ardından Kremlin: Üzerinde duygusal bir yük var

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)
TT

Trump'ın Putin'i ‘deli’ olarak tanımlamasının ardından Kremlin: Üzerinde duygusal bir yük var

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)

Kremlin bugün yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ‘tamamen çıldırdığı’ yönündeki sözlerinin aşırı duygu yüklemesinden kaynaklanmış olabileceğini belirtirken, Moskova'nın Ukrayna konusunda barış görüşmelerine başlamasına yardımcı olduğu için ABD Başkanı’na teşekkür etti.

Trump, Putin'in Ukrayna'daki savaşın en büyük hava saldırısını başlatarak ‘tamamen çıldırdığını’ söylemiş ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'yi de azarlamasına rağmen Moskova'ya yeni yaptırımlar uygulamayı düşündüğünü ifade etmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Trump'ın Putin hakkındaki sözleri sorulduğunda şöyle cevap verdi: “Amerikalılara ve bizzat Başkan Trump'a bu müzakere sürecinin organize edilmesine ve başlatılmasına yardımcı oldukları için gerçekten minnettarız… Tabii ki aynı zamanda bu çok kritik bir an ve elbette herkes için aşırı duygusal yüklenme ve duygusal tepkilerle ilişkili.”

Peskov basın toplantısı sırasında “Başkan Putin ülkemizin güvenliğini sağlamak için gerekli kararları alıyor” dedi ve Rus saldırılarının Ukrayna saldırılarına bir yanıt olduğunu kaydetti.

Trump Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile her zaman çok iyi bir ilişkim oldu ama ona son günlerde bir şeyler oldu. Tamamen çıldırmış durumda” ifadelerini kullandı.

Trump, “Her zaman Ukrayna'nın sadece bir bölümünü değil tamamını istediğini söyledim. Bu doğru olabilir, ancak bunu yaparsa Rusya'nın çöküşüne yol açacaktır” dedi.

Trump ayrıca sık sık öfkesinin hedefi olan Zelensky'yi de eleştirerek onu ‘konuşma tarzıyla ülkesine iyilik yapmamakla’ suçladı.



Trump'ın ticaret savaşı Çin ekonomisini zayıflatıyor mu?

Çin'in üretim sektörü özellikle otomasyon teknolojisiyle öne çıkıyor (Reuters)
Çin'in üretim sektörü özellikle otomasyon teknolojisiyle öne çıkıyor (Reuters)
TT

Trump'ın ticaret savaşı Çin ekonomisini zayıflatıyor mu?

Çin'in üretim sektörü özellikle otomasyon teknolojisiyle öne çıkıyor (Reuters)
Çin'in üretim sektörü özellikle otomasyon teknolojisiyle öne çıkıyor (Reuters)

ABD’nin başlattığı ticaret savaşında Çin, yurtiçi piyasayı hareketlendirmeye çalışıyor. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) analizinde, Pekin’in iç tüketimi desteklemeyi ilk kez en önemli politika önceliği haline getirdiği yazılıyor. 

Haberde, eski beyaz eşya, araç ve elektroniklerin yeni ürünlerle takasına yönelik hükümet sübvansiyonlarının 300 milyar yuanı (yaklaşık 1,6 trilyon TL) bulduğu belirtiliyor. Bunun kısa vadede satışları artırdığı ifade ediliyor. 

Diğer yandan bu teşviklerin, uzun süredir ekonomik büyümeyi sağlayan imalat politikasını bir anda değiştirmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileriyle başlattığı ticaret savaşının ardından Pekin’in ihracat kapasitesinin baskı altında kaldığı, Çin yönetiminin ekonomiyi tüketime ağırlık vererek yeniden dengelemeyi hedeflediği belirtiliyor. 

Pekin yönetimine bağlı düşünce kuruluşu Çin Ekonomik Reform Derneği'nin başkanı Peng Sen, yakın zamanda katıldığı bir forumda şu değerlendirmeleri paylaşmıştı:  

Geçmişte mali kaynaklarımız ağırlıklı olarak projelere yatırımı destekliyordu. Şimdiyse insana yatırıma geçmemiz gerekiyor.

New York Times’ın (NYT) analizinde de Washington’ın gümrük tarifelerinin, Çin'in ihracata dayalı ekonomisi için istihdam sorunu yaratabileceği yazılıyor.

Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileriyle Washington-Pekin hattında yeni bir ticaret savaşı başlamıştı. ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125'e yükseltmişti.

Daha sonra taraflar arasında yapılan müzakerelerle ABD, Çin mallarına uyguladığı gümrük vergilerini yüzde 30'a, Çin de yüzde 10'a düşürme taahhüdü vermişti. 12 Mayıs'ta alınan kararın 90 gün içinde uygulanacağı bildirilmişti.

Fransa merkezli yatırım bankası Natixis’in Asya-Pasifik bölgesi başekonomisti Alicia Garcia-Herrero, Çin'in imalat sektöründe 100 milyon kişiye istihdam sağlayan işleri koruması gerekeceğini belirtiyor. 

NYT’ye konuşan ekonomist, Trump’ın gümrük tarifeleri mevcut yüzde 30 oranında kalırsa, Çin’den ABD’ye yapılan ihracatın yarı yarıya düşeceğini söylüyor. Bu da imalat sektöründe 6 milyona yakın istihdam kaybı yaşanacağı anlamına geliyor. Eğer ticaret savaşı ilk belirlenen tarifeler üzerinden devam ederse bu kayıp 9 milyona kadar çıkabilir. 

Independent Türkçe, New York Times, Wall Street Journal