Karma dövüş sanatlarında 2025 sezonu başlıyor

Pazar günü Mackenzie Dern karşısında oktagona çıkacak Amanda Ribas, hem samansıklet hem de sineksıklette UFC'in ilk 10 dövüşçüsü arasında (Independent Türkçe)
Pazar günü Mackenzie Dern karşısında oktagona çıkacak Amanda Ribas, hem samansıklet hem de sineksıklette UFC'in ilk 10 dövüşçüsü arasında (Independent Türkçe)
TT

Karma dövüş sanatlarında 2025 sezonu başlıyor

Pazar günü Mackenzie Dern karşısında oktagona çıkacak Amanda Ribas, hem samansıklet hem de sineksıklette UFC'in ilk 10 dövüşçüsü arasında (Independent Türkçe)
Pazar günü Mackenzie Dern karşısında oktagona çıkacak Amanda Ribas, hem samansıklet hem de sineksıklette UFC'in ilk 10 dövüşçüsü arasında (Independent Türkçe)

Adrenalin'de bu hafta gündem çok yoğun olmasa da önemli gelişmeler var. Motor sporlarında kış arasında olduğumuz için 2025 sezonlarının başlamasını bekliyoruz. Kış sporlarındaysa heyecan elbette sürüyor. 

Dövüş sporlarında bu hafta sonu sezonu açıyoruz. 

UFC

Dünyanın en prestijli karma dövüş sanatları organizasyonu Ultimate Fighting Championship'te yılın ilk kartı geldi. UFC Vegas 101 bu haftasonu, ABD'nin Nevada eyaletinin Las Vegas kentindeki UFC Apex'te düzenlenecek. 

11 Ocak Cumartesi gecesi gerçekleştirilecek etkinlikte alt kart müsabakaları 12'de, ana kart müsabakalarının 03.00'te başlaması bekleniyor. Ana kart mücadeleleri S Sport+'tan izlenebilecek. Ayrıca tüm mücadeleler UFC Fight Pass üyeliğiyle de izlenebiliyor.

Gecenin ana etkinliği kadınlar samansıkletteki Mackenzie Dern-Amanda Ribas maçı. Diğer ana etkinlikse yarı ortasıkletteki Santiago Ponzinibbio-Carlston Harris maçı.

Ana karttaki diğer maçlarsa şöyle:

César Almeida-Abdul Razak Alhassan (Ortasıklet)

Chris Curtis-Roman Kopylov (Ortasıklet)

Christian Rodriguez-Austin Bashi (Tüysıklet)

Punahele Soriano-Uroš Medić (Yarı ortasıklet)

12 Ocak Pazar günü ringe çıkacak dövüşçüler, yılın ilk kartına özel "okulun ilk günü" konseptiyle fotoğraf çektirdi. 

İki kemer maçı birden izleyeceğimiz, heyecanla beklediğimiz UFC 311'e ise çok az kaldı. Gelecek hafta tüm detaylarıyla inceleyeceğimiz kemer mücadelelerinin ilkinde horozsıkletin kralı Merab Dvalishvili, Dağıstan ekolünden Umar Nurmagomedov'a karşı kemerini savunacak. 

Dövüş severlerin dört gözle beklediği maçsa, 2015'ten beri çıktığı 14 maçı da kazanan, hafıfsıkletin şampiyonu Islam Makhachev'le ondan intikam almak isteyen Arman Tsarukyan arasında. Gecenin ana etkinliğinin 19 Ocak sabahı başlaması bekleniyor. 

Formula 1

Motor sporlarının zirvesinde 2025 sezonunun başlamasına iki aydan fazla süre var. Takımları yarışlarda temsil edecek 20 kişilik pilot kadrosu da yakın zamanda belli olmuştu. Ancak dün bir transfer haberi geldi. 

Geçen sezon Logan Sargeant'ın yerine oturduğu Williams koltuğunda 9 yarışta güzel bir performans göstererek 5 puan toplayan Franco Colapinto, Alpine'in yeni test ve yedek pilotu oldu. Arjantinli pilotun Red Bull'da Sergio Perez'in yerini alacağı konuşulmuş fakat o koltuk RB'den Liam Lawson'a gitmişti. 

Alpine'in 2025 sezonundaki ana pilotları Pierre Gasly ve Jack Doohan. Doohan'ın bekleneni verememesi durumunda ikinci pilot Colapinto olabilir. 
 

rgthyu78ı
Doohan, Colapinto'nun nefesini ensesinde hissedecek (AP/Reuters)

Bir başka gelişmedeyse TWG Motorsports ve General Motors, gelecekteki Cadillac Formula 1 takımının motorlarını üretmek için yeni bir şirket kurdu.

TWG, başlangıçta Andretti tarafından kurulan ve 2026'da GM'in Cadillac markası altında F1'e giriş yapacak takımının çoğunluk sahibi. Cadillac, Formula 1'deki ilk iki sezonunda Ferrari'nin sağladığı güç ünitesini kullanacak. Ancak bu ortaklığın 2030'a kadar sürme ihtimali de var.

Formula 1'de şu anda 10 takım ve 4 güç ünitesi sağlayıcısı var. Bunlar Renault, Mercedes, Ferrari ve Honda. 

MotoGP

MotoGP'de sezonu 28 Şubatta Tayland'da açıyoruz. MotoGP tarihindeki ilk Sezon Lansmanı etkinliği de 9 Şubat'ta Tayland'ın başkenti Bangkok'ta düzenlenecek. 

MotoGP gridindeki her sürücü ve takım yepyeni bir hayran etkinliğiyle sezonu şık bir şekilde başlatmak için dünya çapında canlı yayımlanacak bu etkinlikte bir araya gelecek. 

Bu, takımların yeni sezondaki motorlarını tanıttığı bir etkinlik olmayacak çünkü o zamana kadar onları görmüş olacağız. 

Alp disiplini

Alp disiplininde heyecan dolu bir hafta sonu bizi bekliyor. Kadınlar Avusturya'daki St. Anton'da hız yarışlarına çıkarken, erkekler İsveç'te slalom mücadelesi verecek.

dfghtyju

Mücadeleler Eurosport'un kanallarından izlenebiliyor. 



Manchester City'nin yıldızı, takımın "iştahını" nasıl geri kazandığını anlattı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Manchester City'nin yıldızı, takımın "iştahını" nasıl geri kazandığını anlattı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Manchester City'nin en başarılı jenerasyonundan sonra ilerlemek için büyük çaplı bir değişime ihtiyaç duyduğunu kabul eden Ruben Dias, son transferlerinin kupa kazanma arzularını daha da güçlendirdiğini.

Pep Guardiola, 2025 ve 2026'daki üç transfer döneminde yaklaşık 430 milyon sterlin (yaklaşık 25 milyar TL) harcayıp 13 oyuncu transfer ederek üç kupa kazanan kadroyu dağıttı.

Öte yandan City'nin modern döneminin önemli isimlerinden bazıları (ve Dias'ın uzun süredir takım arkadaşları) ayrıldı; bunlar arasında Kevin de Bruyne, İlkay Gündoğan, Kyle Walker, Jack Grealish, Manuel Akanji ve Ederson var.

City'nin yeni çehreli takımı, bugün Carabao Kupası finalinde Arsenal'le karşılaştığında birlikte ilk kupasını kazanabilir.

Savunmacı Dias şunları söyledi:

Takıma gelen oyuncuların hepsinde güçlü bir kazanma mentalitesi var. Geçmişte çok fazla kazanıp kazanmamış olmalarından bağımsız, bu iştahla geliyorlar. Bunu çok net görebiliyorum, bu da amacımıza katkıda bulunuyor ve bize ekstra itki sağlıyor.

Guardiola, geçen yaz transfer edilenlerden Gianluigi Donnarumma yerine kaleci James Trafford'un Wembley'de ilk 11'de başlayacağını doğruladı. Savunmacı Marc Guehi oynayamayacak olsa da Antoine Semenyo, Rayan Cherki, Tijjani Reijnders, Omar Marmoush, Rayan Ait-Nouri ve Abdukodir Khusanov gibi diğer birçok yeni transfer kadroda yer alabilir.

City'nin tarihindeki en başarılı kadrosu, geçen yıl 12 maçta 9 mağlubiyeti de içeren zorlu bir sezonun ardından dağıldı ve Dias, değişimin gerekli olduğunu düşünüyordu.

Şöyle açıkladı:

Bunu konuştuk ve yaptık. Bence artık takım çok daha iyi bir yol izliyor ve bu gerekliydi. Dolayısıyla o dönemden sonra elbette birçok şey değişti, yeni sezon için bir standart belirlememiz gerekiyordu. Bu gerekliydi ve bence doğru zamanda yaptık.

Donnarumma geldiğinde, bazı yorumcular onun pas oyununun zayıf yönlerinden biri olduğunu ancak Dias, İtalyan kalecinin ayaklarının beklediğinden daha iyi çıktığını söyledi.

"Bence herkesi şaşırttı" dedi.

İnsanlar bugünlerde çok konuşuyor ve buraya geldiğinde, oynadığını izlediğim maçlardan çok, hakkında söylenenleri duymuştum. Elbette birçok maçını izledim ama her hafta izlemiyorum. Ayaklarının kötü olmadığını hemen fark ettim. Tamam, Eddie [Ederson] farklı bir tarz ve yaklaşım sergiliyordu ama yine de ihtiyacımız olan her şeyi yapabiliyor.

Independent Türkçe


Manchester United iki kilit oyuncuyla sözleşme imzalamaya çok yakın

Kobbie Mainoo ve Harry Maguire, Eylül 2024'ten bu yana ilk kez İngiltere Milli Takımı kadrosuna geri dönüyor (Reuters)
Kobbie Mainoo ve Harry Maguire, Eylül 2024'ten bu yana ilk kez İngiltere Milli Takımı kadrosuna geri dönüyor (Reuters)
TT

Manchester United iki kilit oyuncuyla sözleşme imzalamaya çok yakın

Kobbie Mainoo ve Harry Maguire, Eylül 2024'ten bu yana ilk kez İngiltere Milli Takımı kadrosuna geri dönüyor (Reuters)
Kobbie Mainoo ve Harry Maguire, Eylül 2024'ten bu yana ilk kez İngiltere Milli Takımı kadrosuna geri dönüyor (Reuters)

Harry Maguire ve Kobbie Mainoo, Manchester United'la yeni sözleşmeler imzalamaya çok yakın.

United, Michael Carrick yönetiminde takımın yeniden doğuşunda kilit rol oynayan ve Old Trafford'da kariyerlerini tekrar canlandıran iki oyuncuyla da görüşüyor.

Takımın, mevcut sözleşmesinin bu yaz sona ermesiyle defans oyuncusu Maguire'ı ücretsiz transferle kaybetme riski varken, orta saha oyuncusu Mainoo'nun sözleşmesiyse sadece gelecek yaza kadar geçerliydi.

20 yaşındaki futbolcunun artık 2031'e kadar sürecek uzun vadeli bir sözleşme imzalaması beklenirken, Maguire bir sezon daha uzatma opsiyonlu bir yıllık sözleşme imzalayabilir.

Cuma günü Thomas Tuchel tarafından İngiltere Milli Takımı'na geri çağrılan Maguire ve Mainoo, Carrick yönetiminde hiç maç kaçırmadı ve Bournemouth deplasmanından önceki 9 maçın hepsinde ilk 11'de yer aldı.

Eski teknik direktör Ruben Amorim yönetiminde Premier Lig'in bu sezondaki hiçbir maçına ilk 11'de başlamayan Mainoo, geçen yaz ya da ocak ayında kiralık olarak Old Trafford'dan ayrılmayı düşünüyordu ancak Portekizli teknik adamın kovulmasıyla kaderi değişti.

2019'da Leicester'dan 80 milyon sterline (yaklaşık 4,7 milyar TL) transfer edilen eski kaptan Maguire, bu sezon sadece 4 üst düzey maçta ilk 11'de yer almıştı. Daha sonra Carrick göreve başladıktan sonraki ilk maçında, sakatlanan Maguire'ı aceleyle sahaya sürmüş, karşılaşmada Manchester City'yi 2-0 yenmişlerdi.

United formasıyla 265 maça çıkan 33 yaşındaki oyuncu, eski teknik direktör Erik ten Hag yönetiminde kaptanlığı kaybetmesine rağmen kulüpte yeniden kilit bir oyuncu olmak için mücadele etti.

Öte yandan Mainoo'nun takımda kalması, United'ın yaz transfer döneminde yapması gereken işlerin miktarını azaltacak. Casemiro'nun sözleşmesi sona erdiğinde ayrılacağı açıklandığından, takımın yine de yaz transfer döneminde en az bir ve belki de iki orta saha oyuncusu almaya çalışması bekleniyor.

