Quentin Tarantino, milyar dolar hasılatı aşan Açlık Oyunları (Hunger Games) serisi hakkında son derece sert açıklamalarda bulundu.
İki Oscar ödüllü yönetmen, Bret Easton Ellis Podcast'ine verdiği röportajda Açlık Oyunları'nın 2000 yapımı Japon filmi Ölüm Oyunu'nu (Battle Royale / Batoru Rowaiaru) "açıkça kopyalamakla" suçladı.
Koushun Takami'nin 1999 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan Ölüm Oyunu, Tarantino'nun favori filmleri arasında sık sık gösterdiği yapımlardan biri.
Tarantino, "Japon yazarın Açlık Oyunları'nın yazarı Suzanne Collins'e neden dava açmadığını anlamıyorum" diyerek sözlerine başladı ve şöyle devam etti:
Kitabı tamamen kopyalamışlar. Kitap eleştirmenleri Ölüm Oyunu'nu bilmediği için bu benzerliği fark etmedi. Hepsi Collins'in eserini 'şimdiye kadar okudukları en orijinal şey' diye övdü. Oysa filmi izleyen sinema eleştirmenleri hemen, 'Bu bildiğin Ölüm Oyunu'nun +13 versiyonu!' dedi.
İki eser arasındaki benzerlikler, 2012'deki ilk filmden beri gündemden düşmüyor.
Ölüm Oyunu, Japonya'da distopik bir gelecekte geçen ve totaliter bir hükümet tarafından birbirlerini öldürmeye zorlanan ortaokul öğrencilerini konu alan bir hayatta kalma hikayesiydi.
Açlık Oyunları ise Panem adlı kurgusal ülkede her bölgeden seçilen iki gencin televizyon karşısında ölümüne mücadele ettiği distopik bir yarışmayı anlatıyor.
Açlık Oyunları kitaplarının yazarı Suzanne Collins ise daha önce iddiaları reddetmişti. 2011'de New York Times'a konuşan yazar, "Bu kitabı ya da yazarı hiç duymamıştım. Kitabım teslim edildikten sonra bana bahsedildi ve editörüme okuyup okumamam gerektiğini sordum. O da 'Hayır, o dünyanın kafanı karıştırmasını istemiyorum. Yaptığın şeye devam et' dedi" ifadelerini kullanmıştı.
Ölüm Oyunu 2000'de gösterime girdikten sonra 2003'te Battle Royale II: Requiem (Batoru rowaiaru II: Rekuiemu) geldi.
Açlık Oyunları tarafında ise 2012'de başlayan seri 5 filmle devam etti. Serinin 6. filmi The Hunger Games: Sunrise on the Reaping ise 20 Kasım 2026'da vizyona girecek.
Independent Türkçe, Entertainment Weekly, Hollywood Reporter, Bret Easton Ellis Podcast, New York Times
