İsrail, 80 savaş uçağının katılımıyla Tahran ve orta İran'daki hedeflerin bombalandığını duyurdu

Başkentte patlama sesleri duyuldu... ve Amerika savaşın başlangıcından bu yana 3 binden fazla hedefi bombaladı.

Tahran'daki Mehrabad Uluslararası Havalimanı'na düzenlenen hava saldırılarının ardından duman ve alevler yükseliyor (AFP)
Tahran'daki Mehrabad Uluslararası Havalimanı'na düzenlenen hava saldırılarının ardından duman ve alevler yükseliyor (AFP)
TT

İsrail, 80 savaş uçağının katılımıyla Tahran ve orta İran'daki hedeflerin bombalandığını duyurdu

Tahran'daki Mehrabad Uluslararası Havalimanı'na düzenlenen hava saldırılarının ardından duman ve alevler yükseliyor (AFP)
Tahran'daki Mehrabad Uluslararası Havalimanı'na düzenlenen hava saldırılarının ardından duman ve alevler yükseliyor (AFP)

İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee bugün yaptığı açıklamada, ordunun Tahran ve İran'ın merkezindeki bazı bölgelerde askeri altyapıyı hedef alan yeni bir hava saldırısı dalgası gerçekleştirdiğini duyurdu. İran medyası ise Tahran'ın merkezinde patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.

Adraee, X'te yaptığı açıklamada, saldırıya 80'den fazla İsrail Hava Kuvvetleri savaş uçağının katıldığını ve çeşitli askeri noktalara yaklaşık 230 bomba atıldığını belirtti.

Adraee, bombalanan hedefler arasında İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun Merkez Askeri Üniversitesi'nin (İmam Hüseyin Üniversitesi) de bulunduğunu ve buranın DMO güçleri için acil durum tesisi ve toplanma noktası olarak kullanıldığını ifade etti.

Açıklamaya göre saldırılar ayrıca yeraltı sığınakları ve füze fırlatma altyapısı içeren bir füze birimi depolama alanı ve sığınaklar ile askeri karargahı bulunan bir yeraltı balistik füze depolama ve üretim tesisini de hedef aldı.

Adraee, İsrail ordusunun ayrıca İsrail'e yönelik füze fırlatmalarını azaltmak amacıyla İran'ın batı ve orta kesimlerindeki çeşitli bölgelerde bulunan füze fırlatma alanlarını da hedef aldığını belirtti.

İran'ın fırlatma ve savunma yeteneklerini hedef alan askeri operasyonların devam ettiğini ve aynı zamanda İran içindeki balistik füze üretimiyle ilgili altyapıya yönelik saldırıların genişletildiğini vurguladı.

3 binden fazla hedef vuruldu

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ise "X"e yaptığı açıklamada, ABD kuvvetlerinin Destansı Öfke Operasyonu'nun ilk haftasında 3 binden fazla hedefi vurduğunu vurguladı ve "Durmayacağız" dedi.

Bu arada Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani, "Hiçbir saldırı başkent Tahran'ı felç edemeyecek" ifadelerini kullandı.



Rubio: İran'a karşı savaşta saldırı aşaması "sona erdi"

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (AFP)
TT

Rubio: İran'a karşı savaşta saldırı aşaması "sona erdi"

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (AFP)

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a yönelik saldırı operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

Rubio, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Başkan'ın Kongre'ye bildirdiği üzere, 'Destansı Öfke' (Epic Fury) operasyonu sona ermiştir. Bu aşamayı tamamladık," ifadelerini kullandı. Bakan, Washington’un artık "savunma" aşamasına geçtiğini ve Başkan Donald Trump tarafından ilan edilen "Özgürlük Projesi" adlı yeni bir sürecin başlatıldığını duyurdu.

Rubio, bu yeni operasyonun temel amacının Hürmüz Boğazı'nda mahsur kalan gemi mürettebatına yardım ulaştırmak olduğunu belirtti. İran’ın bu stratejik su yolunu kapatması nedeniyle 10 sivilin hayatını kaybettiğini hatırlatan Rubio, şu uyarıda bulundu: ABD, kendi inisiyatifiyle ateş açan taraf olmayacaktır. Ancak bu operasyonu yürüten Amerikan kuvvetleri, hedef alınmaları durumunda 'öldürücü bir etkinlikle' karşılık verecektir.

Dışişleri Bakanı, İran’ın "müzakere masasına oturması ve şartları kabul etmesi" gerektiğini vurgulayarak, bölgedeki askeri ve diplomatik hareketliliğe paralel olarak siyasi baskının süreceği mesajını verdi.

Gerilimi düşürmek ve müzakere kanallarını yeniden canlandırmak adına ABD elçileri Steve Witkoff ve Jared Kushner’ın diplomatik kulvarda "yoğun bir çaba" sarf ettiklerini belirtti.

Askeri cephede ise Rubio, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda seyrüsefer güvenliğini sağlamaya devam edeceğini teyit ederek, bölgedeki ticari gemileri koruyan "savunma şemsiyesi" olarak adlandırdığı yapıyı güçlendirmek için askeri varlıkların konuşlandırıldığını belirtti. Ayrıca, ABD güçlerinin Hürmüz Boğazı'nda yedi İran hızlı botunu imha ettiğini ifade etti ve ABD güçleri için tehdit olarak görülen insansız hava araçları (İHA) ve botların hedef alınmasına devam edeceğini vurguladı.

Çin ziyareti ve Tayvan uyarısı

Başkan Donald Trump’ın bu ay gerçekleştireceği Çin ziyaretiyle ilgili de konuşan Rubio, Pekin yönetiminin İran’a, Hürmüz Boğazı’ndaki eylemlerinin uluslararası izolasyona yol açtığını açıkça ifade etmesini umduğunu söyledi.

