Formula 1'de en fazla yarışın yapılacağı sezon başlıyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Formula 1'de en fazla yarışın yapılacağı sezon başlıyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

2024 Formula 1 Dünya Şampiyonası, 24 yarışla 1950'den bu yana düzenlenen organizasyon tarihin en uzun sezonu olacak.

Yeni sezonda, Formula 1 takvimi daha fazla bölgeselleştirilerek lojistik yükler azaltıldı ve sezon daha sürdürülebilir hale getirildi.

Şampiyona 2 Mart'taki Bahreyn Grand Prix'siyle başlayacak, 8 Aralık'ta Abu Dabi'de sona erecek.

Sezonun ilk iki yarışı Bahreyn ve Suudi Arabistan Grand Prix'leri, 11 Mart'ta başlayacak ramazan ayı dolayısıyla alışılagelenin aksine 2 Mart ve 9 Mart Cumartesi günlerinde koşulacak.

- Formula 1'de rekor yarış sayısı

2024'deki 24 yarış sayısı, F1 tarihinin rekoru olacak. Geçen yıl, 23 yarış planlanmış ama 22 yarış düzenlenmişti. Bu sezon yarış sayısı, F1 tarihinin rekoru olan 24'e yükseldi.

Bu yıl Çin, takvime geri dönecek. Geçen yıl takvimi de 24 yarış olarak planlanırken, Çin Grand Prix'sinin pandemiden kaynaklanan sorunlar nedeniyle iptal edilmesiyle bu sayı 23'e düşürülmüştü.

- İlk kez hiçbir takım ve sürücü değişmedi

Bir önceki sezonun son turunda yarışan tüm sürücü ve takım kombinasyonları, Formula 1 Dünya Şampiyonası tarihinde ilk kez bir sonraki sezonun başlangıcında değişmeden kaldı.

Red Bull takımında Max Verstappen ve Sergio Perez, Mercedes'te Lewis Hamilton ve George Russell, Ferrari'de Carlos Sainz ve Charles Leclerc, McLaren'de Lando Norris ve Oscar Piastri mücadele edecek.

Ayrıca, Aston Martin'de Fernando Alonso ve Lance Stroll, Alpine'de Esteban Ocon ve Pierre Gasly, Williams takımında Logan Sargeant ve Alex Albon, RB'de Yuki Tsunoda ve Daniel Ricciardo, Sauber'de Zhou Guanyu ve Valtteri Bottas, Haas'ta Kevin Magnussen ve Nico Hulkenberg şampiyonada yarışacak.

- Organizasyonda üst üste 3. kez dünya şampiyonu Verstappen, yine favorilerden
Son şampiyon Red Bull'un Hollandalı pilotu Max Verstappen, Formula 1'de üst üste 3. kez dünya şampiyonu konumunda.

26 yaşındaki pilot, geçen sezon 22 yarışın 19'undan zaferle ayrılırken, takım arkadaşı Sergio Perez'in 2, Ferrari sürücüsü Carlos Sainz ise bir yarış galibiyeti elde etmişti.

Pilotlar klasmanını 575 puanla zirvede tamamlayan Verstappen, en yakın takipçisi ve takım arkadaşı Meksikalı Sergio Perez'in (285) iki katından fazla puan toplayarak rekor kırmıştı.

Takımlar klasmanında Red Bull'un hakimiyetini kıramayan Mercedes, 2011 sezonundan bu yana ilk kez geçen sezon bir sezonu yarış kazanamadan kapattı.

Kariyerinde 7 dünya şampiyonluğu bulunan Mercedes'in Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton, son iki sezonda podyumun zirvesine çıkamadı.

- Yeni F1 sprint formatı

2024 sprint formatı, daha iyi bir gösteri oluşturmak amacıyla değiştirildi.

Cuma günkü antrenman turlarının ardından sprint elemeleri, günün ikinci oturumu olarak gerçekleşecek. Cumartesi günü ise sprint yarışları ve ana sıralama turları düzenlenecek. Pazar günü ise grand prix gerçekleştirilecek.

Böylece bu yılki zaman çizelgesinde değişikliğe gidilerek, Cuma günü Sprint sıralama turu yapılmasının ardından cumartesi günü sprint ve ana sıralama turu yapılacak.

