Taliban, Pakistan’a karşı askeri operasyonun sona erdiğini ilan ederken İslamabad misilleme yapacağını açıkladı

 Pakistan'dan sınır dışı edilen Afganlar, Kandahar’daki kayıt merkezine giderken nöbet tutan bir Taliban güvenlik görevlisi (AFP)
Pakistan'dan sınır dışı edilen Afganlar, Kandahar’daki kayıt merkezine giderken nöbet tutan bir Taliban güvenlik görevlisi (AFP)
TT

Taliban, Pakistan’a karşı askeri operasyonun sona erdiğini ilan ederken İslamabad misilleme yapacağını açıkladı

 Pakistan'dan sınır dışı edilen Afganlar, Kandahar’daki kayıt merkezine giderken nöbet tutan bir Taliban güvenlik görevlisi (AFP)
Pakistan'dan sınır dışı edilen Afganlar, Kandahar’daki kayıt merkezine giderken nöbet tutan bir Taliban güvenlik görevlisi (AFP)

Taliban hükümetinin Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ‘İslamabad tarafından Kabil'e düzenlenen hava saldırılarına misilleme olarak’ iki ülke arasındaki sınırda Taliban yetkilileri tarafından dün başlatılan operasyon sona erdi.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin haberine göre Savunma Bakanlığı Sözcüsü Enayetullah Harezmi, yaptığı açıklamada, “Afganistan Silahlı Kuvvetleri bu akşam, Pakistan ordusu tarafından Afganistan topraklarına yönelik tekrarlanan ihlallere ve hava saldırılarına misilleme olarak Durand Hattı (Afganistan-Pakistan sınırı) boyunca Pakistan güvenlik güçlerine karşı başarılı operasyonlar gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.

Harezmi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu operasyon gece yarısı sona erdi, ancak Afganistan toprakları tekrar ihlal edilirse, silahlı kuvvetlerimiz kararlı bir şekilde karşılık vermeye ve harekete geçmeye hazır.”

Öte yandan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Afganistan'ın ‘provokasyon’ olarak nitelendirdiği eylemlerini ‘şiddetle’ kınadı. İki komşu ülke arasında gece boyunca süren sınır çatışmalarının ardından ‘güçlü ve etkili bir misillemede bulunma’ söz veren Şerif, yaptığı açıklamada, “Pakistan'ın savunması konusunda taviz verilmeyecek ve her provokasyona güçlü ve etkili bir yanıt verilecek” dedi. Pakistan Başbakanı, Afganistan’daki Taliban yetkililerini, ‘terörist unsurların Afganistan topraklarını kullanmasına izin vermekle’ suçladı.

Daha önce AFP’ye konuşan, Pakistan ve Afganistan arasındaki sınırı oluşturan Durand Hattı boyunca yer alan Kunar, Nangarhar, Paktia, Host ve Helmand illerindeki yerel yetkililer, ‘şiddetli çatışmalar’ yaşandığını bildirmişti.

Afganistan sınırındaki Pakistan'ın Hayber-Pahtunhva eyaletinin Peşaver kentinde üst düzey bir yetkili, AFP’ye yaptığı açıklamada, Taliban güçlerinin dün akşam sınırdaki dört noktada önce hafif silahlar, ardından ağır toplar kullanmaya başladığını söyledi.

Peşaver dışında nöbet tutan bir Pakistan askeri (Arşiv, sosyal medya)Peşaver dışında nöbet tutan bir Pakistan askeri (Arşiv, sosyal medya)

Aynı yetkili, Pakistan ordusunun yoğun ateşle karşılık verdiğini ve patlayıcı taşıdığından şüphelenilen Afganistan’a ait üç insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün yaptığı açıklamada, komşu ülkeler Afganistan ve Pakistan'a ‘ihtiyatlı davranmaları’ çağrısında bulundu.

İran devlet televizyonunda canlı yayında yaptığı açıklamada Arakçi, “Biz her iki tarafın da itidal göstermesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. İranlı Bakan, iki ülke arasındaki ‘istikrarın’ bölgenin istikrarına katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da itidal çağrısında bulunarak, gerginliğin tırmanmasını önlemek, diyalog ve sağduyuyu önceliklendirmek suretiyle bölgedeki gerginliği azaltmaya ve güvenlik ve istikrarı korumaya yardımcı olunması gerektiğini belirtti.

Gerginlik tırmanıyor

Çatışmalar, perşembe günü Afganistan'ın başkenti Kabil’de iki patlama ve ülkenin güneydoğusunda üçüncü bir patlama duyulmasının ardından başladı.

Afganistan Savunma Bakanlığı tarafından cuma günü yapılan açıklamada, saldırılardan Pakistan sorumlu tutulurken, komşu ülke ‘Afganistan’ın egemenliğini ihlal etmekle’ suçlandı.

İslamabad, bu patlamalarda rolü olduğuna dair herhangi bir açıklama yapmadı, ancak Kabil'e Pakistan Talibanı olarak da bilinen Tehrik-i Taliban Pakistan’a (TTP) sığınak olmayı bırakması çağrısında bulundu.

İslamabad, Afganistan'daki muadiliyle aynı ideolojiyi benimseyen ve savaşmak için eğitildiği TTP’yi, ‘2021 yılından bu yana yüzlerce askerin ölümüne neden olmakla’ suçluyor.

TTP, son aylarda Afganistan sınırındaki dağlık bölgelerde Pakistan güvenlik güçlerine yönelik şiddet eylemlerini yoğunlaştırdı.

İslamabad, Taliban'ın 2021 yazında Kabil'de yeniden iktidara gelmesinin düşmanlıkların tırmanmasına yol açtığını düşünüyor.

Ancak Kabil, bu suçlamaları reddederek, İslamabad'ı ‘terörist gruplara, özellikle DEAŞ’a yardım etmekle’ suçluyor.

Pakistan askerleri (Reuters - Arşiv)Pakistan askerleri (Reuters - Arşiv)

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu yılın başlarında yayınlanan bir raporda, TTP’nin Kabil'deki Taliban hükümetine atıfla ‘yetkililerden fiili olarak önemli lojistik ve operasyonel destek aldığı’ belirtildi.

Pakistan Savunma Bakanı Muhammed Havace Asıf geçtiğimiz perşembe günü parlamentoda yaptığı açıklamada, Taliban yetkililerini TTP’ye destek vermeyi bırakmaya ikna etmek için yapılan sayısız çabanın başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Sığınakları ister Pakistan topraklarında ister Afganistan'da olsun, TTP’nin faaliyetlerini kolaylaştıranlara karşı ortak bir tavır sergilenmesi çağrısında bulunan Asif, “Artık buna tahammül etmeyeceğiz” dedi.

Herhangi bir müdahalenin ikincil hasara yol açabileceği konusunda uyaran Asif, “TTP üyelerine sığınak sağlayanlar da dahil olmak üzere herkes bunun sonuçlarına katlanmak zorunda” ifadelerini kullandı.

Pakistan'da 2024 yılı, silahlı örgütlerin karıştığı şiddet olaylarında insan kayıpları açısından son on yılın en kötü yılı oldu. Bu olaylarda, çoğu asker bin 600'den fazla kişi hayatını kaybetti.



Pakistan güçleri ile Afgan Taliban'ı arasında sınırda çatışmalar

3 Aralık 2025'te Afgan sınırına yakın bir bölgede düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden Pakistanlı polis memurlarının cenaze töreni (AFP)
3 Aralık 2025'te Afgan sınırına yakın bir bölgede düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden Pakistanlı polis memurlarının cenaze töreni (AFP)
TT

Pakistan güçleri ile Afgan Taliban'ı arasında sınırda çatışmalar

3 Aralık 2025'te Afgan sınırına yakın bir bölgede düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden Pakistanlı polis memurlarının cenaze töreni (AFP)
3 Aralık 2025'te Afgan sınırına yakın bir bölgede düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden Pakistanlı polis memurlarının cenaze töreni (AFP)

İslamabad ve Kabil'deki yetkililer, çok sayıda kişinin ölümüne yol açan sınır ötesi çatışmadan yaklaşık iki ay sonra, dün Pakistan ve Afgan sınır güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi. Doğrulanmamış haberlere göre her iki tarafta da can kaybı yaşandı.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre Pakistanlı bir yetkili ajansa yaptığı açıklamada, topçu ateşi ve diğer silahların kullanıldığı son çatışmaların Pakistan'ın Belucistan eyaleti ile Afganistan'ın Kandahar bölgesi arasında meydana geldiğini söyledi.

Sınırı gözetleyen Pakistan sınır muhafız kuvvetlerinden bir yetkili, "Ateş iki saat sürdü. Yoğun ve şiddetliydi" ifadesini kullandı.

Afgan Taliban hükümetinin sözcüsü, güçlerinin Pakistan tarafından başlatılan ateşe karşılık verdiğini söyledi. Ancak Pakistanlı yetkililer, sınırın diğer tarafındaki sivillere ateş açanların Taliban savaşçıları olduğunu belirtti.

Çatışmalar, Pakistan'ın başkent Kabil de dahil olmak üzere Afganistan içindeki hedeflere düzenlediği hava saldırılarının ardından geçen ekim ayında yaşanan ölümcül çatışmalardan aylar sonra yaşandı. Saldırılarda, sınır ötesi saldırılardan sorumlu olduğu iddia edilen bir milis lideri hedef alınmıştı.

O zamandan beri Katar'ın arabuluculuğunda sağlanan kırılgan bir ateşkes sağlandı.


Güney Kore Devlet Başkanı, selefinin eylemleri nedeniyle Pyongyang'dan özür dilemesi gerektiğini düşünüyor

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi (AP)
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi (AP)
TT

Güney Kore Devlet Başkanı, selefinin eylemleri nedeniyle Pyongyang'dan özür dilemesi gerektiğini düşünüyor

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi (AP)
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi (AP)

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae-myung, bugün yaptığı açıklamada, selefinin sınır ötesine insansız hava araçları (İHA) ve propaganda broşürleri gönderilmesi yönündeki emri nedeniyle Kuzey Kore'den özür dilemek zorunda hissettiğini söyledi.

