İbo Aslan'ın ikinci maçına çıkacağı UFC nedir?

Adrenalin'de bu hafta: UFC hakkında bilgiler... Formula 1, Meksika'da... MotoGP'de sezonun 18. yarışı Tayland'da... Alp Disiplini Dünya Kupası başlıyor...

Aslan, hafif ağırsıklet kategorisinde dövüşüyor (Instagram/@ibo.aslan)
Aslan, hafif ağırsıklet kategorisinde dövüşüyor (Instagram/@ibo.aslan)
TT

İbo Aslan'ın ikinci maçına çıkacağı UFC nedir?

Aslan, hafif ağırsıklet kategorisinde dövüşüyor (Instagram/@ibo.aslan)
Aslan, hafif ağırsıklet kategorisinde dövüşüyor (Instagram/@ibo.aslan)

İbo Aslan, büyük heyecanla beklenen UFC 308'de Brezilyalı Raffael Cerqueira'yla karşı karşıya gelecek. 28 yaşındaki dövüşçü, dünyanın en büyük MMA (Karma Dövüş Sanatları) organizasyonu UFC'de halihazırda mücadele eden tek Türk. 

"The Last Ottoman" (Son Osmanlı) lakabıyla anılan Aslan, 26 Ekim Cumartesi günü 17.00'de başlayacak etkinlikte Octagona çıkacak. Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenecek UFC 308, S Sport Plus'tan izlenebilecek. 

Şimdi UFC'yi dünyanın en büyük MMA organizasyonu yapan ne ona bakalım. 

Ultimate Fighting Championship

UFC'yi anlamak için önce MMA'den bahsetmeliyiz. MMA, diğer dövüş sporlarından alınan çok çeşitli dövüş teknikleri ve becerilerinin müsabakada kullanılmasına izin veren bir dövüş sporu.

ERV
6 Ekim 2018'deki Khabib Nurmagomedov-Conor McGregor maçı, UFC'nin en büyük müsabakalarından biriydi. Khabib, 4. rauntta McGregor'ı pes ettirmişti (Reuters)

Kurallar, hem ayakta hem de yerde vuruş ve boğuşma tekniklerinin kullanılmasına izin veriyor. Müsabakalar farklı disiplinlerden gelen sporcuların dövüşmesine olanak tanıyor.

ABD merkezli MMA promosyon şirketi UFC, ilk mücadelesini 12 Kasım 1993'te düzenledi. Bu etkinlikte farklı disiplinleri temsil eden 8 dövüşçü vardı. Organizasyonun o zamanki sloganı "Kural Yok"tu. 

Amaç, karate, jiu-jitsu, boks, kickboks, güreş, sumo ve diğer dövüş sporları dahil dövüş sanatları disiplinlerinde en iyi sporcuların yer aldığı tek gecelik bir turnuva düzenleyerek "Nihai Dövüş Şampiyonunu" bulmaktı. Turnuvanın galibi şampiyon unvanını alıyordu.

Ocak 2001'de el değiştiren UFC, daha organize ve kurallı etkinlikler düzenlemeye başlayarak hem saygınlığını hem de popülerliğini artırdı. 

UFC sonraki yıllarda çeşitli MMA organizasyonlarını satın alarak hem dövüşçü yelpazesini hem de izleyici kitlesini genişletti ve MMA dünyasındaki yerini giderek sağlamlaştırdı. 

Bugün UFC bünyesinde dünyanın en iyi dövüşçülerini barındırıyor ve profesyonel MMA müsabakalarında bir numaralı organizasyon kabul ediliyor.

Kaç sıklet var? 

Bokstan tanıdık olduğumuz sıkletler UFC'de de var. Erkekler 8, kadınlarsa 4 farklı sıklette mücadele ediyor. Dövüşçüler maçtan bir önceki gün çıktıkları tartıda, dövüşecekleri sıkletin kilosunu tutturmak zorunda. 

