Riyad’da dev kapışma: Usyk-Fury rövanşı nefes kesecek

Usyk bu maçtan 104,5, Fury ise 85,5 milyon dolar kazanacak (X/@RiyadhSeason)
Usyk bu maçtan 104,5, Fury ise 85,5 milyon dolar kazanacak (X/@RiyadhSeason)
TT

Riyad’da dev kapışma: Usyk-Fury rövanşı nefes kesecek

Usyk bu maçtan 104,5, Fury ise 85,5 milyon dolar kazanacak (X/@RiyadhSeason)
Usyk bu maçtan 104,5, Fury ise 85,5 milyon dolar kazanacak (X/@RiyadhSeason)

Uzun zamandır beklenen rövanş maçı sonunda geldi. Oleksandr Usyk ve Tyson Fury, ağırsıklet boks şampiyonluğu için 21 Aralık'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ringe çıkacak. 

İki boksör bu yıl mayısta karşı karşıya gelmiş ve ayrık kararla kazanan Usyk, "Çingene Kral" Fury'ye profesyonel kariyerindeki ilk mağlubiyetini tattırmıştı. 

Tyson Fury, maçtan sonra hakemlerin, Usyk'in ülkesi savaşta olduğu için onun lehine karar verdiğini iddia etmişti

Dahası, 37 yaşındaki Ukraynalı boksör bu zaferle boks dünyasında çok uzun zamandır yapılmayanı yapmış ve 4 kemeri birleştirerek tartışmasız şampiyon unvanını elde etmişti. Bunu en son başaran kişi 1999 ve 2000'de 5 ay boyunca tüm kemerleri elinde tutan Lennox Lewis'di. 

Fakat Usyk, haziranda  IBF kemerini boşaltma kararı almış ve 21 Eylül'de Anthony Joshua'yı yenen Daniel Dubois, bu kemeri beline takmıştı. Dolayısıyla bu maçta WBC, WBO ve WBA kemerleri ortada olacak.

Fury bu hafta yaptığı açıklamada, tamamen maça hazırlanmaya odaklandığını ve eşi Paris'le üç aydır konuşmadığını söyledi:

Paris'le üç aydır konuşmadım. Tek kelime etmedim, kimseyle konuşmadım, telefonuma bakmadım, her şeyden uzak kaldım. Sadece kendime elimden gelen en iyi fırsatı vermek istedim.

Britanyalı boksör, maça birkaç gün kala gerçekleştirilen halka açık antrenmandaysa eldivenlerine giymesine rağmen hiç yumruk atmadı ve çalışmaya pek de istekli görünmedi. 

Usyk ise maça giden süreçte gelecek planlarından bahsetti. Ukraynalı boksör, 2025 ve sonrasında kruvazör sıklete inip orada da tartışmasız şampiyon unvanını elde etmeyi planladığını açıkladı. 

2012 Londra Olimpiyatları'nda ağırsıklette altın madalyaya uzanan Usyk, kruvazör sıklette tartışmasız şampiyon unvanını 2018'de elde etmişti.

Perşembe günü düzenlenen basın toplantısındaysa boks dünyasında daha önce görülmemiş bir olay yaşandı. Dövüşecek boksörler karşı karşıya gelip birbirine bakar ancak Oleksandr Usyk ve Tyson Fury, bu geleneği alışılmadık bir seviyeye taşıdı. 

İki boksör neredeyse 12 dakika boyunca birbirine baktı. Bu bakışmada uzun süre tek kelime dahi edilmezken, boksörleri ilk ayırma girişimi 7. dakika civarında geldi. Bu başarısız girişimin ardından iki boksör konuşmaya başladı ve birkaç dakika sonra ayrıldılar.

Usyk-Fury 2 maçına dair daha önce görüşmemiş bir başka gelişme de yapay zekayla ilgili. Dövüşün organizatörü Turki Alalshikh, X'ten yaptığı açıklamada yapay zeka yan hakemin maçı izleyip puanlayacağını açıkladı. 

Yapay zeka yan hakemin puanlamaları maçın resmi sonucunu etkilemeyecek fakat bu, tartışmalı hakem kararlarının hiç de az görülmediği dövüş sporları için son derece önemli bir başlangıç. 

2024 biterken boks dünyasının 21. yüzyıldaki en büyük maçlarından biri bizi bekliyor. Cumartesi akşamı Riyad'da dövüşler 20.00'de başlayacak. DAZN'dan yayımlanacak etkinlikte ana maçında 01.00'da başlaması planlanıyor.

efv
Usyk-Fury 2'nin ana dövüş olduğu etkinlikteki diğer maçlar (X/@RiyadSeason)

Adrenalin'de başka neler var?

