Britanyalı yorumcular Mert Günok'un efsane kurtarışını nasıl yorumladı?

Christoph Baumgartner'ın uzatmalardaki vuruşunun gol olmasını engelleyen Günok, Türkiye'nin çeyrek finaldeki yerini garantiledi.

Mert Günok olağanüstü bir kurtarış yaptı (Reuters)
Mert Günok olağanüstü bir kurtarış yaptı (Reuters)
TT

Britanyalı yorumcular Mert Günok'un efsane kurtarışını nasıl yorumladı?

Mert Günok olağanüstü bir kurtarış yaptı (Reuters)
Mert Günok olağanüstü bir kurtarış yaptı (Reuters)

Mert Günok'un Avusturya karşısında son dakikada yaptığı olağanüstü kurtarış, Türkiye kalecisinin Euro 2024'teki hayati müdahalesinin ardından "en iyi kurtarışlardan biri" diyerek övülüyor.

Günok, Leipzig'de Christoph Baumgartner'ın son dakikada gelen kafa vuruşunu sağına sıçrayarak bir şekilde çıkardı ve Türkiye'nin 2-1'lik skoru korumasını sağladı.

Tecrübeli file bekçisi, Türkiye'nin son 8 turunda Hollanda'yla karşılaşmasını sağlarken, kurtarışı hemen 1970 Dünya Kupası'nda Gordon Banks'in yaptığı ünlü kurtarışla karşılaştırıldı.

Meksika'daki grup aşaması karşılaşmasında İngiltere'nin kalecisi, "yüzyılın kurtarışı" diye adlandırılan anda Pele'nin vuruşunu çıkarmıştı.

Günok'un 94. dakikada yaptığı kurtarış tuhaf bir şekilde Banks'in muhteşem hareketini andırıyordu ve o anki durum göz önüne alındığında daha da önemliydi.

Avusturya teknik direktörü Ralf Rangnick maçtan sonra "Gerekli şansa sahip değildik ve inanıyorum ki maç uzatmalara gitseydi kazanırdık" dedi. 

Eşitliği sağlamak için zamanımız vardı ama kalede Gordon Banks varken bu çok zor!

ITV'de yorumculuk yapan İngiltere'nin eski beki Lee Dixon, "Bu birinci sınıf! Gordon Banks'in kopyası gibi" diye konuştu.

BBC Radio 5 Live'da konuşan eski forvet Chris Sutton ise "Günok'un kurtarışı Euro tarihinin en iyi kurtarışlarından biri" dedi.

Sutton'ın meslektaşı Matthew Upson ise Merih Demiral'ın iki gol atarak Türkiye'nin son 8'e kalmasını sağladığı eğlenceli maçtan övgüyle bahsetti.

Daha iyi bir maç izlediğimi düşünemiyorum. Drama, özveri. Vay canına, ne maçtı ama. Baumgartner topun ağlarla buluştuğunu düşündü. Her şeyi doğru yapmıştı. O kaygan zeminde çok iyi iş çıkardı. Gordon Banks'le tamamen aynıydı. Türk taraftarlar çılgına döndü.

Türkiye, Euro 2024 yarı finallerinde yer almak için cumartesi akşamı Berlin'de Hollanda'yla karşılaşacak.

Independent Türkçe



Türkiye turnuvaya veda etti: 1-0

Paraguaylı oyuncular maçın bitiş düdüğünün ardından kutlama yapıyor (AP)
Paraguaylı oyuncular maçın bitiş düdüğünün ardından kutlama yapıyor (AP)
TT

Türkiye turnuvaya veda etti: 1-0

Paraguaylı oyuncular maçın bitiş düdüğünün ardından kutlama yapıyor (AP)
Paraguaylı oyuncular maçın bitiş düdüğünün ardından kutlama yapıyor (AP)

Paraguay, Dünya Kupası 2026’da Türkiye karşısında 10 kişi kalmasına rağmen mücadeleyi 1-0 kazanarak rakibini grup aşamasından eledi.

Maçın henüz 65. saniyesinde Matías Galarza’nın attığı gol, turnuvadaki en hızlı gol olarak kayıtlara geçti. Ancak Paraguay, ilk yarının sonunda Miguel Almirón’un bir Merih Demiral’a konuşurken ağzını kapatması nedeniyle kırmızı kart görmesiyle sahada 10 kişi kaldı. Bu olay, Dünya Kupası tarihinde bu nedenle verilen ilk kırmızı kart olarak kaydedildi.

Bu durum, Türkiye Milli Takımı için ağır bir darbe oldu. Türkiye, açılış maçında Avusturalya Milli Takmı’na 0-2 mağlup olmuştu ve bugün aldığı sonuçla turnuvadışı kaldı.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri, grupta oynadığı iki maçı da kazanarak liderliği garantiledi. ABD, Paraguay’ı 4-1 ve Avustralya’yı 2-0 mağlup ederek San Francisco’daki maçlarda üstün bir performans sergiledi.

Grubun son durumuna göre ABD, grup lideri olarak bir üst tura yükselirken, Türkiye turnuvaya veda etti.


Almiron... "Ağzını kapatma" kuralı nedeniyle ihraç edilen ilk oyuncu

Paraguaylı Miguel Almiron, oyundan atıldıktan sonra büyük üzüntü içinde (AFP)
Paraguaylı Miguel Almiron, oyundan atıldıktan sonra büyük üzüntü içinde (AFP)
TT

Almiron... "Ağzını kapatma" kuralı nedeniyle ihraç edilen ilk oyuncu

Paraguaylı Miguel Almiron, oyundan atıldıktan sonra büyük üzüntü içinde (AFP)
Paraguaylı Miguel Almiron, oyundan atıldıktan sonra büyük üzüntü içinde (AFP)

Türkiye ile San Francisco’da oynadığı maçta, ilk yarı bitmeden önce ağzını kapatarak konuştuğu gerekçesiyle kırmızı kart gören Paraguaylı Miguel Almirón, Dünya Kupası tarihinde bu gerekçe ile oyundan ihraç edilen ilk futbolcu oldu.

Olay, Paraguay’ın 1-0 önde olduğu sırada yaşandı. Almirón, Mert Müldür’e yaklaşarak bazı sözler söyledi. Müldür’ün hakeme itiraz etmesi üzerine Salvadorlu hakem Iván Barton pozisyonu Video Yardımcı Hakem (VAR) ile değerlendirdi ve Almirón’a kırmızı kart gösterdi.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), nisan ayında yaptığı düzenlemeyle, rakiple iletişim sırasında ağzını kapatan oyuncuların “hakeme karşı bir eylem” kapsamında oyundan ihraç edilebileceğini duyurmuştu.

Bu karar, şubat ayında UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yaşanan bir olayın ardından alınmıştı. O maçta Benfica forması giyen Gianluca Prestianni, Real Madrid’in yıldızı Vinícius Júnior ile konuşurken ağzını kapatmış, ardından ırkçı bir hakaret yönelttiği iddiasıyla gündeme gelmişti. Prestianni daha sonra “ayrımcı davranış” gerekçesiyle üçü ertelenmiş olmak üzere altı maç men cezası aldı.

FIFA Başkanı Gianni Infantino mart ayında yaptığı açıklamada şu ifadeyi kullanmıştı: “Eğer gizleyecek bir şeyin yoksa, bir şey söylerken ağzını kapatma. Bu kadar basit.”


Fas, Saibari'nin "Dünya Kupası'nın en hızlı golü" ile İskoçya'yı mağlup etti

Saibari golü kutlarken (Reuters)
Saibari golü kutlarken (Reuters)
TT

Fas, Saibari'nin "Dünya Kupası'nın en hızlı golü" ile İskoçya'yı mağlup etti

Saibari golü kutlarken (Reuters)
Saibari golü kutlarken (Reuters)

Fas, Dünya Kupası’nda bu turnuvadaki en hızlı gollerden biri sayesinde İskoçya’yı 1-0 mağlup ederek, C Grubu’ndan çıkma yolunda son 16 turu umutlarını güçlendirdi.

Fas, maçın henüz 70. Saniyesinde İsmail Saibari’nin İbrahim Diaz’ın pasını değerlendirmesiyle öne geçti. Saibari, Fas Aslanları’nın turnuvadaki açılış maçında Brezilya ile 1-1 berabere kaldığı karşılaşmada da golünü atmıştı.

2022 Katar Dünya Kupası’nda yarı finale yükselen Fas, maç boyunca oyunun kontrolünü elinde tutarak birçok gol fırsatından yararlanamasa da üstünlüğünü koruyarak üç puana ulaştı.

Bu sonuçla Fas, grubunda 4 puanla liderliğe yükseldi. Turnuvaya Haiti’yi 1-0 mağlup ederek başlayan ve şu anda ikinci sırada yer alan İskoçya ise Fas’ın bir puan gerisinde bulunuyor. Haiti ise grubun son sırasında yer alıyor. İskoçya, daha sonra Brezilya ile karşılaşacak.