Messi, Hong Kong krizinin ardından gelen tepkilere yanıt verdi

Arjantin'in Çin'de oynayacağı maçlar iptal edilmişti

Messi geçen yıl Avrupa'daki kariyerini noktalayarak Inter Miami'ye transfer olmuştu (Reuters)
Messi geçen yıl Avrupa'daki kariyerini noktalayarak Inter Miami'ye transfer olmuştu (Reuters)
TT

Messi, Hong Kong krizinin ardından gelen tepkilere yanıt verdi

Messi geçen yıl Avrupa'daki kariyerini noktalayarak Inter Miami'ye transfer olmuştu (Reuters)
Messi geçen yıl Avrupa'daki kariyerini noktalayarak Inter Miami'ye transfer olmuştu (Reuters)

Arjantinli futbol yıldızı Lionel Messi, takımı Inter Miami'nin Hong Kong'da oynadığı hazırlık karşılaşmasında forma giymemesiyle ilgili tartışmalara yanıt verdi.

Çin'in en büyük sosyal medya platformlarından Weibo'da bir paylaşım yapan Messi, "Hong Kong'daki maçın ardından söylenen birçok şeyi duydum ve okudum. Kimsenin yalan haberleri okumaya devam etmemesi için bu videoyu kaydetmek istedim" ifadelerini kullandı.

Arjantinli yıldız, "İnsanların, siyasi nedenlerle oynamadığımı söylediğini duydum. Bu tamamen yanlış. Eğer öyle olsaydı, daha önce defalarca kez yaptığım gibi Japonya'yı veya Çin'i ziyaret etmezdim. Kariyerimin başından bu yana Çin'le çok yakın ve özel bir ilişkim var" diye konuştu.

Lionel Messi, 4 Şubat'ta Hong Kong'da takımının yerel lig karmasıyla yaptığı maçta yedek kulübesinde oturmuştu.

Arjantinli yıldızın birkaç gün sonra Japonya'da oynanan hazırlık karşılaşmasında forma giymesi, Çin devlet medyası ve Hong Konglu yetkililer tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Tartışmaların şiddetlenmesinin ardından, Arjantin milli takımının martta Fildişi Sahili'yle Pekin'de ve Nijerya'yla Hangzhou'da oynayacağı hazırlık karşılaşmaları da Çinli yetkililer tarafından iptal edilmişti.

Karşılaşma öncesi bir kas sakatlığı yaşadığını söyleyen Messi, "Hong Kong'daki maçtan bir gün önce idmanı izlemeye gelenler için sahaya çıkmaya çalıştım. Maçtan birkaç gün sonraysa daha iyi hissettim ve bu yüzden Japonya'da bir süre oynayabildim" dedi.

Hong Kong'daki karşılaşmada forma giyemeyen Messi, birkaç gün sonra Inter Miami'nin Vissel Kobe'yle Tokyo'da oynadığı hazırlık maçının ikinci yarısında oyuna girmişti.

Hong Kong'daki hazırlık maçını organize eden şirket, tribüne gelen taraftarlara yaklaşık 640 dolarlık bilet fiyatının yarısının iade edileceğini duyurmuştu.

Messi'nin paylaşımı 40 milyondan fazla kez izlendi.

Independent Türkçe



Salah: Mısır'ın zaferi uzun zamandır beklenen bir başarı

Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
TT

Salah: Mısır'ın zaferi uzun zamandır beklenen bir başarı

Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)

Mısır Milli Takımı Kaptanı Muhammed Salah, takımının 2026 Dünya Kupası'nda Yeni Zelanda'yı 3-1 mağlup ettiği karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, bu galibiyetin uzun zamandır beklenen harika ve tarihi bir başarıyı temsil ettiğini söyledi.

Maçın ardından basına açıklamalarda bulunan Salah, iki yarı arasında performans açısından büyük bir değişim yaşandığını belirterek, Mısır takımının ilk yarıda iyi bir görüntü sergileyemediğini itiraf etti.

İlk yarıdaki eksikliklerin hücum koordinasyonu eksikliğinden kaynaklandığını ve rakibin hücum hattındaki kalitesi nedeniyle ilk 15 dakikada kalelerinde erken bir gol gördüklerini ifade eden yıldız oyuncu, ikinci yarıda ise durumun tamamen değiştiğini vurguladı. Salah, oyuncuların ikinci yarıdaki yüksek konsantrasyonu ve yapılan hataların düzeltilmesi sayesinde, Mısır'ın daha önceki üç turnuvanın ardından Dünya Kupası tarihindeki ilk galibiyetini aldığını belirtti.

Takım arkadaşlarına net mesaj gönderen Salah, bir üst tura yükselmeyi garantilemek ve galip gelmek için önlerindeki İran karşılaşmasına tamamen odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Kaptan, takım arkadaşlarının bu turnuvada özel bir başarıya imza atabilecek güçte olduğuna inancının tam olduğunu ifade etti.

G Grubu'nda 4 puanla liderlik koltuğunda oturan Mısır, grubun üçüncü ve son maçında, önümüzdeki cumartesi günü 2 puanla ikinci sırada yer alan İran ile karşı karşıya gelecek. Grubun diğer takımları ise Belçika ve Yeni Zelanda.


Mısır'dan tarihi zafer

Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
TT

Mısır'dan tarihi zafer

Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)

Kanada’nın Vancouver kentinde oynanan Dünya Kupası grup maçında Mısır, Yeni Zelanda karşısında 1-0 geriye düşmesine rağmen muhteşem bir geri dönüşe imza atarak sahadan 3-1 galip ayrıldı. Bu sonuçla Mısır, tarihindeki 4. Dünya Kupası finallerindeki ilk galibiyetini elde etmiş oldu.

Maça hızlı başlayan Yeni Zelanda, 15. dakikada sol kanattan Tim Payne'in kullandığı köşe vuruşunda Fin Surman'ın şık kafa golüyle 1-0 öne geçti.

Yeni Zelanda bu golden önce ve sonra farkı ikiye çıkarma şansları yakalasa da Mısır kalecisi Mustafa Şubeyr, ilk yarıda kurtardığı üç net pozisyonla takımını ayakta tuttu. Mısır'ın ilk yarıdaki tek tehlikeli atağı ise 27. dakikada Ömer Mermuş'un sert şutunda geldi; bu pozisyonda kaleci Max Crocombe topu iki hamlede kontrol edebildi.

İkinci yarıda Mısır rüzgârı

İkinci yarıya tamamen farklı bir çehreyle çıkan Mısır, 58. dakikada beraberliği yakaladı. Muhammed Hani'nin sağ kanattan yaptığı ortada, ceza sahası içinde topa iyi yükselen Mustafa Abdülrauf (Ziko) nefis bir kafa vuruşuyla skoru 1-1'e getirdi. 67.dakikada sahneye çıkan Muhammed Salah, gelişen organize atakta Ziko'nun ceza sahası içindeki şık topuk pasını şık bir vuruşla ağlara göndererek Mısır'ı 2-1 öne geçirdi.

Maçın skorunu tayin eden gol ise 82. dakikada geldi. Salah’ın sol kanattan kullandığı köşe vuruşuna iyi yükselen oyuna sonradan dahil olan Mahmud Hasan (Trezeguet), kafa vuruşuyla topu filelerle buluşturdu: 3-1.

Fas'ın ardından bu Dünya Kupası'nda Araplara ikinci galibiyet sevincini yaşatan Mısır, G Grubu'nda 4 puanla liderliğe yükseldi. Grupta ikişer puanı bulunan İran ve Belçika Mısır'ı takip ederken, Yeni Zelanda ise 1 puanla son sırada yer aldı.


2026 Dünya Kupası: İran teknik direktörü "dayanılmaz" koşulları kınadı

 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
TT

2026 Dünya Kupası: İran teknik direktörü "dayanılmaz" koşulları kınadı

 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)

İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi, takımının 2026 FIFA Dünya Kupası'nda dün Belçika ile 0-0 berabere kaldığı maçın ardından, Ortadoğu'daki savaşın gölgesinde turnuvaya katılan ekibinin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, "Hiçbir milli takımın bu şartlara dayanabileceğini sanmıyorum" dedi.

Los Angeles'ta oynanan karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kalenuyi, ülkesinin hâlen ABD ile savaş halinde olduğu bir dönemde Dünya Kupası'na geldiklerini belirtti. Ev sahibi ülkelerden biri olan ABD'de grup maçlarını oynayan İran Milli Takımı'nın, konaklama için Meksika'nın Los Angeles sınırındaki Tijuana kentini tercih etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Yeni Zelanda ile 2-2 berabere kaldıkları ilk maçın ardından ikinci beraberliklerini alan İran'ın teknik direktörü, "Dünya Kupası'na mümkün olan en kötü koşullarda geldik. Lig durmuştu. Bir kamp yeri seçtik ancak turnuvaya birkaç gün kala Tijuana'ya gitmemiz istendi. 16 saat içinde iki kez seyahat ediyoruz. Şimdi de havaalanına gidip tekrar Tijuana'ya dönmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Emir Kalenuyi, "Hiçbir takımın buna dayanabileceğini düşünmüyorum. Oyuncularım yürekleriyle mücadele ediyor. Gelecek nesillerin bunu hatırlaması gerekiyor" diye konuştu.

Belçika'nın 66. dakikada savunma oyuncusu Nathan Ngoy'nun kırmızı kart görmesiyle uzun süre 10 kişi oynadığı maçı değerlendiren İranlı teknik adam, "Dünya sıralamasında 10. sırada yer alan, yıldız oyunculara ve çok iyi teknik ekibe sahip bir takıma karşı oynamak önemli bir başarıdır" dedi.

Karşılaşmanın iki takım açısından da kazanılabilecek bir mücadele olduğunu söyleyen  Kalenuyi, oyuncularını tebrik ederek özellikle kaleci Alirıza Beiranvand'ın performansını övdü.

"Beiranvand, İran futbol tarihinin en iyi kalecilerinden biri ve bugün kariyerinin en iyi maçlarından birini çıkardı" diyen deneyimli çalıştırıcı, taktik planlarını da anlattı.

İran'ın maça 5-4-1 dizilişiyle çıktığını belirten Kalenuyi, "Her iki devrenin ilk 15 dakikasını kontrol etmeyi, ardından hızlı hücumlarla gol bulmayı hedefledik. Galibiyet fırsatını yakaladık ve ofsayt nedeniyle iptal edilen pozisyonda gole çok yaklaşmıştık. Ancak bu sonuç da önemli bir başarı. Bu kadar zor şartlarda iki maçta da yenilmedik" değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın Seattle'da oynayacağı son grup maçı öncesinde rakipleri Mısır hakkında da konuşan Kalenuyi, "Bugün kutlama yapabiliriz ancak yarından itibaren güçlü oyunculara sahip güçlü bir Mısır takımına odaklanmalıyız. Bu maç için özel bir taktik planımız olacak. Temel hedefimiz Son 32 Turu'na yükselmek" ifadelerini kullandı.