Formula 1'de kadro tamamlandı

Formula 1'de 2024 sezonu geride kalırken pilotlarda Red Bull'dan Max Verstappen üst üste 4. kez şampiyon olmuş, takımlardaysa McLaren, 26 yıl sonra şampiyonluk hasretine son vermişti. Sezonun sonuna yaklaşılırken takımların 2025'te yarışacağı pilotlar da konuşuluyordu. Bugün Isack Hadjar'ın RB'de Liam Lawson'ın yerini alacağının açıklanmasıyla 2025 sezonunda piste çıkacak pilotlar da belli oldu. 
 

efrg
10 takım ve 20 pilotun yarıştığı Formula 1'e 2026 sezonunda Cadillac'la beraber 2 pilot daha eklenecek (X/@F1)

Yarış severlerin ve yorumcuların beklediği üzere Red Bull, Sergio Perez'le yollarını ayırdı. Meksikalı pilot, sezon boyunca elde ettiği başarısız sonuçlarla belki de Avusturya ekibini takımlar şampiyonluğundan etmişti. Perez'in yeriniyse RB koltuğunu boşaltan Liam Lawson alacak.

Fakat Red Bull'un birinci pilotu Max Verstappen'in takım arkadaşı olmak hiç de kolay değil. Bu koltuğa daha önce Daniel Ricciardo (2016-2018), Pierre Gasly (2019), Alex Albon (2019-2020) ve son olarak da Sergio Perez (2021-2024) oturdu. Lawson'ın Red Bull'da ne kadar tutunabileceği merak konusu. 

Alp disiplini bu hafta İtalya ve İsviçre'de 

Alp Disiplini Dünya Kupası'nda bu hafta erkekler İtalya'da, kadınlarsa İsviçre'de mücadele ediyor. 

20-23 Aralık'ta düzenlenen ve 13.30'da başlayan mücadeleler Eurosport'tan izlenebiliyor. 

Uçurtma sörfünde 2025 takvimi belli oldu

Kiteboard ya da kitesurf diye de bilinen uçurtma sörfünde 2025 sezonunda düzenlenecek müsabakaların takvimi açıklandı. 

11 Mayıs ve 17 Eylül'de Türkiye'de de uçurtma sörfü heyecanı yaşanacak. 

Yararlanılan kaynaklar: ESPN, MARCA, Guardian, 



Alcaraz'ın şampiyonluk yolundaki gizli tehlike: Tenis topları

Carlos Alcaraz, Roman Safiullin'i yenerek geri döndü (Reuters)
Carlos Alcaraz, Roman Safiullin'i yenerek geri döndü (Reuters)
TT

Alcaraz'ın şampiyonluk yolundaki gizli tehlike: Tenis topları

Carlos Alcaraz, Roman Safiullin'i yenerek geri döndü (Reuters)
Carlos Alcaraz, Roman Safiullin'i yenerek geri döndü (Reuters)

Carlos Alcaraz, gelecek iki hafta boyunca Flushing Meadows'da 8. Grand Slam şampiyonluğunu ararken, ABD Açık'a özgü bir kural nedeniyle sorun yaşayabilir.

Nisanda Barcelona Açık'ta yaşadığı bilek sakatlığı nedeniyle son 4 ayını kortlardan uzak geçiren Alcaraz, Flushing Meadows'da tekler müsabakalarına geri döndü. Bu hafta Rus Roman Safiullin'e karşı ilk tur maçını 6-4, 6-4 ve 6-4'lük skorla kazandı.

7 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Alcaraz bu akşamki seansta Portekizli Jaime Faria'yla karşılaşacak. Alcaraz, 2022'de ve geçen yıl zafere ulaştığı ABD Açık'ta üçüncü şampiyonluğuna bir adım daha yaklaşmayı hedefliyor.

Bilek sakatlığının ardından yeniden elit seviyede tenis oynamak her zaman riskli ve zorlu bir süreçtir. Ancak Alcaraz'ın bu iki hafta boyunca daha büyük bir güçlükle karşı karşıya olduğu söylenebilir. Zira Flushing Meadows'daki erkekler müsabakalarında New York'taki kadınlar müsabakalarına göre daha ağır bir tenis topu kullanılıyor.

Sky Sports yorumcusu Tim Henman konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Wimbledon'da (erkekler ve kadınlar) aynı topu kullanıyor. Avustralya Açık'ta ve diğer tüm turnuvalarda da aynı topu kullanıyorlar. Bence bu ABD Açık'a özgü bir durum. Burada erkekler ve kadınlar bir süreliğine aynı topu kullandı ancak sanırım bu WTA'nın isteğiydi çünkü kadınlar ekstra dayanıklı keçe top kullandı ve bunu pek beğenmediler, bu yüzden normal topa geri döndüler.

cd
Kısa saçlı Alcaraz geçen yıl ikinci ABD Açık şampiyonluğunu kazanmıştı (Reuters)

Kısa saçlı Alcaraz geçen yıl ikinci ABD Açık şampiyonluğunu kazanmıştı (Reuters)

Henman'ın yorumcu meslektaşı Naomi Broady de farklı topun özellikle daha önce bilek sakatlığı geçiren Alcaraz ve diğer tenisçilere sorun yaratabileceğine inanıyor.

Broady şunları söyledi:

Bence bu, ATP Turu'ndaki sakatlıklar ve özellikle bilek sakatlıklarının sayısıyla ilgili tartışmalarla da iç içe geçiyor. Daha ağır bir topla mı oynamalılar yoksa daha hafif bir topla mı daha rahat ederler? Hafif topla ralliler kısalacak çünkü topu kontrol etmesi daha zor, top havada daha hızlı hareket edecek, bu nedenle tenisçilerin servisleri daha güçlü olacak, servisleri karşılamak ve bu uzun rallileri uzatmak daha zor olacak. Ancak erkekler tenisinin gidişatına ve yaşanan sakatlık sayısına bakarsak, bence bu oyuncuların vereceği bir karar. Öncelikle tur genelinde tutarlı bir top kullanılması gerekiyor. Çok fazla değişken var. Haftadan haftaya yalnızca kortların özellikleri değil, kullanılan toplar da değişiyor. Bazı haftalar top havada daha hızlı, bazen daha yavaş gidiyor ve raketten ayrılmıyormuş gibi hissediliyor. Sanırım erkeklerden gelen istek, gerçekten ağır topların kullanımını bırakmak yönünde; ABD Açık'ın bunlardan biri olduğunu söylemiyorum ama top kesinlikle kadınlarınkinden daha ağır ve bunun Alcaraz ve sakatlık geçiren diğer oyunculara yardımcı olduğunu düşünmüyorum.

Independent Türkçe


Benfica, El Kaabi’yi satın alma opsiyonuyla kiraladı

Faslı sol bek Sofyan El Kaabi (Al Qadsiah)
Faslı sol bek Sofyan El Kaabi (Al Qadsiah)
TT

Benfica, El Kaabi’yi satın alma opsiyonuyla kiraladı

Faslı sol bek Sofyan El Kaabi (Al Qadsiah)
Faslı sol bek Sofyan El Kaabi (Al Qadsiah)

Portekiz temsilcisi Benfica, Faslı sol bek Sofyan El Kaabi’yi Suudi Arabistan ekibi Al Qadsiah’dan bir sezonluğuna kiraladığını ve anlaşmaya satın alma opsiyonu eklendiğini resmen açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın Portekiz gazetesi A Bola’dan aktardığı habere göre 25 yaşındaki Faslı milli futbolcu, Benfica’ya transferi öncesinde gerekli sağlık kontrollerinden ve fiziksel testlerden başarıyla geçti. El Kaabi, kulüp başkanı Rui Costa ile birlikte sözleşmeye imza atarak, gazetenin daha önce duyurduğu transferi resmileştirdi.

El Kaabi, Portekiz ekibinde sol bek pozisyonu için Samuel Dahl ve José Neto ile forma mücadelesi verecek.

Gazete, anlaşmanın oyuncunun bir sezonluğuna kiralanmasını ve Benfica’nın maaşının bir bölümünü üstlenmesini öngördüğünü belirtti. Anlaşmada ayrıca yaklaşık 10 milyon euroluk, yani yaklaşık 44 milyon Suudi riyali tutarında satın alma opsiyonu bulunuyor.

El Kaabi’nin Al Qadsiah’dan ayrılması, Suudi kulübündeki kısa süreli macerasının ardından geldi. Oyuncu, Suudi ekibinin formasını hiçbir resmi maçta giyemedi. Kadrodaki yabancı oyuncu sayısının yüksek olması da oyuncunun Lizbon’a transferinin önünü açtı.

El Kaabi, Hollanda ekibi Utrecht’teki döneminin ardından Al Qadsiah’a transfer olmuştu. Ancak Suudi kulübünün teknik planlamasındaki değişikliklerin ardından, Al Khobar’a gelişinden kısa süre sonra kendisini Benfica’da buldu.

Transferinin tamamlanmasının ardından açıklamalarda bulunan Faslı milli oyuncu, Benfica ile kupalar kazanmak istediğini söyledi.


