UFC'de muhteşem gece: Yılın ilk kemer maçları

Islam Makhachev ve Merab Dvalishvili, kemerlerini savunmak için oktagona dönüyor

Arman Tsarukyan, Islam Makhachev'e 10 yıl sonra ilk yenilgisini tattırmak istiyor (UFC)
Arman Tsarukyan, Islam Makhachev'e 10 yıl sonra ilk yenilgisini tattırmak istiyor (UFC)
TT

UFC'de muhteşem gece: Yılın ilk kemer maçları

Arman Tsarukyan, Islam Makhachev'e 10 yıl sonra ilk yenilgisini tattırmak istiyor (UFC)
Arman Tsarukyan, Islam Makhachev'e 10 yıl sonra ilk yenilgisini tattırmak istiyor (UFC)

Karma dövüş sanatlarında (MMA) rekabet eden tüm sporcuların hayalini kurduğu UFC'de 2025'in ilk kemer maçları bu hafta sonu düzenleniyor. 

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin Inglewood kentindeki Intuit Dome'da sahne alacak UFC 311'de hafıfsiklet ve horozsıkletin kralları, unvanlarını korumak için zorlu rakiplerinin karşısına çıkıyor. 

Eski hafifsıklet şampiyonu Khabib Nurmagomedov'dan sonra Dağıstan ekolünde bayrağı taşıyan Islam Makhachev, UFC'de Ekim 2015'ten beri yenilgi yüzü görmedi. Son 4'ü kemer maçı olmak üzere 14 maçtır üst üste kazanan 33 yaşındaki dövüşçü, galibiyet serisi sıralamasında Anderson Silva (16) ve Kamaru Usman'ın (15) ardından üçüncü sırada. 

csdvfgh
Islam Makhachev, hafifsıklet kemerini Ekim 2022'de Charles Oliveira'yı mağlup ederek almıştı (Reuters)

Makhachev, profesyonel MMA dünyasına 2010'da girdi. 1.78 boyundaki dövüşçünün kariyerinde 26 galibiyeti ve 1 mağlubiyeti var. Şimdiye kadarki tüm maçlarına 70 kiloda mücadele edilen hafifsıklette çıktı.

UFC'nin P4P (Pound for Pound, dövüş sporlarında sıklete bakılmaksızın yapılan sıralama) listesinde birinci sıradaki Makhachev, Sports Illustrated'a verdiği röportajda cumartesi gecesi çıkacağı maçtan ve rakibinden bahsetti. 

Islam, 2019'da karşı karşıya gelip yendiği Arman Tsarukyan için şöyle konuştu: 

Evet, tabii ki kendini geliştirdi. Büyüdü, erkek oldu. Artık daha yetişkin olduğunu ve kendini çok geliştirdiğini biliyoruz. Ama tarzı hâlâ aynı, hep aynı. Karşısındakini yere almaya çalışıyor. Bunu iyi yapıyor. O yüzden bir numaralı rakip.

Islam ve Arman arasındaki ilk maç

Makhachev, Ermeni rakibini ilk üç rauntta pes ettireceğini söyleyerek ortaya büyük bir iddia attı. Dağıstanlı dövüşçü bunu başarırsa, hafifsıklette kemeri 4 kere savunmayı başaran ilk isim olacak. Daha önce Islam, iki sıklette birden kemer sahibi olmak istediğini de dile getirmişti. 

Arman Tsarukyan ise UFC'deki ilk maçına Islam Makhachev karşısında çıkmış ve yenilmişti. 28 yaşındaki dövüşçü o günden sonra UFC'de 9 galibiyet ve 1 mağlubiyet elde ederek hafıfsıklette kemer maçının bir numaralı adayı haline gelmeyi başardı. Profesyonel MMA kariyeri 2015'te başlayan 1.70 boyundaki dövüşçünün toplamda 22 galibiyeti ve 3 yenilgisi var. 

UFC'nin medya etkinliğinde konuşan Arman, Islam'ın P4P'da bir numarada olmasının kendisini daha çok motive ettiğini söyledi. İslam'ı ilk rauntta bitirip kemeri beline takmak istediğini de ekledi. 

UFC 311'in perde arkası

Hem MMA hem de UFC kariyerine yenilgiyle başlayan Merab Dvalishvili de cumartesi gecesinin ikinci ana etkinliğinde horozsıklet kemerini savunacak. 61 kiloda mücadele eden Gürcü dövüşçü, kemeri Eylül 2024'te düzenlenen UFC 306'da Sean O'Malley'i yenerek elde etmişti. 11 galibiyetlik seri yakalayan Merab, UFC'de kemerini ilk kez savunacak. 

"Makine" lakaplı 34 yaşındaki dövüşçü, daha önce Ring of Combat organizasyonunda mücadele etmiş ve burada da kemere uzanmıştı. CBS'e verdiği röportajda, eski hafıfsiklet şampiyonu Khabib Nurmagomedov'un kuzeni Umar Nurmagomedov'un kemer maçını hak edecek kadar galibiyet almadığını ve soyadından dolayı özel muamele gördüğünü savundu. 

UFC oktagonuna 2021'de adım atan Umar Nurmagomedov'un profesyonel kariyerinde 18 galibiyeti var ve yenilgisi bulunmuyor. Umar daha küçük MMA organizasyonlarında iki kemer elde etti ve UFC'de şimdiye kadar 6 maça çıktı. 

UFC'ye konuşan Umar, bu maçı kendisi, takımı ve ülkesi için önemli gördüğünü söylerken kendileri için özel bir gece olduğunu da ekledi. UFC 311 için tüm takımın spor salonunda olduğunu belirten Umar, Islam ve Khabib'den sürekli bir şeyler öğrendiğini vurguladı. 

Eski UFC Hafifsıklet Şampiyonu Khabib Nurmagomedov, Rusya'nın efsane dövüş sporları antrenörü Abdulmanap Nurmagomedov'ın oğlu. Khabib, babası 2020'de hayatını kaybettikten sonra son kez ringe çıkıp maç sonunda emekli olduğunu ilan etmişti. Şimdiyse Abdulmanap'ın öğrencilerinin koçluğunu yaparak Dağıstan ekolünün devam etmesini sağlıyor. 

Tagir Ulanbekov, Islam Makhachev, Khabib Nurmagomedov, Umar Nurmagomedov 

Pazar sabahı 06:00'da S Sport Plus’ta yayımlanacak UFC 311'in ana kartındaki diğer maçlar şöyle:

Jiří Procházka - Jamahal Hill (hafif ağırsıklet)

Beneil Dariush - Renato Moicano (hafifsıklet)

Kevin Holland - Reinier de Ridder (ortasıklet)

Adrenalin'de başka neler var?

Formula 1'de ilginç tablo

Formula 1'in 2025 sezonundaki ilk yarışı Avustralya Grand Prix'sine iki ay kalsa da organizasyonun resmi hesabı sosyal medyada ilgi çekici paylaşımlar yaparak yarış severlerin ilgisini canlı tutuyor. 

F1'in X hesabının bu hafta yaptığı paylaşımda ilginç bir tablo ortaya çıktı. Bu sezon yarışacak pilotların doğum yıllarında hangi pilotun şampiyon olduğunu gösteren tabloda Fernando Alonso'nun görünmesi hayranları şaşırttı. 

43 yaşındaki İspanyol sürücü bu yıl da Aston Martin'le yarışacak ve Formula 1'deki 33. zaferini elde etmeye çalışacak. 

WSL'de sahne gençlerin

Dünya Sörf Ligi'nde bu hafta Dünya Gençler Şampiyonası düzenleniyor. Filipinler'de düzenlenen müsabakalar 18 Ocak'ta devam edecek. 

Sörf heyecanı WSL'nin kendi internet sitesinden takip edilebiliyor.

Kayakla atlama geri döndü

Kayakla Atlama Dünya Kupası'nda bu hafta kadınlar Japonya'da, erkeklerse Polonya'da mücadele ediyor. 

Mücadeleler Eurosport kanallarından izlenebiliyor. 

Yararlanılan kaynaklar: Sports Illustrated, ESPN, CBS



Osimhen, Nijerya'nın Madagaskar ve Gine Bissau maçlarında forma giyemeyecek

Victor Osimhen (DPA)
Victor Osimhen (DPA)
TT

Osimhen, Nijerya'nın Madagaskar ve Gine Bissau maçlarında forma giyemeyecek

Victor Osimhen (DPA)
Victor Osimhen (DPA)

Nijerya Futbol Federasyonu, milli takımın forveti Victor Osimhen'in, 2027 Afrika Uluslar Kupası Elemeleri'nde Madagaskar ve Gine Bissau ile oynayacağı iki maçta forma giyemeyeceğini bugün (pazar) açıkladı. Galatasaray forması giyen Osimhen'in kas sakatlığının ardından tedavi ve rehabilitasyon sürecini sürdürdüğü belirtildi.

Osimhen, yaşadığı kas sakatlığı nedeniyle tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor. Nijeryalı golcü bu nedenle milli takımın önümüzdeki iki eleme maçında forma giyemeyecek.

Nijerya Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, “Victor Osimhen, kas sakatlığının ardından iyileşme sürecini sürdürürken Nijerya'nın 2027 Afrika Uluslar Kupası Elemeleri'nde Madagaskar ve Gine Bissau'ya karşı oynayacağı iki maçta forma giyemeyecek. Victor'a acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Nijerya Milli Takımı'nın en önemli oyuncularından biri olan Osimhen, takımının Afrika Uluslar Kupası'nın bir sonraki edisyonuna katılmak için başlayacağı eleme sürecinde forma giyemeyecek.


Joshua Van, Pantoja'yı bu kez net mağlup ederek UFC kemerini korudu

Joshua Van (AFP)
Joshua Van (AFP)
TT

Joshua Van, Pantoja'yı bu kez net mağlup ederek UFC kemerini korudu

Joshua Van (AFP)
Joshua Van (AFP)

Joshua Van, UFC 331'de Alexandre Pantoja'yı oybirliğiyle alınan hakem kararıyla mağlup ederek UFC sinek sıklet şampiyonluk kemerini korudu.

Los Angeles'ta düzenlenen organizasyonda 24 yaşındaki Myanmar doğumlu Van, Brezilyalı eski şampiyon Pantoja ile ikinci kez karşı karşıya geldi. Van, iki dövüşçünün Aralık 2025'teki ilk karşılaşmasında Pantoja'nın maçın başlamasından yalnızca 26 saniye sonra dirseğinin çıkması üzerine galip gelmişti.

2000'li yıllarda doğan ilk UFC şampiyonu olan Van, mayıs ayında Tatsuro Taira karşısında da kemerini korumuştu. Pantoja karşısındaki ikinci zaferiyle şampiyonluğunu bir kez daha koruyan Van, profesyonel MMA kariyerindeki galibiyet sayısını 18'e yükseltti. Myanmar doğumlu dövüşçünün kariyerinde 2 mağlubiyet bulunuyor.

Van, karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, ilk galibiyetinin şans eseri olduğunu söyleyenlere gönderme yaptı.

“Birçok kişi bunun kazara gelen bir galibiyet olduğunu söyledi. Şimdi benden şüphe edin” diyen Van, rövanşta Pantoja'ya karşı üstün bir performans sergiledi.

Karşılaşmaya hızlı başlayan Pantoja, ilk rauntta Van'ı yere indirerek sert yumruk ve diz darbeleriyle etkili oldu. Van ise sert geçen karşılaşmada rakibine güçlü bir dirsek darbesiyle karşılık verdi.

12 yaşında ABD'ye taşınan Van, ikinci rauntta sol yumruğuyla art arda isabetli vuruşlar yaparak Pantoja'yı zorladı. Üçüncü rauntta ise etkili yumruk kombinasyonlarıyla Brezilyalı rakibini sarstı.

Pantoja, dördüncü rauntta yeniden kontrolü ele geçirerek Van'ı yere indirdi. Ancak 36 yaşındaki dövüşçü, rakibini pes ettirmeyi başaramadı.

Son rauntta Van, Pantoja'nın üzerine giderek baskısını artırdı. Sağ eliyle indirdiği sert yumrukla rakibini yere düşüren Van, karşılaşmayı hakemlerin oybirliğiyle verdiği kararla kazanarak kemerini korudu.

Gecenin diğer karşılaşmalarından birinde İskoç dövüşçü Casey O'Neill, Eduarda Moura'yı kol kilidiyle pes ettirerek galibiyete ulaştı.


Türk basını Muhammed Salah’ı Galatasaray karşısındaki hat-trick’i sonrası göklere çıkardı

Muhammed Salah (Reuters)
Muhammed Salah (Reuters)
TT

Türk basını Muhammed Salah’ı Galatasaray karşısındaki hat-trick’i sonrası göklere çıkardı

Muhammed Salah (Reuters)
Muhammed Salah (Reuters)

Mısırlı yıldız Muhammed Salah, dün (cumartesi) Türkiye Süper Ligi’nin 6. haftasında Trabzonspor’un sahasında Galatasaray’ı 4-0 mağlup ettiği karşılaşmada sergilediği etkileyici performansın ardından Türk medyası tarafından göklere çıkarıldı.  Maçta  üç gol atarak hat-trick yapan Salah takımının dördüncü golünün asistini gerçekleştirdi.

Eski Türk milli takım yıldızı ve spor yorumcusu Nihat Kahveci, Arjantinli Lionel Messi’ye atıfla Salah’ı “Leo Salah” olarak nitelendirdi. Kahveci, karşılaşmanın ardından YouTube’daki Kontra Spor kanalında yaptığı değerlendirmede “Salah hakkında söylenecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Leo Salah... Anlayan anlar. Topu orta sahadan alıyor, rakiplerini geçiyor ve ‘Golü atacak’ diyorsunuz. Sonra da atıyor” ifadelerini kullandı.

Kahveci, “4-0’lık galibiyette yıldızlar ve iyi oyuncular var ancak dünya yıldızları da var. Salah bugün ‘Ben bir dünya yıldızıyım’ dedi. Alkışı hak ediyor. O büyük bir oyuncu” dedi.

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan da Salah’ın sergilediği üstün performansın ardından Mısırlı yıldızı övdü. Doğan, “Salah bir dünya yıldızı. Aynı zamanda yıldız karakterine de sahip. Karakteri harika, son derece mütevazı bir insan. Salah genç oyuncularımızın gelişimi açısından son derece önemli bir rol model. Salah sadece bir transfer değil, aynı zamanda şehrin vizyonuna katkı ve Trabzonspor’un gençlerine verilmiş bir mesaj. Geldiği günden bu yana kendisinden bekleneni yerine getiriyor. Bunun için kendisine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Doğan, Salah’ın saha dışındaki etkisine de değinerek “Şu anda tek amacı şehre uyum sağlamak. Neyse ki o da şehri başkalarına tanıtıyor. Saygılı ve çok iyi bir insan” dedi.

Trabzonspor Teknik Direktörü Thomas Reis de Salah’ın performansından övgüyle söz etti. Reis, “Fabinho ve Muhammed Salah gibi deneyimli oyunculardan oluşan özel bir grubumuz var. İkisi de harika bir performans sergiledi. Kısa bir süre içinde önemli bir iş başardığımızı düşünüyorum” dedi.

Trabzonspor’un Brezilyalı orta saha oyuncusu Fabinho ise Salah’ın takımda bulunmasının önemine dikkat çekti. Fabinho, “Ondan bunu görmeye alışığım. Takıma büyük bir güven veriyor. Büyük maçlar, fark yaratabilecek Salah gibi oyunculara ihtiyaç duyar” ifadelerini kullandı.

Liverpool formasıyla yıllarca Salah’ın takım arkadaşı olan Fabinho sözlerini şöyle sürdürdü: “O çok çalışkan bir oyuncu. Sahada olduğunda takımın tehlike seviyesi artıyor. Takımımızın gücünü temsil ediyor. Onun adına çok mutluyum ve Türkiye ligindeki ilk hat-trick’i için kendisini kutluyorum.”

Türk spor gazetesi Fanatik’te değerlendirmelerde bulunan gazeteci Serkan Akcan ise “Salah, Trabzonspor’un başına gelen en büyük mucizelerden biri. Mısırlı yıldız, derbi niteliğindeki maçların tarihindeki en sıra dışı performanslardan birini sergiledi” ifadelerini kullandı. Salah, ilk yarıyı iki gol ve bir asistle tamamladı.

Akcan, “Salah ülkemize gelmiş en büyük yıldızlardan biri. 9 yıllık Liverpool kariyerinde sadece iki antrenörle (Klopp ve Slot) çalışan Salah, Trabzon’da geçirdiği 2 ayda şimdiden üçüncü teknik direktöre ulaşmış vaziyette. Salah gibi bir istikrar abidesi için bu sayı çok fazla ama görünen o ki; hocalar değişse de değişmeyen Salah’ın performansı oluyor” dedi.

Fanatik gazetesi yazarı Olcay Çakır da “Salah, yalnızca yeteneğiyle değil, enerjisi ve maçı kontrol etme isteğiyle de gecenin adamıydı” değerlendirmesinde bulundu.

Çakır, Salah’ın karşılaşmada “isminin ağırlığını taşıdığını” belirtirken yeni teknik direktör Thomas Reis’in de maçın başından itibaren etkili kararlar almayı başardığını ifade etti.

Kayserispor’un eski teknik direktörü Markus Gisdol da Trabzonspor’un Salah’ın hızından yararlanma biçimine dikkat çekti. Gisdol, takımın maçın başından itibaren Galatasaray savunmasının arkasındaki boşluklardan yararlanmaya odaklandığını belirterek “Dördüncü dakikada Mustafa Eskihellaç’ın pasının ardından Salah’ın attığı gol, maçın taktik hikâyesini daha erken aşamada ortaya koydu” dedi.

Gisdol sözlerini şöyle sürdürdü: “Asıl fark, geçiş oyunlarındaki kaliteydi. 39. dakikada Saviolo, Salah’ın pasıyla skoru 2-0 yaptı. 44. dakikada ise Mısırlı yıldız bir kez daha sahneye çıkarak üçüncü golü attı. İlk yarıyı iki gol ve bir asistle tamamladı.”

Gökhan Karaaslan ise “Trabzonspor Salah’ı buldu ve hücumlarını onun etrafında şekillendirdi. Galatasaray ise Rafael Leão’yu oyuna dahil etmeyi başaramadı” değerlendirmesinde bulundu.