İran uranyumda ve dondurulmuş fonların yarısında ısrarcı

Trump, "her koşulda kazanan" olduğunu söylüyor

1 Haziran 2026'da Hürmüz Boğazı'nda kargo gemileri ve hizmet gemileri yanaşırken, kürek sörfü yapan insanlar (AP)
1 Haziran 2026'da Hürmüz Boğazı'nda kargo gemileri ve hizmet gemileri yanaşırken, kürek sörfü yapan insanlar (AP)
TT

İran uranyumda ve dondurulmuş fonların yarısında ısrarcı

1 Haziran 2026'da Hürmüz Boğazı'nda kargo gemileri ve hizmet gemileri yanaşırken, kürek sörfü yapan insanlar (AP)
1 Haziran 2026'da Hürmüz Boğazı'nda kargo gemileri ve hizmet gemileri yanaşırken, kürek sörfü yapan insanlar (AP)

ABD ile İran arasındaki müzakerelerin yeniden çıkmaza girdiği, Tahran’ın uranyum stokları konusundaki ısrarını sürdürmesi ve dondurulmuş varlıklarının bir kısmının serbest bırakılmasını talep etmesiyle birlikte sürecin tıkandığı bildirildi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Gharibabadi, dün yaptığı açıklamada, Tahran’ın mutabakat zaptı imzalanır imzalanmaz dondurulmuş varlıklarının yüzde 50’sinin kullanımına açılması konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsatın İran Devrim Muhafızları’na bağlı Fars Haber Ajansından aktardığına göre müzakere ekibine yakın bir kaynak, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun bir bölümünün üçüncü ülkeye transferini hiçbir şekilde kabul etmediğini belirtti.

Aynı kaynak, İran’ın mevcut aşamada nükleer programla ilgili konuları müzakerelerin gündemine almak istemediğini, bunun yerine bu başlıkların daha sonraki aşamalara bırakılmasını tercih ettiğini ifade etti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamalarda Washington’un İran’ın zenginleştirilmiş uranyum dosyası için klasik bir anlaşmaya ihtiyaç duymadığını söyledi. Trump, İran altyapısına yönelik hava saldırılarının Tahran’ın manevra kabiliyetini sınırladığını savunarak, “ABD her durumda kazanan taraftır hem askeri hem de kâğıt üzerinde” ifadelerini kullandı.



İran, Bahreyn ve Kuveyt'i hedef almaya devam ediyor...Beyrut ise "baskı unsuru" olarak kullanılmayı reddediyor

İran, Bahreyn ve Kuveyt'i hedef almaya devam ediyor...Beyrut ise "baskı unsuru" olarak kullanılmayı reddediyor
TT

İran, Bahreyn ve Kuveyt'i hedef almaya devam ediyor...Beyrut ise "baskı unsuru" olarak kullanılmayı reddediyor

İran, Bahreyn ve Kuveyt'i hedef almaya devam ediyor...Beyrut ise "baskı unsuru" olarak kullanılmayı reddediyor

İran, Kuveyt ve Bahreyn’e yönelik insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle düzenlediği saldırılara yeniden başladı. ABD ordusu, Tahran tarafından fırlatılan 7 balistik füzenin hava savunma sistemlerince engellendiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, ABD’nin Bahreyn’de konuşlu 5. Filo Komutanlığı’nda herhangi bir hasar meydana gelmediği vurgulandı.

Gelişmeler, ABD Hazine Bakanı'nın İran ile bir anlaşmaya varılmasının enerji fiyatlarını düşürmenin bir yolu olduğunu belirtmesinin ardından geldi. Bu açıklama üzerine İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasından tamamen ABD'nin sorumlu olduğunu ilan etti.

Bu süreçte Lübnan da krizin taraflarından biri haline geldi. Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ve Başbakan Nevvaf Selam, ülkelerinin İran’ın müzakerelerdeki konumunu güçlendirmek için bir "pazarlık kartı" veya "baskı unsuru" olarak kullanılmasına karşı çıktıklarını bildirdi. Tahran yönetimi ise bu çıkışa yanıt olarak, Avn’ın, ülkesinin "gerçek düşmanıyla" yüzleşmesi gerektiğini savundu.


St. Petersburg üzerinde 25 İHA önlendi

Ukraynalı askerler Donetsk bölgesinde Rus güçlerine doğru füze fırlatmaya hazırlanıyor (AP)
Ukraynalı askerler Donetsk bölgesinde Rus güçlerine doğru füze fırlatmaya hazırlanıyor (AP)
TT

St. Petersburg üzerinde 25 İHA önlendi

Ukraynalı askerler Donetsk bölgesinde Rus güçlerine doğru füze fırlatmaya hazırlanıyor (AP)
Ukraynalı askerler Donetsk bölgesinde Rus güçlerine doğru füze fırlatmaya hazırlanıyor (AP)

Rusya, dün gece ile  bu sabah arasında St. Petersburg çevresinde 25 insansız hava aracını (İHA) etkisiz hale getirdiğini açıkladı. Bölge valisi, kentte büyük bir ekonomik forumun sürdüğü sırada saldırı girişimlerinin yaşandığını bildirdi.

