Olimpiyat yüzücüleri, hepsinde olan "iğrenç" alışkanlığı itiraf etti

Sporcular neden su altında hacet gidermeyi seçtiklerine dair çeşitli bahaneler sundu (AP)
Sporcular neden su altında hacet gidermeyi seçtiklerine dair çeşitli bahaneler sundu (AP)
TT

Olimpiyat yüzücüleri, hepsinde olan "iğrenç" alışkanlığı itiraf etti

Sporcular neden su altında hacet gidermeyi seçtiklerine dair çeşitli bahaneler sundu (AP)
Sporcular neden su altında hacet gidermeyi seçtiklerine dair çeşitli bahaneler sundu (AP)

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'ndaki altınları evlerine götürmeyi hedefleyen ABD Takımı yüzücüleri, "her" havuzda yaptıkları "iğrenç" bir alışkanlığı açıkladı.

Bazı Olimpiyat oyuncuları bu çarpıcı itirafı yaparken önümüzdeki haftalarda La Défense Arena'daki su seviyeleri biraz daha yükselebilir: Her zaman havuza işiyorlar.

Sporcular, tuvalete gitmeleri gerektiğinde neden bunun yerine su altında hacet gidermeyi seçtiklerine dair çeşitli bahaneler sundu.

Tokyo Olimpiyatları'nda ABD için yarışmış Zach Harting, polyester mayosunun darlığı yüzünden havuza işediğini Wall Street Journal'a söyledi.

"Dünyam değişti" itirafında bulundu.

Bazı yüzücülerin ultra-dar mayoları giymesi 20 dakikayı bulabiliyor ve bu da mayo içinde çiş yapma ihtiyacını büyütüyor.

Tokyo Olimpiyatları'nda yarışmış bir başka sporcu olan Jack Mitchell, bunu çok fazla sıvı tüketimine bağladı zira bünyeye alınan şeyin dışarı da çıkması gerekiyor.

Mitchell, Wall Street Journal'a "Her zaman işemek zorundayım" dedi.

Çünkü çok su içmiş oluyorum.

Günümüzde profesyonel yüzücüler mesanelerini boşaltma dürtüsünü hissettiklerinde nadiren iki kez düşünürler.

Diğer yandan Healthy Pools'un 3 bin 100 kişiyle yaptığı bir ankete göre, yetişkinlerin sadece yüzde 40'ı havuzda yüzerken işediğini itiraf ediyor.

İki kez Olimpiyatlara katılan Katie Hoff gazeteye "Yüzücü olmayanlara çok iğrenç geliyor ama o kadar çok klor var ki düşünmüyorsunuz bile" dedi.

Olimpiyatlarda iki altın madalya kazanan Lilly King, yüzdüğü "her havuza" işediğini söyledi. "Bu işler böyle" diye de ekledi.

King ayrıca özel sayılabilecek bir kabiliyetini de açıkladı. Aynı anda birden fazla görevi yerine getirebilme yeteneğini "Yüzerken gerçekten işeyebiliyorum" diye anlattı.

Hoff, yarıştan önce yeterli zaman olmadığı için bazılarının suya girmeyi bile beklemediğini açıkladı.

Kendisi gibi Amerikalı bir kadın yüzücünün yanında otururken "onun [idrarının] tam olarak bacağından aşağı süzülüp yere çarptığını gördüğü" bir olayı hatırladı.

Bununla birlikte, havuza işemenin altın bir kuralı da var: Herhangi biri yakınlardaysa yapmayın.

4 kez Olimpiyat madalyası kazanmış Cullen Jones, "Asla sıcak bir alanda yüzmek istemezsiniz" derken bunu yapanlar için de "Herkesi ilaçlıyorsunuz" ifadesini kullanıyor:

Bu iğrenç.

Independent Türkçe



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe