Barcelona ve Sevilla kulüpleri kurumsal ilişkilerini karşılıklı kesti

İspanya 1. Futbol Ligi'nin (La Liga) 8. haftasında Barcelona sahasında oynadığı maçta Sevilla'yı 1-0 mağlup etse de karşılaşmaya futboldan daha çok iki kulüp arasında yaşanan polemik damgasını vurdu.

AA
AA
TT

Barcelona ve Sevilla kulüpleri kurumsal ilişkilerini karşılıklı kesti

AA
AA

Katalan kulübünün bir şirketle anlaşarak hakemler hakkında bilgi almaya çalıştığı iddialarını soruşturan hakimin, hafta içinde aldığı kararla Barcelona'yı ve bazı eski kulüp başkanlarını, "çıkar sağlamak amaçlı rüşvet vermek"le suçlamasının ardından Sevilla Kulübü, Barcelona'ya karşı tavır aldı.

Sevilla Kulüp Başkanı Jose Castro ve bazı yöneticiler, Barcelona Kulübü'ne tepki göstermek için normalde maç öncesinde ev sahibi takımın misafir takımın yöneticilerine verdiği öğle yemeğine katılmadı, Olimpic Lluis Companys Stadı'nda oynanan maçı da şeref tribünü yerine taraftarların arasında izledi.

Sevilla, maç öncesinde yazılı açıklama yaparak, "Negreira olayı" olarak adlandırılan, Barcelona Kulübü hakkındaki suçlamalardan dolayı böyle bir karar aldığını, bu soruşturmada Barcelona'nın şimdiye kadar takındığı tutumu doğru bulmadığından bu kulüple olan protokol ilişkilerini askıya aldığını duyurdu.

Barcelona da buna tepki göstererek Sevilla ile kurumsal ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Katalan kulübü, yaptığı yazılı açıklamada, Sevilla'yı "Barcelona'ya ve Katalan kurumlarına karşı kabul edilemez, haksız ve yersiz bir saldırıda bulunmakla" suçlayarak, "henüz soruşturma aşamasında olan yargı sürecindeki bir olayın bu tür eylemler için bir mazeret olarak kullanılmaması gerektiğini" savundu.

Negreira olayı

İspanya'da Maliye, eski Hakem Teknik Kurulu Başkan Yardımcısı Jose Maria Enriquez Negreira'nın sahibi olduğu DASNIL 95 SL adlı şirketi vergi kaçırma iddiasıyla soruştururken, Barcelona'nın bu şirkete 2001-2018 yılları arasında toplamda 7,3 milyon avro ödediği ortaya çıkmıştı.

Barcelona'da mevcut yönetim tüm iddiaları yalanlasa da Negreira dışında Barcelona Kulübüne, eski başkanlardan Jose Maria Bartomeu ve Sandro Rosell ile eski iki yöneticiye karşı, "sporda yolsuzluk, kulüp yönetiminde usulsüzlük ve sahte ticari belge düzenlemek" suçlamalarıyla Barselona Mahkemesi'nde soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında bu hafta içinde İspanya Futbol Federasyonuna bağlı olan Hakemler Teknik Komitesi'nin (CTA) Madrid'deki ofislerinde arama yapılmıştı.

Mahkeme hakimi, Barcelona'nın "hakem satın almadığını ama yaptığı ödemelerin sonunda çıkar sağladığı için bunun rüşvet olarak değerlendirilebileceği" kanaatine vararak dava açılacağını bildirmişti.

İddialarla ilgili ayrıca İspanya Futbol Federasyonu, FIFA ve UEFA bünyelerindeki disiplin kurumları da soruşturma yürütme kararı almıştı.

Barcelona, Sergio Ramos'un kendi kalesine attığı golle kazandı

Diğer yandan Barcelona, sahasında oynadığı maçta, 76. dakikada Sergio Ramos'un kendi kalesine attığı golle Sevilla'yı 1-0 yendi.

Ligde namağlup unvanını koruyan Barcelona puanını 20'ye çıkararak, maç fazlasıyla liderliğe yükseldi.

Katalan takımında sağ bacak biceps kaslarından sakatlık geçiren ve oyuna devam edemeyen Raphinha'nın en az 1 ay sahalardan uzak kalması öngörülüyor.

La Liga'da 19 puanla ikinci sıradaki Girona, 30 Eylül'de sahasında Real Madrid'e (18 puanla üçüncü) karşı oynayacak.



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe