Dünya şampiyonu olan İspanya Kadın Milli Takımı'nın teknik direktörü Vidal, görevden alındı

Geçici görevden alınan İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, gelen tüm baskılara rağmen istifa etmiyor

İspanya'da kadın milli futbolculara üstün liyakat nişanı verilmişti (AA)
İspanya'da kadın milli futbolculara üstün liyakat nişanı verilmişti (AA)
TT

Dünya şampiyonu olan İspanya Kadın Milli Takımı'nın teknik direktörü Vidal, görevden alındı

İspanya'da kadın milli futbolculara üstün liyakat nişanı verilmişti (AA)
İspanya'da kadın milli futbolculara üstün liyakat nişanı verilmişti (AA)

İspanya'yı tarihinde ilk kez kadınlar futbolda dünya şampiyonu yapan teknik direktör Jorge Vidal, ülke içinde yaşanan "feminizm ve eşitlik" tartışmalarının ardından görevden alındı.

Yaklaşık 8 yıldır İspanya Kadın Milli Futbol Takımı'nın teknik direktörü olan Vidal, takımını dünya şampiyonu yapmasının ardından sözleşmesinin uzatılacağı ve maaşının artırılacağı vaatlerine rağmen Rubiales olayından dolayı işinden oldu.

Sidney kentindeki Avustralya Stadı'nda 20 Ağustos'ta oynanan Dünya Kupası finalinde İngiltere'yi 1-0 yenerek şampiyon olan İspanya'da Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'in kutlamalardaki uygunsuz hareketleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

FIFA Disiplin Kurulu tarafından hakkında soruşturma açılan ve geçici olarak görevden alınan Rubiales, İspanya'dan gelen tüm siyasi ve sosyal baskılara rağmen istifa etmemişti.

Rubiales, 25 Ağustos'ta düzenlenen İspanya Futbol Federasyonunun (RFEF) olağanüstü genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada da sol azınlık hükümetindeki bazı bakanları "sahte feministlikle" suçlayarak, istifa etmeyeceğini açıklamış ve o sırada salonda bulunan Vidal ve erkek milli futbol takımı teknik direktörü Luis de la Fuente'nin aralarında olduğu bazı kişilerce alkışlanmıştı.

De La Fuente, alkıştan dolayı kendisine yapılan tüm eleştirilerin haklı olduğunu savunup, özür dileyerek görevinde kalırken, aynı tavrı göstermeyen Vidal, Rubiales'e verdiği desteğin yarattığı baskıdan işini kaybetti.

Rubiales'in yerine RFEF Başkanlığı'na getirilen Pedro Rocha ile toplanan yönetim kurulu, Vidal'ın kadın milli futbol takımı teknik direktörlüğü ve sportif direktörlük görevlerinden alındığını duyurdu.

RFEF'in açıklamasında, Vidal için "2015-2023 yılları arasında İspanyol kadın futbolunun gelişimine önemli katkılar yapan teknik adam, İspanya'yı dünya şampiyonu yaptı ve FIFA sıralamasında üstlere çıkardı." ifadeleri kullanılarak, bundan sonraki sportif kariyerinde başarı dilendi.

Rubiales olayı

FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın 20 Ağustos'taki finalinde İngiltere'yi 1-0 yenerek tarihinde ilk defa dünya şampiyonu olan İspanya Kadın Milli Futbol Takımı'nın Sidney'deki maç sonrasındaki madalya töreni ve kutlamalar sırasında RFEF Başkanı Rubiales'in bazı hareketleri tepki almıştı.

İspanya'nın maçı kazanmasının ardından sevinç gösterisi sırasında şeref tribününden uygunsuz hareketler yapan Rubiales, daha sonra madalya töreninde İspanyol futbolcu Jennifer Hermoso'yu dudağından öpmüştü.



Mbappe'nin Dünya Kupası performansı, Fransa'yı Senegal karşısında heyecan dolu bir zafere taşıdı

Mbappe, Senegal'de attığı ikinci golü kutluyor (AFP)
Mbappe, Senegal'de attığı ikinci golü kutluyor (AFP)
TT

Mbappe'nin Dünya Kupası performansı, Fransa'yı Senegal karşısında heyecan dolu bir zafere taşıdı

Mbappe, Senegal'de attığı ikinci golü kutluyor (AFP)
Mbappe, Senegal'de attığı ikinci golü kutluyor (AFP)

Kylian Mbappé, 2026 Dünya Kupası’nda Fransa’nın Senegal karşısında turnuvaya güçlü bir başlangıç yapmasına iki golle liderlik etti. New Jersey’de oynanan ve grup aşaması 9. grup ilk maçında gerçekleşen karşılaşmayı Fransa 3-1 kazandı.

