İspanya'da kadın futbolcuların milli takım boykotu sona erdi

İspanya'da kadın futbolcuların İspanya Futbol Federasyonunda (RFEF) "köklü değişiklikler yapılması" taleplerinin kabul edilmediği gerekçesiyle milli takıma karşı yaptıkları boykot, hükümetin araya girmesiyle sona erdi

İspanya Futbol Federasyonu, Kadın Milli Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörü Montse Tome'yi tanıtmıştı (AA)
İspanya Futbol Federasyonu, Kadın Milli Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörü Montse Tome'yi tanıtmıştı (AA)
TT

İspanya'da kadın futbolcuların milli takım boykotu sona erdi

İspanya Futbol Federasyonu, Kadın Milli Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörü Montse Tome'yi tanıtmıştı (AA)
İspanya Futbol Federasyonu, Kadın Milli Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörü Montse Tome'yi tanıtmıştı (AA)

İspanya'ya tarihinde ilk kez Dünya Kupası şampiyonluğu sevinci yaşatan kadın milli takımı futbolcuları, eski RFEF Başkanı Luis Rubiales'in istifası ve teknik direktör Jorge Vilda'nın görevden alınmasına rağmen sürdürdükleri milli forma boykotunu, federasyon içinde değişikliklerin hemen yapılacağına dair verilen sözlerin ardından bitirdi.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda 20 Ağustos'ta kazanılan şampiyonluktan sonra ilk karşılaşmasını UEFA Kadınlar Uluslar Ligi'nde 22 Eylül'de deplasmanda İsveç'e karşı oynayacak İspanya'da kadroya çağırılan 23 futbolcu, Valensiya'da toplandı.

Kadın futbolcuları maça çıkmaya ikna etmek için Kültür ve Spor Bakanlığına bağlı olan Spor Yüksek Konseyi (CSD) devreye girdi.

CSD Başkanı Victor Francos, RFEF yetkilileri, milli takımın yeni teknik direktörü Montse Tome ve futbolcular, sabaha karşı saat 04.00'e kadar süren yaklaşık 7 saatlik bir toplantı yaptı.

İspanyol basınına açıklama yapan Francos, kadın futbolculara taleplerinin bazılarının hızlı bir şekilde uygulanması ve psikolojik ya da fiziksel olarak kendini iyi hissetmeyenlerin diledikleri takdirde herhangi bir ceza almadan milli takım kampını terk etme garantisinin verildiğini söyledi.

CSD Başkanı, "Son derece samimi, dostane bir dille ve yapıcı bir iradeyle hareket eden oyuncularla birçok görüşme yaptık. Oyuncular, federasyonda köklü değişiklikler yapılması gerektiği konusundaki endişelerini bize iletti ve federasyon da bu değişiklikleri derhal yapma taahhüdünde bulundu. Varılan anlaşmaların uygulanmasını takip için CSD, RFEF ve futbolcuların temsilcileri arasında karma komisyon kurulmasını kararlaştırdık" ifadelerini kullandı.

İspanyol basını, istifa eden eski RFEF Başkanı Luis Rubiales'e yakınlığıyla bilinen RFEF Genel Sekreteri Andreu Camps'ın da görevden alınacağını, federasyonun yapısında köklü değişiklikler gerçekleşmesi için adımlar atılacağını ve spor yasasının kadın sporculara yönelik pozitif ayrımcılıkla geliştirileceğini yazdı.

Mevcut durumda Valensiya'daki milli takım kampında 23 kadın futbolcu bulunurken, 2 oyuncunun psikolojik olarak maça çıkmaya hazır olmadıkları gerekçesiyle kamptan ayrılabilecekleri iddia edildi.

İspanya Kadın Milli Futbol Takımı'nda FIFA Dünya Kupası öncesinde de yaşanan kriz, "Rubiales olayı" olarak adlandırılan öpücük olayıyla birlikte ipleri kopartmıştı.

Rubiales olayı

FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın 20 Ağustos'taki finalinde İngiltere'yi 1-0 yenerek tarihinde ilk defa dünya şampiyonu olan İspanya Kadın Milli Futbol Takımı'nın Sidney'deki maç sonrasındaki madalya töreni ve kutlamalar sırasında RFEF Başkanı Rubiales'in bazı hareketleri tepki almıştı.

İspanya'nın maçı kazanmasının ardından sevinç gösterisi sırasında şeref tribününden uygunsuz hareketler yapan Rubiales, daha sonra madalya töreninde İspanyol futbolcu Jennifer Hermoso'yu dudağından öpmüştü.

FIFA Disiplin Kurulunun açtığı soruşturma kapsamında 90 gün süreyle geçici olarak görevinden alınan Rubiales, ülkesinde gelen siyasi ve sosyal baskıların ardından 10 Eylül'de istifa etmişti.

Ayrıca RFEF, 5 Eylül'de teknik direktör Jorge Vilda'yı görevinden aldığını açıklamış, ardından da yeni teknik direktör olarak Montse Tome'yi getirmişti.

Futbolcuların, ayrıntılarını belirtmeden RFEF'de yapısal değişiklikler isteyen taleplerinin ardından yeni bir kriz başlamış, yeni teknik direktör Tome'nin tanıtımı ve UEFA Kadınlar Uluslar Ligi'nde 22 Eylül'de İsveç ve 26 Eylül'de İsviçre ile oynanacak maçlar için aday kadronun açıklanması 3 gün ertelenmişti.



Tyson Fury ringlere dönüyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tyson Fury ringlere dönüyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Suudi boks devi Turki Alalshikh, boksu bırakan Tyson Fury'nin 2026'da ringlere döneceğini doğruladı.

Fury, birleşik ağırsıklet dünya şampiyonu Oleksandr Usyk'e üst üste ikinci kez yenildiği aralık ayında boksu bırakmıştı.

Ukraynalı boksöre ikinci kez puanla yenildikten sonra bile Fury'nin eldivenleri asmadan önce Anthony Joshua'ya karşı bir Britanya süper dövüşüne çıkacağı konuşuluyordu.

Ancak mayısta emekli olduğunu yinelemesine, kararından "mutlu" olduğunu ve ringlere dönmek için "acele etmediğini" vurgulamasına rağmen Alalshikh, Fury'nin geri dönüşünü açıkladı.

Onunla konuştum ve 2026'da Riyad Sezonu'nda onu ağırlama sözü aldım. Avlamamız gereken bir tavşan var.

Alalshikh rakibin kim olabileceğine dair bilgi vermedi ancak Fury, iki maçlık rekabetleri boyunca süregelen ağır laf dalaşında Usyk'ten sık sık "çirkin tavşan" diye bahsetmişti. Fakat şu aşamada taraftarlar Ukraynalıya karşı bir üçleme için pek iştahlı görünmüyor.

Fury geçen ay Soccer Aid adlı yardım amaçlı futbol maçında menajer olarak İngiltere takımının başına geçmiş ve ev sahibi takım Old Trafford'da 5-4 yenilmişti.

Fury'nin rakibi Usyk, IBF unvanını elinde bulunduran Daniel Dubois'yla 19 Temmuz'da Wembley Stadyumu'nda yeniden karşılaşarak bir kez daha tartışmasız şampiyon olmak için kemerlerini korumaya hazırlanıyor.

Dubois geçen eylülde "AJ"i nakavt ederek Joshua ve Fury arasındaki olası bir mega dövüşü bozmuş, "Çingene Kral" ring kenarında afallamıştı.

Fury bu yıl İtalya'nın Como kenti de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanına yaptığı düzenli gezilerle emekliliğin tadını çıkarıyor.

Lombardiya'da bulunan Fury, mayıs ayında bu yaz ringlere döneceği yönündeki spekülasyonlara son vermek için şunları söylemişti:

'Çingene Kral'ın boksa döneceğine dair çok şey duyuyorum ve şu soruyu soruyorum: Ne için? Ne uğruna geri dönecekmişim? Daha fazla boks kemeri için mi? 22 tane kazandım. Çok dayak yedim, beni kullandılar. Ama mutluyum, yaptıklarımdan, ulaştıklarımdan, başardıklarımdan memnunum. Dünyayı dolaşıp geri döndüm ve işte buradayız, emeklilik Çingene Kral için böyle bir şey. Çok da fena değil. Boksa geri dönüp suratımı yumruklatmak için hiç acelem yok, ne için? Ne uğruna geri dönecekmişim? İşte buradayız, emekli oldum ve emekli kalacağım. Kimseye kanıtlayacak ve geri dönecek bir şeyim yok. Tanrı hepinizi korusun ve diğer tarafta görüşmek üzere.

Independent Türkçe