İran savaş baskısı altında benzinin serbest fiyatını iki katına çıkarıyor

Salı günü Tahran'da bir akaryakıt istasyonunda benzin almak için sırada bekleyen sürücüler (AFP)
Salı günü Tahran'da bir akaryakıt istasyonunda benzin almak için sırada bekleyen sürücüler (AFP)
TT

İran savaş baskısı altında benzinin serbest fiyatını iki katına çıkarıyor

Salı günü Tahran'da bir akaryakıt istasyonunda benzin almak için sırada bekleyen sürücüler (AFP)
Salı günü Tahran'da bir akaryakıt istasyonunda benzin almak için sırada bekleyen sürücüler (AFP)

İran hükümeti, savaş ve ABD'nin deniz ablukası nedeniyle ağırlaşan yakıt krizinin etkilerini hafifletmek amacıyla sübvansiyonlu kotaların dışında satılan benzinin fiyatını iki katına çıkarma kararı aldı.

Hükümet Sözcüsü Fatıma Muhacerani, dün yaptığı açıklamada, akaryakıt istasyonlarında kullanılan kartlarla alınan benzinin fiyatının salı günü şafak vaktinden itibaren litre başına 5 bin tümenden 10 bin tümene çıkarılacağını bildirdi. Muhacerani, aylık sübvansiyonlu yakıt kotalarında ise herhangi bir değişiklik yapılmayacağını söyledi.

İran'da araç sahiplerine aylık 60 litre benzin litre başına 1500 tümen fiyatla veriliyor. İkinci kota kapsamında ise 50 litre benzin litre başına 3 bin tümen üzerinden satılıyor. Bu kotaların dışında yakıt almak isteyen tüketiciler daha yüksek fiyatın uygulandığı istasyon kartlarını kullanıyor.

Muhacerani, hükümet toplantılarında farklı fiyat seçeneklerinin değerlendirildiğini ancak nihai olarak 10 bin tümenlik fiyatın Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın daha önce verdiği taahhüt doğrultusunda belirlendiğini söyledi. Fiyat artışından sağlanacak gelirin halkın geçim koşullarını desteklemek için kullanılacağını belirtti.

Pezeşkiyan, fiyat artışının açıklanmasından saatler önce yakıt tüketiminin yönetilmesine ilişkin bir hükümet toplantısına başkanlık etti. Toplantıda alınacak kararların tüm aşamalarının "kesin ve şeffaf" bir iletişim planıyla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı ayrıca kamyon şoförleri, taksiciler ve internet üzerinden ulaşım hizmeti sunan platformların temsilcileriyle bizzat görüşeceğini belirterek yeni politikaları açıklayacağını ve sektördeki endişeleri dinleyeceğini söyledi.

Toplantıda fiyat artışının yanı sıra yakıt kartlarının düzenlenmesi, kaçakçılık güzergâhlarının kapatılması, küçük rafinerilerin denetlenmesi, yakıt kotalarının gerçek tüketimle ilişkilendirilmesi, toplu taşımanın geliştirilmesi ve eski ve yüksek yakıt tüketen araçların kullanımının azaltılması gibi önlemler de ele alındı.

Benzin açığı büyüyor

Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden İran, enerji sektöründe savaş nedeniyle meydana gelen hasarların yanı sıra ABD'nin deniz ablukasının ithalatı sekteye uğratması nedeniyle ciddi bir benzin açığıyla karşı karşıya.