Eski Devlet Başkanı Yun Sok-yeol'un sıkıyönetim ilan etmesinin ve ülkede kısa süreli kaos yaşanmasının birinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Lee, "Özür dilemem gerektiğini hissediyorum, ancak bunu yüksek sesle söylemekten çekiniyorum" dedi.

"Bunu yaparsam, ideolojik çatışmalarda kullanılabilir veya Kuzey yanlısı olmakla suçlanabilirim" ifadesini kullandı.

Myung ayrıca, Tayvan meselesi nedeniyle iki ülke arasındaki gergin ilişkiler göz önüne alındığında, Seul'ün, Japonya ve Çin arasında taraf tutmaması gerektiğini vurguladı.

"Japonya ile Çin arasında bir anlaşmazlık var ve taraf tutmak sadece gerginliği daha da artıracaktır" dedi.

"İdeal yaklaşımın bir arada yaşama, karşılıklı saygı ve mümkün olduğunca iş birliği olduğunu" belirten Lee, Kuzeydoğu Asya'yı "askeri güvenlik açısından oldukça tehlikeli bir bölge" olarak nitelendirdi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Tokyo ile Pekin arasındaki anlaşmazlık, Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae'nin Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi halinde Tokyo'nun askeri müdahalede bulunabileceğini söylemesinin ardından tırmandı. Pekin, vatandaşlarına Japonya'ya seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulunarak, sert bir diplomatik tepki verdi. Çin, özerk yönetime sahip Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve gerekirse zorla ilhak etmeyi de göz ardı etmiyor.


Endonezya: Sel ve heyelanlarda ölenlerin sayısı 248'e yükseldi

Şiddetli yağışların ardından meydana gelen ölümcül sel baskınlarından etkilenen bölgeyi ziyaret eden bir kadın (Reuters)
Şiddetli yağışların ardından meydana gelen ölümcül sel baskınlarından etkilenen bölgeyi ziyaret eden bir kadın (Reuters)
TT

Endonezya: Sel ve heyelanlarda ölenlerin sayısı 248'e yükseldi

Şiddetli yağışların ardından meydana gelen ölümcül sel baskınlarından etkilenen bölgeyi ziyaret eden bir kadın (Reuters)
Şiddetli yağışların ardından meydana gelen ölümcül sel baskınlarından etkilenen bölgeyi ziyaret eden bir kadın (Reuters)

Endonezya'daki kurtarma ekipleri, deprem ve sel felaketinden etkilenen birçok bölgedeki mağdurlara ulaşmak için bugün mücadele etti. Yetkililer, 248'e ulaşan ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

 Batı Sumatra'nın Padang Pariaman kentinde kurtarma ekipleri, sel mağdurunun cesedini çamur ve enkaz altından çıkarmaya çalışıyor (AP)

Batı Sumatra'nın Padang Pariaman kentinde kurtarma ekipleri, sel mağdurunun cesedini çamur ve enkaz altından çıkarmaya çalışıyor (AP)

Associated Press'e (AP) göre, hasarlı yollar ve devrilen iletişim hatları nedeniyle etkilenen bölgeler büyük ölçüde izole edildi ve yardım uçakları, Kuzey Sumatra eyaletindeki ağır hasarlı merkezi Tapanuli bölgesi ve diğer bölgelere yardım ve malzeme taşıyordu.

Kurtarma ekipleri, Batang Anai'de şiddetli yağışların ardından meydana gelen ani sellerden etkilenen bir bölgede operasyon sırasında bir kurbanın içinde bulunduğu ceset torbasını pirinç tarlasında taşıyor (Reuters)Kurtarma ekipleri, Batang Anai'de şiddetli yağışların ardından meydana gelen ani sellerden etkilenen bir bölgede operasyon sırasında bir kurbanın içinde bulunduğu ceset torbasını pirinç tarlasında taşıyor (Reuters)

Endonezya, komşuları Malezya ve Tayland'ı da etkileyen sağanak yağışlar son günlerde bölge genelinde onlarca kişinin ölümüne yol açtı.

Endonezya'nın Açe eyaletine bağlı Pidie Jaya bölgesindeki Miurido'da meydana gelen ani sel felaketinin ardından bir sakin derin çamurun üzerinden bakarken, bir evin çatısında kuruyan belgeler (AFP)Endonezya'nın Açe eyaletine bağlı Pidie Jaya bölgesindeki Miurido'da meydana gelen ani sel felaketinin ardından bir sakin derin çamurun üzerinden bakarken, bir evin çatısında kuruyan belgeler (AFP)

Meteorolojiye göre, çarşamba günü oluşan Cenyar Tayfunu, önümüzdeki günlerde Açe ve Kuzey Sumatra da dahil olmak üzere bölgenin bazı bölgelerine daha şiddetli hava koşulları getirebilir.

Bu ayın başlarında, Orta Cava'da şiddetli yağışların tetiklediği heyelanlarda 38 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 13 kişi ise hala kayıp.