- 2024 sezonunda 6 sprint yarışı yapılacak

2024 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda 6 sprint yarışı yapılacağı duyuruldu.

Bu yıl Çin, Miami, Avusturya, ABD, Brezilya ve Katar Grand Prix'lerinde sprint yarışı düzenlenecek.

İlk kez 2021 sezonunda düzenlenen sprint yarışlarının sayısı, geçen yıl 3'ten 6'ya yükseltilmişti.

- McLaren'den Norris ve Ferrari'den Leclerc sözleşme uzattı

Formula 1 takımlarından McLaren, Büyük Britanyalı pilotu Lando Norris ile uzun süreli sözleşme imzaladı.

Avustralyalı pilotu Oscar Piastri ile de 2026 sonuna kadar sözleşme imzalayan McLaren, 3 sezon boyunca Norris-Piastri ikilisiyle podyum mücadelesi verecek.

wgt56h

Formula 1 ekiplerinden Ferrari'nin Monakolu pilotu Charles Leclerc de takımıyla sözleşmesini uzattı.

Ferrari ile 5 yarış kazanan Leclerc, 23 kez de pole pozisyonunun sahibi oldu.

- Formula 1'de 2024 yılı takvimi

2024 Formula 1 Dünya Şampiyonası takvimi açıklandı.

Takvimde 24 yarış yer alıyor ve Formula 1 sezonu, 2 Mart'ta Bahreyn'de başlayıp 8 Aralık'ta Birleşik Arap Emirlikleri'nde sona eriyor.

Çin, pandemiden bu yana ilk kez Formula 1 takvimine dönecek.

2024 F1 takvimi şu şekilde:

Tarih    Grand Prix (Ülke)    Lokasyon
29 Şubat-2 Mart    Bahreyn    Sakhir
7-9 Mart    Suudi Arabistan    Cidde
22-24 Mart    Avustralya    Melbourne
5-7 Nisan    Japonya    Suzuka
19-21 Nisan    Çin    Şanghay
3-5 Nisan    ABD    Miami
17-19 Mayıs    İtalya    Imola
24-26 Mayıs    Monako    Monaco
7-9 Haziran    Kanada    Montreal
21-23 Haziran    İspanya    Barcelona
28-30 Temmuz    Avusturya    Spielberg
5-7 Temmuz    Birleşik Krallık    Silverstone
19-21 Temmuz    Macaristan    Budapeşte
26-28 Temmuz    Belçika    Spa
23-25 Ağustos    Hollanda    Zandvoort
30 Ağustos-1 Eylül    İtalya    Monza
13-15 Eylül    Azerbaycan    Bakü
20-22 Eylül    Singapur    Singapur
18-20 Ekim    ABD    Austin
25-27 Ekim    Meksika    Meksika City
1-3 Kasım    Brezilya    Sao Paulo
21-23 Kasım    ABD    Las Vegas
29 Kasım-1 Aralık    Katar    Lusail
6-8 Aralık    Birleşik Arap Emirlikleri    Yas Marina
 



Amerika, Dünya Kupası'na Paraguay'ı dört farkla yenerek başladı

Maçın bitiminden sonra Amerikalıların kutlaması (Reuters)
Maçın bitiminden sonra Amerikalıların kutlaması (Reuters)
TT

Amerika, Dünya Kupası'na Paraguay'ı dört farkla yenerek başladı

Maçın bitiminden sonra Amerikalıların kutlaması (Reuters)
Maçın bitiminden sonra Amerikalıların kutlaması (Reuters)

Amerika Birleşik Devletleri milli futbol takımı, Dünya Kupası D Grubu'ndaki ilk maçında Paraguay'ı 4-1 gibi net bir skorla mağlup ederek turnuvaya görkemli bir başlangıç yaptı. Los Angeles'taki SoFi Stadyumu'nda oynanan mücadele, ev sahibi ekibin üstün oyunuyla geçti.

ABD'nin golleri; 7. dakikada Damian Bobadilla'nın kendi kalesine yaptığı vuruş, 31 ve 45+5. dakikalarda Folarin Balogun ve 90+8. dakikada Giovanni Reyna'dan geldi. Paraguay'ın tek golünü ise 73. dakikada Mauricio kaydetti.

