Inter'den sonra Avrupa'nın en iyi savunması Galatasaray'da

Ligde 28. haftayı lider kapatan sarı-kırmızılı ekip, maç başına 0,53 gol yiyerek en iyi savunma takımı olarak ön plana çıktı

AA
AA
TT

Inter'den sonra Avrupa'nın en iyi savunması Galatasaray'da

AA
AA

Trendyol Süper Lig lideri Galatasaray, savunmadaki başarılı performansıyla Avrupa'nın zirvesine oynuyor.

Sarı-kırmızılı takım, 28. haftası geride kalan Süper Lig'de 24 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi yaşadı. Galatasaray, topladığı 75 puanla en yakın takipçisi Fenerbahçe'nin 2 puan önünde liderlik koltuğunda oturuyor.

Süper Lig'de çıktığı müsabakaların yüzde 85,71'ini kazanan Galatasaray, maç başına 2,6 puan ortalaması yakaladı. Sarı-kırmızılı ekip, bu performansıyla lig tarihinde 28. haftalar itibarıyla en başarılı takım oldu.

Galatasaray'ın bu performansında yaptığı iyi savunma baş etken olarak öne çıktı. Geride kalan bölümde sadece 15 gole izin veren teknik direktör Okan Buruk'un öğrencileri, ligin en az gol yiyen takımı oldu. Sarı-kırmızılı takım, maç başına kalesinde 0,53 gol gördü.

Bu sezon 15 maçta gol yemedi

Sarı-kırmızılılar, Süper Lig' maçlarının yüzde 53'ünde kalesinde gör görmedi.

Süper Lig'de çıktığı 28 maçın sadece 13'ünde gol yiyen Galatasaray, diğer 15 karşılaşmada kalesini gole kapattı. Söz konusu maçların 14'ünde Fernando Muslera, birinde ise Günay Güvenç kaleyi korudu.

Avrupa'da sadece Inter'in gerisinde kaldı

Galatasaray, UEFA'nın ülke sıralaması dikkate alındığında ilk 10 ligde en iyi savunma yapan ikinci takım oldu.

İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda, Portekiz, Belçika, Türkiye ve İskoçya'nın en üst seviye liglerindeki savunma performansları dikkate alındığında Galatasaray, sadece Inter'in gerisinde kaldı.

İtalya Serie A'da 27 karşılaşmada sadece 13 gol yiyen Inter, 0,48 ile Galatasaray'dan daha iyi ortalamaya sahip tek takım oldu.

Avrupa'nın ilk 10 liginde maç başına en az gol yiyen takımlar şöyle:

AA

Savunma eksikleri etkilemedi

Galatasaray'ın ligin geride kalan bölümünde savunmada yaşadığı sorunlardan etkilenmediği görüldü.

Sarı-kırmızılı ekip, sezona savunmada Sacha Boey, Davinson Sanchez, Victor Nelsson, Abdülkerim Bardakcı, Kaan Ayhan, Angelino ve Kazımcan Karataş ile başladı. Devre arasında Boey, Angelino ve Kazımcan takımdan ayrılırken, yerlerine Derrick Köhn ve Serge Aurier geldi.

Savunma tandeminde bir dönem Sanchez-Abdülkerim ile mücadele eden Galatasaray'da son haftalarda Nelsson-Sanchez ikilisi görev yaptı. Angelino ve Kazımcan'dan beklenen performansı alamayan teknik direktör Okan Buruk, sol bekte hücum oyuncusu Barış Alper Yılmaz ve Berkan Kutlu ile çözüm aradı.

Buruk, Boey'in rekor bedelle Bayern Münih'e transfer olması ve yeni transfer Aurier'nin Afrika Uluslar Kupası'ndan sakat dönmesinin ardından savunmanın sağında yaşanan eksikliğe Kaan Ayhan ve Barış Alper Yılmaz ile gidermeye çalıştı.

Uruguaylı tecrübeli kaleci Fernando Muslera, performansıyla sarı-kırmızılı takımın başarısında önemli paya sahip oldu.

Galatasaray'ın takım savunmasında orta saha oyuncuları Dries Mertens, Lucas Torreira ve Kerem Demirbay da önemli rol oynadı.

Sahasında puan kaybetmedi

Sarı-kırmızılı takım, Süper Lig'de bu sezon iç sahada puan kaybı yaşamayan tek takım konumunda bulunuyor.

Galatasaray, bu sezon RAMS Park'ta çıktığı lig maçlarının tamamını kazandı. Puan kaybı yaşamayan sarı-kırmızılı takım, attığı 34 gole karşılık 10 gol yedi.

Deplasmanda sadece 5 gol yedi

Galatasaray'ın kalesinde gördüğü 15 golün 5'i deplasmanda geldi.

Dış sahada yaptığı 14 maçın 10'unda kalesini gole kapatan sarı-kırmızılılar, diğer 4 müsabakada 5 gol yedi. "Cimbom" rakiplerinin fileleri havalandırdığı 4 maçta 2 galibiyet, birer beraberlik ve yenilgi yaşadı.



Hayal kırıklığı yaratan bir başlangıç... Tunus, İsveç'e 5-1 mağlup oldu

İsveç, Dünya Kupası'ndaki ilk maçında Tunus'a gol yağdırdı (Reuters)
İsveç, Dünya Kupası'ndaki ilk maçında Tunus'a gol yağdırdı (Reuters)
TT

Hayal kırıklığı yaratan bir başlangıç... Tunus, İsveç'e 5-1 mağlup oldu

İsveç, Dünya Kupası'ndaki ilk maçında Tunus'a gol yağdırdı (Reuters)
İsveç, Dünya Kupası'ndaki ilk maçında Tunus'a gol yağdırdı (Reuters)

Tunus millî futbol takımı, İsveç millî futbol takımı karşısında oynadığı 2026 FIFA Dünya Kupası F Grubu ilk maçında ağır bir yenilgi aldı ve sahadan 5-1 mağlup ayrıldı.

Yassine Ayari karşılaşmada iki gol attı. Maçın açılış golünü yedinci dakikada Tunus savunmasından seken topa vurdu ve ceza sahası dışından vurduğu sert şutla topu ağlara göndererek ilk golünü kaydetti. Alexander Isak, 30. dakikada gelişen kontra atakta yerden sert bir vuruşla skoru 2-0 yaptı.

Omar Rekik, Hannibal Mejbri’nin kullandığı serbest vuruş sonrası ilk yarının bitimine iki dakika kala kafa golüyle farkı 2-1’e indirdi.

İkinci yarıda Viktor Gyökeres, Ellyes Skhiri’nin büyük hatasını değerlendirerek 59. dakikada skoru 3-1’e taşıdı. Ardından Mattias Svanberg’in golü, VAR incelemesinin ardından geçerli sayılarak farkı dörde çıkardı.

Uzatma dakikalarında 90+6'da Tunus asıllı Yasin Ayari, ceza sahası dışından bir kez daha sert bir şutla ağları buldu ve maçın skorunu 5-1 olarak belirledi. Tunus kalecisi Moez Hassen bu pozisyonda topa müdahale edemedi.


Beyaz Saray'daki UFC kafesinin ışıkları pilotların gözüne giriyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Beyaz Saray'daki UFC kafesinin ışıkları pilotların gözüne giriyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Ticari bir havayolunun pilotu, Beyaz Saray arazisindeki etkinliğin güçlü aydınlatmasının, Ronald Reagan Washington Ulusal Havalimanı'na gece inişi sırasında uçuş ekiplerinin gözüne girdiği iddiasıyla resmi güvenlik şikayetinde bulundu.

Açıklama yapma yetkisi olmadığı için adının gizli kalması şartıyla MeidasTouch'a konuşan pilot, Güney Bahçe'deki UFC sekizgeninin inşaatı ve testinden kaynaklanan yoğun beyaz ışığın doğrudan kokpitlerine vurduğunu bildirdi.

