Afganistan'daki Taliban hükümeti, ABD heyetinin esir değişimini görüşmek üzere Kabil'i ziyaret etmesinden haftalar sonra, dün ülkede tutuklu bulunan bir Amerikan vatandaşının serbest bırakıldığını duyurdu.
Afganistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, serbest bırakılan kişinin Amir Amiri olduğunu belirterek, ABD Başkanı Donald Trump'ın rehine elçisi Adam Boehler'e teslim edildiğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün serbest bırakılmayı "önemli bir adım" olarak nitelendirdi. Ancak, "Başka Amerikalılar da Afganistan'da haksız yere tutuklu kalmaya devam ediyor. Başkan Trump, tüm vatandaşlarımız evlerine dönene kadar rahat olmayacak" dedi.
Boehler, Taliban hükümetiyle olası bir tutuklu değişimini görüşmek üzere bu ayın başlarında Kabil'e nadir bir ziyaret gerçekleştirdi.
Afganistan Dışişleri Bakanlığı, X platformunda yaptığı paylaşımda, "Afganistan bugün Amerikan vatandaşı Amir Amiri'yi hapisten serbest bıraktı" dedi.
Afgan hükümeti, vatandaş davalarına siyasi bir bakış açısıyla bakmıyor ve sorunların diplomasi yoluyla çözülebileceğini açıkça belirtiyor." Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Amiri davası hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor ve dava henüz geniş çapta tartışılmadı.
Taliban yetkilileri, Peter ve Barbie Reynolds (80 ve 76 yaşlarındaki) adlı İngiliz çifti, tutukluluklarından yaklaşık sekiz ay sonra, 20 Eylül'de Kabil'deki bir hapishaneden serbest bıraktı.
Taliban hükümetine göre Katar, iki İngiliz ve Amerikalının serbest bırakılmasına aracılık etti.