UFC 312’de dev rövanş: Dricus Du Plessis, kemerini Sean Strickland’a karşı savunuyor

Avustralya'da düzenlenecek UFC 312'de iki kemer maçı izleyeceğiz

Du Plessis şimdiye kadar ortasıklette üç eski şampiyonu yendi (UFC)
Du Plessis şimdiye kadar ortasıklette üç eski şampiyonu yendi (UFC)
TT

UFC 312’de dev rövanş: Dricus Du Plessis, kemerini Sean Strickland’a karşı savunuyor

Du Plessis şimdiye kadar ortasıklette üç eski şampiyonu yendi (UFC)
Du Plessis şimdiye kadar ortasıklette üç eski şampiyonu yendi (UFC)

Adrenalinin tavan yaptığı sporların bazılarında kış arasının sonuna yaklaşırken, karma dövüş sanatlarında (MMA) heyecan kesintisiz devam ediyor. Bu alanda dünyanın en büyük organizasyonu UFC'de bu hafta sonu müsabakalar Avustralya'nın Sidney kentinde düzenlenecek.

Üstelik UFC 312'de 2 kemer maçı birden var. Ortasıklette Dricus Du Plessis, geçen yıl ocakta Sean Strickland'i yenerek kazandığı kemeri yine aynı isme karşı korumaya çalışacak.

UFC'de çıktığı 8 maçı da kazanan Güney Afrikalı Dricus'un, profesyonel MMA kariyerinde 22 galibiyet ve 2 mağlubiyet var. 31 yaşındaki dövüşçü, Strickland rövanşına hazırlanırken sahip olduğu düşünce yapısını şöyle anlattı:

Oraya girdiğimde hakem durdurmazsa durmam. Üzerinize oturup yüzünüze 10 dakika boyunca vurabilirim ve hakem dur demezse durmam. Modern bir gladyatör olarak kendime sormam gereken soru bu: Hâlâ ölmeye hazır mıyım? Kesinlikle. Bu kolay. Bir adamı ailesinin önünde öldürmeye hazır mısınız? Evet, öyleyim ve bu yüzden dünya şampiyonuyum. Bu soruya her seferinde evet diyorum. Ama bu Dricus "Stillknocks" Du Plessis. Burada gördüğünüz Dricus değil.

Rakibinin iki katı UFC maçına çıkan Strickland ise 33 yaşında. Profesyonel MMA kariyerindeki mağlubiyetlerin hepsini bu organizasyonda alan ABD'li dövüşçü, toplamda 29 galibiyet ve 6 yenilgiye sahip. 

Geçen sene kaybettiği kemeri geri kazanma hedefiyle oktagona çıkacak Sean ise rakibinden farklı bir yerden bakıyor: 

Gözü kara bir özgüvene sahip olabilir ve (kendinize) 'Bu adamı öldüreceğim, dünyanın en iyisi benim' diyebilirsiniz. Bu muhtemelen daha iyi ama günün sonunda kimse bilemez. Eğer bilseydik, bahisler olmazdı, oranlar olmazdı, sürprizler olmazdı, kazanma şansı düşük görülenler olmazdı. Bu dövüşe hazırlanmak için elimden gelen her şeyi yaptığımı biliyorum. En iyi kampı geçirdim, en iyi antrenman partnerlerine sahiptim. Her şey yapıldı, geriye ne olacağını görmek kaldı.

Du Plessis-Strickland maçının en dikkat çekici yanlarından biri de kazananın Khamzat Chimaev'le karşılaşacak olması. Profesyonel MMA kariyerinde 14 galibiyetle yoluna yenilgisiz devam eden Khamzat, ortasıkletin en korkutucu isimlerinden biri olarak görülüyor. 

Son maçında rakibi Robert Whittaker'ın çenesini kıran Çeçenistan doğumlu dövüşçü, güreş yeteneklerinden dolayı iki olası rakibine karşı da bir adım önde görülüyor.

İkinci kemer maçındaysa kadınlar samansıklette Zhang Weili, kemerini yenilgisiz Tatiana Suarez'e karşı savunacak. 

