Inter'den sonra Avrupa'nın en iyi savunması Galatasaray'da

Ligde 28. haftayı lider kapatan sarı-kırmızılı ekip, maç başına 0,53 gol yiyerek en iyi savunma takımı olarak ön plana çıktı

AA
AA
TT

Inter'den sonra Avrupa'nın en iyi savunması Galatasaray'da

AA
AA

Trendyol Süper Lig lideri Galatasaray, savunmadaki başarılı performansıyla Avrupa'nın zirvesine oynuyor.

Sarı-kırmızılı takım, 28. haftası geride kalan Süper Lig'de 24 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 yenilgi yaşadı. Galatasaray, topladığı 75 puanla en yakın takipçisi Fenerbahçe'nin 2 puan önünde liderlik koltuğunda oturuyor.

Süper Lig'de çıktığı müsabakaların yüzde 85,71'ini kazanan Galatasaray, maç başına 2,6 puan ortalaması yakaladı. Sarı-kırmızılı ekip, bu performansıyla lig tarihinde 28. haftalar itibarıyla en başarılı takım oldu.

Galatasaray'ın bu performansında yaptığı iyi savunma baş etken olarak öne çıktı. Geride kalan bölümde sadece 15 gole izin veren teknik direktör Okan Buruk'un öğrencileri, ligin en az gol yiyen takımı oldu. Sarı-kırmızılı takım, maç başına kalesinde 0,53 gol gördü.

Bu sezon 15 maçta gol yemedi

Sarı-kırmızılılar, Süper Lig' maçlarının yüzde 53'ünde kalesinde gör görmedi.

Süper Lig'de çıktığı 28 maçın sadece 13'ünde gol yiyen Galatasaray, diğer 15 karşılaşmada kalesini gole kapattı. Söz konusu maçların 14'ünde Fernando Muslera, birinde ise Günay Güvenç kaleyi korudu.

Avrupa'da sadece Inter'in gerisinde kaldı

Galatasaray, UEFA'nın ülke sıralaması dikkate alındığında ilk 10 ligde en iyi savunma yapan ikinci takım oldu.

İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda, Portekiz, Belçika, Türkiye ve İskoçya'nın en üst seviye liglerindeki savunma performansları dikkate alındığında Galatasaray, sadece Inter'in gerisinde kaldı.

İtalya Serie A'da 27 karşılaşmada sadece 13 gol yiyen Inter, 0,48 ile Galatasaray'dan daha iyi ortalamaya sahip tek takım oldu.

Avrupa'nın ilk 10 liginde maç başına en az gol yiyen takımlar şöyle:

AA

Savunma eksikleri etkilemedi

Galatasaray'ın ligin geride kalan bölümünde savunmada yaşadığı sorunlardan etkilenmediği görüldü.

Sarı-kırmızılı ekip, sezona savunmada Sacha Boey, Davinson Sanchez, Victor Nelsson, Abdülkerim Bardakcı, Kaan Ayhan, Angelino ve Kazımcan Karataş ile başladı. Devre arasında Boey, Angelino ve Kazımcan takımdan ayrılırken, yerlerine Derrick Köhn ve Serge Aurier geldi.

Savunma tandeminde bir dönem Sanchez-Abdülkerim ile mücadele eden Galatasaray'da son haftalarda Nelsson-Sanchez ikilisi görev yaptı. Angelino ve Kazımcan'dan beklenen performansı alamayan teknik direktör Okan Buruk, sol bekte hücum oyuncusu Barış Alper Yılmaz ve Berkan Kutlu ile çözüm aradı.

Buruk, Boey'in rekor bedelle Bayern Münih'e transfer olması ve yeni transfer Aurier'nin Afrika Uluslar Kupası'ndan sakat dönmesinin ardından savunmanın sağında yaşanan eksikliğe Kaan Ayhan ve Barış Alper Yılmaz ile gidermeye çalıştı.

Uruguaylı tecrübeli kaleci Fernando Muslera, performansıyla sarı-kırmızılı takımın başarısında önemli paya sahip oldu.

Galatasaray'ın takım savunmasında orta saha oyuncuları Dries Mertens, Lucas Torreira ve Kerem Demirbay da önemli rol oynadı.

Sahasında puan kaybetmedi

Sarı-kırmızılı takım, Süper Lig'de bu sezon iç sahada puan kaybı yaşamayan tek takım konumunda bulunuyor.

Galatasaray, bu sezon RAMS Park'ta çıktığı lig maçlarının tamamını kazandı. Puan kaybı yaşamayan sarı-kırmızılı takım, attığı 34 gole karşılık 10 gol yedi.

Deplasmanda sadece 5 gol yedi

Galatasaray'ın kalesinde gördüğü 15 golün 5'i deplasmanda geldi.

Dış sahada yaptığı 14 maçın 10'unda kalesini gole kapatan sarı-kırmızılılar, diğer 4 müsabakada 5 gol yedi. "Cimbom" rakiplerinin fileleri havalandırdığı 4 maçta 2 galibiyet, birer beraberlik ve yenilgi yaşadı.



Dünya Kupası'nda yeni VAR kuralı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Dünya Kupası'nda yeni VAR kuralı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Futbolun yasa koyucuları, turnuvaların yeni kuralları kendilerinin denemesine izin vermeyi düşünüyor ve FIFA'ya, gelecek yaz yapılacak Dünya Kupası için kendi VAR kural kitabını verebilirler.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), turnuvalarda kısa süreli denemelere müsaade etmeyi ve böylece kuralların küçük ligler veya kupalarda denendikten sonra uygulanmasına izin veren sisteme alternatif oluşturmayı düşünüyor.

Sözkonusu değişiklik kabul edilirse 2026 Dünya Kupası, köşe vuruşu kararlarında VAR'ın kullanıldığı ilk kupa olabilir.

Bu teknoloji, topun çizgiyi tamamen geçip geçmediğine ve en son hangi takımın oyuncusunun topa dokunduğuna karar verecek.

Yanlış verilen kornerlerin incelenmesine yönelik öneriler, geçen ay oyun yasa koyucularından oluşan bir teknik heyet tarafından karışık tepkilerle karşılansa da bazı yetkililer hâlâ deneme yapılmasını istiyor.

Önemli bir maçın sonucunu etkileyen ve gole yol açan bir duran topun yanlışlıkla verilmesi ihtimaline karşı bir önlem getirilmesinin faydalı olduğunu savunuyorlar. FIFA'daki bazı isimler, olası bir utançtan kaçınmak için Dünya Kupası finallerinde böyle sigorta niteliğinde bir kural getirilmesini istiyor.

Ancak daha fazla gecikmeye sebep olma riski de mevcut. Katar'daki 2022 Dünya Kupası'nın bazı maçlarında uzatma süreleri çift hanelere ulaşmıştı.

Bu kuralın getirilmesi, Premier Lig'de ilgiyi artıracak. Nottingham Forest menajeri Sean Dyche, takımının iki kez yanlış korner kararıyla gol yemesinin ardından inceleme yapılmamasından yakınanlar arasında.

Ancak herhangi bir denemede VAR protokolleri genel olarak yeniden yazılmayacağı için, bu uygulama Avrupa'nın en üst düzey ligleri gibi diğer organizasyonlarda görülmeyecek.

Tartışılan diğer kurallar arasında incelemelerin ikinci sarı kartlara genişletilmesi ve daha radikal bir şekilde, bir kaleci penaltıyı kurtarırsa topun "ölü" ilan edilmesi yer alıyor. Ancak bunların her ikisinin de yeterli ilgiyi görmesi çok daha düşük bir ihtimal gibi görünüyor.

Yeni kurallar için kısa süreli denemelere izin verilmesinin IFAB'ın martta yapılacak yıllık genel kurulunda onaylanması gerekecek.

Independent Türkçe


Netflix, NBA dizisini yayından kadırdı

Netflix'in orijinal dizilerinden birini yayından kaldırdığı bildirildi (AP)
Netflix'in orijinal dizilerinden birini yayından kaldırdığı bildirildi (AP)
TT

Netflix, NBA dizisini yayından kadırdı

Netflix'in orijinal dizilerinden birini yayından kaldırdığı bildirildi (AP)
Netflix'in orijinal dizilerinden birini yayından kaldırdığı bildirildi (AP)

Netflix'in popüler bir orijinal belgesel dizisini yayından kaldırdığı bildirildi.

2024'te yayımlanmaya başlayan Starting 5, 5 yıldızlı oyuncuları merkezine alarak izleyicilere NBA sezonunun perde arkasını sunmuştu.

İlk sezonda LeBron James, Jimmy Butler, Jayson Tatum, Anthony Edwards ve Domantas Sabonis yer almıştı. Bu yıl yayımlanan ikinci sezondaysa Tyrese Haliburton, Shai Gilgeous-Alexander, Kevin Durant, James Harden ve Jaylen Brown vardı.

Ancak Sports Business Journal'ın haberine göre, kısmen Barack ve Michelle Obama'nın şirketi Higher Ground tarafından yapılan dizi üçüncü sezon için geri dönmeyecek.

The Independent, yorum için Netflix'le iletişime geçti ancak henüz yanıt alamadı.

h
LeBron James, Starting 5'ın ilk sezonunda yer almıştı (AP)

İkinci sezonun izlenme rakamları henüz açıklanmasa da What's on Netflix, dizinin birinci sezonunun Temmuz-Aralık 2024'te 4,6 milyon izlenme aldığını bildirmişti. Ancak bu rakam 2025'in ilk yarısında sadece 1 milyon izlenmeye düşmüştü.

Netflix'in NFL merkezli Quarterback ve F1: Drive to Survive gibi benzer tarzda dizileri var. What's on Netflix'e göre her ikisi de önemli ölçüde daha yüksek izlenme oranlarına ulaştı.

Starting Five, LeBron James'in oğlunun hayatını kurtaran kadınla tanıştığı dokunaklı bir anı içeriyordu. En büyük oğlu Bronny James, Temmuz 2023'te Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde sezon öncesi antrenmanı sırasında kalp krizi geçirdiğinde 18 yaşındaydı. Bronny James, normal bir antrenman sırasında bayılması dışında hiçbir şey hatırlamıyor.

LeBron'un soyunma odasında hayranlıkla karşıladığı Erin Tillman da dahil takım doktorları, Bronny'ye kalp masajı yapıp şok vererek onu hayata döndürmüştü. James, "Bronny onlar sayesinde hayatta, gülümsüyor, gelişiyor ve hayalini yaşıyor" diyor.

Öte yandan dijital yayın platformu, her ay film ekleme ve çıkarma geleneğini sürdürecek. Ancak en çok tekrar izlenen filmlerden biri de bu listede yer alıyor gibi görünüyor.

Aralık 2025'te yayından kaldırılacak filmler arasında Avanak Ajan (Austin Powers), Sosyete Polisi (Beverly Hills Cop) ve Matrix serileri yer alıyor. Bu yıl platformda başarı yakalayan 28 Hafta Sonra (28 Weeks Later) da yayından kaldırılacak.

Ancak en önemli ayrılık, The Boys'un yapımcısı Eric Kripke tarafından yaratılan ve 2005'ten 2020'ye kadar yayımlanan fantastik dizi Supernatural'ın 15 sezonunun tamamı. Dizi, Netflix'te en çok tekrar izlenen yapımlardan biri olarak 13 yıl geçirdikten sonra, diziyi ilk yayımlayan kanal olan The CW'yla yapılan lisans anlaşmasının sona ermesi nedeniyle yayından kaldırılacak.

Dizinin hayranları, Netflix'ten ayrılmadan önce diziyi 18 Aralık'a kadar izleyebilecek.

Independent Türkçe


İskoçya'nın Dünya Kupası sevinci deprem yarattı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

İskoçya'nın Dünya Kupası sevinci deprem yarattı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İskoç taraftarlar, Danimarka'ya karşı uzatma dakikalarında atılan iki çarpıcı golün ardından çılgın sevinçleri sırasında mini depreme benzer bir sarsıntıya yol açtı. Bu goller, Steve Clarke'ın takımının Dünya Kupası'na 1998'den bu yana ilk kez katılmasını sağladı.

Britanya Jeoloji Araştırmaları Kurumu (BGS), Kenny McLean'in 98. dakikada orta saha çizgisinden Kasper Schmeichel'ın üzerinden aşırarak attığı ve Hampden Park'ta coşkuya boğan şutun hemen ardından "son derece küçük bir depreme" eşdeğer sismik aktivite kaydetti.

BGS, McLean'in golünün Hampden'a yaklaşık 2 km uzaklıkta yer alan Dalmarnock'taki Glasgow Jeotermal Gözlemevi'ndeki monitörler tarafından kaydedildiğini söyledi.

Yerel saatle 21.48'le 21.50 arasında (McLean'ın cesur şutunun ağlara çarptığı zaman) alınan ölçüm, Richter ölçeğinde -1'le 0 arasında bir değer olarak kaydedildi ve 200 kW'a eşdeğer bir güç üretti. Bu, 25 ila 40 araç aküsünü çalıştırmaya yetecek miktarda bir enerji.

Sözkonusu sevinç, uzatma dakikalarında yaşanan ikinci büyük gürültü patlamasıydı. Kieran Tierney'in 93. dakikadaki muhteşem kıvrımlı vuruşu, İskoçya'ya Dünya Kupası'na otomatik olarak katılma hakkını Danimarkalılardan geri kazandırarak kritik bir 3-2 üstünlük sağladı.

Tierney'in golü ve salı günü çalan maçın bitiş düdüğü de Richter ölçeğinde yer aldı. Maçın bitiş düdüğü, İskoçya'nın 4-2'lik galibiyetle gelecek yaz yapılacak turnuva finallerine katılma hakkını tescilledi.

Stadyum etkinliklerinin sismik aktiviteye yol açması İskoçya'da alışılmadık bir durum değil. Geçen yıl Edinburgh'daki Taylor Swift konserleri de Richter ölçeğinde yer almıştı.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

Independent Türkçe