SoFi Stadyumu'nda tek kale oyun

Özellikle ilk yarısı tamamen ABD'nin kontrolünde geçen karşılaşma, futbolseverlere keyifli anlar yaşattı. 2020 yılında açılan ve yaklaşık 5,5 milyar dolarlık maliyetiyle dikkat çeken modern stadyum, yaklaşık 70 bin seyirciye ev sahipliği yaptı. Bu sonuçla ABD, grubuna 3 puanla güçlü bir başlangıç yapmış oldu.


Dünya Kupası: Kanada, Bosna Hersek karşısında tarihi bir beraberlik elde etti

Bosna Hersek ve Kanada maçından (AP)
Bosna Hersek ve Kanada maçından (AP)
TT

Dünya Kupası: Kanada, Bosna Hersek karşısında tarihi bir beraberlik elde etti

Bosna Hersek ve Kanada maçından (AP)
Bosna Hersek ve Kanada maçından (AP)

Kanada milli futbol takımı, Dünya Kupası grup aşaması B Grubu açılış maçında Bosna-Hersek ile 1-1 berabere kalarak tarihinin ilk Dünya Kupası puanını elde etti.

Kanada’nın Toronto şehrinde oynanan karşılaşmada Bosna-Hersek, 21. dakikada Jovo Lukic'in attığı golle öne geçti. Kanada ise bu gole 78. dakikada Cyle Larin ile karşılık vererek beraberliği yakaladı.

Bu sonuçla birlikte, bu akşam ilk hafta mücadelesinde karşı karşıya gelecek olan Katar ve İsviçre'nin de yer aldığı B Grubu'nda, Kanada ve Bosna-Hersek ilk puanlarını hanelerine yazdırmış oldu.

Kanada, Dünya Kupası'ndaki bir sonraki maçında Katar ile karşılaşacak. Grubun diğer mücadelesi ise İsviçre ile Bosna-Hersek arasında oynanacak.

1986'da Meksika'da ve 2022'de Katar'da düzenlenen Dünya kupalarına katılan Kanada, turnuva tarihinde bundan önce oynadığı 6 maçın tamamından mağlubiyetle ayrılmış ve hiç puan alamamıştı.


Dünya Kupası: Kanada, Bosna Hersek karşısında tarihi bir beraberlik aldı

Bosna Hersek ile Kanada arasında oynanan karşılaşmadan bir kare (AP)
Bosna Hersek ile Kanada arasında oynanan karşılaşmadan bir kare (AP)
TT

Dünya Kupası: Kanada, Bosna Hersek karşısında tarihi bir beraberlik aldı

Bosna Hersek ile Kanada arasında oynanan karşılaşmadan bir kare (AP)
Bosna Hersek ile Kanada arasında oynanan karşılaşmadan bir kare (AP)

Kanada Milli Takımı, Cuma akşamı oynanan maçta Bosna Hersek ile 1-1 berabere kalarak Dünya Kupası tarihindeki ilk puanını elde etti.

Kanada'nın Toronto kentinde oynanan ve B Grubu'nun açılış karşılaşması olan mücadelede Bosna Hersek, 21. dakikada Jovo Lukić'in golüyle öne geçti. Kanada ise 78. dakikada Kyle Larin'in kaydettiği golle eşitliği sağladı.

Bu sonucun ardından Kanada ve Bosna Hersek, gruptaki ilk puanlarını hanesine yazdırdı. Grupta ayrıca Katar ve İsviçre yer alıyor. İki ekip, ilk hafta maçında Cumartesi akşamı karşı karşıya gelecek.

Kanada, gruptaki ikinci maçında Katar ile mücadele edecek. Aynı hafta İsviçre ile Bosna Hersek de karşı karşıya gelecek.

Kanada Milli Takımı, daha önce Dünya Kupası'ndaki 1986 ve 2022 turnuvalarında çıktığı toplam altı maçın tamamını kaybetmişti. Böylece Bosna Hersek karşısında alınan beraberlikle Dünya Kupası tarihindeki ilk puanına ulaşmış oldu.