Temel İçgüdü yeniden çekiliyor

33 yıl önce vizyona giren film, dünya çapında yaklaşık 353 milyon dolar hasılat elde etmişti (TriStar Pictures)
33 yıl önce vizyona giren film, dünya çapında yaklaşık 353 milyon dolar hasılat elde etmişti (TriStar Pictures)
TT

Temel İçgüdü yeniden çekiliyor

33 yıl önce vizyona giren film, dünya çapında yaklaşık 353 milyon dolar hasılat elde etmişti (TriStar Pictures)
33 yıl önce vizyona giren film, dünya çapında yaklaşık 353 milyon dolar hasılat elde etmişti (TriStar Pictures)

Amazon MGM Studios'a bağlı United Artists ve yapımcı Scott Stuber, Temel İçgüdü'nün (Basic Instinct) yeniden çekim hakkını satın aldı. 

1992 yapımı filmin senaryosunu yazan Joe Eszterhas, adı belirlenmeyen yeni projede yine aynı görevi üstlenecek. Yönetmense henüz açıklanmadı.

Paul Verhoeven'in çektiği erotik gerilim filmi, çarpıcı seks sahneleriyle dikkat çekmişti.

80 yaşındaki Joe Eszterhas, kariyerine gazeteci olarak başladıktan sonra yön değiştirip Flashdance (1983) ve Bıçak Sırtı (Jagged Edge - 1985) gibi dikkat çeken filmlere imza attı.

Macaristan'da doğan senarist, Temel İçgüdü'nün büyük ses getirmesinin ardından 1995 yapımı Showgirls'te de Paul Verhoeven'le beraber çalışsa da bu proje o kadar başarılı olamadı.  

Eszterhas, 2018'de verdiği bir röportajda Temel İçgüdü yakın dönemde vizyona girseydi kadın hakları savunucularının filme ciddi tepki göstereceğini söylemişti.

Temel İçgüdü'de Michael Douglas'ın canlandırdığı dedektif Nick Curran, yürüttüğü cinayet soruşturmasının baş şüphelisi Sharon Stone'un hayat verdiği Catherine Tramell tarafından baştan çıkarılıyor. 

Ünlü bir cinayet romanları yazarını oynayan Sharon Stone'un polis sorgusu sırasında bacak bacak üstüne attığı sahne, onu bir seks sembolü haline getirmişti.

Stone kaleme aldığı anılarında filmde özel bölgelerinin görünmeyeceğini sandığını söylerken Hollandalı yönetmen Verhoeven "Yaptığımız şeyin gayet farkındaydı" demişti. 

67 yaşına gelen Stone, filmin getirdiği ünle birlikte hayranlarının kırmızı ışıkta otomobiline tırmandığını önceki yıllarda açıklamıştı.

Ünlü aktris, kendisine başrolde eşlik eden Michael Douglas'ın Temel İçgüdü için 14 milyon dolar aldığını da söyleyip eklemişti:

Bense sonraki yıl Oscar töreninde giyeceğim elbiseyi alacak kadar para kazanamadım.

Stone'un Temel İçgüdü'den 500 bin dolar kazandığı düşünülüyor.

Independent Türkçe, Hollywood Reporter, Variety



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe