Türkiye'de "ara transfer" dönemi sona erdi

"Ara transfer" olarak adlandırılan ikinci transfer ve tescil dönemi sonlandı.

Türkiye'de "ara transfer" dönemi sona erdi
TT

Türkiye'de "ara transfer" dönemi sona erdi

Türkiye'de "ara transfer" dönemi sona erdi

Futbolda 11 Ocak'ta başlayan ve 29 gün süren ara transfer dönemi kapandı. Trendyol Süper Lig'de mücadele eden 20 kulüpten 19'u kadrosuna en az bir oyuncu dahil etti.

Ara transferde 19 kulüp 87 futbolcu ile sözleşme imzaladı.

Ara transferde alınan futbolcular

Süper Lig takımlarının ikinci transfer ve tescil döneminde kadrosuna kattığı futbolcular şöyle:

Yukatel Adana Demirspor: Jose Rodriguez, Stivan Mendoza, Abat Aymbetov, Breyton Fougeu, Nabil Alioui, Milad Mohammadi, Maestro, Motez Nourani, Youcef Atal

Corendon Alanyaspor: Ui-Jo Hwang, Ahmed Hassan, Daniel Kehinde Akinlosotu

RAMS Başakşehir: Josef De Suoza, Davidson, Olivier Kemen, Hamza Ljukovac

Beşiktaş: Jonas Svensson, Joe Worrall, Ernest Muci, Al-Musrati

Çaykur Rizespor: Muammer Sarıkaya, Canberk Yurdakul, Ozan Koç, David Akintola

VavaCars Fatih Karagümrük: Andrea Bertolacci, Koray Günter, Tonio Teklic, Dimitrios Kourbelis, Emre Mor, Salvotore Sirigu, Marcos Vinicius Amaral Alves

Fenerbahçe: Çağlar Söyüncü, Leonardo Bonucci, Rade Krunic, Serdar Dursun

Galatasaray: Derrick Köhn, Carlos Vinicius, Serge Aurier

Gaziantep FK: Aliou, Deian Sorescu, Halil Bağcı, Brian Acosta, Jamiro Monteiro

Atakaş Hatayspor: Doğukan Sinik, Abdülkadir Parmak, Cemali Sertel, Halil Dervişoğlu, Rui Pedro

İstanbulspor: Emrehan Gedikli

Kasımpaşa: Emre Gedik, Trazie Thomas, Jackson Porozo, Oğulcan Çağlayan, Loret Sadiku, Rochinha

Mondihome Kayserispor: Duckens Nazon, Otabek Shukurov, Mehdi Bourabia

TÜMOSAN Konyaspor: Valon Ethemi, Anderson Niangbo, Emmanuel Boateng, Filip Damjanovic, Bouly Sambou, Jakup Slowik, Alassane Ndao, Teenage Hadebe

MKE Ankaragücü: Riccardo Saponara, Ertaç Özbir, Alexis Flips, Kazımcan Karataş, Christian Bassogog, Abdurrahim Dursun

Siltaş Yapı Pendikspor: Umut Nayir, Badou Ndiaye, Mame Thiam

Yılport Samsunspor: Benito Raman, Muammer Yıldırım, Arbnor Muja

EMS Yapı Sivasspor: Bartuğ Elmaz, Kerem Atakan Kesgin, İbrahim Akdağ, Djordje Nikolic, Mijo Caktas, Azizbek Turgunboev, Queensy Menig, Hüseyin Arslan

Trabzonspor: Thomas Meunier

Ara transferde takımlar 87 futbolcu transfer etti

Yaklaşık 1 ay süren dönemde Süper Lig'de mücadele eden 20 kulübün 19'u kadrosuna yeni futbolcular dahil etti. Takımlar, 87 oyuncuyla sözleşme imzaladı.

Ara transfer dönemini en hareketli geçiren takım, birçok yıldız oyuncuyla yollarını ayıran Yukatel Adana Demirspor oldu. Adana temsilcisi 9 oyuncu transfer etti. Bu takımı sekizer transferle düşme hattından kurtulmaya çalışan TÜMOSAN Konyaspor ile ilk 10'u hedefleyen EMS Yapı Sivasspor izledi.

VavaCars Fatih Karagümrük'ün 7, Kasımpaşa ve MKE Ankaragücü'nün altışar transfer gerçekleştirdiği ara dönemde Gaziantep FK 5 transfer yaptı.

En az transfere ise birer oyuncuyla İstanbulspor ile Trabzonspor imza attı.

Antalyaspor transfer yapamadı

Süper Lig'de kadrosuna yeni futbolcu katamayan tek takım Bitexen Antalyaspor oldu.

Transfer yasağı bulunan Akdeniz temsilcisi, ara transferde yeni oyuncu alamadı.

Takımlar yabancı oyuncuyu tercih etti

Alınan futbolcuların 63'ünü yabancı uyruklular, 24'ünü yerli oyuncular oluşturdu. Süper Lig temsilcilerinin kadrosuna kattığı 63 yabancı futbolcu, 39 ülkenin pasaportunu taşıyor.

En fazla Senegalli ve Arnavut

Süper Lig temsilcileri, ara transferde en fazla Senegalli ve Arnavut futbolcu transfer etti.

Ara transferde alınan yabancı oyuncular arasında en fazla transfer edilen ülke vatandaşı 5 futbolcuyla Senegalli ve Arnavutlar oldu. İtalyanlar ile Brezilyalılar dörder futbolcuyla ikinci, Fildişi Sahili ise 3 oyuncuyla 3. sırada yer aldı.

Belçika, Hırvatistan, Kamerun, Nijerya, Özbekistan, Bosna Hersek, Portekiz ve Sırbistan vatandaşı ikişer oyuncunun transfer olduğu Süper Lig'de birer Almanya, Angola, Ekvator, Fransa, Gana, Güney Kore, Haiti, Honduras, İngiltere, İran, İspanya, Kazakistan, Kolombiya, Kongo, Norveç, Polonya, Romanya, Tunus, Cezayir, Hollanda, Fas, Yeşil Burun Adaları, Mısır, Libya, Zimbabve ve Yunanistan vatandaşı sözleşme imzaladı.

Sekiz kulübün tüm tercihi yabancı

Süper Lig'de ara transfer döneminde yeni oyuncu alan 19 kulübün 8'i tercihinin tamamını yabancıdan yana kullandı.

Sezonun ilk yarısında forma giyen birçok yıldız oyuncusuyla yollarını ayıran Adana temsilcisi 9, düşme hattındaki TÜMOSAN Konyaspor ara transferde 8 futbolcu aldı. Bunların tamamının yabancı olması dikkati çekti.

Alanyaspor (3), RAMS Başakşehir (4), Beşiktaş (4), Galatasaray (3), Mondihome Kayserispor (3) ve Trabzonspor (1) aldığı tüm oyuncularda tercihi yabancıdan yana oldu.

Atakaş Hatayspor, Çaykur Rizespor, VavaCars Fatih Karagümrük, Fenerbahçe, Gaziantep FK, Atakaş Hatayspor, İstanbulspor, Kasımpaşa, MKE Ankaragücü, Siltaş Yapı Pendikspor, Yılport Samsunspor ve EMS Yapı Sivasspor, yabancının yanı sıra yerli futbolcu da tercih etti.

En genci Rizespor

Çaykur Rizespor, transferlerinde en düşük yaş ortalaması yakalayan kulüp oldu.

Ara transferde dört futbolcuyu kadrosuna dahil eden Karadeniz temsilcisinin transferlerinin yaş ortalaması 24,5'te kaldı.

En genç ve en yaşlı

İkinci transfer ve tescil döneminde sözleşme imzalanan en yaşlı futbolcu Salvotore Sirigu oldu.

Fatih Karagümrük'ün kadrosuna kattığı İtalyan kaleci Sirigu, 37 yaşla ara transferin en yaşlı oyuncusu konumunda. Sirigu'yu Fenerbahçe'nin 36 yaşındaki stoperi Leonardo Bonucci izledi.

En genç futbolcu ise 6 Ocak 2004 doğumlu Yukatel Adana Demirsporlu Breyton Fougeu oldu.



Gianni Infantino'dan FIFA üyelerine fon sözü

Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
TT

Gianni Infantino'dan FIFA üyelerine fon sözü

Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)

Gianni Infantino, başarısızlıkla sonuçlanan Dünya Kupası haklarını satma girişiminin ardından yaşananların gölgesinde, FIFA üyelerine yeni bir finansman vaadinde bulundu.

Pazartesi günü 6 kıta konfederasyonuna gönderilen, çeşitli yayın organlarının ulaştığı mektupta Infantino, FIFA'nın mali kaynaklarından ulusal federasyonlara daha fazla para aktarılabileceğini öne sürdü.

Infantino'nun FIFA Forward Enterprise (FFE) kapsamında Dünya Kupası dahil turnuvalardaki hisseleri özel yatırımcılara satmaya çalışmasının ardından UEFA ve CONCACAF, dünya futbolunun yönetim organından 2,1 milyar dolarlık ödeme yapılmasını ve FIFA'nın mali kaynaklarının bağımsız biçimde incelenmesini istemişti. Yeni finansman vaadi bu çağrıların ardından geldi.

Infantino, "sorumlu bir şekilde sağlanabilecek en yüksek miktarda ek finansmanı" destekleyeceğini belirtti. Sözkonusu teklif 15 Ekim'de toplanacak FIFA Konseyi'nde ele alınacak.

Infantino mektubunda, "Miktar konusunda şimdiden bir hüküm vermeyeceğim" dedi.

Tek bir rakam tartışmayı başlatabilir ancak küresel bir politikayı tamamlayamaz.

Yönetim tarzına yönelik eleştiriler sürerken Infantino, sağlanacak her türlü finansmanın mali denetimlere ve resmi onaya tabi olacağını da sözlerine ekledi.

"Değerlendirme tamamlanıp gerekli onaylar alınana kadar, başlangıçta belirtilen hiçbir tutar üye federasyonlara verilmiş onaylı bir taahhüt sayılamaz" diye yazdı.

İsviçre asıllı İtalyan yönetici ayrıca, istifa çağrılarına yol açan başarısız FFE planını bir kez daha savundu ve amacının futbolun yararına ek gelir sağlamak olduğunu yineledi.

Daha önce üye federasyonlara olası finansman konusunda bir ültimatom vermiş ve federasyon başkanlarına, planını desteklememeleri halinde 30 milyon dolarlık kayba uğrayabileceklerini söylemişti.

Infantino, "Geri çekilmiş olan son ticari teklif, FIFA'nın mevcut kaynaklardan sorumlu bir şekilde sağlanabilecek desteğin yerini alması için değil, futbola daha fazla yatırım yapabilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştı" diye ekledi.

Yani, aslında bu desteğin üzerine ek bir katkı olacaktı.

Kendisine yöneltilen yoğun eleştirilere rağmen Infantino, Mart 2027'de yapılacak seçimde yeniden FIFA başkanlığına aday olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

Independent Türkçe


Suudi Arabistan, Irak'la kritik maçta grup liderliği için sahada

Yeşiller, Mezopotamya Aslanları karşılaşması öncesi hazırlıklarını sürdürüyor (Suudi Arabistan Futbol Federasyonu)
Yeşiller, Mezopotamya Aslanları karşılaşması öncesi hazırlıklarını sürdürüyor (Suudi Arabistan Futbol Federasyonu)
TT

Suudi Arabistan, Irak'la kritik maçta grup liderliği için sahada

Yeşiller, Mezopotamya Aslanları karşılaşması öncesi hazırlıklarını sürdürüyor (Suudi Arabistan Futbol Federasyonu)
Yeşiller, Mezopotamya Aslanları karşılaşması öncesi hazırlıklarını sürdürüyor (Suudi Arabistan Futbol Federasyonu)

Suudi Arabistan Milli Takımı, 27. Arap Körfez Kupası'nın (Körfez 27) A Grubu'ndaki üçüncü ve son maçında salı günü Irak'la karşılaşacak. Cidde'deki İnma Stadı'nda oynanacak mücadelede hedefini grup aşamasını kayıpsız tamamlamak olarak belirleyen Suudi Arabistan, liderliği de garantilemek istiyor. Aynı saatte Prens Abdullah el-Faysal Stadı'nda Kuveyt ile karşılaşacak Umman ise son yarı final umudunu korumaya çalışacak.

Yeşiller, Kuveyt ve Umman karşısında aldığı üst üste iki galibiyetin ardından 6 puanla yarı finale yükselmeyi garantiledi. Irak ise 4 puanla sahaya çıkacak ve hem tur biletini kesinleştirmeyi hem de grup liderliğini ele geçirmeyi hedefleyecek.

Suudi Arabistan'a grup aşamasını lider tamamlamak için beraberlik yeterli olacak. Beraberlik Irak'ın da yarı finale yükselmesini sağlayacak. Ancak Mezopotamya Aslanları’nın liderliği elde edebilmesi için galibiyete ihtiyacı bulunuyor.

Diğer maçta Umman, Kuveyt'i yenip Irak'ın Suudi Arabistan karşısında mağlup olmasını bekleyecek. Bu sonuçların gerçekleşmesi halinde Umman, Yeşiller ile birlikte yarı finale yükselecek. Bir puanı bulunan Umman'ın aksine Kuveyt, üst üste aldığı iki yenilginin ardından turnuvaya veda etti

Suudi Arabistan turnuvaya kusursuz bir başlangıç yaptı. İki maçta da kalesini gole kapatan Yeşiller, ilk karşılaşmada Kuveyt'i 1-0 mağlup etti. Ardından Umman'ı 3-0 yenerek ikinci galibiyetini aldı. Suudi Arabistan, ilk yarıda sonuca gittiği maçta Firas el-Bureykan'ın iki, Hasan Kadeş'in ise bir golüyle sahadan farklı galip ayrıldı.

Yeşiller, yarı final biletini garantilemesine ve kadroda bazı sakatlıklar bulunmasına rağmen üst üste üçüncü galibiyetini almak istiyor. Teknik heyetin bu nedenle kadroda bazı değişikliklere gitmesi bekleniyor.

Yunan teknik direktör Yorgos Donis'in yardımcısı Serafim Angelinas, Irak karşısında bazı yeni oyunculara forma şansı vereceklerini ancak galibiyet ve grubu lider tamamlama hedeflerinin değişmediğini söyledi. Donis'in hastalığı nedeniyle basın toplantısına katılmadığını belirten yardımcısı, teknik heyetin bu doğrultuda hareket edeceğini ifade etti.

Suudi Arabistan'da sakatlıkları bulunan Alaa el-Haci, Ali Lajami ve Hasan Kadeş forma giyemeyecek. Kadeş, Umman karşılaşmasında uyluğundan sakatlanarak 63. dakikada oyundan çıkmıştı. Yeşiller daha önce de kalecisi Nevvaf el-Akidi'yi kaybetmişti.

fvghyjukı
Irak'ın hazırlıkları sırasında Eymen Hüseyin (Irak Futbol Federasyonu - Facebook)

Umman karşısında iki gol atan Firas el-Bureykan, Suudi Arabistan'ın hücumdaki en önemli kozlarından biri olarak öne çıkıyor. Suudi Arabistan, Umman karşılaşmasında Kuveyt'le oynadığı açılış maçına kıyasla hücumda daha etkili bir performans sergiledi.

Irak, galibiyetin moraliyle sahada

Irak ise Kuveyt karşısında aldığı 3-2'lik kritik galibiyetin moraliyle sahaya çıkacak. Krar Nebil'in uzatma dakikalarının dokuzuncu dakikasında attığı golle galibiyete ulaşan Mezopotamya Aslanları, puanını 4'e yükseltti. Irak, turnuvadaki ilk maçında Umman'la 1-1 berabere kalmıştı.

Kuveyt karşısındaki galibiyet, turnuvaya önceki altı maçında galibiyet alamadan gelen Irak'a moral verdi. Irak ayrıca 2026 Dünya Kupası grup aşamasındaki üç maçında da Norveç, Fransa ve Senegal'e mağlup olmuştu.

Irak'ın Avustralyalı teknik direktörü Graham Arnold, oyuncularını maçın yarattığı baskıdan uzak tutmaya çalışıyor. Arnold, karşılaşma öncesindeki antrenmanı basına kapatırken oyuncuların medya mensuplarına röportaj vermesine de izin vermedi.

Irak'ta sarı kartlar da teknik heyetin önündeki önemli sorunlardan biri. Yedi oyuncu Umman ve Kuveyt maçlarında sarı kart gördü. İbrahim Bayeş, Zeyd Tahsin, Muhammed Kasım, Emir el-Amari, Ahmed Kasım, Yusuf en-Nasravi ve Krar Nebil sarı kart sınırında bulunuyor. Hüseyin Ali ise sağlık sorunu nedeniyle forma giyemeyecek.

Suudi Arabistan ile Irak arasındaki rekabet uzun bir geçmişe sahip. İki takım bugüne kadar 38 kez karşı karşıya geldi. Bu maçların 17'sini Irak, 11'ini Suudi Arabistan kazanırken 10 karşılaşma beraberlikle sonuçlandı. Irak bu maçlarda 56 gol atarken Suudi Arabistan 34 gol kaydetti.

Körfez Kupası'nda ise iki takım 10 kez karşılaştı. Suudi Arabistan Milli Takımı'nın internet sitesindeki istatistiklere göre Irak bu maçların 6'sını kazanırken Suudi Arabistan 3 galibiyet aldı ve 1 karşılaşma berabere sonuçlandı. Irak'ın 22 golüne karşılık Suudi Arabistan 8 gol kaydetti.

Umman'ın tek seçeneği galibiyet

Günün diğer karşılaşmasında Umman, Kuveyt karşısına yalnızca galibiyet hedefiyle çıkacak. Umman, Irak'la 1-1 berabere kaldıktan sonra Suudi Arabistan'a 3-0 mağlup oldu. Kuveyt ise Suudi Arabistan'a 1-0, Irak'a 3-2 yenilerek turnuvaya veda etti.

İki takımın son karşılaşmalarında Umman'ın üstünlüğü bulunuyor. Umman, 2009'dan bu yana Kuveyt'le oynadığı son 11 maçın 8'ini kazanırken Kuveyt 1 galibiyet aldı ve 2 karşılaşma beraberlikle sonuçlandı. Umman'ın iki takım arasındaki son galibiyeti, Mart 2025'te Dünya Kupası Elemeleri'nde 1-0'lık skorla geldi. İki takımın 2024 Körfez Kupası'ndaki karşılaşması ise 1-1 sona erdi.

Kuveyt'te Irak maçında kırmızı kart gören Abdülvehhab el-Avadi forma giyemeyecek. Umman ise Eylül 2025'ten bu yana çıktığı uluslararası maçlarda yalnızca üç galibiyet alabildi.

Umman Teknik Direktörü Faslı Tarık Sektioui, karşılaşma öncesinde yaptığı açıklamada maçın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bizim için çok önemli bir maç. Tur atlama umudumuz olduğu sürece bunun için yüzde 100 mücadele edeceğiz. Kısa vadeli ve uzun vadeli hedeflerimiz var. Yarınki maç, gelecekte bize yardımcı olacak hedeflerden birine ulaşmak açısından önemli.”

A Grubu'nda son maçlar öncesinde hesaplar netleşmiş durumda. Yarı finale yükselmeyi garantileyen Suudi Arabistan, grubu kayıpsız tamamlayarak lider olmak istiyor. Irak'a tur için bir puan yeterken Umman'ın yarı finale yükselebilmesi için Kuveyt'i yenmesi ve Suudi Arabistan'ın Mezopotamya Aslanları karşısında galip gelmesi gerekiyor.


Klopp, Yunanistan'a karşı alınan tarihi yenilginin sebebini açıkladı

Jurgen Klopp, kadroda yapılan değişikliklerin Almanya'ya pahalıya patlamış olabileceğini söyledi (Reuters)
Jurgen Klopp, kadroda yapılan değişikliklerin Almanya'ya pahalıya patlamış olabileceğini söyledi (Reuters)
TT

Klopp, Yunanistan'a karşı alınan tarihi yenilginin sebebini açıkladı

Jurgen Klopp, kadroda yapılan değişikliklerin Almanya'ya pahalıya patlamış olabileceğini söyledi (Reuters)
Jurgen Klopp, kadroda yapılan değişikliklerin Almanya'ya pahalıya patlamış olabileceğini söyledi (Reuters)

Jurgen Klopp, Almanya'nın ilk 11'inde ve takım dizilişinde yaptığı değişikliklerin, Yunanistan karşısında alınan 1-0'lık tarihi yenilgide payı olduğunu belirtti.

Bu yenilgi, Almanya'nın Yunanistan'a karşı aldığı ilk mağlubiyet. Ayrıca Dünya Kupası'nın ardından Julian Nagelsmann'dan görevi devraldığından bu yana henüz galibiyet yüzü göremeyen Klopp yönetimindeki ilk yenilgiydi.

Maça hazırlık sürecinde yaptığı düşünülen hatalara rağmen Klopp, Almanya Milli Takımı'nı yeniden dünya çapında bir takım haline getirmeye çalışırken, Uluslar Ligi'ndeki şok yenilginin "sürecin bir parçası" olduğunu kabul etti.

ARD adlı yayın kuruluşuna konuşan Klopp, "Bu kesinlikle sürecin bir parçası" dedi.

İlk 11, diziliş, yapılan birçok değişiklik... Bunların hepsi yüzde 100 benim kararımdı.

Maçın kaderini belirleyen golü 74. dakikada, Yunanistan adına oyuna sonradan giren Dimitrios Kourbelis attı. Bu sonuç, Klopp'un Almanya'nın başındaki ilk maçı olan ve Hollanda'yla 1-1 berabere kaldıkları karşılaşmanın ardından geldi.

Klopp, Hollanda maçındaki ilk 11'de 5 değişikliğe gitti. Takım, Yunanistan karşısında topa açık ara daha fazla sahip olan taraftı ancak hücum bölgesinde gerekli kaliteyi sergileyemedi. Kayda değer tek pozisyon, ilk yarıda Karim Adeyemi'nin çektiği ve Yunan kaleci Konstantinos Tzolakis'in kurtardığı şuttu.

Maçın ardından UEFA.com'a verdiği röportajda Klopp, "Futbol böyle bir şey" değerlendirmesinde bulundu.

Bu akşamki maçtan beraberlikle ayrılmayı pekala kabul edebilirdim ama kaybetmek... Bu çok acı. Bunu hak ettiğimizi düşünmüyorum ama olan oldu ve şu an bu durumdayız. Yunanistan'ın bu akşamki maç için bir planı vardı. Bizim de yaptığımız işe daha fazla inanmamız gerekiyor. Bunu başardığımızda şey yoluna girecek.

cdfvgbhj
Dimitrios Kourbelis, Almanya'ya karşı tek golü atarak Yunanistan'a unutulmaz bir galibiyet kazandırdı (Reuters)

Almanya bir sonraki maçında Sırbistan'la karşılaşacak. Klopp ise kadroda rotasyona gitme ve sonuçlardan ders çıkarma planına sadık kalacağını açıkladı.

"Kadroyu, takımı değiştireceğiz" dedi.

İşin iyi yanı, rakibin nasıl oynayacağımızı tam olarak bilmemesi ancak şu an biz de nasıl oynayacağımızı bilmiyoruz çünkü o grubu yeniden bir araya getirmemiz gerekiyor. Bu maçtan çıkarılacak çok ders var, biz de bunu yapacağız ve üzerinde çalışacağız.

cghyj
Klopp yönetiminde Hollanda'yla berabere kalıp Yunanistan'a yenilen Almanya, yeni teknik direktörüyle henüz galibiyetle tanışamadı (Reuters)

Alman savunma oyuncusu Jonathan Tah da Yunanistan mağlubiyetine değinerek, "yeni teknik direktörün yarattığı coşkudan" en iyi şekilde yararlanmaya çalışırken takımın "kenetleneceğini" ifade etti.

Dürüst olmak gerekirse yeterince iyi bir performans sergileyemedik. Elbette bir maçı kaybettiğimizde hayal kırıklığına uğruyor ve kızıyoruz. Ancak önemli olan birlik ve beraberliğimizi korumamız. Yeni teknik direktörün yarattığı coşku değişmeyecek. İyi oynamayıp kaybedersek, elbette herkes mutlu olmayacaktır. Ancak bir sonraki maçta bunu telafi edebiliriz.

Independent Türkçe