Erkeklerin mücadele ettiği sıkletler şöyle:

Sineksıklet (Flyweight) - 56,7 kg

Horozsıklet (Bantamweight) – 61,2 kg

Tüysıklet (Featherweight) – 65,8 kg

Hafifsıklet (Lightweight) – 70,3 kg

Yarı ortasıklet (Welterweight) – 77,1 kg

Ortasıklet (Middleweight) – 83,9 kg

Hafif ağırsıklet (Light Heavyweight) – 93,0 kg

Ağırsıklet (Heavyweight) – 120,2 kg

UFC 308'de dövüşecek isimler tartıya çıktı

Kadınların dövüştüğü sıkletlerse şunlar:

Samansıklet (Strawweight) - 52,5 kg 

Sineksıklet (Flyweight) - 56,7 kg

Horozsıklet (Bantamweight) – 61,2 kg

Tüysıklet (Featherweight) – 65,8 kg

Maçlar kaç raunt?

UFC'de unvan maçları ve gecenin ana maçları 5, diğer maçlarsa 3 raunt üzerinden düzenleniyor. 5 dakika süren raundu kazanan dövüşçü 10, kaybeden 9 puan elde ediyor. Dövüşçüler raunt aralarında 1 dakika dinleniyor. 

Maçlar iki dövüşçüden birinin diğerini nakavt etmesiyle, pes ettirmesiyle, hakem kararıyla yenmesiyle veya berabere sonuçlanıyor.

"The Last Ottoman" İbo Aslan

1996'da Niğde'de doğan ve Avusturya'da büyüyen Aslan'ın MMA kariyerinde 13 galibiyeti ve 1 mağlubiyeti var. MMA kariyerine 20 yaşındayken Avusturya’daki yerel bir organizasyonda başladı ilk yenilgisini alana dek 8 maç üst üste kazandı.

Ağustos 2023'te Dana White's Contender Series'de aldığı galibiyetle UFC biletini kapan Aslan, bu organizasyonda çıktığı ilk maçta MMA kariyerinde yenildiği tek isim olan Anton Turkalj'i nakavt etmişti. 

UFC'nin CEO'su Dana White, bu hafta sonu gerçekleşecek maçları tanıttığı videoda İbo Aslan'dan övgüyle bahsetti.

Hafif ağırsıklet kategorisinde mücadele eden Aslan, 1.90 boyunda ve 93 kilo. Şimdiye kadarki galibiyetlerinin hepsini nakavt veya teknik nakavtla aldı. 

UFC 308 

Abu Dabi'de düzenlenecek UFC 308'de dev maçlar bizi bekliyor. Tüysıklet kemer maçında Max Holloway, Ilia Topuria'dan kemeri almaya çalışacak. MMA kariyerinde mağlubiyeti bulunmayan Topuria (15-0-0), bu maça UFC'deki 7 maçlık galibiyet serisiyle geliyor. Max Holloway (26-7-0) ise 2016'yla 2019 arasında sahip olduğu kemeri geri almak için mücadele edecek.

Gecenin diğer ana etkinliğinde ortasıklette Robert Whittaker, dönüşü uzun zamandır beklenen Khamzat Chimaev'le karşı karşıya geliyor. Whittaker (27-7-0), 22 Haziran'da Ikram Aliskerov'a karşı etkileyici bir galibiyet almıştı. Khamzat (13-0-0) ise UFC'deki son maçına Ekim 2023'te çıkmıştı. 

 CSD FVE

Dikkat çeken bir başka maçsa hafif ağırsıklette Magomed Ankalaev-Aleksandar Rakić mücadelesi. Ankalaev'in hedefi, bu maçı kazanıp Alex Pereria'ya karşı kemer maçı için en güçlü adaylardan biri haline gelmek. 

Adrenalin'i başka neler yükseltecek?

Formula 1, Meksika'da 

Bu sezon Amerika kıtasında arka arkaya düzenlenen üç yarışın ikincisi Meksika GP, pazar günü saat 23.00'te. F1'de sezonun bitmesine 4 yarış kala pilotlar ve takımlar şampiyonasında mücadele tüm hızıyla sürüyor. 

Mercedes'in Meksika GP paylaşımı.

Takımlar sıralamasında McLaren 544 puanla birinci. Sezonun büyük bölümünü önde götüren ancak son yarışlarda ikinci sıraya gerileyen Red Bull'un 504, onu takip eden ve ABD'de Leclerc ve Sainz'ın ilk iki sırada bitirmesiyle önemli puanlar toplayan Ferrari 496 puanda. 

Pilotlar sıralamasında Red Bull'un Hollandalı yıldızı Max Verstappen, uzun zamandır yarış kazanamamasına rağmen istikrarlı sonuçlar almasıyla liderliğini korumayı bildi ve 354 puana sahip.

Bu sezon üç yarış kazanan ve araç performansından dolayı şampiyonluk umutlarını diri tutan McLaren pilotu Lando Norris ise 297 puanla ikinci sırada. Bu ikiliyi 275 puanla Ferrari'nin Monakolu pilotu Charles Leclerc takip ediyor. 

Red Bull pilotu Meksikalı Sergio Perez, bu hafta sonu kendi memleketinde yarışacak. Formula 1 Meksika GP, beIN SPORTS'tan izlenebilir.

MotoGP'nin 18. yarışı Tayland'da

27 Ekim Pazar günü saat 11.00'de izlenebilecek MotoGP Tayland GP'de Ducati Lenovo Team'den Francesco Bagnaia, şampiyona lideri Jorge Martin'le geçen yarış açılan puan farkını kapatmaya çalışacak. 

Yarış, S Sport'tan izlenebilecek.

Tayland GP'de bugün antrenman seansları gerçekleştirildi.

Alp Disiplini'nde Dünya Kupası başlıyor 

FIS Alp Disiplini Dünya Kupası'nın ilk ayağı 26-27 Ekim'de Avusturya'daki Sölden'de gerçekleştirilecek. Erkekler ve kadınlarda büyük slalom mücadeleleri düzenlenecek. 

11.00 ve 14.00'te başlayacak müsabakalar Eurosport'tan izlenebilecek. 

FIA Motor Sporları Oyunları başladı

82 ülkeden 646 sporcunun 26 farklı disiplinde yarışacağı 2024 FIA Motorsporları Oyunları, 23-27 Ekim'de İspanya'nın Valencia kentinde düzenlenecek.

 

Türk milli takımı oyunlara 16 disiplinde yarışacak 15 sporcu gönderdi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Oyunlar, TRT'nin TV ve dijital platform kanallarında ekrana gelecek. 

Yararlanılan kaynaklar: UFC, ESPN, FIS, FIA



İngiliz basını: Arjantin, İngiltere'yi karanlık oyunlarla mağlup etti... Yarı finale damga vuran 31 tartışmalı pozisyon

İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)
İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)
TT

İngiliz basını: Arjantin, İngiltere'yi karanlık oyunlarla mağlup etti... Yarı finale damga vuran 31 tartışmalı pozisyon

İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)
İngiliz gazetesi The Telegraph, maç sırasında 31 olayın yaşandığını kaydetti (AFP)

Arjantin'in 2026 Dünya Kupası'nda İngiltere'yi eleyerek finale yükselmesi, yalnızca futbol açısından kazanılmış bir zafer olmadı. Karşılaşma, ilk saniyelerden son düdüğün ardından yaşananlara kadar sert temaslar, gerginlikler ve karşılıklı provokasyonlarla dolu bir mücadeleye sahne olurken, psikolojik savaş taktik mücadelenin önüne geçti.

fvgbrtnyj
İki takım oyuncuları arasında hava topu mücadelesi (Reuters)

İngiliz The Telegraph gazetesine göre Arjantin Milli Takımı, "karanlık futbol sanatları" olarak nitelendirilen yöntemlere başvurdu. Gazete, maç boyunca sert müdahaleler, sözlü provokasyonlar, oyunu yavaşlatma girişimleri ve hakem üzerinde sürekli baskı kurulması gibi toplam 31 ayrı olayı tespit etti. Haberde, bu görüntülerin Arjantin futbolunun büyük maçları yönetme biçimine ilişkin uzun süredir devam eden algının devamı olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Gerginlik henüz ilk dakika dolmadan başladı. Elliot Anderson, Alexis Mac Allister'ın sert müdahalesine maruz kalırken, birkaç dakika sonra Jude Bellingham ile Leandro Paredes arasında yaşanan itişme üzerine iki takım oyuncuları birbirine girdi. Olay, diğer futbolcuların araya girmesiyle yatıştırıldı.

scd
Maçta sert ikili mücadeleler öne çıktı (AP)

Arjantin, İngiltere'nin ataklarını sık sık yaptığı sert müdahalelerle erken aşamada kesmeye çalıştı. Anderson, Enzo Fernández ve Giuliano Simeone'nin gecikmeli müdahalelerine maruz kalırken, Morgan Rogers da toptan uzakta yapılan bir faulle durduruldu. Arjantinli futbolcular, İngiltere'nin hücum organizasyonundaki kilit isimlere sürekli fiziksel baskı uygulamayı sürdürdü.

İlk yarıda Arjantinli futbolcuların, ceza sahası içinde İngiltere kalecisi Jordan Pickford üzerinde baskı kurmaya yönelik girişimleri dikkat çekti. Anthony Gordon ve Jude Bellingham da sert müdahalelere maruz kalırken, İngiltere Teknik Direktörü Thomas Tuchel, oyuncularının beklediği bazı faullerin verilmemesi üzerine kenarda büyük tepki gösterdi.

Şarku’l Avsat’ın The Telegraph’tan aktardığına göre maçın en tartışmalı anlarından biri, Harry Kane'in hakemle konuşurken ağzını eliyle kapatmasının ardından yaşandı. Başta Mac Allister ve Paredes olmak üzere Arjantinli futbolcular, bunun üzerine hakemden Kane'e kırmızı kart göstermesini istedi. Ancak söz konusu hareket, oyun kuralları açısından herhangi bir ihlal oluşturmuyordu.

Oyunu yavaşlatma girişimleri sadece saha içinde yaşanmadı. Haberde, İngiltere hızlı bir taç atışı kullanmak isterken Arjantin yedek kulübesinden bir görevlinin sahaya top attığı ve bunun oyunun temposunu bozmak için zaman geçirmek amacıyla yapıldığı öne sürüldü.

İkinci yarıda da tansiyon düşmedi. Lionel Messi ile Bellingham arasında gerginlikler yaşanırken, savunmada Cristian Romero, Bellingham'ı düşürmesi nedeniyle sarı kart gördü. Gazeteye göre Giuliano Simeone ise Djed Spence'e dirsek atmasına rağmen kart görmedi.

Enzo Fernández'in golünün ardından Romero, Pickford'un önünde yaptığı sevinç gösterisiyle rakibini provoke etti. Daha sonra John Stones başına aldığı darbe sonrası yerde kalınca Arjantinli futbolcular topluca hakeme itiraz etti. Son dakikalarda ise kaleci Emiliano Martínez, yüksek bir topu kontrol ettikten sonra elindeki topu uzun süre bırakmayıp ardından gülümseyerek kendini yere bırakarak zaman geçirdi.

vfgthyj
Arjantin ve İngiltere oyuncuları arasındaki gerginlik maç boyunca sürdü (AP)

Karşılaşmanın bitiş düdüğü de tansiyonu düşürmeye yetmedi. Arjantin'in kutlamaları sırasında iki takım oyuncuları arasında yeni tartışmalar yaşandı. Dean Henderson, forvet Lautaro Martínez'i iterken, Morgan Rogers da çok sayıda Arjantinli oyuncuyla gerginlik yaşadı. Son olarak Jude Bellingham, Arjantin yedek kulübesindeki isimlerden birinin başının arkasına hafifçe vurdu. Böylece mücadele, ilk düdükten son ana kadar yüksek tansiyonunu koruyarak sona erdi.


Messi'nin Arjantin'i, ezici bir geri dönüşle İngiltere'yi yenerek finale yükseldi

Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)
Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)
TT

Messi'nin Arjantin'i, ezici bir geri dönüşle İngiltere'yi yenerek finale yükseldi

Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)
Arjantinlilerin galibiyet golü sonrası kutlaması (AFP)

Arjantin, son şampiyon olarak katıldığı 2026 Dünya Kupası'nda İngiltere'yi geriden gelip 2-1 mağlup ederek finale yükseldi.

İngiltere, Anthony Gordon'ın 55. dakikada attığı golle 1966'daki tek Dünya Kupası şampiyonluğundan sonra tarihindeki ikinci finale çıkmaya çok yaklaştı. Ancak Arjantin, son üç maçında olduğu gibi bir kez daha geri dönüşe imza attı. Enzo Fernández 85. dakikada skoru eşitlerken, oyuna sonradan giren Lautaro Martínez uzatma dakikalarında (90+1) kaydettiği golle takımını 2-1'lik galibiyete taşıdı. Her iki golün de asistini takım kaptanı ve Dünya Kupası tarihinin en golcü oyuncusu Lionel Messi yaptı.

Üst üste ikinci, tarihinde ise yedinci Dünya Kupası finaline yükselen Arjantin, 1978, 1986 ve 2022'nin ardından dördüncü şampiyonluğunu hedefliyor. Arjantin, pazar günü New York'un East Rutherford kentindeki MetLife Stadyumu'nda oynanacak finalde, yarı finalde Fransa'yı 2-0 mağlup eden İspanya ile karşılaşacak.


İspanya, Fransa'yı saf dışı bırakarak Dünya Kupası'nda finale yükseldi

Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
TT

İspanya, Fransa'yı saf dışı bırakarak Dünya Kupası'nda finale yükseldi

Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)
Pedro Porro, Fransa ağlarına gönderdiği golün ardından sevinç yaşıyor. (AP)

İspanya Milli Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası yarı finalinde Fransa'yı 2-0 mağlup ederek tarihinde ikinci kez Dünya Kupası finaline yükseldi.

Salı akşamı oynanan karşılaşmada İspanya'nın gollerini 22. dakikada Mikel Oyarzabal ve 58. dakikada Pedro Porro kaydetti.

İspanya, pazar akşamı oynanacak finalde son şampiyon Arjantin ile İngiltere arasında çarşamba günü oynanacak diğer yarı final maçının galibiyle karşılaşacak.

İspanyol ekibi, 2010 yılında Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası finalinde Hollanda'yı 1-0 yenerek kazandığı ilk şampiyonluğun ardından ikinci kez kupayı müzesine götürmeyi hedefliyor.

Bu sonuçla İspanya, ayrıca Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 2006 Dünya Kupası son 16 turunda Fransa'ya 3-1 yenilerek elenmesinin de rövanşını almış oldu.

Fransa ise üst üste üçüncü kez büyük bir turnuvada yarı finalde İspanya'ya elenerek hayal kırıklığı yaşadı. Fransızlar, Euro 2024 yarı finalinde İspanya'ya 2-1 mağlup olmuş, 2025 UEFA Uluslar Ligi yarı finalinde ise rakibine 5-4 yenilmişti.

İki kez Dünya Kupası şampiyonu olan ve 2022 Dünya Kupası'nı ikinci sırada tamamlayan Fransa, cumartesi gece yarısı oynanacak üçüncülük maçında Arjantin-İngiltere eşleşmesinin kaybedeniyle bronz madalya mücadelesi verecek.