Hafif ağırsikletin dev maçı bu hafta sonu Riyad'da

Adrenalin'de bu hafta: Yılın en iyi boks maçlarından biri bizi bekliyor… "El Turco" Toprak, ikinci şampiyonluğunu ilan edebilir… El Salvador'da sörf heyecanı başladı...

Yılın en iyi boks maçlarından biri bizi bekliyor (Reuters)
Yılın en iyi boks maçlarından biri bizi bekliyor (Reuters)
TT

Hafif ağırsikletin dev maçı bu hafta sonu Riyad'da

Yılın en iyi boks maçlarından biri bizi bekliyor (Reuters)
Yılın en iyi boks maçlarından biri bizi bekliyor (Reuters)

Hem yapanın hem de izleyenin adrenalinini yükselten sporlardan haberlerin yer alacağı Adrenalin'den merhaba. Bundan sonra her hafta cuma günü beraber olacağız. 

Bu hafta dövüş sporları hareketli, güzel müsabakalar bizi bekliyor. İki boksör kemerleri birleştirmek için ringe çıkacak. 

Motor sporlarında ise Formula 1 uzun bir arada olmasına rağmen önemli açıklamalar var. Superbike'ta yarışan gururumuz Toprak Razgatlıoğlu için de bu hafta sonu çok önemli. 

Haftanın etkinliği

İkisi de yenilgisiz, ikisi de şampiyon. 12 Ekim gecesi hafif ağırsıklette kemerler Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da birleşecek. WBA Hafif Ağırsıklet kemerinin sahibi Dmitriy Bivol, IBF, WBO ve WBC Hafif Ağırsıklet kemerlerinin sahibi Artur Beterbiev'in karşısına çıkıyor.

sdfrgt
Beterbiev-Bivol maçı saat 20.00'den itibaren S Sport ve S Sport+'tan izlenebilecek (Twitter/@RiyadhSeason)

39 yaşındaki Beterbiev'in kariyerinde 20 galibiyeti var ve şimdiye kadar hiç yenilmedi. Üstelik bu galibiyetlerin hepsini nakavtla aldı. 33 yaşındaki Bivol de hiçbir rakibine boyun eğmedi ve 23 maçta 12 nakavtı var.

Başka neler var?

Formula 1, Ruanda yarışıyla Afrika'ya dönebilir

Afrika kıtasında 1993 Güney Afrika Grand Prix'sinden beri Formula 1 yarışı düzenlenmiyor. Formula 1 CEO'su Stefano Domenicali yakın zamanda Ruanda'dan yetkililerle masaya oturdu. 

7 dünya şampiyonluğuna sahip Lewis Hamilton, ağustostaki Hollanda Grand Prix'sinde yaptığı açıklamada Afrika'da da yarış düzenlenmesi gerektiğini söylemişti: 

Başka yerlere yarışlar ekleyip dünyanın geri kalanının sadece bir şeyler aldığı Afrika'yı görmezden gelmeye devam edemeyiz. Kimse Afrika'ya hiçbir şey vermiyor.

Red Bull'un Hollandalı yıldızı Max Verstappen, önemli isimlerin takımdan peş peşe ayrılmasını yorumladı. Son üç yılın pilotlar şampiyonu, "Herkesin kalmasını tercih ederdim ama sonuçta insanları durduramazsınız" dedi. 

Williams'ın Logan Sargeant yerine şans verdiği ve şimdiye kadar bu şansı çok iyi kullanan Arjantinli Franco Colapinto, "Zaten hızlı olmayı bekliyordum" diye konuştu. 

Colapinto, ilk üç yarışını ilk 12'de bitiren üçüncü Güney Amerikalı pilot oldu

Toprak, Superbike'ta şampiyonluğa bu hafta sonu ulaşabilir 

Yarışseverlerin "El Turco" lakabıyla andığı Toprak Razgatlıoğlu, 2024 Dünya Superbike Şampiyonası'nın Portekiz'deki Estoril Pisti'nde düzenlenecek 11. ayağında ikinci dünya şampiyonluğunu elde edebilir.

414 puanla en yakın rakibinin 39 puan önünde liderliğini sürdüren Toprak, ikinci sıradaki Nicolo Bulega'yla puan farkını 63 puan ve üzerine çıkartırsa zafere ulaşacak.

Estoril yarışları 12 ve 13 Ekim'de koşulacak. Her ikisi de 15:40'ta başlayacak yarışlar Red Bull TV'den izlenebilir. 

MotoGP'de Bagnaia, Martin'le farkı 10 puana indirdi

Ducati Lenovo'nun üst üste üçüncü şampiyonluğunu kovalayan İtalyan sürücüsü Francesco Bagnaia, Japonya Grand Prix'sini kazanarak bu sezonki 8. zaferini elde etti.

2024 sezonunun tamamlanmasına 4 yarış kala Prima Pramac Racing pilotu İspanyol Jorge Martin, 392 puanla sürücüler şampiyonasında lider. 

MotoGp'nin sıradaki durağı Avustralya. 18-20 Ekim hafta sonunda S Sport'tan izlenebilir.

El Salvador'da sörf heyecanı başladı 

Surf City El Salvador Uzun Tahta Şampiyonası, El Salvador'un El Sunzal kentinde 9 Ekim'de başladı. 8 erkek ve 8 kadın sporcunun yarışacağı mücadelenin başlaması için denizde ve havada en iyi koşulların oluşması bekleniyor. 

ABD'li Taylor Jensen'in üç uzun tahta şampiyonluğu var ve 4'üncüsünü kovalayacak. Dünya Sörf Ligi'nin (WSL) düzenlediği şampiyona, buradan izlenebilir.

UFC'de yenilgisiz Tatsuro, seriyi devam ettirme peşinde

UFC'nin 12 Ekim'i 13 Ekim'e bağlayan gece başlayacak ana etkinliğinde Japon Tatsuro Taira, ABD'li Brandon Royval'la Octagon'a çıkacak. Tatsuro'nun UFC'de 6, MMA kariyerinde 16 galibiyeti var ve henüz yenilmedi. 

Daha tecrübeli rakibi Royval ise UFC'de çıktığı 9 maçta 6 galibiyet aldı. Tatsuro'nun sineksıklet kemeri yolculuğunda önemli bir adım olan maç, S Sport'tan izlenebilecek. 

Independent Türkçe, Motorsport, BBC Sport  



Haaland'ın babası, Norveç'in İngiltere'ye elenmesinde hakemi suçladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Haaland'ın babası, Norveç'in İngiltere'ye elenmesinde hakemi suçladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İngiltere'nin Norveç'i Dünya Kupası'ndan elemesinin ardından Erling Haaland'ın babası hakemi suçladı.

İngiltere, uzatma dakikalarında aldığı 2-1'lik zorlu galibiyetle yarı finale yükseldi. Jude Bellingham, ilk olarak Andreas Schjelderup'un açılış golünü devre arasından hemen önce eşitledi, ardından 93. dakikada seken topa yetişerek galibiyet golünü attı.

Ancak İngiltere'nin galibiyeti tartışmalara yol açtı. Beraberlik golünün yanı sıra, Norveç'in maçı normal sürede değiştirebilecek ikinci golünün iptal edilmesi de soru işaretleri yarattı.

Bellingham'ın mükemmel bireysel performansını küçümsemek istemeyen ve aynı zamanda hakem Clement Turpin'e duyduğu hayal kırıklığını dile getiren eski Manchester City orta saha oyuncusu Alfie Haaland, X'te şu paylaşımı yaptı:

Bellingham'ı ve hakemi tebrik ederim.

Bellingham'ın beraberlik golüne giden süreçte, Norveç kalecisi Orjan Nyland'ın kale vuruşu Miami Stadyumu'nun üzerindeki bir kabloya değmiş gibi görünüyordu ve top havada yön değiştirerek Elliot Anderson'ın önüne düştü, o da İngiltere'nin gol attığı pozisyonu başlattı.

Kurallara göre, gol doğrudan oyuna müdahale nedeniyle iptal edilmeliydi ancak VAR müdahale etmedi. FIFA daha sonra, topun yönünün belirgin şekilde değişmiş görünmesine rağmen, "topun yukarıdaki kabloya değdiğine dair hiçbir kanıt sunmayan snicko" teknolojisine atıfta bulunarak, herhangi bir hata yapılmadığında ısrar etti.

Ancak devre arasından sonra Norveç bir kez daha haksızlığa uğradığını hissetti.

Stale Solbakken'in takımı, Torbjorn Heggem'in korner sonrası attığı golle yeniden öne geçtiklerini düşündü ancak VAR devreye girdi.

Yıldız forvet Haaland'ın Elliot Anderson'ı yere iterek faul yaptığına karar verildi ve Turpin'in olayı monitörde incelemesi tavsiye edildikten sonra gol iptal edildi.

sdvefdrg
Erling Haaland'ın Elliot Anderson'ı itmesine faul verildi (Reuters)

Maç boyunca VAR'ın acımasız yüzünü İngiltere de hissetti. Harry Kane'in Norveç'in ilk golünde yaptığı faul itirazları dikkate alınmadı, ardından Üç Aslan'ın uzatma dakikalarında penaltısı iptal edildi.

Elenmelerinin ardından takımıyla duyduğu büyük gururu dile getiren Solbakken, maçın bitiminden sonra mazeret aramıyor gibiydi.

"Bugün birçok şey yaşandı. Ve belki de Dünya Kupası boyunca buna benzer pek çok pozisyon gördük, yani böyle şeyler yaşanıyor. Sadece İngiltere'ye en iyi dileklerimizi sunmak istiyoruz" dedi.

İngiltere, yarı finalde Arjantin'le karşılaşacak.

Independent Türkçe


İngiltere'nin golünden önce top stadyum kamerasına mı çarptı? Norveç'ten FIFA'ya itiraz...

Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
TT

İngiltere'nin golünden önce top stadyum kamerasına mı çarptı? Norveç'ten FIFA'ya itiraz...

Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)
Norveçli futbolcular, Jude Bellingham'ın attığı beraberlik golünün alışılmadık bir gerekçeyle iptal edilmesi gerektiğini savundu. (AFP)

Norveç, 2026 FIFA Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere'ye 2-1 yenilerek turnuvaya veda etti. Ancak karşılaşmanın ardından en çok konuşulan konu, Jude Bellingham'ın beraberlik golü öncesinde topun stadyumun üzerindeki kamera sistemine ait kablolardan birine çarpıp çarpmadığı oldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre Norveç cephesi, Bellingham'ın golüyle sonuçlanan atak sırasında topun Miami'deki statta sahanın üzerinde bulunan asılı kamera kablosuna temas ettiğini savundu. Oyun kurallarına göre topun kabloya temas ettiğinin tespit edilmesi halinde golün iptal edilmesi ve oyunun hakem atışıyla yeniden başlatılması gerekiyordu.

Norveç Milli Takımı ve Fulham'ın orta saha oyuncusu Sander Berge, "Kabloyla ilgili yaşananlar akıl alır gibi değil. Maçın 2-1 bitmesi farkların ne kadar küçük olduğunu gösteriyor. Hepimiz dengenin hangi tarafa kaydığını biliyoruz" dedi.

dbgfrbgrf
Tuchel, topun içinde bulunan elektronik çipin topa saç teli kadar hafif bir temas olduğunda bile bunu tespit edebildiğini söyledi. (AFP)

Norveç kaptanı Martin Ødegaard da bazı hakem kararlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, "Pozisyonu kendim görmedim ama bugün küçük ayrıntılar bizim lehimize işlemedi. Böyle maçları kazanmak için belki de bu tür şansa ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.

Norveçlilerin tepkisini çeken tek karar bu olmadı. Hakem, ikinci yarıda Torbjørn Heggem'in attığı golü VAR incelemesinin ardından iptal etti. Kararın gerekçesi, korner sırasında Erling Haaland'ın İngiliz oyuncu Elliot Anderson'a faul yapması oldu.

Berge bu pozisyonla ilgili de, "Haaland'ın fiziksel gücü büyük bir avantaj ama rakibi tuttuğunuz anda cezalandırılıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere, Andreas Schjelderup'un golüyle 1-0 gerideyken tartışmalı pozisyon ilk yarının uzatma dakikalarında yaşandı. Kaleci Orjan Nyland'ın kale vuruşunun ardından topun, asılı kamera kablosunun hemen yakınından geçtiği görüldü. Daha sonra Elliot Anderson'ın önüne düşen top, Anthony Gordon'a aktarıldı. Gordon'un pasında Jude Bellingham soğukkanlı bir vuruşla eşitliği sağladı.

Golün ardından çok sayıda Norveçli oyuncu, Fransız hakem Clément Turpin'in etrafını sararak golün iptal edilmesini istedi. Teknik direktör Ståle Solbakken'in de devre arasında hakemle uzun süre görüştüğü görüldü.

sdfgtrhyj
FIFA, topun içindeki elektronik sensörün top havadayken sinyalde herhangi bir değişiklik kaydetmediğini açıkladı. (AFP)

Solbakken, "Hakem bana pozisyonu kendisinin görmediğini ve bu yönde herhangi bir uyarı almadığını söyledi. Bu mantıklı bir açıklama. Eğer FIFA topun kabloya temas etmediğini ve topun içindeki elektronik çipten herhangi bir sinyal gelmediğini söylüyorsa hakemin yapabileceği bir şey yok" dedi.

Deneyimli teknik adam sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak top bir anda yedek kulübelerinin önüne gökten düşmüş gibi indi. Bu yüzden kabloya temas ettiğini düşünüyorum. Kulübede birçok kişi bunu hemen fark etti, gerçi ben onlardan biri değildim."

Eski İngiltere Milli Takımı golcüsü Wayne Rooney de BBC'ye yaptığı değerlendirmede, "Topun yönü değişmiş gibi görünüyor ve ardından hızla aşağı düştü. Sanki bir şey topun rotasını değiştirmiş gibiydi" ifadelerini kullandı.

Daha sonra FIFA, topun kabloya temas ettiğine ilişkin "hiçbir kanıt bulunmadığını" açıkladı.

FIFA'nın medya hesabından yapılan açıklamada, topun içindeki elektronik sensörün havadayken herhangi bir sinyal değişikliği kaydetmediği belirtildi. Bu nedenle topun kabloya çarptığını ya da yön değiştirdiğini gösteren herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edildi.

Buna rağmen Solbakken görüşünü değiştirmedi.

"Elektronik çip herhangi bir sinyal vermediyse bununla tartışamam. Ancak kaleci de topu bekleyen oyuncu da dahil herkes topun aniden gökten düştüğünü gördü. Bana göre durum çok açıktı. Gerçekten çok tuhaf bir pozisyondu."

Bu olay, turnuvada birkaç gün önce yaşanan benzer bir tartışmanın ardından geldi. Hırvatistan ile Portekiz arasında son 32 turunda oynanan maçta, elektronik çip ve "Snicko" teknolojisi sayesinde Igor Matanovic'in topa yaptığı çok hafif temas tespit edilmiş, ofsayt pozisyonu nedeniyle Hırvatistan'ın golü iptal edilmişti.

İngiltere Teknik Direktörü Thomas Tuchel ise konuyla ilgili, "Topun içinde elektronik bir çip var. Hırvatistan-Portekiz maçında olduğu gibi topa saç teli kadar hafif bir temas olduğunda bile bunu tespit edebiliyor. Dolayısıyla burada kabloya temas olup olmadığını da belirleyebilmesi gerekir. Ben pozisyonu şahsen izlemedim" dedi.

Tuchel, karşılaşmada şans faktörünün de etkili olduğunu kabul ederek, "Kazandık çünkü şanslıydık demiyorum ama belirleyici anlarda şans bizim yanımızdaydı" ifadelerini kullandı.


Haaland: Norveç elendikten sonra Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğim

Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)
Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)
TT

Haaland: Norveç elendikten sonra Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğim

Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)
Norveç'in elenmesinin ardından Dünya Kupası'nda İngiltere'yi destekleyeceğini açıklayan Erling Haaland (AFP)

Norveç Milli Takımı'nın yıldız futbolcusu Erling Haaland, ülkesinin Dünya Kupası'na veda etmesinin ardından turnuvada İngiltere Milli Takımı'nı destekleyeceğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın İngiliz haber ajansı PA Media'dan aktardığı habere göre Manchester City'nin golcüsü Haaland, turnuvadaki ilk kez gol atamadığı karşılaşmada Norveç, Miami'nin sıcak havasında oynanan çeyrek final mücadelesinde İngiltere'ye uzatma dakikaları sonunda 2-1 mağlup olarak elendi.

Babası Alf-Inge Haaland'ın Leeds United forması giydiği dönemde Leeds'te dünyaya gelen Haaland, İngiltere Milli Takımı'nda Manchester City'den birçok takım arkadaşının bulunması nedeniyle onları destekleyeceğini ifade etti.

Haaland, cumartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Evet, neden olmasın? İngiltere Milli Takımı'nda Manchester City'den birkaç arkadaşım var" dedi.

Yıldız futbolcu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elbette başarılı olmalarını istiyorum. Küçükken Norveç formasından önce İngiltere formasına sahiptim."

Karşılaşmanın yıldızı ise Haaland'ın Borussia Dortmund'dan eski takım arkadaşı Jude Bellingham oldu. İngiliz futbolcu attığı iki golle takımının geri dönüşüne öncülük etti.

Bellingham hakkında da övgü dolu ifadeler kullanan Haaland, "Jude iyi bir arkadaşım. Borussia Dortmund'da birlikte iki harika yıl geçirdik. Yakın arkadaştık ve gerçekten harika bir insan" diye konuştu.

Haaland, "Bugün gol atmasına ve her zamanki performansını sergilemesine şaşırmadım. Tek sorun, yeterince gol atmadığı gerekçesiyle çok fazla eleştirilmesi. Bence bu eleştiriler haksız" ifadelerini kullandı.

Norveçli golcü, "Hâlâ goller atıyor, sahadaki herkesi geçebiliyor. O inanılmaz bir oyuncu. İngiltere böyle bir futbolcuya sahip olduğu için çok şanslı. Her takım onun gibi bir oyuncuyu kadrosunda görmek ister" değerlendirmesinde bulundu.