Ayrıca, ziyaret öncesindeki hafta boyunca Tayvan konusunda "istikrarı bozucu" herhangi bir adıma karşı uyarıda bulunan Rubio, "Tayvan veya Hint-Pasifik bölgesinin herhangi bir yerinde istikrarı bozacak olaylara ihtiyacımız yok; bunun hem ABD hem de Çin'in çıkarına olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.


İran'ın ateşkes anlaşması kapsamında gerilimi tırmandırması

USS George H.W. Bush uçak gemisi dün Arap Denizi'nden geçerken (CENTCOM)
USS George H.W. Bush uçak gemisi dün Arap Denizi'nden geçerken (CENTCOM)
TT

İran'ın ateşkes anlaşması kapsamında gerilimi tırmandırması

USS George H.W. Bush uçak gemisi dün Arap Denizi'nden geçerken (CENTCOM)
USS George H.W. Bush uçak gemisi dün Arap Denizi'nden geçerken (CENTCOM)

Hürmüz Boğazı çevresinde ABD ile İran arasındaki gerilim dün artarken, Washington Tahran ile ateşkesin çatışmalara rağmen sona ermediğini açıkladı ve “Özgürlük Projesi”ni bir uçak gemisiyle destekledi. İran ise “yeni bir denge” kurma çabasında olduğunu belirterek ihlalde bulunan gemileri tehdit etti.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın “teslim bayrağını çekmesi gerektiğini” söyledi ve Tahran’ın “küçük oyunlara rağmen” anlaşma yapmak istediğini ifade ederek mevcut durumu “küçük ölçekli bir savaş” olarak niteledi.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, ateşkesin sona ermediğini ve “Özgürlük Projesi”nin savunma amaçlı ve geçici olduğunu vurguladı. Ancak Hegseth, İran’ın ABD güçlerine ya da ticari gemilere saldırması halinde “ezici ve yıkıcı bir ateş gücüyle” karşılık verileceği uyarısında bulundu.

ABD Genelkurmay Başkanı Dan Caine ise İran’ın ticari gemilere 9 kez ateş açtığını ve ABD güçlerine 10’dan fazla saldırı düzenlediğini, ancak durumun hâlâ kapsamlı bir savaşın yeniden başlaması eşiğinin altında olduğunu ifade etti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM, USS George H.W. Bush uçak gemisinin 60’tan fazla uçakla Umman Denizi’ni geçtiğini ve bunun İran’a yönelik deniz ablukasını uygulama ile Hürmüz Boğazı’ndaki “Özgürlük Projesi”ni destekleme kapsamında olduğunu açıkladı.

Tahran ise söylemini sertleştirdi. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ülkesinin “henüz başlamadığını” ve Hürmüz’de “yeni bir denge” tesis etmeye çalıştığını belirtti. İran Devrim Muhafızları ise İran’ın belirlediği geçiş kurallarını ihlal eden gemilere “kararlı” şekilde karşılık verileceğini duyurdu.


Küba, Rubio'nun adaya uygulanan petrol ambargosu konusunda yalan söylediğini belirtiyor

Rubio, Beyaz Saray'daki basın toplantısında (EPA)
Rubio, Beyaz Saray'daki basın toplantısında (EPA)
TT

Küba, Rubio'nun adaya uygulanan petrol ambargosu konusunda yalan söylediğini belirtiyor

Rubio, Beyaz Saray'daki basın toplantısında (EPA)
Rubio, Beyaz Saray'daki basın toplantısında (EPA)

Küba, dün ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’yu, ABD’nin Küba’ya petrol ablukası uyguladığını reddetmesi nedeniyle yalan söylemekle suçladı.

Küba, ocak ayından bu yana bir enerji krizi yaşıyor. Kriz, ABD güçlerinin Venezuela Devlet Başkanı ve Küba’nın müttefiki Nicolas Maduro’yu yakalamasının ardından derinleşti. Washington ayrıca, komünist adaya ham petrol gönderen ülkelere gümrük tarifeleri uygulamakla tehdit etti.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla, X platformunda yaptığı paylaşımda, Rubio’nun “basitçe yalan söylemeyi seçtiğini” ve “ABD Başkanı Donald Trump ve Beyaz Saray sözcüsüyle çeliştiğini” ifade etti.

Rodríguez’in açıklamaları, Rubio’nun birkaç saat önce Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında yaptığı değerlendirmelere yanıt niteliği taşıyor. Rubio, “Küba’ya yönelik başlı başına bir petrol ablukası yok” diyerek, “Küba’nın daha önce Venezuela’dan ücretsiz petrol aldığını, bunun yaklaşık yüzde 60’ını yeniden satarak gelir elde ettiğini ve bunun halkın yararına olmadığını” savundu.

Rubio ayrıca, “Aslında yaşanan tek şey, Venezuelalıların artık Küba’ya ücretsiz petrol vermeme kararı almasıdır”ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rodríguez, Donald Trump yönetiminin 1 Mayıs’ta Küba’nın enerji sektörüne yönelik uyguladığı ilave yaptırımları da kınadı. Rodríguez, “Bakan (Rubio), bugün Küba halkına verilen zarar ve yaşatılan sıkıntının tamamen farkında” dedi.

Şu ana kadar Washington yönetimi, mart ayı sonunda yalnızca bir Rus petrol tankerinin adaya ulaşmasına izin verdi. Donald Trump ise bu sevkiyatın tek seferlik olduğunu belirtti.