35 yaşındaki Zhang, samansıklet kemerini üçüncü kez korumak için oktagona çıkacak. Çinli dövüşçünün profesyonel MMA kariyerinde 25 galibiyeti ve 3 mağlubiyeti var. 

34 yaşındaki Tatiana Suarez ise çıktığı 11 MMA maçında yenilgi yüzü görmedi. ABD'li dövüşçü, Muay Thai'de uzmanlaşan rakibini güreş becerisiyle yenmeye çalışacak. 

Sidney'de yaşanacak MMA heyecanı cumartesiyi pazara bağlayan gece 2'de başlayacak. Ana karttaki karşılaşmaların 06.00'da başlaması bekleniyor. 

UFC 312'nin ana kartındaki karşılaşmalar şöyle:

Dricus Du Plessis - Sean Strickland (ortasıklet şampiyonluk maçı)

Zhang Weili - Tatiana Suarez (kadınlar samansıklet şampiyonluk maçı)

Justin Tafa - Tallison Teixeira (ağırsıklet)

Jimmy Crute - Rodolfo Bellato (hafif ağırsıklet)

Jake Matthews - Francisco Prado (yarı ortasıklet)

Adrenalin'de başka neler var?

MotoGP'de sezon öncesi testleri

MotoGP'de sürücüler Malezya'daki Sepang pistinde 2025 sezonunda kullanacakları motorlarıyla 3 gün boyunca test seansları gerçekleştirdi. 

Son günün sonuçlarında Gresini Racing sürücüsü Alex Marquez birinci, iki şampiyonluğu bulunan Francesco Bagnaia ikinci ve 2021'in şampiyonu Fabio Quartararo üçüncü oldu. 

MotoGP bu pazar Tayland'ın başkenti Bangkok'ta Sezon Lansmanı etkinliği gerçekleştirecek. Sezonun ilk yarışıyla 28 Şubat'ta yine Tayland'da.

Formula 1'den ilginç istatistik 

18 Şubat'ta tüm takımların aynı anda yeni sezon tanıtımı yapacağı Formula 1'in resmi hesabından yapılan paylaşımda geçen sezonla 2025 sezonu arasındaki büyük farka dikkat çekildi. 

Resmi hesabın X'te yaptığı paylaşımda 2024 sezonundan sadece iki takımın pilotlarının aynı kaldığı görülüyor. Geri kalan 8 takımdaki pilotlardan en az biri değişti. Bunlardan en çarpıcı olanıysa Lewis Hamilton'ın Ferrari'nin kırmızı tulumunu giymesiydi.

Yararlanılan kaynaklar: Sportskeeda, ESPN, UFC



Beşiktaş ve Real Madrid’in eski teknik direktörü demans hastalığına yakalandı

Beşiktaş ve Real Madrid’in eski teknik direktörü demans hastalığına yakalandı
TT

Beşiktaş ve Real Madrid’in eski teknik direktörü demans hastalığına yakalandı

Beşiktaş ve Real Madrid’in eski teknik direktörü demans hastalığına yakalandı

John Benjamin Toshack’ın oğlu Cameron  Toshack, babasının demans (bunama) hastalığına yakalandığını açıkladı. Galler ve Liverpool efsanesi Toshack, Beşiktaş ve Real Madrid’de teknik direktörlük görevinde bulundu.

Futbolculuk kariyerinde yaklaşık 100 gol kaydederken, Liverpool formasıyla birçok kupa kazanan Toshack,  1970’li yıllarda Kevin Keegan ile birlikte etkili bir hücum hattı oluşturuyordu. Ayrıca Galler milli takımı ile 40 maça çıktı.

Teknik direktörlük kariyerinde ise Real Sociedad, Beşiktaş ve Real Madrid ve Galler millî futbol takımı başta olmak üzere birçok takımı çalıştırdı.

Şarku’l Avsat’ın Daily Mail’den aktardığı habere göre Tayland’da teknik direktörlük yapan oğlu Cameron Toshack’ın  yaptığı açıklamada, “Bu korkunç bir hastalık. Sorun kısa süreli hafızada ortaya çıkıyor. Neredeyse her gün onunla konuşuyorum; öğleden sonra konuştuğumda sabah yaptığımız konuşmayı hatırlamayabiliyor” ifadelerini kullandı.

Ancak babasının eski futbol günlerine dair hafızasının oldukça güçlü olduğunu belirten Cameron, “Liverpool, Sociedad ya da Madrid günlerini sorduğunuzda detaylar inanılmaz” dedi.

Cameron Toshack, babasının kısa süre önce AC Milan ile oynanan ve Arrigo Sacchi yönetimindeki Milan’a karşı yapılan bir Real Madrid maçını anlattığını aktararak, “Orta sahadaki dizilişi tamamen değiştirerek Marco van Basten’e karşı nasıl önlem aldığını detaylarıyla anlattı. Sanki maç dün oynanmış gibiydi” diye konuştu.

Toshack, Real Sociedad ile üç dönemlik görevlerinden birinde İspanya Kral Kupası’nı kazanırken, Real Madrid CF’i iki kez çalıştırdı ve 1990 yılında La Liga şampiyonluğu yaşadı.

Deneyimli teknik adam ayrıca Fransa, Türkiye, Fas, Azerbaycan ve İtalya’da da görev yaptı ve Galler millî futbol takımı’nı iki farklı dönemde çalıştırdı.


Liverpool'dan sonra Salah'ın yeni adresi neresi olacak? Mısırlı yıldız İspanya, Fransa, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan’ın takımlarıyla anılıyor

Mısırlı yıldız Muhammed Salah, zaferlerle dolu bir kariyerin ardından Liverpool’dan ayrılıyor. (AP)
Mısırlı yıldız Muhammed Salah, zaferlerle dolu bir kariyerin ardından Liverpool’dan ayrılıyor. (AP)
TT

Liverpool'dan sonra Salah'ın yeni adresi neresi olacak? Mısırlı yıldız İspanya, Fransa, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan’ın takımlarıyla anılıyor

Mısırlı yıldız Muhammed Salah, zaferlerle dolu bir kariyerin ardından Liverpool’dan ayrılıyor. (AP)
Mısırlı yıldız Muhammed Salah, zaferlerle dolu bir kariyerin ardından Liverpool’dan ayrılıyor. (AP)

Şarku’l Avsat’ın İngiliz basınından aktardığı haberlere göre Mısırlı yıldız Mohamed Salah’ın önümüzdeki yaz transfer döneminde MLS ekibi Inter Miami’ye giderek Lionel Messi ile aynı takımda buluşabileceği ya da İspanyol devi Real Madrid’in yolunu tutabileceği iddia edildi. Bunun yanı sıra Suudi Arabistan, Türkiye, İtalya ve Fransa’dan çeşitli kulüplerin de deneyimli oyuncunun durumunu yakından takip ettiği ifade ediliyor.

Mısır Milli Takımı kaptanı ve Liverpool FC’nin yıldızı Salah, mevcut sezonun sonunda İngiliz ekibinden ayrılacağını ve dokuz sezonluk Liverpool kariyerini noktalayacağını açıkladı.

İngiliz “The Independent” gazetesine göre Salah için en net seçenek Suudi Arabistan Ligi olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Al-Ittihad Club, 2023 yaz transfer döneminin sonunda Mısırlı oyuncuya yaptığı teklifle yeniden en güçlü aday konumunda bulunuyor.

Haberde, ABD temsilcisi Inter Miami’nin ise Salah açısından en cazip seçeneklerden biri olduğu vurgulandı. Kulübün yıldız oyuncuları kadrosuna katma konusundaki başarısı göz önüne alındığında, Salah’ın Messi ve Uruguaylı golcü Luis Suárez ile birlikte etkili bir hücum hattı oluşturabileceği ifade edildi.

