UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin "en yaşlı" rekorları

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin en yaşlı oyuncuları, golcüleri ve finalistleri 40 yaş sınırını aştı

(AA)
(AA)
TT

UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin "en yaşlı" rekorları

(AA)
(AA)

Portekizli savunma oyuncusu Pepe'nin (40) geçen salı günü Porto'nun evinde Antwerp ile yaptığı maçta fileleri havalandırarak UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin gol atan en yaşlı futbolcusu olması, "Devler Ligi"nin en yaşlı unvanına sahip isimlerini gündeme getirdi.

İtalyan kaleci Marco Ballotta, "Devler Ligi"nde forma giymiş en yaşlı, bir dönem Beşiktaş forması giyen Portekizli defans oyuncusu Pepe, bu kulvarda gol atan en yaşlı, İtalyan futbolcu Paolo Maldini ise şampiyon olan ve finalde gol atan en yaşlı futbolcu ünvanlarını elinde bulunduruyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde görev almış en yaşlı 5 oyuncunun hepsi kalecilerden oluşuyor.

İtalyan kaleci Marco Ballotta, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde forma giyen en yaşlı oyuncu konumunda. Ballotta, bu rekoru 2007 yılında İtalyan temsilcisi Lazio formasıyla Real Madrid'e karşı oynadıkları maçta elde etti.

"Devler Ligi"nde sahaya çıkan en yaşlı oyuncular şöyle:

Marco Ballotta (Lazio) - Real Madrid, 11 Aralık 2007 - 43 yıl 252 gün.

Gianluigi Buffon (Juventus) - Barcelona, ​​02 Aralık 2020 - 42 yıl 315 gün.

Olexandr Shovkovskiy (Dinamo Kiev) - Napoli , 13 Eylül 2016 - 41 yıl 255 gün.

Mark Schwarzer (Chelsea) - Atletico Madrid, 30 Nisan 2014 - 41 yıl 206 gün.

Allan McGregor (Rangers) - Ajax, 01 Kasım 2022 - 40 yıl 274 gün.

Pepe, Şampiyonlar Ligi tarihinin gol atan en yaşlı futbolcusu

Bir dönem Beşiktaş forması da giyen 40 yaşındaki Portekizli savunma oyuncusu Pepe, geçen salı günü Porto'nun evinde Antwerp ile yaptığı maçta fileleri havalandırarak UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin gol atan en yaşlı futbolcusu olmayı başardı.

Portekiz temsilcisi Porto'nun UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu 4. haftasında sahasında Belçika ekibi Antwerp'i 2-0 yendiği maçta 40 yaş 254 günlük Pepe, 90+1. dakikada takımının ikinci golünü kaydederek organizasyonda 40 yaş üstü gol atan ilk oyuncu unvanını elde etti.

Bu gol öncesinde Şampiyonlar Ligi'nde İtalyan forvet Francesco Totti, 38 yıl 59 günle gol atan en yaşlı futbolcu rekorunu elinde tutuyordu.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin gol atan en yaşlı futbolcuları şu şekilde:

Pepe (Porto) - Antwerp (Belçika), 7 Kasım 2023 - 40 yıl 254 gün.

Francesco Totti (Roma) - CSKA Moskova (Rusya), 25 Kasım 2014 - 38 yıl 59 gün.

Ryan Giggs (Manchester United) - Benfica (Portekiz), 14 Eylül 2011 - 37 yıl 290 gün.

Filippo Inzaghi (Milan) - Real Madrid (İspanya), 3 Kasım 2010 - 37 yıl 87 gün.

Javier Zanetti (Inter) - Tottenham Hotspur (İngiltere), 20 Ekim 2010 - 37 yıl 72 gün.

İtalyanlar, Şampiyonlar Ligi'nin en yaşlı şampiyonları

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde kupaya ulaşan en yaşlı 5 futbolcunun tamamı İtalyan kökenli futbolculardan oluşurken, bu başarılar da yine İtalyan takımlarında oynarken elde edildi.

Listede yer alan isimlerden sadece Javier Zanetti, İtalyan kökenli Arjantinli futbolcu olarak diğer 4 isimden farklılık gösterdi.

Şampiyonlar Ligi'nin en yaşlı şampiyonu ise İtalyan ekibi Milan formasıyla İngiliz temsilcisi Liverpool karşısında 2007 finalinden zaferle ayrılıp kupayı kazanan Paolo Maldini oldu.

Maldini, 2007 UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını kazanarak bu başarıya 38 yaş 331 günlükken ulaştı.

Şampiyonlar Ligi'nin en yaşlı şampiyonları:

Paolo Maldini (Milan) - Liverpool, 23 Mayıs 2007 - 38 yıl 331 gün.

Pietro Vierchowod (Juventus) - Ajax, 22 Mayıs 1996 - 37 yıl 46 gün.

Alessandro Costacurta (Milan) - Juventus, 28 Mayıs 2003 - 37 yıl 34 gün.

Javier Zanetti (Inter) - Bayern Münih, 22 Mayıs 2010 - 36 yıl 285 gün.

Marco Materazzi (Inter) - Bayern Münih, 22 Mayıs 2010 - 36 yıl 276 gün.

Şampiyonlar Ligi finalinin en yaşlısı Van der Sar

UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde forma giyen 40 yaş üstü tek oyuncu konumundaki Hollandalı file bekçisi Edvin van der Sar, bu ünvana İngiliz ekibi Manchester United formasıyla 2011 yılında ulaştı.

Hollandalı kaleci, 40 yaş 211 günlükken 2011 yılı UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Barcelona'ya karşı sahaya çıkarak bu rekoru elde etti.

Şampiyonlar Ligi finalistlerinin en yaşlıları:

Edwin van der Sar (Manchester United) - Barcelona, ​​28 Mayıs 2011 - 40 yıl 211 gün.

Gianluigi Buffon (Juventus) - Real Madrid, 03 Haziran 2017 - 39 yıl 126 gün.

Paolo Maldini (Milan) - Liverpool, 23 Mayıs 2007 - 38 yıl 331 gün.

Lothar Matthaus (Bayern Münih) - Manchester United, 26 Mayıs 1999 - 38 yıl 66 gün.

Ryan Giggs (Manchester United) - Barcelona, ​​28 Mayıs 2011 - 37 yıl 180 gün.

Şampiyonlar Ligi finalinde gol atan en yaşlı futbolcu Paolo Maldini

Milan'ın efsanelerinden Paolo Maldini, 25 Mayıs 2005'te İstanbul'da Liverpool'a karşı 4-3 kaybettikleri tarihe geçen finalde, 36 yaş 333 günlükken fileleri havalandırarak, UEFA Şampiyonlar Ligi finallerinde gol atan en yaşlı futbolcu unvanına ulaştı.

Paolo Maldini, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2005 yılında İstanbul'daki finali kaybetmesine rağmen, 2007 yılındaki finalde şampiyonluğa ulaşarak Şampiyonlar Ligi kupasını kaldıran en yaşlı oyuncu olmayı başardı.

 



Manchester United'ın patronu Ruben Amorim: Futbolcular maç izlemiyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Manchester United'ın patronu Ruben Amorim: Futbolcular maç izlemiyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Ruben Amorim, günümüz futbolcularının önceki nesillerin oyuncuları kadar çok maç izlemediğinden yakındı.

Dikkat dağıtıcı çok fazla unsur olduğunu söyleyen Manchester United menajeri, takımından bazı oyuncuların televizyonu açıp diğer takımların maçlarını izlememeyi tercih ettiğini belirtti.

Kaptanı Bruno Fernandes'in oyuna bağlılığı konusunda istisna olduğunu vurguladı.

Amorim, "Günümüzde futbolcular ne yazık ki çok fazla maç izlemiyor" dedi.

Artık her şey farklı. Bir sürü dikkat dağıtıcı şey var. Bence çok fazla maç izlemiyorlar. Bruno televizyondaki her maçı izliyor. Ama sonra gerçekten iyi oynayan bazı çocuklar oluyor. Farklı bir şeyler yapmak istiyorlar. Sorun değil.

Amorim, Fernandes'in bu sezon 11 metreden iki kez başarısız olmasına rağmen United'ın penaltıcısı olmaya devam edeceğini doğruladı. Fernandes,Fulham maçında topu direğin üzerinden dışarı yolladı ve Brentford karşılaşmasında kaleci Caoimhin Kelleher'i geçemedi.

United yaz aylarında penaltıcı olarak mükemmel geçmişleri olan Bryan Mbeumo ve Benjamin Sesko'yu transfer etti ancak Fernandes bir daha kaçırmamak için antrenman sahasında sıkı çalışıyor.

Amorim "Evet, asıl penaltıcı o" diye doğruladı.

Çok fazla gol atıyor. Başka seçeneklerimiz de var. İhtiyacımız olursa değiştirebiliriz. Ama Bruno'nun bu sorunu çözeceğine inancım tam. Sanırım 70 penaltı kullandı. 9 tanesini kaçırdı, iki tanesini de benimle kaçırdı, bu yüzden çok sinirliyim. Ama kendine çok güveniyor. Penaltı antrenmanı yapıyor. Penaltı atışının nasıl izlendiğini anlamaya çalışıyor.

Independent Türkçe


Salah dünyanın en zengin oyuncuları arasında

Muhammed Salah (DPA)
Muhammed Salah (DPA)
TT

Salah dünyanın en zengin oyuncuları arasında

Muhammed Salah (DPA)
Muhammed Salah (DPA)

Liverpool'un Mısırlı forveti Muhammed Salah, Portekizli Cristiano Ronaldo ve Arjantinli Lionel Messi gibi önemli yıldızların ardından dünyanın en zengin futbolcuları listesine yedinci sıradan girdi.  

Ronaldo, Forbes'un 2025-26 futbol sezonu için en çok kazanan oyuncular listesinde 280 milyon dolar kazancı ile zirvede yer alıyor. Bu kazancın 230 milyon doları Al-Nassr'dan, 50 milyon doları ise sponsorluk anlaşmalarından geliyor.

40 yaşındaki Ronaldo, sözleşmesini uzattıktan sonra hem saha içinde hem de saha dışında takımına liderlik etmeye devam ediyor.

Lionel Messi, Amerikan kulübü Inter Miami'den kazandığı 130 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, Suudi Arabistan kulübü Al-Ittihad'da forma giyen Fransız Karim Benzema, 104 milyon dolarla üçüncü sırada yer alıyor.

Fransız Kylian Mbappé (95 milyon dolar) ve Norveçli Erling Haaland (80 milyon dolar) ilk beş sırayı tamamlıyor.

Yeni yüzler arasında Real Madrid'de oynayan İngiliz Jude Bellingham (44 milyon dolar) ve Barcelona'nın forveti İspanyol Lamine Yamal (43 milyon dolar) yer aldı, bu da futbol dünyasında bir gençlik hareketinin başladığını gösteriyor.

Genel olarak, en iyi 10 futbolcunun 945 milyon dolar kazanması bekleniyor. La Liga, en çok temsil edilen oyuncular listesinin başında yer alırken, Ronaldo ve Messi gibi tecrübeli oyuncularla rekabet eden genç yıldızların sayısı da giderek artıyor.


Suudi Arabistan, tarihinde yedinci kez Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı

Suudi Arabistan milli takımı oyuncuları Dünya Kupası'na katılmayı kutluyor. (Reuters)
Suudi Arabistan milli takımı oyuncuları Dünya Kupası'na katılmayı kutluyor. (Reuters)
TT

Suudi Arabistan, tarihinde yedinci kez Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı

Suudi Arabistan milli takımı oyuncuları Dünya Kupası'na katılmayı kutluyor. (Reuters)
Suudi Arabistan milli takımı oyuncuları Dünya Kupası'na katılmayı kutluyor. (Reuters)

Suudi Arabistan milli takımı, dün akşam Cidde'de dolu tribünler önünde Irak ile oynadığı maçta golsüz berabere kalarak grup aşamasını zirvede tamamladı ve tarihinde yedinci kez Dünya Kupası’na gitmeye hak kazandı.

Suudi Arabistan milli takımı daha önce 1994, 1998, 2002, 2006, 2018 ve 2022 yıllarında Dünya Kupası'na katılmıştı. Şüphesiz en dikkat çekici performansı 1994 yılında ABD'de son 16 turuna yükselmesiyle oldu.

B Grubu’nda mücadele eden Suudi Arabistan puanını dörde çıkararak liderliği ele geçirirken, Irak üç puanla ikinci sırada yer aldı ve A Grubu'nda ikinci sırada yer alan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile karşılaşarak Dünya Kupası'na katılmak için son bir şans elde etti. Bu maçın galibi, yeni sistem kapsamında genişletilmiş kıtalararası play-off'lara katılmaya hak kazanacak. Bu play-off'lara Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu'ndan (CONCACAF) iki takım, Afrika'dan bir takım, Güney Amerika'dan bir takım ve Okyanusya'dan bir takım olmak üzere toplam altı takım katılacak.

Diğer yandan Katar, Doha'daki Casim bin Hamad Stadyumu'nda BAE'yi 2-1 yenerek tarihinde ikinci kez ve eleme turlarından ilk kez finallere katılmaya hak kazandı.

Katar’ın gollerini Bualem Huhi (49. dakika) ve Pedro Miguel (74. dakika) kaydetti. Katar, Tarık Muhammed'in 89. dakikada kırmızı kart görmesi nedeniyle maçı on kişiyle tamamlarken, BAE ise oyuna sonradan giren Sultan Adil (90+8) ile farkı azalttı.

Katar, dört puanla A Grubu'nu birinci sırada tamamladı. 3 puanla ikinci sıraya düşen BAE ise 13 ve 18 Kasım'da iki maçlı sistemle B Grubu'nun ikinci sıradaki takımıyla (Irak) kıtalararası play-off'lara katılma hakkı kazanarak, ikinci kez Dünya Kupası'na katılma şansını sürdürdü.

Umman, A Grubu'nda bir puanla üçüncü sırada kaldı.