Kremlin bugün yaptığı açıklamada, diğer ülkelerin, Ukrayna’nın hava sahalarını kullanarak Baltık bölgesindeki Rus limanlarına insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlemesine izin vermesi halinde Rusya’nın karşılık vereceğini belirtti.
Ukrayna, geçtiğimiz ay boyunca Rus petrol ihracat altyapısına yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı ve 4 yılı aşkın süredir devam eden savaşta en güçlü İHA saldırılarını Baltık Denizi'ndeki Ust-Luga ve Primorsk limanlarına düzenledi.
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere, “Eğer hava sahası Rusya Federasyonu'na karşı düşmanca veya terörist faaliyetler yürütmek için kullanılırsa, bu bizi uygun sonuçlara varmaya ve buna uygun önlemleri almaya zorlayacaktır” dedi.
Rus ordusunun gelişmeleri yakından izlediğini ve analizlerine dayanarak Kremlin'e tavsiyelerde bulunduğunu ifade etti.
Peskov, tüm kritik altyapının güvenliğinin sağlanması için çalışmaların devam ettiğini, ancak terörist saldırılara karşı yüzde 100 korumanın garanti edilemeyeceğini söyledi.
Şarku’l Avsat’ın Interfax haber ajansından aktardığına göre bugün, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcısı Nikolay Patrushev, Batılı istihbarat teşkilatlarının Ukrayna'ya Rusya'nın sivil altyapısına ve ticari filolarına saldırılar düzenlemesinde yardım ettiğini söyledi.
Başka bir gelişmede, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bugün, Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın önceki gün enerji sektöründe ateşkes önerisinin ardından, Rusya'nın Ukrayna'daki Paskalya tatili sırasında ateşkes konusunda Kiev'den “net bir girişim” almadığını söyledi.
Peskov, günlük basın toplantısında, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin “sorumluluklarını üstlenmesi ve ateşkes değil, barışı sağlamak için uygun kararları alması” gerektiğini belirtti.