İranlı yetkililerin ağustos ayında yaptığı açıklamalara göre ülkedeki günlük benzin açığı 14 milyon ile 20 milyon litre arasında değişiyor. Pezeşkiyan geçen ay yaptığı açıklamada, deniz ablukasının ülkeye mal girişinde kullanılan güzergâhları kapattığını ve hükümetin benzin ithal etmek için gerekli kaynaklardan yoksun olduğunu söylemişti.

 vfbghnjm
Pezeşkiyan, pazar günü İçişleri ve Petrol bakanları ile İran polisi komutanlarının katıldığı toplantıda yakıt tüketiminin yönetilmesini görüştü (İran Cumhurbaşkanlığı)

Hükümet savaş sırasında sübvansiyonlu yakıt miktarını kademeli olarak azaltmıştı. Litre başına 3 bin tümen fiyatla uygulanan ikinci kota önce 100 litreden 70 litreye, ardından 50 litreye düşürüldü. Temel kota ise aylık 60 litre olarak ve litre başına 1500 tümen fiyatla korunmuştu.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, 18 Ağustos'ta benzin fiyatlarının artırılmasına karşı çıkmış ve savaş koşullarında fiyat artışının "hesaplı bir tedbir olmadığını" söylemişti.

Kalibaf, yakıt tüketiminin azaltılmasının halk açısından "en fazla adaleti ve en az hoşnutsuzluğu" sağlayacak yöntemlerle gerçekleştirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Meclis Başkanı ayrıca İran'ın karşı karşıya olduğu geçim sıkıntılarının ülkenin rakipleri tarafından toplumsal huzursuzlukları körüklemek için kullanılabileceği uyarısında bulunmuştu. İran ekonomisi yüksek enflasyon ve riyalin değerindeki sert düşüşün baskısı altında bulunuyor.

Benzin fiyatları siyasi açıdan hassas

Benzin fiyatları İran'da siyasi açıdan son derece hassas bir konu olarak öne çıkıyor. Kasım 2019'da yakıt fiyatlarına yapılan ani zam ülke genelinde geniş çaplı protestoları tetiklemişti.

Protestoların ardından güvenlik güçlerinin müdahalesiyle sonuçlanan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Bu nedenle hükümet, mevcut savaş koşullarında yakıt fiyatlarına ilişkin yeni adımların toplumsal tepkileri artırmasından kaçınmaya çalışıyor.



«الدوري التركي»: صلاح يسجل ويصنع في اكتساح طرابزون لجنشلربيرليغي

محمد صلاح يتلقى تهنئة زملائه بعد التسجيل في جنشلربيرليغي (نادي طرابزون)
محمد صلاح يتلقى تهنئة زملائه بعد التسجيل في جنشلربيرليغي (نادي طرابزون)
TT

«الدوري التركي»: صلاح يسجل ويصنع في اكتساح طرابزون لجنشلربيرليغي

محمد صلاح يتلقى تهنئة زملائه بعد التسجيل في جنشلربيرليغي (نادي طرابزون)
محمد صلاح يتلقى تهنئة زملائه بعد التسجيل في جنشلربيرليغي (نادي طرابزون)

سجل محمد صلاح هدفاً وقدم تمريرة حاسمة في فوز كبير لطرابزون سبور 5 - صفر على جنشلربيرليغي في الدوري التركي الممتاز لكرة القدم الأحد.

ومنح المهاجم بول أونواتشو التقدم لطرابزون بعد خمس دقائق من اللعب، ثم أضاف صلاح قائد مصر الهدف الثاني من ركلة جزاء حصل عليها تشيبويكي نوايوو في الدقيقة 14.

وكان الهدف هو الرابع لصلاح (34 عاماً) في مباراته الرابعة مع الفريق في الدوري التركي، ليصبح أول لاعب أجنبي يسجل 4 أهداف في أول 3 مباريات يلعبها أساسياً منذ 26 عاماً.

وأضاف أونواتشو الهدف الثالث لفريقه والثاني له بتسديدة مباشرة من داخل منطقة الجزاء في الدقيقة 22.

وتحول صلاح لدور صانع اللعب، وهيأ الكرة لزميله إرنست موتشي الذي سجل الهدف الرابع قرب ساعة من اللعب بتسديدة منخفضة من داخل منطقة الجزاء لتستقر في الزاوية البعيدة.

واختتم الوافد الجديد دييغو فرانكولينو أهداف طرابزون بعدما استغل فوضى داخل منطقة الجزاء في الدقيقة 78.