Sekizgen, ABD Başkanı Donald Trump'ın 80. doğum gününü kutlamak için yarın sabah erken saatlerde bir dizi UFC dövüşüne ev sahipliği yapacak.

Pilot, olayı kariyerindeki en ciddi görüş engellerinden biri diye tanımladı.

Pilota göre parlama inişin son aşamalarında, mürettebatın dış görsel referanslara büyük ölçüde güvendiği kritik bir uçuş aşamasında meydana geldi. Pilot, parlamanın "daha önce karşılaştığı tüm lazer tutulması vakalarından 10 kat daha kötü" olduğunu belirtti.

Lazer ışınları havacılıkta bilinen bir tehlike fakat pilot bu olayın lazerlerden ziyade yüksek güçlü beyaz ışıklandırmayla ilgili olduğunu söyledi. Yoğun parlamanın benzer şekilde tehlikeli bir etki yarattığını ve uçuş ekibinin görüşünü geçici olarak bozduğunu belirtti.

Reagan Ulusal Havalimanı çevresindeki hava sahası, halihazırda Birleşik Devletler'deki en hassas ve sıkı düzenlemelere tabi hava sahalarından biri olarak biliniyor. Konumu nedeniyle, iniş yapan uçaklar rutin olarak son yaklaşma sırasında Washington'daki önemli simgesel yapılar üzerinden alçak irtifalarda uçuş rotaları izliyor.

Havacılık güvenliği uzmanları, bu bölgelerde yoğun parlaklığa ani maruz kalmanın, özellikle mürettebatın iniş için kokpit göstergelerinden dış görsel ipuçlarına geçiş yaptığı durumlarda, pilotun gece görüşünü ciddi şekilde tehlikeye atabileceği konusunda uzun zamandır uyarıda bulunuyor.

The Independent, Beyaz Saray'dan konuyla ilgili yorum istedi.

Uçuşun ardından pilot, hem Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) hem de NASA'nın Havacılık Güvenliği Raporlama Sistemi'ne resmi raporlar sundu; bu sistem, sektör profesyonelleri tarafından güvenlik tehlikelerini belgelemek için kullanılan gizli bir platform.

Pilot ayrıca durumu bildirmek için doğrudan yerel bir FAA ofisiyle iletişime geçti. Pilota göre, FAA personeli aydınlatmaya ilişkin güvenlik kaygıları konusunda Beyaz Saray'la iletişime geçmelerini tavsiye etmiş.

Yetkililer resmi bir soruşturma açılıp açılmayacağına dair henüz açıklama yapmadı ve pazar gecesi bölgede faaliyet gösteren diğer uçuş ekiplerinin benzer görüş aksaklıklarıyla karşılaşıp karşılaşmadığı bilinmiyor.

Pilotun raporu, Washington bölgesinde havacılık güvenliği açısından gergin bir dönemde geldi. Ocak 2025'te, Potomac Nehri üzerinde bir American Airlines bölgesel jetiyle bir ABD Ordusu Black Hawk helikopterinin karıştığı ölümcül bir havada çarpışmada 67 kişi hayatını kaybetmişti.

Independent Türkçe


Türkiye 2026 FIFA Dünya Kupası'ndaki ilk maçında Avustralya'ya yenildi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Türkiye 2026 FIFA Dünya Kupası'ndaki ilk maçında Avustralya'ya yenildi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

2026 FIFA Dünya Kupası D Grubu ilk maçında Türkiye Milli Takımı Avustralya ile karşı karşıya geldi.

ergth
Fotoğraf: Reuters

Kanada'nın Vancouver kentindeki BC Place'te oynanan mücadeleyi Türkiye 2-0 kaybetti.

y6jy6
Fotoğraf: Reuters

Avustralya'ya galibiyeti getiren golleri 27. dakikada Nestor Irakunda ve 75. dakikada Connor Metcalfe attı.

dgthy
Fotoğraf: Reuters