Uluslararası Af Örgütü dün yaptığı açıklamada, "10 Ekim'de yürürlüğe giren ateşkese rağmen İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere karşı soykırımını aralıksız sürdürdüğünü" duyurdu.
İsrail, bu tür suçlamaları sürekli ve şiddetle reddetti ve ister Uluslararası Af Örgütü'nden, ister diğer insan hakları örgütlerinden, ister BM uzmanlarından, isterse Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı yasal işlem başlatan Güney Afrika gibi ülkelerden kaynaklansın, bunları "asılsız", "anti-Semitik" veya hatta "tamamen uydurma" olarak nitelendirdi.
İsrail ve Hamas arasındaki savaşın üzerinden iki yıldan fazla süre geçtikten sonra, Amerikan baskısıyla bir ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi.
Uluslararası Af Örgütü, Gazzelilerin çok sayıda tanıklığına ve Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere çeşitli uluslararası çalışmalara dayanan bir rapor yayınladı. Raporda, "İsrail, sivil halkın hayatta kalması için gerekli olan temel hizmetlerin sağlanması ve gıda girişine ağır kısıtlamalar getiriyor" sonucuna varıldı.
İsrail askerleri, Gazze Şeridi sınırına yakın güney İsrail'de konuşlu bir tank taretinin tepesinde (AFP)
Raporda, "bazı insanlara sınırlı yardım sağlanması, soykırımın sona erdiği veya İsrail'in niyetinin değiştiği anlamına gelmiyor" ifadesi, son haftalarda Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine atıfta bulunuyor.
Uluslararası Af Örgütü'ne göre raporda ayrıca, Gazze Şeridi'nde bir soykırım yaşandığına dair ilave kanıtlar olarak, bölge sakinlerinin zorla yerinden edilmesi ve tıbbi tahliye izinlerinin olmaması da yer alıyor.
Kuruluşa göre raporda ayrıca, nüfusun zorla yerinden edilmesi ve tıbbi tahliyelere getirilen kısıtlamalar, Gazze'de soykırımın devam ettiğinin kanıtı olarak gösteriliyor.
Savaş, Gazze Şeridi'nde mahallelerin yerle bir edilmesi ve altyapı ile diğer tesislerin yıkılması da dahil olmak üzere geniş çaplı yıkıma yol açtı.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, rapora eklediği açıklamada, "Ateşkesin, Gazze'de yaşayan insanlar için hayatın normale döndüğü yönünde tehlikeli ve yanlış bir izlenim yaratabileceğini" belirtti.
Callamard, "Ama dünya aldanmamalı" diyerek, "İsrail'in soykırımı henüz bitmedi" ifadesini kullandı.
Uluslararası Af Örgütü, İsrail'i ilk olarak Aralık 2024'te Gazze'de soykırım yapmakla suçladı.