Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, "BM Haftası"nın açılışında ülke heyetine başkanlık ediyor

Prens Faysal bin Ferhan, BM Yüksek Düzeyli Haftası'nın açılışında Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor (Suudi Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan, BM Yüksek Düzeyli Haftası'nın açılışında Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor (Suudi Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, "BM Haftası"nın açılışında ülke heyetine başkanlık ediyor

Prens Faysal bin Ferhan, BM Yüksek Düzeyli Haftası'nın açılışında Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor (Suudi Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan, BM Yüksek Düzeyli Haftası'nın açılışında Suudi Arabistan heyetine başkanlık ediyor (Suudi Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, dün New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 80. oturumunun Yüksek Düzeyli Haftası'nın açılışına katılan ülke heyetine başkanlık etti.

Kurulun açılışına katılan heyette, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender bin Sultan bin Abdülaziz, Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı, Kabine Üyesi ve İklim Elçisi Adil el-Cübeyr, Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal el-İbrahim, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Uluslararası İlişkiler Müsteşarı Dr. Abdurrahman el-Rasi ve Birleşmiş Milletler New York Daimi Temsilcisi Dr. Abdulaziz el-Vasil yer aldı.

rfegyt
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 80. oturumunun açılışında Suudi Arabistan heyeti (Suudi Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Meclis oturumları arasında ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyeleri Senatör Peter Welch ve Senatör Chris Coons ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki dostane ilişkileri gözden geçirdiler ve karşılıklı ilgi duyulan konuları görüştüler.

Dışişleri Bakanı, pazartesi günü New York'taki BM Genel Kurul Salonu'nda düzenlenen "İki Devletli Çözüm Konferansı"na Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte eş başkanlık etti. Macron toplantıda, ülkesinin Filistin devletini tanıdığını ilk kez duyurdu.

BM Genel Kurulu'na katılan ülkelerin ezici çoğunluğu, iki devletli çözüme açık bir bağlılık gösterdi ve bunu Filistinliler için tek seçenek ve bir "ödül değil, bir hak" olarak gördü.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman adına yaptığı konuşmada Prens Faysal bin Ferhan, konferansın "barışa ulaşmak ve iki devletli çözümün uygulanmasına yönelik uluslararası taahhüdü teyit etmek için tarihi bir fırsat" olduğunu vurguladı. Prens, "iki devletli çözümün uygulanmasının, bölgede kalıcı ve adil bir barışa ulaşmanın tek yolu olduğuna" inancını dile getirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, ardışık tanımaların "uluslararası toplumun Filistin halkına adalet sağlama ve uluslararası referanslara, ilgili BM kararlarına ve Arap Barış Girişimi'ne uygun olarak tarihi ve yasal haklarını pekiştirme iradesini yansıttığını" belirtti.

Ülkesinin "Gazze'deki savaşı sona erdirmek, Filistin egemenliğini tehdit eden tüm tek taraflı önlemleri durdurmak, bölgedeki çatışmayı sona erdirmek ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurmak için bu konferansın sonuçlarının uygulanmasını takip etme" kararlılığını dile getirdi.

Prens Faysal bin Ferhan, pazartesi günü BM Genel Kurulu etkinlikleri kapsamında düzenlenen Gazze yeniden inşa planı konulu bakanlar toplantısına katıldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre toplantıda, herhangi bir bahaneyle yerinden edilmenin önlenmesi gerektiği vurgulandı, ilhak veya yerleşim birimlerinin genişletilmesine karşı uyarıda bulunuldu ve Gazze Şeridi'nin yeniden inşasına yönelik Arap-İslam planının uygulamaya konulması için savaşın derhal sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.



Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.


Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
TT

Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT), 2025 yılı sonunda ülke sanayi sektörünün olağanüstü bir performans sergilediğini açıkladı. Kuruma göre, sanayi üretim miktarları endeksi, geçen yılın aralık ayına kıyasla yıllık bazda yüzde 8,9 oranında artış gösterdi.

Bu artış, özellikle madencilik ve imalat sanayii başta olmak üzere temel ekonomik faaliyetlerdeki toparlanmayı yansıtıyor ve sanayi sektörünün ulusal ekonomiye sağladığı katkının önemini güçlendiriyor.

Petrol üretimi

Madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleri, sanayi üretim endeksini yukarıya taşıyan başlıca etkenler arasında yer aldı. Endeks, aralık ayı itibarıyla yıllık bazda dikkat çekici bir şekilde yüzde 13,2 oranında büyüme kaydetti. Bu ivmenin temel nedeni, Suudi Arabistan’daki petrol üretiminin artarak günlük 10,1 milyon varile ulaşması olarak gösteriliyor. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 8,9 milyon varildi. Aylık bazda ise endeks, kasım ayına kıyasla yalnızca yüzde 0,3 oranında sınırlı bir artış göstererek nispeten istikrarlı seyretti.

Üretim endüstrisi

Buna paralel olarak imalat sanayi sektörü de yüksek bir esneklik göstererek yıllık bazda yüzde 3,2 oranında büyüdü. Bu büyüme, özellikle kimya ve gıda üretimi faaliyetlerindeki güçlü performansla desteklendi. Kimyasal maddeler ve kimyasal ürünlerin üretimi, sektördeki en güçlü itici unsurlardan biri olarak öne çıkarak yüzde 13,4 oranında artış kaydetti. Bunu yüzde 7,3 büyüme ile gıda ürünleri üretimi takip etti. Aylık bazda da endeks pozitif seyrini sürdürdü ve Kasım 2025’e kıyasla yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Söz konusu artışta gıda ürünleri üretimi yüzde 9,6, kimyasal ürünler üretimi ise yüzde 2,8 oranında yükseldi.

Su temini ve kamu hizmetleri

Kamu hizmetleri sektöründe, su temini, kanalizasyon hizmetleri ile atık yönetimi ve işleme faaliyetleri yıllık bazda güçlü bir artış göstererek yüzde 9,4 büyüdü. Buna karşın elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme hizmetleri faaliyetleri, 2024 Aralık ayına kıyasla yüzde 2,5 oranında azaldı. Aylık bazda ise her iki sektörde de Kasım 2025’e göre daralma gözlendi; su ve atık hizmetlerinde yüzde 7,2, elektrik ve gaz faaliyetlerinde yüzde 13,1 düşüş kaydedildi. Bu durum, üretimin mevsimsel dalgalanmalardan veya rutin bakım programlarından etkilendiğini gösteriyor.

Petrol ve petrol dışı faaliyetler arasındaki denge

Son olarak, veriler Suudi Arabistan ekonomisinin temel sektörleri arasında dengeli bir büyüme dağılımı olduğunu ortaya koyuyor. Petrol faaliyetleri yıllık bazda yüzde 10,1 oranında artarken, petrol dışı faaliyetler istikrarlı bir şekilde yüzde 5,8 büyüme kaydetti. Kısa vadeli performansa bakıldığında, petrol dışı sektörlerin aylık bazda yüzde 0,4 ile üstünlüğünü sürdürdüğü görülürken, petrol faaliyetleri ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında hafif bir düşüş gösterdi. Bu durum, ülkedeki ekonomik çeşitlendirme stratejisinin sürdürüldüğünü yansıtıyor.