ورفع طرابزون رصيده إلى سبع نقاط من أربع مباريات في المركز الرابع، متقدماً بفارق الأهداف على جنشلربيرليغي السادس، ومتأخراً بفارق ثلاث نقاط عن غلاطة سراي المتصدر.


Milyarlarca dolarlık İran parası, ABD bankalarından nasıl geçiyor?

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Milyarlarca dolarlık İran parası, ABD bankalarından nasıl geçiyor?

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan Batılı yetkililer ve araştırmacılar, Tahran'la bağlantılı neredeyse tüm mali faaliyetlere katılmayı ABD yasalarına tabi kişi ve kuruluşlar için yasaklayan yaptırımlara rağmen, her yıl milyarlarca dolarlık İran fonunun Amerikan bankalarındaki geçici hesaplardan geçtiğini söylüyor.

WSJ'nin özel haberine göre İran, ABD'yle muhabir bankacılık ilişkilerine sahip yabancı bankalar aracılığıyla Amerikan finans sistemine dolaylı erişim sağlıyor. 

Bir asırdan uzun süredir kullanılan ve küresel finans dünyasını birbirine bağlayan muhabir bankacılık sistemi bunda önemli rol oynuyor.

Bu sistem uluslararası dolar işlemlerinin Amerikan bankaları üzerinden yapılmasını sağlarken Tahran'a paravan şirketler ve aracılar yoluyla ödemeleri gizleme imkanı da sunuyor.

ABD Hazine Bakanlığı, 2024'te Amerikan bankalarından geçtiği tespit edilen İran fonunun hacminin 9 milyar dolara yaklaştığını açıkladı. 

28 Ağustos'ta Mısır devletine ait bankalardan Banque Misr'in Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) kolunu hedef alan ABD Hazine Bakanlığı'na göre bu kuruluş, İran'ın gölge bankacılık ağlarıyla bağlantılı olabilecek şirketler için ABD'deki muhabir hesaplar üzerinden 1,8 milyar dolara kadar para aktardı.

Washington, İran'a mali baskı uygulamak amacıyla başlattığı Ekonomik Dışlama Operasyonu kapsamında Banque Misr'in BAE'deki faaliyetlerini ABD finans sisteminden çıkarmaya yönelik bir adım attı. Bu kolun ABD'deki üç bankayla muhabir bankacılık ilişkisi bulunuyor.

ABD, İran'la bağlantılı işlemlere aracılık eden yabancı finans kuruluşlarını ikincil yaptırımlarla tehdit ediyor.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Demokrasileri Savunma Vakfı'ndan Elaine Dezenski, WSJ'ye şu yorumu yaptı: 

Gölge bankacılık ağlarını tespit etmek son derece zor ama İran'ın mali akışlarını takip etmek de kesinlikle imkansız değil. ABD ve muhabir bankalar doğrudan sorumluluk taşıyor ve üzerlerindeki baskı giderek artıyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Gene Lange ise finans kuruluşlarını muhabir bankacılığa dair uyardıklarını belirtti. İran'la iş yapmayı sağlayan aracılara karşı "her zamankinden daha hızlı ve agresif" hareket ettiklerini savundu.

ABD Hazine Bakanlığı ülke dışındaki bankalar için paravan şirketlerin İran adına ABD'nin finans sistemini kullanıyor olabileceğine işaret eden uyarılar da yayımladı. Örneğin Hong Kong'da kayıtlı, Çin'deki bir banka hesabını kullanan ve internette herhangi bir görünürlüğü olmayan bir şirkete dikkat çekildi. 

Öte yandan muhabir bankacılığa getirilecek kapsamlı kısıtlamalar, diğer ülkeleri Çin yuanı gibi alternatif para birimlerine yönelterek doların küresel konumunu zayıflatabilir. 

Eski ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinden Alex Zerden, "Bu araçları ne kadar çok kullanırsanız dolara alternatif arayışı için o kadar fazla teşvik yaratırsınız" dedi.

Bakanlığın eski yaptırım sorumlusu Jason Prince de "Birden her şeyi aynı anda yapmaya yönelik bir yaklaşım benimseyemezler çünkü bunun hedeflere ters düşebilecek zincirleme etkileri olabilir" ifadesini kullandı.

