Washington ve Tahran arasında varılan ateşkes anlaşması geniş çapta memnuniyetle karşılandı

Dün Washington D.C.'de Beyaz Saray yakınlarında ABD'nin İran'daki askeri operasyonlarına karşı protesto gösterisi düzenlendi (AFP)
Dün Washington D.C.'de Beyaz Saray yakınlarında ABD'nin İran'daki askeri operasyonlarına karşı protesto gösterisi düzenlendi (AFP)
TT

Washington ve Tahran arasında varılan ateşkes anlaşması geniş çapta memnuniyetle karşılandı

Dün Washington D.C.'de Beyaz Saray yakınlarında ABD'nin İran'daki askeri operasyonlarına karşı protesto gösterisi düzenlendi (AFP)
Dün Washington D.C.'de Beyaz Saray yakınlarında ABD'nin İran'daki askeri operasyonlarına karşı protesto gösterisi düzenlendi (AFP)

Birçok ülke, Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında varılan iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladı. BM Genel Sekreteri António Guterres de sözcüsü Stéphane Dujarric'e göre, anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve tüm tarafları Ortadoğu'da kalıcı barışa ulaşmak için çalışmaya çağırdı.

Dujarric, "Genel Sekreter, Amerika Birleşik Devletleri ve İran tarafından ilan edilen iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşılıyor" dedi.

Guterres'in, "Ortadoğu'daki mevcut çatışmanın tüm taraflarını, uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaya ve bölgede kalıcı ve kapsamlı bir barışın yolunu açmak için ateşkes şartlarına riayet etmeye çağırdığını" ifade etti.

Irak

Irak, bu sabah erken saatlerde ilan edilen ateşkes duyurusunu memnuniyetle karşıladı. Irak Dışişleri Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, bu gelişmeyi övgüyle karşılayarak, "gerginliklerin azaltılmasına ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik beklentilerin artırılmasına katkıda bulunacağını" ifade etti.

Bakanlık, krizlerin kontrol altına alınması, diyalog ve diplomasiye öncelik verilmesine katkıda bulunan her türlü bölgesel ve uluslararası çabaya desteğini teyit etti. Ateşkese tam uyulmasının ve bölgede gerginlikleri yeniden alevlendirebilecek her türlü eylem veya gerilimden kaçınılmasının önemini vurguladı.

Bakanlık ayrıca, anlaşmazlıkların temel nedenlerini ele alan ve karşılıklı güveni güçlendiren ciddi ve sürdürülebilir diyalog kanallarının başlatılması yoluyla bu olumlu adımın üzerine inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Bu bağlamda Irak Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'ın dengeli diplomatik yaklaşımını sürdürme ve bölge halklarının çıkarlarına hizmet eden, istikrar ve kalkınmayı sağlayan, savaşın sona ermesi, devletlerin egemenliğine saygı, iyi komşuluk ve iç işlerine karışmama temelinde yeni bir aşama kuran bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik çabalara destek verme konusundaki kararlılığını teyit etti.

Mısır

Mısır, ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgedeki askeri operasyonların iki hafta süreyle askıya alınması kararını memnuniyetle karşıladı ve bu adımı, istenen gerilimin azaltılması, kontrol altına alınması ve bölge halklarının ve genel olarak dünyanın güvenliğinin, istikrarının ve kaynaklarının korunması yolunda önemli bir olumlu gelişme olarak değerlendirdi.

Mısır, ABD'nin askeri operasyonlarını askıya almasının ve İran'ın buna verdiği yanıtın, müzakereler, diplomasi ve yapıcı diyalog için zemin hazırlamak adına değerlendirilmesi gereken kritik bir fırsat olduğunu teyit etti.

Kahire, barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik tüm girişimlere desteğini yineleyerek, Pakistan ve Türkiye ile bölgesel ve uluslararası ortaklarla iş birliği içinde, bölgede güvenlik ve istikrarı artırmaya yönelik devam eden çabalarının altını çizdi.

Mısır ayrıca, Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) devletlerinin ve Ürdün'ün egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin son derece önemli olduğunu, özellikle güvenlikleri ve istikrarlarının Mısır'ınkiyle yakından bağlantılı olması nedeniyle, onlara yönelik herhangi bir saldırıyı veya egemenliklerine yönelik herhangi bir ihlali tamamen reddettiğini vurguladı. Yaklaşan müzakerelerde üzerinde anlaşmaya varılacak herhangi bir düzenlemenin, kardeş Körfez devletlerinin meşru güvenlik endişelerini dikkate alması gerektiğini belirtti.