Mbappé, bu performansıyla Fransa Milli Takımı tarihinin en golcü oyuncusu oldu ve 58 gole ulaşarak Olivier Giroud’yu geride bıraktı.

Fransa’nın gollerini Mbappé (66 ve 90+6. dakikalar) ile oyuna sonradan giren Bradley Barcola (82. dakika) kaydetti. Senegal’in tek golü ise yine oyuna sonradan giren Ibrahim Mbaye’den (90+5. dakika) geldi.


Messi'den tarihi hat-trick: Arjantin, Cezayir'i 3 golle geçti

Arjantin kaptanı maçtaki üçüncü golünü kutluyor (DPA)
Arjantin kaptanı maçtaki üçüncü golünü kutluyor (DPA)
TT

Messi'den tarihi hat-trick: Arjantin, Cezayir'i 3 golle geçti

Arjantin kaptanı maçtaki üçüncü golünü kutluyor (DPA)
Arjantin kaptanı maçtaki üçüncü golünü kutluyor (DPA)

Arjantin'in yıldız futbolcusu Lionel Messi, attığı tarihi hat-trick ile son dünya şampiyonu Arjantin'i 2026 FIFA Dünya Kupası J Grubu'ndaki ilk maçında Cezayir karşısında 3-0'lık galibiyete taşıdı.

Kansas City'de oynanan karşılaşmada Messi, 17, 60 ve 76. dakikalarda kaydettiği gollerle Dünya Kupası kariyerindeki ilk hat-trick'ine imza attı. Böylece turnuva tarihindeki gol sayısını 16'ya çıkaran Arjantinli yıldız, 27 maçta ulaştığı bu rakamla Miroslav Klose ile birlikte Dünya Kupası tarihinin en golcü oyuncusu unvanını paylaştı.

Messi, ataklardan birinde yere düşüyor (Reuters)Ataklardan birinde yere düşen Messi, (Reuters)

Ayrıca Messi, 2006, 2010, 2014, 2018 ve 2022'nin ardından altıncı kez Dünya Kupası finallerinde forma giyerek bu başarıya ulaşan ilk futbolcu oldu.

Üç kez dünya şampiyonu olan Arjantin, bu galibiyetle J Grubu'nda ilk üç puanını hanesine yazdırarak geçici olarak liderlik koltuğuna oturdu. Gruptaki diğer karşılaşmada, Avusturya ile Ürdün karşı karşıya gelecek.


Irak, Dünya Kupası yolculuğuna Norveç karşısında aldığı ağır yenilgiyle başladı

Ositgard'ın Irak'ta üçüncü golü attığı an (AFP
Ositgard'ın Irak'ta üçüncü golü attığı an (AFP
TT

Irak, Dünya Kupası yolculuğuna Norveç karşısında aldığı ağır yenilgiyle başladı

Ositgard'ın Irak'ta üçüncü golü attığı an (AFP
Ositgard'ın Irak'ta üçüncü golü attığı an (AFP

Irak Milli Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası H Grubu'ndaki ilk maçında Norveç'e 4-1 mağlup olarak turnuvaya ağır bir yenilgiyle başladı.

Norveç adına ilk golü 29. dakikada Erling Haaland kaydetti. Irak, 39. dakikada Eymen Huseyin ile eşitliği sağlasa da Haaland 43. dakikada bir kez daha sahneye çıkarak takımını yeniden öne geçirdi.

İkinci yarıda beraberlik golü için baskı kurmaya çalışan Irak karşısında, 76. dakikada Thelo Ositgard farkı ikiye çıkaran golü attı. Norveç'in gol şölenini ise uzatma dakikalarında Kristian Thorstved tamamladı. Thorstved, Haaland'ın asistinde 90+6. dakikada ağları havalandırarak skoru 4-1'e getirdi.

Bu sonucun ardından tarihinde dördüncü kez Dünya Kupası'nda mücadele eden ve 1998 FIFA Dünya Kupası'ndan bu yana ilk kez turnuvada yer alan Norveç, gruptaki ilk üç puanını aldı. Norveç, aynı skorla Senegal'i mağlup eden Fransa Milli Futbol Takımı ile puanları eşitleyerek grup liderliğini paylaştı.

Tarihinde ikinci kez Dünya Kupası'nda mücadele eden ve son olarak 1986 FIFA Dünya Kupası'nda boy gösteren Irak ise grupta puansız kaldı.

Grubun ikinci maçlarında Irak, Fransa ile karşılaşırken, Norveç de Senegal ile kozlarını paylaşacak.