Barcelona'da futbolcu maaşlarının üst limiti 648 milyondan 270 milyon avroya düşürüldü

LaLiga'da ekonomik sorun yaşayan kulüplerin başında gelen Barcelona'da geçen sezon futbolcuların toplam maaşları için konulan 648 milyon 820 bin avroluk üst limit, bu sezon 270 milyon 200 bin avroya kadar düştü

(AA)
(AA)
TT

Barcelona'da futbolcu maaşlarının üst limiti 648 milyondan 270 milyon avroya düşürüldü

(AA)
(AA)

İspanya'da 1. ve 2. ligdeki kulüplerin bağlı olduğu LaLiga, kulüplere getirdiği mali sınırlamalar kapsamında 2023-2024 sezonundaki futbolcu maaşlarıyla ilgili kulüplere getirdiği üst limitlerini açıkladı.

Buna göre, Real Madrid listede ilk sırada olmaya devam ederken, eflatun beyazlıların geçen sezon 683 milyon 460 bin avro olan futbolculara ödenen toplam maaş limiti bu sezon 727 milyon 425 bin avroya kadar çıktı.

Geçen sezon 648 milyon 820 bin avro futbolcu maaşları üst limiti olan Barcelona ise bu sezon bunu yaklaşık 379 milyon avro düşürmek zorunda kaldı. LaLiga, Barcelona'ya futbolcu maaşları için 270 milyon 200 bin avroluk üst limit verdi.

Barcelona'nın yerine listede ikinciliğe çıkan Atletico Madrid'in üst limiti de 296 milyon 350 bin avrodan 315 milyon 820 bine avroya çıkarıldı.

Listede en alt sıradaki kulüp, futbolcuları için toplam maaş üst limiti 31 milyon 270 bin avrodan 9 milyon 980 bin avroya indirilen Alaves oldu.

Listenin en üst ile en alt kulübü arasında bir kıyaslama yapıldığında, Real Madrid'in futbolcularına ödediği toplam maaşlarda Alaves'in yaklaşık 72 katı daha fazla bir üst limite sahip olduğu görüldü.

Diğer yandan Barcelona'nın durumuna bakıldığında, Katalan kulübü geçtiğimiz yaz özellikle Sergio Busquets, Jordi Alba ve Ousmane Dembele gibi futbolcularla yollarını ayırarak futbolcu maaşlarında yaklaşık 161 milyon 700 bin avroluk bir tasarruf sağlamıştı.

LaLiga Başkanı Tebas: Barcelona'nın Joao Felix'e 400 bin avro maaş ödediği doğru değil

Barcelona'nın ekonomik durumunu düzeltmek için çaba gösterdiğini kaydeden LaLiga Başkanı Javier Tebas, Katalan kulübünün Atletico Madrid'den kiraladığı Portekizli futbolcu Joao Felix'e 400 bin avro ödediğinin "gerçek olmadığını" savundu.

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tebas, "Biri kulüplerin oyunculara ödediği miktar, diğeri de bizim koyduğumuz limit. Barcelona'nın Joao için 400 bin avro maaş ödediği doğru değil. Biz bu sözleşmeyi olması gerektiğinden daha fazla inceledik. Barcelona, ona tahminimizden daha düşük bir maaş ödüyor. Maaş limitinde hesaplanması gerekenlerle ilgili bizim söylediklerimiz onların söylediklerinden çok daha fazlası" ifadelerini kullandı.



İspanya, Fransa'yı saf dışı bırakarak Dünya Kupası'nda finale yükseldi

Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
TT

İspanya, Fransa'yı saf dışı bırakarak Dünya Kupası'nda finale yükseldi

Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)

İspanya Milli Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde Fransa'yı 2-0 mağlup ederek tarihinde ikinci kez Dünya Kupası finaline yükseldi.

Salı akşamı oynanan karşılaşmada İspanya'nın gollerini 22. dakikada Mikel Oyarzabal ve 58. dakikada Pedro Porro kaydetti.

İspanya, pazar akşamı oynanacak finalde son şampiyon Arjantin ile İngiltere arasında çarşamba günü oynanacak diğer yarı final maçının galibiyle karşılaşacak.

İspanyol ekibi, 2010 yılında Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası finalinde Hollanda'yı 1-0 yenerek kazandığı ilk şampiyonluğun ardından ikinci kez kupayı müzesine götürmeyi hedefliyor.

Bu sonuçla İspanya, ayrıca Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2006 Dünya Kupası son 16 turunda Fransa'ya 3-1 yenilerek elenmesinin de rövanşını almış oldu.

Fransa ise üst üste üçüncü kez büyük bir turnuvada yarı finalde İspanya'ya elenerek hayal kırıklığı yaşadı. Fransızlar, Euro 2024 yarı finalinde İspanya'ya 2-1 mağlup olmuş, 2025 UEFA Uluslar Ligi yarı finalinde ise rakibine 5-4 yenilmişti.

İki kez Dünya Kupası şampiyonu olan ve 2022 Dünya Kupası'nı ikinci sırada tamamlayan Fransa, cumartesi gece yarısı oynanacak üçüncülük maçında Arjantin-İngiltere eşleşmesinin kaybedeniyle bronz madalya mücadelesi verecek.


Haaland, Dünya Kupası'ndan tuhaf bir hatırayla döndü

Erling Haaland, tipik bir Amerikan hediyelik eşyasıyla Norveç'e döndü (AP)
Erling Haaland, tipik bir Amerikan hediyelik eşyasıyla Norveç'e döndü (AP)
TT

Haaland, Dünya Kupası'ndan tuhaf bir hatırayla döndü

Erling Haaland, tipik bir Amerikan hediyelik eşyasıyla Norveç'e döndü (AP)
Erling Haaland, tipik bir Amerikan hediyelik eşyasıyla Norveç'e döndü (AP)

Norveç, 2026 Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere'ye hayal kırıklığı yaratan bir yenilgi almış olabilir ancak yıldız oyuncu Erling Haaland yine de turnuvadan kazanan olarak ayrıldı.

25 yaşındaki uzun saçlı Norveçli son bir aydır saha içinde ve dışında sevimli kişiliği sayesinde internette viral bir sansasyon haline geldi.

Hayranlarını güldüren son hareketinde Haaland, Norveç'e tuhaf bir hatıra eşyasıyla döndü: Doldurulmuş bir rakun.

Manchester City forvetinin uçaktan inerken çekilen fotoğrafında, kendi alkol şişesini tutan doldurulmuş bir rakunu gururla kucağında taşıdığı görülüyor.

Haaland, pazartesi günü Instagram'da, hatırayı taşıdığı pistte yürürken çekilmiş ikinci bir fotoğrafın açıklamasına, "Beni eve kadar takip etti" diye yazdı.

Hayranlar fotoğrafı ve açıklamayı çok komik buldu. Bir Instagram kullanıcısı, "Sana bu dünyada sahip olduğumuz için çok şanslıyız" yorumunu yaptı.

Bir başkası, "Bunu Teksas'tan aldığına eminim" diye yazdı. Diğerleri ise bu hareketi "ikonik" diye niteledi ve Haaland'ın gönderisine gülme emojileri bıraktı.

Rakun, Haaland'ın son zamanlarda onu küresel internet yıldızlığına taşıyan tuhaf hareketler listesine bir yenisini daha ekledi.

2026 Dünya Kupası'ndaki ilk viral anlarından biri, sahayı terk ederken başını ve boynunu uzatmış, omuzlarını dikleştirmiş halde yürümesiyle yaşandı.

Alışılmadık duruşu, çok sayıda mim, yeniden canlandırma videosu ve taze soğan başından diğer tuhaf şekilli nesnelere kadar her şeye yapılan tuhaf benzetmelere yol açtı.

Haaland'ın Amerikan Güneyi kültürünü sahiplenmesi de çok konuşulan bir diğer an oldu.

Bir videoda, "Gerçek bir kovboy gibi görünmemi sağlıyor" diyerek kovboy şapkası alışverişi yaptığı görüldü.

Başka bir videoda ise bir hayranı yaklaştığında "sosyal medya sorumlusu" gibi davrandı. Bir kadın Haaland'a, "Birisi bana ikinizden birinin dünyanın en büyük futbolcusu olduğunu söyledi" dedi, o da YouTube yapımcısı Jonathan Turton'ı işaret etti.

Turton, kol kaslarını göstererek, "Kendisine bakıyorsun" diye şaka yaptı. Haaland kadına ikisiyle birlikte fotoğraf çektirmesini ve arkadaşına gösterip hangisinin futbol yıldızı olduğunu tahmin etmelerini istedi.

Abartılı Güney aksanıyla, "Merak etmeyin" dedi.

Bir diğer paylaşımında ise New York'ta bir şarküteri sandviçi tattığı anlara yer verdi. Siyah bir SUV'nin arka koltuğunda giderken, Haaland etle dolu sandviçe baktı ve kocaman bir ısırık aldı. Onaylayarak başını salladı, kafasını kaldırdı ve kameramana dönüp kahkaha attı.

Amerika'daki zamanını anmak için Haaland, Instagram'da otobüste çekilmiş bir özçekim paylaştı. Ters takılmış bir şapka ve güneş gözlüğü takarak, Amerikan bayrağı emojisinin yanına "Hoşçakal" yazdı.

Duygusal bir deneyimdi.

Independent Türkçe


İspanya, Lamine Yamal'dan patlama bekliyor

Nasraoui Ebana soyadını kullanmayan genç yıldızın isimleri, Emin Cemal anlamına geliyor (AFP)
Nasraoui Ebana soyadını kullanmayan genç yıldızın isimleri, Emin Cemal anlamına geliyor (AFP)
TT

İspanya, Lamine Yamal'dan patlama bekliyor

Nasraoui Ebana soyadını kullanmayan genç yıldızın isimleri, Emin Cemal anlamına geliyor (AFP)
Nasraoui Ebana soyadını kullanmayan genç yıldızın isimleri, Emin Cemal anlamına geliyor (AFP)

2026 FIFA Dünya Kupası'nın ilk finalisti, Fransa'yla İspanya arasında bu akşam oynanacak yarı final mücadelesiyle belli olacak.

Gözler Fransa'da 27 yaşındaki Kylian Mbappé'nin, İspanya'daysa daha yeni 19 yaşına giren Lamine Yamal'ın üzerinde. 

Bu turnuvada gol krallığına oynayan Mbappé, 2018'de Dünya Kupası'nı kaldırırken Yamal da 17 yaşına girer girmez 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda zafere ulaşmıştı. 

O günden beri futbol sahnesinde emin adımlarla ilerleyen Yamal, Dünya Kupası'nda yalnızca bir gol atabildi ve asist yapamadı. 

Erling Haaland, Jude Bellingham, Harry Kane, Lionel Messi, Ousmane Dembélé ve Michael Olise gibi yıldızların parladığı bu turnuvada Yamal'ın skora yansımayan performansı pek çok kişide hayal kırıklığı yarattı. 

İspanya, Fransa maçında Yamal'ın yıldızlaşmasını bekliyor. 

Genç futbolcuysa maç öncesinde verdiği bir röportajda "Dünya Kupası'nı kazandıktan sonra hiç kimse benim gol atmamamdan şikayet etmeyecektir" dedi. 

Wall Street Journal (WSJ) iki sene önceki turnuvada "patlayıcı bir sürpriz" olan Yamal'a artık rakiplerin önlem aldığını vurguluyor. 

Amerikan gazetesi, Yamal'ın toplam sprint sayısında kendi takımında yalnızca 9. sırada yer aldığını ve ortalama hızının, stoper Aymeric Laporte'un bile gerisinde kaldığını işaret ediyor. 

Nisanda ciddi bir hamstring sakatlığı geçiren futbolcunun turnuvayı tamamen kaçıracağının konuşulduğu hatırlatılıyor.

Rodri takım arkadaşı için "Bence biraz sakinleşmesi lazım, bazen kendini ispatlama kaygısına kapılıyor. Bizim için çok önemli bir oyuncu ve çok zeki bir adam. Ancak 19 yaşında ve oyunun belirli anlarında bizim onu sakinleştirmemiz lazım" yorumunu yapıyor.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yıldızlaşsa da bu turnuvada sakatlıklarla boğuşan Nico Williams yerine sol kanatta oynayan Alex Baena ise Yamal'ın performansından memnun:

Her maç üç gol atması bekleniyor olabilir ama bence muhteşem bir turnuva geçiriyor.

Independent Türkçe, WSJ, The Athletic