Avustralya

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ülkesinin ABD-İsrail çatışmasına İran ile çözüm bulunması için müzakereleri kolaylaştırmak amacıyla varılan iki haftalık Ortadoğu ateşkesini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Malezya

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, bugün ABD ve İran arasında varılan ateşkesi memnuniyetle karşıladı ve bölgede kalıcı barış çağrısında bulundu.

Enver, sosyal medya paylaşımında, İran'ın savaşı sona erdirmek için sunduğu 10 maddelik önerinin "sadece İran için değil, Irak, Lübnan ve Yemen için de kapsamlı bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi" gerektiğini söyledi.

Endonezya

Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yvonne Myungkang, ülkesinin İran savaşındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladığını ve tüm tarafları egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve diplomasiye saygı göstermeye çağırdığını söyledi.



Bilinen en eski ahtapotun aslında ahtapot olmadığı tespit edildi

Pohlsepia mazonensis aslında bugün okyanuslarda yaşayan kabuklu canlılar olan notilusların akrabasıymış (Reading Üniversitesi)
Pohlsepia mazonensis aslında bugün okyanuslarda yaşayan kabuklu canlılar olan notilusların akrabasıymış (Reading Üniversitesi)
TT

Bilinen en eski ahtapotun aslında ahtapot olmadığı tespit edildi

Pohlsepia mazonensis aslında bugün okyanuslarda yaşayan kabuklu canlılar olan notilusların akrabasıymış (Reading Üniversitesi)
Pohlsepia mazonensis aslında bugün okyanuslarda yaşayan kabuklu canlılar olan notilusların akrabasıymış (Reading Üniversitesi)

Dünyanın en eski ahtapotu kabul edilen 300 milyon yıllık fosilin aslında ahtapot olmadığı ortaya çıktı.

ABD'nin Illinois eyaletindeki Mazon Creek fosil yatağında 2000'de yapılan çalışmalarda yumuşak çamurda korunmuş bir fosil keşfedilmişti.

8 kol ve bacağı, iki gözü ve mürekkep kesesi olduğu anlaşılan fosilleşmiş canlının ahtapotların atası olduğu öne sürülmüştü. 300 milyon yıllık örnek, bu canlıların sanılandan 150 milyon yıl önce ortaya çıktığına işaret ediyordu.

Pohlsepia mazonensis adı verilen bu tür, bilinen en eski ahtapot unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na da girmişti.

Ancak Birleşik Krallık'taki Reading Üniversitesi'nden Thomas Clements ve ekibi, yeni görüntüleme tekniklerini kullanarak bu türün aslında ahtapot değil, bugünkü notilusların eski bir akrabası olduğunu tespit etti.

Bilim insanları hayvanın fosilleşmeden önceki birkaç haftada çürüdüğünü ve bu nedenle yanlış tanımlandığını düşünüyor.

Fosilin kötü bir şekilde korunması, 26 yıl önce onu inceleyen araştırmacıların çalışmasını kısıtlamıştı.

Ancak fosilleri parçalamadan içlerini görmeyi sağlayan yeni teknolojiler Pohlsepia mazonensis'in sırlarını açığa çıkardı.

Güneşten daha parlak ışık demetleri kullanan modern bir teknik olan senkrotron görüntülemeden yararlanan ekip, hepsi yan yana dizilmiş 11 küçük diş benzeri yapıyla karşılaştı. Bilim insanları bunun, dişçiklerle kaplı dil benzeri organı ifade eden radula olduğunu düşünüyor.

Öte yandan ahtapotların radulasında genellikle bir sırada 7-9 dişçik bulunurken, notilusların yakın akrabası nautiloidlerde 13 adet oluyor.

Araştırmacılar ellerindeki örneği, bölgede daha önce bulunan nautiloid türü Paleocadmus pohli'yle karşılaştırınca iki canlının radulasının birbirine benzediğini gördü.

Ekip ayrıca mürekkep kesesinin de gerçekten mürekkep kesesi olduğuna dair yeterince kanıt bulamadı. 

Bulguları hakemli dergi Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences'ta bugün (8 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre Pohlsepia mazonensis aslında ayrı bir ahtapot türü değildi.

Clements "Dünyanın en ünlü ahtapot fosilinin aslında hiç de ahtapot olmadığı ortaya çıktı" diyerek ekliyor: 

Haftalarca çürüdükten sonra gömülen ve daha sonra kayada korunan bir notilus akrabasıymış ve bu çürüme nedeniyle bu kadar inandırıcı bir şekilde ahtapota benzemiş.

Bulgular ahtapotların tarihini 150 milyon yıl kısaltırken, nautiloidlerin de sanılandan 220 milyon yıl daha eski olduğunu gösteriyor. Yani ahtapotlar Jura döneminde, sanılandan çok daha sonra ortaya çıkmış.

Clements "Şimdiye kadar bulunan, nautiloidlere ait en eski yumuşak doku kanıtına ve ahtapotların ilk ne zaman ortaya çıktığına dair çok daha net bir tabloya sahibiz" ifadelerini kullanıyor:

Bazen tartışmalı fosilleri yeni tekniklerle tekrar incelemek, gerçekten heyecan verici keşiflere yol açan küçük ipuçlarını ortaya çıkarıyor.

Independent Türkçe, Science Alert, BBC, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences


Denizcilik devi Singapur: Hürmüz'den geçişe ücret vermem

Singapur'daki Tanjong Pagar konteyner limanı (AFP)
Singapur'daki Tanjong Pagar konteyner limanı (AFP)
TT

Denizcilik devi Singapur: Hürmüz'den geçişe ücret vermem

Singapur'daki Tanjong Pagar konteyner limanı (AFP)
Singapur'daki Tanjong Pagar konteyner limanı (AFP)

Singapur, Hürmüz Boğazı'ndan güvenli geçiş için ilke olarak İran'la müzakere etmeyeceğini çünkü kritik su yollarından geçmenin ayrıcalık değil bir hak olduğuna inandığını belirtiyor.

Güneydoğu Asya'daki bu şehir devleti küçük boyutuna rağmen deniz taşımacılığında bir süper güç. Hint Okyanusu ve Güney Çin Denizi arasındaki önemli küresel denizcilik rotalarının kesişme noktası olan Malakka Boğazı üzerinde yer alan Singapur, 2024'te 3,11 milyar ton gemi girişiyle dünyanın en işlek aktarma limanına ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca gemiler için dünyanın en büyük yakıt ikmal noktası olan Singapur, 2023'te rekor düzeyde 54,92 milyon metrik ton deniz yakıtı satışı gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan, salı günü parlamentoda, Singapur'un Hürmüz Boğazı'ndan geçiş için müzakere edip etmeyeceği veya ABD ve İsrail'in saldırısının ardından kritik su yolunu kapatan İran'a geçiş ücreti ödemeyi düşünüp düşünmeyeceği sorusuna, "Geçiş hakkı vardır. Bu, sınır komşusu devlet tarafından verilecek bir ayrıcalık değil, rica edilecek bir lisans değil, ödenecek bir geçiş ücreti yok" yanıtını verdi.

Bu durum, Singapur'u İran'la geçiş müzakeresine oturmayı açıkça reddeden tek Asya ülkesi yapıyor. Hindistan, Pakistan, Tayland ve Filipinler gibi ülkeler, sevkıyatlarının geçişine izin verilmesi için Tahran'la halihazırda anlaşmalar yapmış durumda.  Lloyd's List'in yakın tarihli raporuna göre bazı gemilerin su yolunu ateş altında kalmadan geçmek için İran'a 2 milyon dolara kadar ücret ödediği bildiriliyor.

Balakrishnan'a göre Singapur'un görüşü, geçiş hakkının geleneksel uluslararası hukukun bir parçası olduğu.

Tahran'la geçiş konusunda müzakere etmek, Singapur dahil 170'ten fazla ülkenin imzaladığı BM Deniz Hukuku Sözleşmesi veya Deniz Hukuku Antlaşması'nın hukuki ilkesini dolaylı olarak yıpratacak.

Balakrishnan, İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi'yle diplomatik kanalının savaştan önce de açık olduğunu ve şimdi de açık kaldığını söyledi.

"Yakın gelecekte onunla görüşeceğimden eminim" dedi.

Ancak taraf tuttuğumuz için değil, ilke gereği gemilerin güvenli geçişi için müzakerelere giremem veya geçiş ücretleri konusunda pazarlık yapamam.

Malakka Boğazı, küresel denizcilik için muhtemelen Hürmüz Boğazı kadar kritik bir geçiş noktası. Hatta Singapur yakınlarındaki su yolundan İran yakınlarındaki su yoluna kıyasla daha fazla ham ve rafine petrol geçiyor. Küresel konteyner ticareti akışları için de durum aynı.

Malakka Boğazı en dar yerinde 2 deniz milinden daha az genişliğe sahip. Hürmüz Boğazı ise 21 deniz mili.

Balakrishnan, BM sözleşmesini kastederek, "Şimdi neden uluslararası hukukun ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin okyanusların anayasası olduğu konusunda net bir duruş sergilememiz gerektiğini anlıyor musunuz?" diye sordu.

Singapur Denizcilik ve Liman Otoritesi'nin Basra Körfezi'ndeki Singapur bayraklı veya Singapur tescilli gemilerin sahipleri ve işletmecileriyle yakın temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu kurumların gemilerin güvenli geçişini kolaylaştırmak için olası fırsatları araştırdığını söyledi.

Independent Türkçe


Çin devasa doğalgaz stokunu nasıl oluşturdu?

Çin, dünyanın en büyük doğalgaz ithalatçısı konumunda (Reuters)
Çin, dünyanın en büyük doğalgaz ithalatçısı konumunda (Reuters)
TT

Çin devasa doğalgaz stokunu nasıl oluşturdu?

Çin, dünyanın en büyük doğalgaz ithalatçısı konumunda (Reuters)
Çin, dünyanın en büyük doğalgaz ithalatçısı konumunda (Reuters)

Çin, depolanması zor doğalgazı büyük miktarlarda stoklamayı başardığı gibi üretimi de artırıyor.

New York Times'ın haberinde, Çin'in dünyadaki en büyük yer üstü doğalgaz stokuna sahip olduğu yazılıyor.

20 katlı bina yüksekliğindeki tanklarda tutulan doğalgaz sayesinde Pekin yönetimi, İran savaşıyla patlak veren tedarik kesintilerine karşı hazırlıklıydı.

Jiangsu eyaletindeki endüstriyel liman kenti Yancheng'de yer alan 6 tankın her birinde, Pekin'deki 22 milyon kişinin iki aydan fazla süreyle ev ihtiyaçlarını karşılayacak kadar doğalgaz var.

Analize göre bu devasa stok, Hindistan, Pakistan ve Vietnam dahil Asya'daki diğer komşularının doğalgaz kaynaklarının tükenmeye başladığı bir dönemde, Çin yönetiminin Ortadoğu'dan tedarik kesintisinin etkilerini hafifletmesini sağladı.

Çin, dünyanın en büyük doğalgaz ithalatçısı ve gübre tüketicisi; gübrenin büyük bir kısmı da doğalgazdan üretiliyor. Ülke aynı zamanda en büyük kimya endüstrisine sahip ve bu sanayinin büyük bir kısmı da doğalgaza ihtiyaç duyuyor.

Ülke, deniz yoluyla getirilen sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) depoladığı tankların yanı sıra Orta Asya ve Rusya'daki gaz sahalarına boru hatları da inşa ettirdi.

Hidrolik kırma ve diğer teknolojiler sayesinde son 10 yılda doğalgaz üretimini iki katından fazla artıran Çin, bazı kimyasalların üretiminde doğalgaza alternatif olarak kullanılabilecek kömüre dayalı sistemler de geliştirildi.

ABD şu anda petrol ve doğalgaz üretiminde lider. Çin de doğalgaz üretiminde ABD, Rusya ve İran'ın ardından 4. sırada. Asya devi; ABD, Suudi Arabistan, Rusya ve Kanada'nın ardından 5. en büyük petrol üreticisi.

Çin lideri Şi Cinping, uzun süredir ülkesini küresel enerji tedarikinde yaşanabilecek sorunlara karşı dayanıklı hale getirmeye çalışıyor. 2022'deki bir konuşmasında kömür, petrol ve doğalgaz kapasitesinin artırılması talimatını da vermişti.

ABD, Hindistan ve diğer ülkelerdeki çiftçiler bu bahar gübre kıtlığı yaşamaktan endişelenirken, Yancheng'deki LNG depolama tesislerine yakın köylerde yaşayanlar bol miktarda gübreye sahip olduklarını söylüyor.

Çinli firmalar da İran savaşı nedeniyle yükselen fiyatları fırsat bilerek rekor seviyede LNG'yi tekrar piyasaya sürdü.

Analiz şirketi Kpler'e göre yılın başından bu yana Çin, 1,31 milyon ton LNG sevkıyatı gerçekleştirdi. 19 sevkıyattan 10'u Güney Kore'ye, 5'i Tayland'a, geri kalanıysa Japonya, Hindistan ve Filipinler'e yapıldı.

Buna karşılık Çin geçen sene 0,82 milyon ton, 2023'te ise 0,98 milyon ton LNG'yi yeniden satmıştı.

Independent Türkçe, New York Times, Reuters