Independent Türkçe, WSJ, AP


Yapay zeka Kenyalı gençleri vurdu: Ödev sektörü çöktü

Önceden makale başı 40 ila 70 dolar alan Kenyalılar artık bu paraları talep edemiyor (AFP)
Önceden makale başı 40 ila 70 dolar alan Kenyalılar artık bu paraları talep edemiyor (AFP)
TT

Yapay zeka Kenyalı gençleri vurdu: Ödev sektörü çöktü

Önceden makale başı 40 ila 70 dolar alan Kenyalılar artık bu paraları talep edemiyor (AFP)
Önceden makale başı 40 ila 70 dolar alan Kenyalılar artık bu paraları talep edemiyor (AFP)

Yıllardır diğer ülkelerdeki öğrencilerin ödevlerini yaparak geçimini sağlayan binlerce Kenyalı, yapay zekanın gelişmesiyle birlikte zor duruma düştü. Pek çoğu, artık eskisi gibi iş bulamadığını söylüyor.

New York Times'a (NYT) konuşan Teresios Bundi, 2011'de köyünden Nairobi'ye taşındıktan sonra yurtdışındaki üniversite öğrencileri için makale yazmaya başladığını anlattı. 

İlk işinde üç saatlik çalışma karşılığında 7 dolar kazandığını belirten Bundi, geçen 12 yıl zarfında 2 bin 500'ü aşkın makale yazmış.

34 yaşındaki Kenyalı, bu süre zarfında lisans eğitimini tamamladığını belirterek "Benim için bir can simidi gibiydi zira paraya ihtiyacım vardı" diyor.

2015'te halk sağlığı diploması alan Bundi, makale yazma işini sürdürerek kendi dalında kazanabileceğinin en az 5 katını kazandığını belirtiyor. 

Araştırmacılar, geçmişte Kenya'nın başkentindeki en az 40 bin kişinin bu işi yaptığını tahmin ediyor. Ancak 2022'de OpenAI'ın ChatGPT'yi kullanıma sunmasıyla birlikte talep de bir anda azalmış. 

Bundi, "Yapay zekanın bunu yapmasını hiç beklemezdim" ifadesini kullanıyor. 

Çevrimiçi çalışmanın diğer alanlarında da işler azaldı. Yapay zeka sistemleri yeteneklerini artırdıkça toplantıları yazıya döken, sosyal medya içeriklerini denetleyen ve verileri etiketleyen pek çok Kenyalı işsiz kaldı.

Küresel serbest çalışma ekonomisi üzerine çalışan Oxford Üniversitesi akademisyeni Mark Graham şu yorumu yapıyor:

Bu durum yalnızca Kenya'yı etkilemiyor. Büyük dönüşüm her yerde yaşanacak. Yapay zeka geldi ve bu işgücü piyasalarından büyük bir lokma aldı.

Lakin bu değişim, her yıl 100 binden fazla üniversite öğrencisinin mezun olduğu Kenya'yı daha ağır vuracak gibi. Zira ülkedeki işlerin yaklaşık yüzde 80'i kayıtdışı ve genç işsizliğinin yüzde 25'in üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Eski makale yazarlarının bazıları değişime uyum sağlamaya çalışıyor. Yapay zeka metinlerini bir insan tarafından yazılmış gibi görünecek şekilde düzenleyen bu kişilere artık "insanileştirici" deniyor. 

Bazıları da genellikle daha düşük ücret karşılığında yapay zekayla bağlantılı başka işlere yöneliyor.

Alman devletinin desteklediği bir kalkınma kuruluşunda işe giren Bundi, artık genç Kenyalıların dijital ekonomide fırsatlar bulmasına yardımcı oluyor: 

Yapay zeka bankacıların, muhasebecilerin peşine düştü, mühendisler de bundan etkilenecek, mimarlar da… Herkesin peşine düşecek.

Independent Türkçe, NYT, SBS News