Belçika’nın Leuven Belediye Başkanı’ndan Beşiktaş’ın da rakibi olan İsrail takımı Hapoel Beer Şeva’ya stat resti

Union Saint-Gilloise, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Stade Joseph Marien Stadı'nda maçlarını oynuyor. (Yves Herman/Reuters)
Union Saint-Gilloise, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Stade Joseph Marien Stadı'nda maçlarını oynuyor. (Yves Herman/Reuters)
TT

Belçika’nın Leuven Belediye Başkanı’ndan Beşiktaş’ın da rakibi olan İsrail takımı Hapoel Beer Şeva’ya stat resti

Union Saint-Gilloise, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Stade Joseph Marien Stadı'nda maçlarını oynuyor. (Yves Herman/Reuters)
Union Saint-Gilloise, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Stade Joseph Marien Stadı'nda maçlarını oynuyor. (Yves Herman/Reuters)

Gazze'deki savaşın yol açtığı gerilim, İsrail takımlarının Avrupa'daki karşılaşmalarına yönelik güvenlik endişelerini yeniden gündeme taşıdı.

Leuven Belediye Başkanı Mohamed Ridouani, Belçika temsilcisi Union Saint-Gilloise ile İsrail ekibi Hapoel Beer Şeva arasındaki UEFA Avrupa Ligi maçının kentte oynanmasına güvenlik endişelerini gerekçe göstererek izin vermedi. Ridouani, karşılaşmanın seyircisiz oynanması durumunda dahi kararının değişmeyeceğini belirterek, bunun Belçika milli takımlarının İsrail ile Leuven’de karşılaşmasını engelleyen kararla uyumlu olduğunu ifade etti.

Ridouani, kararın İsrail karşıtlığından veya antisemitizmden kaynaklanmadığını, kamu güvenliğine ilişkin kaygılar ve Gazze'deki savaşla bağlantılı protestoların yaşanma ihtimalinin etkili olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı, Belçika yayın kuruluşu VRT'ye yaptığı açıklamada, “Bu noktada her zaman sınırı çiziyorum. Güvenliği garanti edemeyiz” dedi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Belçika Ligi’ni ikinci sırada tamamlayan Union Saint-Gilloise, Brüksel’deki stadının UEFA’nın Avrupa kupası maçlarına ilişkin kriterlerini karşılamaması nedeniyle, Avrupa Ligi’ndeki dört iç saha maçının tamamını Leuven’de oynama arzusundaydı.

36 takımın yer aldığı Avrupa Ligi’nin geçen cuma günü gerçekleştirilen kura çekiminin ardından Union Saint-Gilloise’nin, İsrail şampiyonu Hapoel Beer Şeva’yı 22 Ekim’de konuk etmesi planlanıyordu.

UEFA, salı günü yaptığı açıklamada, Belçika kentinin Avrupa Ligi maçıyla ilgili kararını kendilerine bildirdiğini duyurdu.

UEFA ayrıca Saint-Gilloise’nin karşılaşma için alternatif bir stat bulmakla yükümlü olduğunu ve maçın oynanacağı yerin önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.

İsrail ile Hamas arasında ekim ayında başlayan savaşın ardından UEFA, İsrail kulüpleri ve milli takımlarının tüm maçlarının tarafsız sahalarda oynanmasına karar vermişti.

Hapoel Beer Şeva da bu sezon Şampiyonlar Ligi ön eleme turlarında Macaristan ve Romanya’da yedi maç oynadı.

Beşiktaş Cuma günü çekilen kura sonucunda İsrail ekibi Hapoel Beer Sheva ile de eşleşti. Fikstürdeki maçın kura gereği İstanbul'da oynanması gerekiyor. Ancak UEFA'nın bir engel koymamasına rağmen İsrail takımlarının İstanbul'a gelmek istememesi sorun yaratıyor ve bu maçlar başka ülkelerde oynanabiliyor.

Siyah-beyazlıların UEFA Avrupa Ligi lig aşamasındaki rakibi Hapoel Beer Sheva eşleşmesine ilişkin olarak Beşiktaş Futbol Direktörü Önder Özen, şu ifadeleri kullandı: "Normalde UEFA Avrupa Ligi'ne katılan takımlar dört maçı içeride, dört maçı dışarıda oynarlar ama biz dört maçı içeride oynayamayacağız bu sebeple. Tabii ki kulüp başvuru yapacaktır ama İsrail takımlarıyla olan eşleşmelerde genellikle iç sahayı vermedi UEFA Türk takımlarına."

UEFA Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazanan Beşiktaş'ın, organizasyonda mücadele edeceği rakipleri kesinleşti. Zor bir kura çektiklerini aktaran Beşiktaş, futbol direktörü Özen, İsrail ekibi Hapoel Beer Sheva mücadelesi için siyah-beyazlı ekibin UEFA'ya başvuruda bulunacağını açıkladı.