Independent Türkçe


Van Damme'ın kült dövüş filmi 40 yıl sonra geri dönüyor

Yönetmenliğini Newt Arnold'ın üstlendiği Kan Sporu, Amerikan ordusu istihbaratında görevliyken kendisini dövüş sanatlarında geliştirip Kumite adı verilen ölüm dövüşünde zirveye tırmanan Frank Dux'un hikayesini anlatıyor (Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros., Paramount Pictures)
Yönetmenliğini Newt Arnold'ın üstlendiği Kan Sporu, Amerikan ordusu istihbaratında görevliyken kendisini dövüş sanatlarında geliştirip Kumite adı verilen ölüm dövüşünde zirveye tırmanan Frank Dux'un hikayesini anlatıyor (Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros., Paramount Pictures)
TT

Van Damme'ın kült dövüş filmi 40 yıl sonra geri dönüyor

Yönetmenliğini Newt Arnold'ın üstlendiği Kan Sporu, Amerikan ordusu istihbaratında görevliyken kendisini dövüş sanatlarında geliştirip Kumite adı verilen ölüm dövüşünde zirveye tırmanan Frank Dux'un hikayesini anlatıyor (Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros., Paramount Pictures)
Yönetmenliğini Newt Arnold'ın üstlendiği Kan Sporu, Amerikan ordusu istihbaratında görevliyken kendisini dövüş sanatlarında geliştirip Kumite adı verilen ölüm dövüşünde zirveye tırmanan Frank Dux'un hikayesini anlatıyor (Metro-Goldwyn-Mayer, Warner Bros., Paramount Pictures)

Dövüş sanatları sinemasının mihenk taşlarından biri sayılan ve Jean-Claude Van Damme'ı dünya çapında bir yıldıza dönüştüren 1988 yapımı Kan Sporu (Bloodsport), modern bir yorumla beyazperdeye dönüyor.

Van Damme'ın kariyerinde dönüm noktası olan ve onu büyük bir aksiyon yıldızına dönüştüren kült film, yaklaşık 40 yıl sonra yeniden çevriliyor. 

I May Destroy You'yla büyük beğeni kazanan Emmy ödüllü Michaela Coel, filmin hem senaryosunu yazacak hem de yönetmenliğini üstlenecek.

Black Panther: Yaşasın Wakanda'yla (Black Panther: Wakanda Forever) da tanınan Coel, bu projeyle beraber A24'le üçüncü kez çalışacak.

Dövüşçülerin dünyasına duyduğu hayranlığı dile getiren Coel, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Dövüşçülere her zaman hayranlık duydum. Bu sporun onlardan talep ettiği disiplin, yoğunluk ve izolasyon beni her zaman büyülemiştir. Bu dünyayı keşfedecek olmaktan, özellikle de A24 gibi bir ortakla çalışmaktan büyük heyecan duyuyorum. Haydi başlayalım!

1988 yapımı ilk film, Hong Kong'daki yasadışı bir dövüş turnuvasına katılan Amerikalı bir askerin hikayesini konu alıyordu. 

Michaela Coel'in versiyonunun orijinal olay örgüsüne ne kadar sadık kalacağı henüz gizemini korusa da yapımcı Marc Toberoff, o dönemin yüksek tempolu turnuva formatını ve sert estetiğini bugünün sinemasına taşımayı hedeflediklerini belirtti.

Michaela Coel'in yoğun takvimi

Dövüş sanatları dünyasına girmeye hazırlanan Coel'in diğer projeleri de merakla bekleniyor. Anne Hathaway ve Hunter Schafer'ın başrollerini paylaştığı psikolojik gerilim filmi Mother Mary, 17 Nisan'da sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 

Ayrıca Coel, çekimleri devam eden First Day on Earth adlı dizinin de yapımcılığını ve başrolünü üstleniyor.

A24'ün finansmanını ve dağıtımını üstlendiği yeni Kan Sporu yorumunun yapımcı kadrosunda Marc Toberoff ve Alberto Lensi yer alırken, yürütücü yapımcılık görevini Stuart Manashil ve Peggy DiSalle üstlenecek.

Independent Türkçe, Variety, Hollywood Reporter