Yeni komedi dizisi ilk sezonuyla rekor kırdı

43 yaşındaki Kanadalı aktör ve komedyen Seth Rogen, daha önce üç Altın Küre ve 5 Emmy Ödülü'ne aday gösterilmişti (Apple)
43 yaşındaki Kanadalı aktör ve komedyen Seth Rogen, daha önce üç Altın Küre ve 5 Emmy Ödülü'ne aday gösterilmişti (Apple)
TT

Yeni komedi dizisi ilk sezonuyla rekor kırdı

43 yaşındaki Kanadalı aktör ve komedyen Seth Rogen, daha önce üç Altın Küre ve 5 Emmy Ödülü'ne aday gösterilmişti (Apple)
43 yaşındaki Kanadalı aktör ve komedyen Seth Rogen, daha önce üç Altın Küre ve 5 Emmy Ödülü'ne aday gösterilmişti (Apple)

Apple TV+, yeni komedi dizisi The Studio'yla Emmy Ödülleri'nde tarihi bir başarıya imza attı. Dizi, ilk sezonunda 23 adaylık alarak bir komedi dizisinin elde ettiği en yüksek adaylık sayısına ulaştı. Ayrıca geçen yıl bu alanda zirveye çıkan The Bear'la birlikte tüm zamanların en çok aday gösterilen komedisi oldu.

Rekor daha önce, yine bir Apple TV+ yapımı olan Ted Lasso tarafından 2021'de kırılmıştı. Dizi, ilk yılında 20 adaylık almış; Jason Sudeikis, Brett Goldstein ve Hannah Waddingham gibi isimlere oyunculuk ödülleri kazandırmış ve En İyi Komedi Dizisi dahil toplam 7 Emmy'yle taçlanmıştı.

Seth Rogen, The Studio'da yönetmenlik, senaristlik, başrol oyunculuğu ve yapımcılığı bir arada üstleniyor.

Dizi, Hollywood'un zorlu ortamında, bir stüdyo yöneticisinin ticari baskılarla sanatsal tutkusu arasında sıkışıp kalmasını konu alıyor.

Catherine O'Hara, Ike Barinholtz, Chase Sui Wonders ve Kathryn Hahn gibi isimlerin yer aldığı oyuncu kadrosuyla dikkat çeken dizi, başlıca  kategorilerde adaylıklar elde etti. Seth Rogen 4 ayrı dalda bireysel adaylık kazandı: En İyi Komedi Dizisi, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo ve En İyi Yönetmen.

Eğer Rogen bu 4 ödülün tamamını kazanırsa, bir gecede en çok Emmy kazanan kişi rekoruna ortak olacak. Bu rekor daha önce Netflix yapımı Making a Murderer'la Moira Demos, The Marvelous Mrs. Maisel'le Amy Sherman-Palladino ve Schitt's Creek'le Dan Levy tarafından paylaşılmıştı.

The Studio, En İyi Komedi Dizisi ödülü için güçlü bir aday olarak öne çıkıyor.

Variety eleştirmeni Alison Herman, diziyi "gösterişli bir seyirlik" diye nitelendiriyor. 

77. Emmy Ödülleri, komedyen Nate Bargatze sunuculuğunda 14 Eylül Pazar günü sahiplerini bulacak.

Independent Türkçe, Variety, CBR.com



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe