İsrail ordusu, kara kuvvetleri ve ağır zırhlı araçlarının Litani Nehri'nin kuzeyine geçerek Zutar eş-Şarkiyye beldesinin çevrelerine doğru ilerlediğini duyurdu. Bu dikkat çekici bu saha gerilimi, Washington'da yarın gerçekleştirilmesi planlanan üçüncü Lübnan-İsrail müzakere turunun hemen öncesinde yaşanırken bu gelişme, müzakere süreci ile sahadaki askeri gelişmeler arasında belirgin bir yarışın yaşandığına işaret etti. İsrail basınına göre ‘Egoz’ ve ‘Golani’ birliklerine bağlı güçler, bölgede birkaç gün boyunca süren operasyonlar düzenledi. Söz konusu operasyonlar, İsrail'in Hizbullah'a ait füze ve insansız hava araçlarının (İHA) kendi güçlerine yönelik fırlatma üssü olarak kullanıldığını öne sürdüğü bölgeleri hedef aldı.
Bu gelişme, Lübnan’ın güneyi ile Bekaa Vadisi’nin batısındaki çok sayıda beldeye yönelik tahliye uyarılarının yapılmasıyla eş zamanlı yaşandı. Nehrin kuzeyindeki birçok yere hâkim konumuyla Zutar eş-Şarkiyye, kritik bir askeri düğüm noktası olarak öne çıktı.
Emekli Tuğgeneral Bessam Yassin'e göre yaşananlar, büyük ölçüde eski güvenlik şeridinin yeniden üretilmesini andırıyor. İsrail, Hizbullah'ın ikinci savunma hattı sayılan bölgelerin derinliklerine yönelik her türlü ilerlemenin yüksek bedel gerektireceği gerçeğini göz önünde bulundurarak, şimdilik geniş çaplı bir işgale sürüklenmeksizin ateş gücü ve sınırlı mevzilenmeyle bir güvenlik kuşağı oluşturmaya çalışıyor.
Öte yandan Hizbullah, savaş kurbanları için yas tutulmasını yasaklandı.
