Nevaf Selam: Devlet, Güney Lübnan'a dönüş sürecini başlatmak için tüm imkanlarıyla sahada olacak

Lübnan Başbakanı Nevaf Selam (AP)
Lübnan Başbakanı Nevaf Selam (AP)
TT

Nevaf Selam: Devlet, Güney Lübnan'a dönüş sürecini başlatmak için tüm imkanlarıyla sahada olacak

Lübnan Başbakanı Nevaf Selam (AP)
Lübnan Başbakanı Nevaf Selam (AP)

Lübnan Başbakanı Nevaf Selam, bugün perşembe günü yaptığı açıklamada, devletin Güney Lübnan'a dönüş sürecini başlatmak için tüm imkanlarıyla sahada olacağını söyledi.

Selam, Güney Konseyi Başkanı Haşim Haydar, Yüksek Yardım Komitesi Genel Sekreteri Tuğgeneral Bassam en-Nablusi ve Başbakanlık bünyesindeki Afet Yönetim Birimi Başkanı Zahi Şahin'in katıldığı toplantıya başkanlık etti.

Selam toplantıda yaptığı açıklamada, "Güney halkı bu süreçte yalnız olmayacak. Devletin bakanlıkları, kurumları ve konseyleri bu görevi yerine getirmek için seferber olmuş durumda. Devlet, dönüş ve erken toparlanma sürecini başlatmak için tüm imkanlarıyla sahada olacak" dedi.

Selam, dün Güney Lübnan'daki Zuvter el-Garbiyye beldesine gerçekleştirdiği ziyaretin amacının, Güney halkına devletin yalnızca toprakları geri almakla yetinmeyeceği, halkla birlikte ve halkın yanına döneceği mesajını vermek olduğunu belirtti.

Selam, bu sürecin öncelikle ordunun ve güvenlik güçlerinin bölgeye konuşlanmasıyla başlayacağını, ardından yolların açılması, enkazların kaldırılması ve temel hizmetlerin yeniden sağlanması çalışmalarının sürdürüleceğini ifade etti. Başbakan, nihai hedefin ise halkın onurlu bir şekilde geri dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması, geçici ve ara dönem konut imkanlarının temin edilmesi ve bu kapsamda hazır konutların sağlanması olduğunu kaydetti.

Lübnan Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre toplantıda, Güney Lübnan halkının köy ve kentlerine dönüşünü kolaylaştırmak için atılacak pratik adımlar ele alındı.

Lübnan ordusu, önceki gün sabah saatlerinde, Lübnan'a ilişkin özel Askeri Koordinasyon Grubu ile yürütülen temaslar doğrultusunda, "pilot bölgeler planı" kapsamında Güney Lübnan'daki Zuvter el-Garbiyye beldesine konuşlanmaya başlamıştı.

Selam da dün Zuvter el-Garbiyye beldesini ziyaret ederek belde meydanına Lübnan bayrağı dikmişti.