İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) tekrarlanan talepleri üzerine, Genel Müdür Yardımcısı'nı Tahran'a davet ettiğini duyurdu.
İran resmi televizyonu Arakçi'nin ziyaretin, İran ile IAEA arasındaki ilişkileri düzenlemek için yeni bir mekanizma arayışında olduğunu söylediğini aktardı. Arakçi, “Bu ziyaret herhangi bir denetim içermeyecek ve buna izin vermeyeceğiz” dedi.
Arakçi, “Nükleer tesislerimize yönelik saldırıların yarattığı yeni gerçekler ve İran parlamentosunun ajansla iş birliğini askıya alma kararı doğrultusunda, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliği için yeni bir çerçeveye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanı, Tahran'ın kuruma, özellikle denetimler konusunda mevcut anlaşmaların ötesinde herhangi bir yetki vermeyeceğini vurguladı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İran, IAEA Genel Direktörü Rafael Grossi'nin Tahran'a karşı alınan IAEA Yönetim Kurulu kararına katkıda bulunması ve ardından İsrail ile ABD'nin İran nükleer tesislerini bombalaması üzerine, IAEA ile iş birliğini askıya aldığını duyurdu.