Leningrad Bölgesi Valisi Aleksandr Drozdenko, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Leningrad bölgesi üzerinde 25 İHA düşürüldü. Muharebe faaliyetleri sürüyor” ifadelerini kullandı.

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nun açılışı sırasında ise Ukrayna’ya ait İHA’ların bir petrol tesisini ve yakınındaki askeri bir noktayı hedef aldığı, etkinliğe katılanların arka planda yükselen siyah dumanla karşılandığı bildirildi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre forumun bugün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuşmasının ardından sona ermesi bekleniyor.

Ayrıca Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, bu sabah Moskova’ya yönelen 8 Ukrayna İHA’sının engellendiğini duyurdu.

Son dönemde Ukrayna’nın Rusya toprakları ve işgal altındaki bölgelerde İHA saldırılarını artırdığı, bunun Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik günlük bombardımanlarına cevap olduğu belirtiliyor.

Bu gelişmelerin paralelinde, Ukrayna’nın Herson bölge valisi, dün düzenlenen üç ayrı Rus saldırısında 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Vali Oleksandr Prokudin, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, şehirdeki bir mahalleye düzenlenen saldırıda 70’li ve 80’li yaşlarda 3 kişinin evlerinde ölü bulunduğunu bildirdi.

Prokudin ayrıca, şehrin kuzeyindeki bir akaryakıt istasyonuna yönelik saldırıda 1 kişinin öldüğünü, 7 kişinin yaralandığını ve akşam saatlerinde bir köyde düzenlenen İHA saldırısında bir erkeğin daha yaşamını yitirdiğini belirtti.

2022’de Rusya’nın işgalinden aylar sonra Rusya tarafından ilhak edilen Herson, daha sonra Ukrayna güçleri tarafından geri alındı.

Öte yandan Rusya’nın batısındaki sık sık hedef alınan Belgorod bölgesinde, Ukrayna’ya ait bir İHA’nın sınır yakınında bir araca saldırdığı ve sürücünün hayatını kaybettiği bildirildi.


Washington’dan İran'ın çıkarlarını hedef alan yeni yaptırımlar

ABD Hazine Bakanlığı (Reuters)
ABD Hazine Bakanlığı (Reuters)
TT

Washington’dan İran'ın çıkarlarını hedef alan yeni yaptırımlar

ABD Hazine Bakanlığı (Reuters)
ABD Hazine Bakanlığı (Reuters)

ABD hükümeti,İran’ın petrol gelir kaynaklarını daraltmayı hedefleyen yeni yaptırımlar açıkladı. Yaptırımların, Asya’ya gizlice ulaştırılmaya çalışılan sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) sevkiyatlarını hedef aldığı bildirildi.

Şarku’l Avsatın AFP’den aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İran’dan Güney ve Doğu Asya’ya LPG taşınmasını kolaylaştırdığı gerekçesiyle bazı kişi ve kuruluşlar kara listeye alındığı duyuruldu. Dün yapılan açıklamada, söz konusu ağın yüz milyonlarca dolar değerinde sevkiyatları mümkün kıldığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, bu ağın İran menşeli yakıtın kaynağını gizlemek ve ABD yaptırımlarını aşmak için Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’deki sahte şirketler ile İran’ın “gölge filosunu” kullandığı belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada, İran menşeli LPG’nin Umman’dan geliyormuş gibi gösterilerek Güney ve Doğu Asya’ya taşınmasını sağlayan kişi, kuruluş ve tankerlerden oluşan bir ağa yaptırım uygulandığını duyurdu. Bakanlık, söz konusu yaptırımların 12 kuruluşu kapsadığını, bunlar arasında 4’ü Panama bayraklı  olmak üzere, 6 LPG tankerinin de bulunduğunu açıkladı.

Hazine Bakanlığı, bu ağın Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’deki paravan şirketleri ile yabancı banka hesaplarını kullanarak İran LPG’sinin menşeine ilişkin bilgileri gizlediğini ve böylece milyonlarca varil gazın yaptırımlardan kaçırıldığını bildirdi.

Ayrıca İranlı bir döviz şirketi olan “Mehrdad Karamian Nik ve Ortakları” ile şirketin yöneticilerine de yaptırım uygulandığı, bu kişilerin yaptırım listesinde bulunan İran bankaları adına yüz milyonlarca dolarlık döviz transferi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Washington yönetimi, İran’la bağlantılı faaliyetlere yönelik yaptırım listesini genişletmeye devam ederek Tahran üzerindeki ekonomik baskıyı artırmayı hedefliyor.

Yaptırımlar kapsamında, hedef alınan kişi ve kuruluşların ABD’deki tüm mal varlıkları donduruluyor ve ABD vatandaşları ile şirketlerinin bu taraflarla iş yapması yasaklanıyor.