Audi'nin takım patronu Binotto, Formula 1'e girmenin "Everest'e tırmanmak" gibi olacağını söylüyor

Mattia Binotto, Sauber'e (Audi) temmuzda katılmıştı (Reuters)
Mattia Binotto, Sauber'e (Audi) temmuzda katılmıştı (Reuters)
TT

Audi'nin takım patronu Binotto, Formula 1'e girmenin "Everest'e tırmanmak" gibi olacağını söylüyor

Mattia Binotto, Sauber'e (Audi) temmuzda katılmıştı (Reuters)
Mattia Binotto, Sauber'e (Audi) temmuzda katılmıştı (Reuters)

Audi F1 CEO'su Mattia Binotto, takımın 2026'da Formula 1'e girişinin, epey zorlu geçen 2024 sezonunun ardından "Everest'e tırmanmak" gibi olacağını kabul ediyor.

2026'da resmen Audi olacak Sauber, bu sezon henüz puan alamayan tek takım. Araçlarını, Valtteri Bottas ve Zhou Guanyu sürüyor.

Haas'tan Nico Hulkenberg'in 2025'te Sauber sürücüsü olacağının kesinleşmesiyle birlikte, ikilinin gelecek yıl takımdaki ikinci koltuğu kapmak için yalnızca 6 yarışı kaldı.

Audi, 2026'da yarışa katılacak ve eski Ferrari takım patronu Binotto önündeki görevin büyüklüğünü kabul etti.

BBC Sport'a "Bu sadece büyük bir dağa tırmanmak değil, Everest'e tırmanmak gibi. Birkaç yıl sürecek" diye konuştu.

Hedefimiz 2020'lerin sonunda şampiyonluk için mücadele edebilmek. Buraya geldiğinizde ve ayrıntılara bakmaya başladığınızda, nerede olduğumu ve daha önce Ferrari'den bildiklerimden temel farklılıkların neler olduğunu daha fazla görüyorum. Kesinlikle aradaki uçurum ve farklılıklar çok fazla ve aradaki uçurum büyük. Boyutlar nedeniyle, insan sayısı nedeniyle, zihniyet nedeniyle, araçlar, tesisler nedeniyle büyük. Etrafınıza ne gözle bakarsanız bakın, bu gerçekten de küçük bir takımla üst düzey bir takımı karşılaştırmak anlamına geliyor.

Bottas'ın gelecek yıl Sauber'in ikinci koltuğuna oturmak için favori görüldüğü ancak F2 şampiyona lideri Gabriel Bortoleto ve Williams'tan Franco Colapinto'nun da yarışta olduğu söyleniyor.

F1 bu hafta sonu (18-20 Ekim) Austin'deki Birleşik Devletler Grand Prix'siyle geri dönüyor.

Independent Türkçe



UEFA Başkanı Čeferin: Infantino'nun projesi futbolun birliğini parçaladı

Aleksander Čeferin, UEFA Başkanı (AP)
Aleksander Čeferin, UEFA Başkanı (AP)
TT

UEFA Başkanı Čeferin: Infantino'nun projesi futbolun birliğini parçaladı

Aleksander Čeferin, UEFA Başkanı (AP)
Aleksander Čeferin, UEFA Başkanı (AP)

UEFA Başkanı Aleksander Čeferin, FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun Dünya Kupası haklarını özelleştirmeye yönelik başarısız planının ardından zarar gören birlik ve güven ortamını yeniden tesis etmek için çaba gösterdiğini söyledi.

Futbol yöneticileri arasında dünya genelinde yaşanan sert ayrışmanın üzerinden iki ay geçerken Čeferin, Infantino'nun adını doğrudan anmadı. UEFA Başkanı, “Ne yazık ki herkes futbola kişisel hedeflerinin üzerinde bir öncelik vermiyor” dedi.

Lizbon'da futbol ve iş dünyasından yöneticilerin oluşturduğu bir gruba video mesaj gönderen Čeferin, “Küresel futbolun birliğini parçalayan proje başarısız olmuş olabilir ancak yok ettiği güven henüz yeniden tesis edilmedi. Şu anda görevimiz bunu düzeltmek” ifadelerini kullandı.

Čeferin, temmuz ayından bu yana Infantino'ya karşı yürütülen muhalefetin başını çekiyor. UEFA Başkanı, FIFA Başkanı'nın FIFA'nın gelecekteki ticari haklarının yaklaşık yüzde 20'sini 4,2 milyar dolar karşılığında özel sektör yatırımcılarına satma planından geri adım atması için baskı yaptı. Söz konusu yatırımcı grubuna, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'ın kardeşi Josh Kushner liderlik ediyordu.

Infantino planından geri adım atmış olsa da UEFA, kendisini FIFA başkanlığından uzaklaştırma konusunda kararlı. UEFA'nın bunu Mart 2027'de yapılacak başkanlık seçimlerinden önce veya seçim sürecinde gerçekleştirmeyi hedeflediği belirtiliyor. UEFA ayrıca Infantino hakkında mali kötü yönetim suçlamasıyla İsviçre'de cezai soruşturma başlatılması için şikâyette bulunmaya hazırlanıyor.

