Manchester City, Premier Lig'e dava açtı

Manchester City, Premier Lig'i mahkemeye verdi (Reuters)
Manchester City, Premier Lig'i mahkemeye verdi (Reuters)
TT

Manchester City, Premier Lig'e dava açtı

Manchester City, Premier Lig'i mahkemeye verdi (Reuters)
Manchester City, Premier Lig'i mahkemeye verdi (Reuters)

Manchester City, "eşi benzeri görülmemiş" bir hukuk mücadelesinde Premier Lig'i dava etmeye karar verdi.

Times'ın haberine göre pazartesi günü başlayacak olan iki haftalık özel tahkim duruşmasında City, ligin İlişkili Taraf İşlemleri kurallarını sona erdirmeyi ve Premier Lig'den tazminat talep etmeyi amaçlıyor.

Yaklaşan davanın konusu düzenlemeler, Newcastle'ın Aralık 2021'de Suudi Arabistan şirketlerinin ağırlıkta olduğu bir konsorsiyum tarafından devralınmasının ardından, takımların kulübün sahibiyle bağlantılı şirketlerle epey şişirilmiş fiyatlarla yapılan ticari anlaşmalardan yararlanmasını önlemek için getirilen yasalarla ilgili. An itibarıyla kulübün en büyük 10 sponsorundan 4'ünün Birleşik Arap Emirlikleri'yle bağlantısı olduğu bildiriliyor ve bunlardan biri de Etihad Havayolları.

The Times'ın haberine göre City, 165 sayfalık yasal bir belgede kendilerini "ayrımcılık" mağduru olarak göstererek bu yasalara karşı çıkıyor. City'nin davayı 16 Şubat'ta açtığı bildirildi.

Diğer Premier Lig kulüpleri de davaya katılmaya davet edilirken kulüp, rakiplerini kısmen sahadaki başarılarını etkilemek için yasaları onaylamakla ve Newcastle'ın devralınmasından sonra yürürlüğe giren kurallar nedeniyle "Körfez mülkiyetine karşı ayrımcılık" yapmakla suçladı.

Lig, kural değişikliklerini uygulamak için en az üçte iki sayıya (ya da 14 kulübe) ihtiyaç duyan özel bir sisteme sahip.

City, kulübün Premier Lig yönetmeliklerini ve Finansal Fair Play kurallarını ihlal ettiği öne sürülen başka bir yasal mücadelenin içinde ve duruşma kasımda gerçekleşecek.

Bu ihlaller arasında 2009-10 ve 2017-18 sezonları arasında oyuncu ve menajer tazminatları için doğru mali bilgi ve doğru mali raporların sağlanmaması ve Premier Lig ve Uefa'nın mali kurallarının çiğnenmesi yer alıyor. İsnat edilen suçlardan bazıları, 2018'le 2023 arasında konuyla ilgili Premier Lig soruşturmalarında işbirliği yapmamakla ilgili.

Tüm iddialar, soruşturmanın başladığı 2018'de ilk kez açıklandığından bu yana kulüp tarafından şiddetle reddediliyor.

Kasımdaki duruşmanın 6 hafta sürmesi bekleniyor ve Pep Guardiola'nın takımı için para cezası, puan silme ya da başka yaptırımlar şeklinde sonuçlara yol açabilir.

Independent Türkçe



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe