Manchester United efsanesi, "skandal" Alex Ferguson kararını eleştirdi

Ferguson'a yıllık 2 milyon sterlin (yaklaşık 90 milyon) olan kulüp elçisi sözleşmesinin gelecek sezon yenilenmeyeceği söylendi.

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Manchester United efsanesi, "skandal" Alex Ferguson kararını eleştirdi

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Eric Cantona, Sör Alex Ferguson'ın yıllık 2 milyon sterlinlik (yaklaşık 90 milyon TL) kulüp elçiliği sözleşmesini feshetme karar nedeniyle Manchester United'ın Ineos sahiplerini sert sözlerle eleştirdi.

Bu hamle, kulübün sahipleri Ineos'un ve Britanyalı milyarder Sör Jim Ratcliffe'in perde arkasındaki maliyet azaltma girişimlerinin bir parçası. Ratcliffe ayrıca, çalışanlarına yazın 250 kişinin işten çıkarılacağını da söylemişti.

Ferguson'ın takıma dahil ettiği ve İskoç'un yönetimi altında kulübün ilk lig şampiyonluğunu kazanmasına yardımcı olan United efsanesi Cantona, karara sosyal medyadan tepki gösterdi.

Fransız, Instagram'daki paylaşımında "Sör Alex Ferguson, ölene dek kulüpte istediği her şeyi yapabilmeli" yazdı.

Büyük bir saygısızlık. Tam bir skandal. Sör Alex Ferguson sonsuza dek benim patronum olacak. Onların hepsini de koca bir b** çuvalına atacağım!

Kulüp yetkilileriyle efsanevi eski teknik direktör arasında yapılan, The Independent'ın izlenimiyle dostane olan görüşmeler sonucunda 83 yaşındaki Ferguson, Old Trafford stadyumunda bağımsız yönetim kurulu üyesi pozisyonunu üstlenecek.

Sezon dışında oyunculara 200 milyon sterlinden biraz daha fazla (yaklaşık 9 milyar TL) harcanmasına rağmen Premier Lig'in geçen sezonunu en kötü performansıyla 8. sırada bitiren United, halihazırda 14. sırada yer alıyor.

Eleştirilen Hollandalı teknik direktör Erik ten Hag'ın 2022-23 sezonu başlamadan göreve gelmesinden bu yana, yeni oyunculara yaklaşık 600 milyon sterlin (26 milyar TL) harcandı.

Geçen ay United, 30 Haziran 2024'te yıl sonunda 113,2 milyon sterlinlik (yaklaşık 5 milyar TL) zarar açıklamıştı ama kulüp, Premier Lig'in ihlallerin puan kesintileriyle cezalandırılabildiği kârlılık ve sürdürülebilirlik kurallarına (PSR) uydukları konusunda ısrarcıydı.

Kulüp daha sürdürülebilir bir mali yapı oturtmak için çalışıyor ve bir dizi maliyet düşürme önlemi almıştı. İşten çıkarmalarla bağlantılı tazminatların aşağı yukarı 10 milyon sterlin (yaklaşık 445 milyon TL) tutacağını söylemişlerdi.

Maliyeti azaltma önlemlerinin toplamda 40 ila 45 milyon sterlin (yaklaşık 1,7 ila 2 milyar TL) tasarruf sağlaması bekleniyor ve kulüp, bunun United'ın 2025 ve 2026'daki ekonomik sonuçlarına olumlu etki edeceğini düşünüyor.

PA'dan da yararlanılmıştır
Independent Türkçe



Pep Guardiola: Arsenal'ı yenebileceğimize inanmıyordum

Pep Guardiola, Lig Kupası'nı 5 kez kazanan ilk menajer olarak tarihe geçti (AP)
Pep Guardiola, Lig Kupası'nı 5 kez kazanan ilk menajer olarak tarihe geçti (AP)
TT

Pep Guardiola: Arsenal'ı yenebileceğimize inanmıyordum

Pep Guardiola, Lig Kupası'nı 5 kez kazanan ilk menajer olarak tarihe geçti (AP)
Pep Guardiola, Lig Kupası'nı 5 kez kazanan ilk menajer olarak tarihe geçti (AP)

Pep Guardiola, Avrupa'nın en iyi takımlarından biri diye nitelediği Arsenal'a karşı beklenmedik bir galibiyet elde etmenin tadını çıkarırken, Carabao Kupası finalinde Manchester City'nin Arsenal'ı yeneceğine kendisinin bile bahse girmeyeceğini söyledi.