Slovenyalı avukat Čeferin, çarşamba günü yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Futboldaki güven, birlik, şeffaflık ve azınlığa değil çoğunluğa hizmet eden yönetim ilkelerine dayanıyor. Ne yazık ki son dönemde bu ilkeler, onları korumaya yemin etmiş kişiler tarafından terk edildi.”

FIFA, başkanlık seçimi için adaylık başvurularının son tarihini 18 Kasım olarak belirledi. Seçim, 211 ulusal federasyonun katılımıyla Mart 2027'de Fas'ta yapılacak. Fas, Infantino'nun güçlü müttefiklerinden biri olarak öne çıkıyor.


Osimhen, Nijerya'nın Madagaskar ve Gine Bissau maçlarında forma giyemeyecek

Victor Osimhen (DPA)
Victor Osimhen (DPA)
TT

Osimhen, Nijerya'nın Madagaskar ve Gine Bissau maçlarında forma giyemeyecek

Victor Osimhen (DPA)
Victor Osimhen (DPA)

Nijerya Futbol Federasyonu, milli takımın forveti Victor Osimhen'in, 2027 Afrika Uluslar Kupası Elemeleri'nde Madagaskar ve Gine Bissau ile oynayacağı iki maçta forma giyemeyeceğini bugün (pazar) açıkladı. Galatasaray forması giyen Osimhen'in kas sakatlığının ardından tedavi ve rehabilitasyon sürecini sürdürdüğü belirtildi.

Osimhen, yaşadığı kas sakatlığı nedeniyle tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor. Nijeryalı golcü bu nedenle milli takımın önümüzdeki iki eleme maçında forma giyemeyecek.

Nijerya Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, “Victor Osimhen, kas sakatlığının ardından iyileşme sürecini sürdürürken Nijerya'nın 2027 Afrika Uluslar Kupası Elemeleri'nde Madagaskar ve Gine Bissau'ya karşı oynayacağı iki maçta forma giyemeyecek. Victor'a acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Nijerya Milli Takımı'nın en önemli oyuncularından biri olan Osimhen, takımının Afrika Uluslar Kupası'nın bir sonraki edisyonuna katılmak için başlayacağı eleme sürecinde forma giyemeyecek.


Joshua Van, Pantoja'yı bu kez net mağlup ederek UFC kemerini korudu

Joshua Van (AFP)
Joshua Van (AFP)
TT

Joshua Van, Pantoja'yı bu kez net mağlup ederek UFC kemerini korudu

Joshua Van (AFP)
Joshua Van (AFP)

Joshua Van, UFC 331'de Alexandre Pantoja'yı oybirliğiyle alınan hakem kararıyla mağlup ederek UFC sinek sıklet şampiyonluk kemerini korudu.

Los Angeles'ta düzenlenen organizasyonda 24 yaşındaki Myanmar doğumlu Van, Brezilyalı eski şampiyon Pantoja ile ikinci kez karşı karşıya geldi. Van, iki dövüşçünün Aralık 2025'teki ilk karşılaşmasında Pantoja'nın maçın başlamasından yalnızca 26 saniye sonra dirseğinin çıkması üzerine galip gelmişti.

2000'li yıllarda doğan ilk UFC şampiyonu olan Van, mayıs ayında Tatsuro Taira karşısında da kemerini korumuştu. Pantoja karşısındaki ikinci zaferiyle şampiyonluğunu bir kez daha koruyan Van, profesyonel MMA kariyerindeki galibiyet sayısını 18'e yükseltti. Myanmar doğumlu dövüşçünün kariyerinde 2 mağlubiyet bulunuyor.

Van, karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, ilk galibiyetinin şans eseri olduğunu söyleyenlere gönderme yaptı.

“Birçok kişi bunun kazara gelen bir galibiyet olduğunu söyledi. Şimdi benden şüphe edin” diyen Van, rövanşta Pantoja'ya karşı üstün bir performans sergiledi.

Karşılaşmaya hızlı başlayan Pantoja, ilk rauntta Van'ı yere indirerek sert yumruk ve diz darbeleriyle etkili oldu. Van ise sert geçen karşılaşmada rakibine güçlü bir dirsek darbesiyle karşılık verdi.

12 yaşında ABD'ye taşınan Van, ikinci rauntta sol yumruğuyla art arda isabetli vuruşlar yaparak Pantoja'yı zorladı. Üçüncü rauntta ise etkili yumruk kombinasyonlarıyla Brezilyalı rakibini sarstı.

Pantoja, dördüncü rauntta yeniden kontrolü ele geçirerek Van'ı yere indirdi. Ancak 36 yaşındaki dövüşçü, rakibini pes ettirmeyi başaramadı.

Son rauntta Van, Pantoja'nın üzerine giderek baskısını artırdı. Sağ eliyle indirdiği sert yumrukla rakibini yere düşüren Van, karşılaşmayı hakemlerin oybirliğiyle verdiği kararla kazanarak kemerini korudu.

Gecenin diğer karşılaşmalarından birinde İskoç dövüşçü Casey O'Neill, Eduarda Moura'yı kol kilidiyle pes ettirerek galibiyete ulaştı.