Nico O'Reilly'nin ikinci yarıda attığı iki gol, Guardiola'ya rekor kırdıran 5. Lig Kupası'nı kazandırdı. Deneyimli çalıştırıcı, Wembley'deki maçta devre arasından sonra takımının "inanılmaz derecede iyi" olduğunu söyledi.

Guardiola, takımının kendisini şaşırttığını, özellikle ol bek O’Reilly'nin maçı kazandıran oyuncuya dönüşmesinin hoş bir sürpriz olduğunu iddia etti.

"Kupa kazanmak her zaman zordur, bu yüzden Bayern Münih ve belki de Barcelona'nın yanı sıra Avrupa'nın en iyi takımını [yenmek] mutluluk verici ve tatmin edici" dedi.

Bugünkü galibiyete ben bile tek bir poundluk bahis oynamazdım. Nottingham Forest’ı kendi sahamızda, West Ham’ı deplasmanda yenemedik, Real Madrid'e karşı toplamda 5-1 kaybettik, bunun nedeni de 75 dakika boyunca 10’a 11 oynamamızdı (Real Madrid'e karşı ikinci maçta) ama oyuncular kendilerini tekrar kanıtladı. Bugün başardık, özellikle ikinci yarıda toplu ve topsuz oyunda inanılmaz derecede iyiydik. İkinci yarıda ne kadar iyi oynadığımıza inanamadım.

 vfdfd
Pep Guardiola, öğrencisi Mikel Arteta üzerindeki hakimiyetini sürdürdü (Reuters)

Arsenal'ın 19 Nisan'da Etihad Stadyumu'nu ziyaret edecek olmasına rağmen Guardiola, City'nin galibiyetinin şampiyonluk yarışını etkilemeyeceğini düşünüyor:

Premier Lig şampiyonluk yarışında 9 puan önde olmak isterdim. Bu maçın bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Farklı bir kulvar ve Etihad’a geldiklerinde daha temkinli olacaklar.

O’Reilly, attığı iki golün ardından maçın adamı seçildi ve Guardiola şunları söyledi:

Benim için bile çok şaşırtıcı oldu. Bu sezon şimdiye dek ortaya koyduğu performans olağanüstü.

Independent Türkçe


Manchester City'nin yıldızı, takımın "iştahını" nasıl geri kazandığını anlattı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Manchester City'nin yıldızı, takımın "iştahını" nasıl geri kazandığını anlattı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Manchester City'nin en başarılı jenerasyonundan sonra ilerlemek için büyük çaplı bir değişime ihtiyaç duyduğunu kabul eden Ruben Dias, son transferlerinin kupa kazanma arzularını daha da güçlendirdiğini.

Pep Guardiola, 2025 ve 2026'daki üç transfer döneminde yaklaşık 430 milyon sterlin (yaklaşık 25 milyar TL) harcayıp 13 oyuncu transfer ederek üç kupa kazanan kadroyu dağıttı.

Öte yandan City'nin modern döneminin önemli isimlerinden bazıları (ve Dias'ın uzun süredir takım arkadaşları) ayrıldı; bunlar arasında Kevin de Bruyne, İlkay Gündoğan, Kyle Walker, Jack Grealish, Manuel Akanji ve Ederson var.

City'nin yeni çehreli takımı, bugün Carabao Kupası finalinde Arsenal'le karşılaştığında birlikte ilk kupasını kazanabilir.

Savunmacı Dias şunları söyledi:

Takıma gelen oyuncuların hepsinde güçlü bir kazanma mentalitesi var. Geçmişte çok fazla kazanıp kazanmamış olmalarından bağımsız, bu iştahla geliyorlar. Bunu çok net görebiliyorum, bu da amacımıza katkıda bulunuyor ve bize ekstra itki sağlıyor.

Guardiola, geçen yaz transfer edilenlerden Gianluigi Donnarumma yerine kaleci James Trafford'un Wembley'de ilk 11'de başlayacağını doğruladı. Savunmacı Marc Guehi oynayamayacak olsa da Antoine Semenyo, Rayan Cherki, Tijjani Reijnders, Omar Marmoush, Rayan Ait-Nouri ve Abdukodir Khusanov gibi diğer birçok yeni transfer kadroda yer alabilir.

City'nin tarihindeki en başarılı kadrosu, geçen yıl 12 maçta 9 mağlubiyeti de içeren zorlu bir sezonun ardından dağıldı ve Dias, değişimin gerekli olduğunu düşünüyordu.

Şöyle açıkladı:

Bunu konuştuk ve yaptık. Bence artık takım çok daha iyi bir yol izliyor ve bu gerekliydi. Dolayısıyla o dönemden sonra elbette birçok şey değişti, yeni sezon için bir standart belirlememiz gerekiyordu. Bu gerekliydi ve bence doğru zamanda yaptık.

Donnarumma geldiğinde, bazı yorumcular onun pas oyununun zayıf yönlerinden biri olduğunu ancak Dias, İtalyan kalecinin ayaklarının beklediğinden daha iyi çıktığını söyledi.

"Bence herkesi şaşırttı" dedi.

İnsanlar bugünlerde çok konuşuyor ve buraya geldiğinde, oynadığını izlediğim maçlardan çok, hakkında söylenenleri duymuştum. Elbette birçok maçını izledim ama her hafta izlemiyorum. Ayaklarının kötü olmadığını hemen fark ettim. Tamam, Eddie [Ederson] farklı bir tarz ve yaklaşım sergiliyordu ama yine de ihtiyacımız olan her şeyi yapabiliyor.

Independent Türkçe


Manchester United iki kilit oyuncuyla sözleşme imzalamaya çok yakın

Kobbie Mainoo ve Harry Maguire, Eylül 2024'ten bu yana ilk kez İngiltere Milli Takımı kadrosuna geri dönüyor (Reuters)
Kobbie Mainoo ve Harry Maguire, Eylül 2024'ten bu yana ilk kez İngiltere Milli Takımı kadrosuna geri dönüyor (Reuters)
TT

Manchester United iki kilit oyuncuyla sözleşme imzalamaya çok yakın

Kobbie Mainoo ve Harry Maguire, Eylül 2024'ten bu yana ilk kez İngiltere Milli Takımı kadrosuna geri dönüyor (Reuters)
Kobbie Mainoo ve Harry Maguire, Eylül 2024'ten bu yana ilk kez İngiltere Milli Takımı kadrosuna geri dönüyor (Reuters)

Harry Maguire ve Kobbie Mainoo, Manchester United'la yeni sözleşmeler imzalamaya çok yakın.

United, Michael Carrick yönetiminde takımın yeniden doğuşunda kilit rol oynayan ve Old Trafford'da kariyerlerini tekrar canlandıran iki oyuncuyla da görüşüyor.

Takımın, mevcut sözleşmesinin bu yaz sona ermesiyle defans oyuncusu Maguire'ı ücretsiz transferle kaybetme riski varken, orta saha oyuncusu Mainoo'nun sözleşmesiyse sadece gelecek yaza kadar geçerliydi.

20 yaşındaki futbolcunun artık 2031'e kadar sürecek uzun vadeli bir sözleşme imzalaması beklenirken, Maguire bir sezon daha uzatma opsiyonlu bir yıllık sözleşme imzalayabilir.

Cuma günü Thomas Tuchel tarafından İngiltere Milli Takımı'na geri çağrılan Maguire ve Mainoo, Carrick yönetiminde hiç maç kaçırmadı ve Bournemouth deplasmanından önceki 9 maçın hepsinde ilk 11'de yer aldı.

Eski teknik direktör Ruben Amorim yönetiminde Premier Lig'in bu sezondaki hiçbir maçına ilk 11'de başlamayan Mainoo, geçen yaz ya da ocak ayında kiralık olarak Old Trafford'dan ayrılmayı düşünüyordu ancak Portekizli teknik adamın kovulmasıyla kaderi değişti.

2019'da Leicester'dan 80 milyon sterline (yaklaşık 4,7 milyar TL) transfer edilen eski kaptan Maguire, bu sezon sadece 4 üst düzey maçta ilk 11'de yer almıştı. Daha sonra Carrick göreve başladıktan sonraki ilk maçında, sakatlanan Maguire'ı aceleyle sahaya sürmüş, karşılaşmada Manchester City'yi 2-0 yenmişlerdi.

United formasıyla 265 maça çıkan 33 yaşındaki oyuncu, eski teknik direktör Erik ten Hag yönetiminde kaptanlığı kaybetmesine rağmen kulüpte yeniden kilit bir oyuncu olmak için mücadele etti.

Öte yandan Mainoo'nun takımda kalması, United'ın yaz transfer döneminde yapması gereken işlerin miktarını azaltacak. Casemiro'nun sözleşmesi sona erdiğinde ayrılacağı açıklandığından, takımın yine de yaz transfer döneminde en az bir ve belki de iki orta saha oyuncusu almaya çalışması bekleniyor.

Independent Türkçe