Öte yandan, Salah’ın kariyerine en üst seviyede devam etme isteği doğrultusunda Paris Saint-Germain FC’in yüksek maaş taleplerini karşılayabilecek kulüpler arasında yer aldığı, aynı şekilde Real Madrid’in de uzun süredir oyuncuyla anıldığı kaydedildi.

“The Independent”, Mısırlı yıldızın ayrıca Inter Milan’a transfer olabileceğini, Türkiye’den Galatasaray’ında oyuncuya ilgi gösterdiğini aktardı.

Salah, 2017 yazında İtalya’nın AS Roma takımından Liverpool’a transfer olmuş ve kısa sürede kulüp tarihinin en büyük oyuncularından biri haline gelmişti. İngiliz ekibiyle iki Premier Lig şampiyonluğu kazanan yıldız oyuncu; bir UEFA Şampiyonlar Ligi, bir FIFA Kulüpler Dünya Kupası, bir UEFA Süper Kupası, bir FA Cup ve iki Lig Kupası zaferi yaşadı.

Liverpool tarihinin en golcü oyuncuları listesinde 435 maçta attığı 255 golle üçüncü sırada yer alan Salah, ayrıca dört kez Premier Lig gol krallığına ulaşarak çok sayıda bireysel ödülün de sahibi oldu.

Liverpool Kulübü ise yaptığı açıklamada, Salah’ın şu anda sezonu en iyi şekilde tamamlamaya odaklandığını ve yılın ilerleyen dönemlerinde Anfield Stadı’nda kariyerine yakışır bir veda töreni düzenleneceğini duyurdu.

Salah döneminin sonu… İngiliz basını, Liverpool’dan ayrılışının ayrıntılarını rakamlar duyurdu

Mısırlı yıldız Muhammed Salah’ın Liverpool’dan ayrılacağı haberi, İngiliz basınında manşetlere taşındı. Gazeteler, gelişmeyi farklı açılardan ele alırken, kararın detayları, kulüp içindeki etkileri ve oyuncunun kariyeri ile geleceğine ilişkin değerlendirmelere geniş yer verdi.

The Guardian, Salah’ın dokuz yılın ardından sezon sonunda Liverpool’dan ayrılacağını kulübün resmî açıklamasına dayandırarak duyurdu. Gazete, oyuncunun bu kararı erken açıklamayı tercih ettiğine dikkat çekti.

Habere göre Liverpool, yaptığı açıklamada Salah’ın ‘geleceğiyle ilgili şeffaflık adına bu kararı taraftarlarla mümkün olan en kısa sürede paylaşmak istediğini’ belirtti. Gazete ayrıca, sözleşme detaylarına da değinerek, oyuncunun kontratının 2027’ye kadar uzatılmış olmasına rağmen tarafların karşılıklı anlaşmasıyla bu sürenin kısaltıldığını aktardı.

The Guardian, Salah’ın kariyerini ele aldı. Roma’dan 2017 yılında transfer edilen oyuncu, 435 maçta 255 gol kaydederek dört kez gol krallığına ulaştı ve kulüp tarihinin en golcü üçüncü oyuncusu konumuna yükseldi. Gazete ayrıca, Aralık 2025’te, teknik direktör Arne Slot ile yaşadığı ve yedek bırakılması sonrası kamuoyuna yansıyan gerginliğe de değindi; oyuncunun daha sonra özür dileyerek bu sezon yeniden forma şansı bulduğunu hatırlattı.

The Telegraph ise gelişmeyi daha doğrudan bir dille aktararak, Salah’ın ayrılığını Anfield’daki olağanüstü bir dönemin sonu olarak değerlendirdi. Gazete, kararın kulübün sportif planlaması ve geleceğe yönelik stratejileri dahil olmak üzere birden fazla faktörün sonucu olduğunu belirtti. Haberde, oyuncunun performansında bu sezon göreli bir düşüş yaşansa da Premier Lig ve UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonlukları başta olmak üzere önemli başarılara yaptığı katkıyla kulüp efsaneleri arasındaki yerini koruduğu vurgulandı.

Kararın resmi yönüne odaklanan BBC ise Salah’ın sosyal medya hesaplarında paylaştığı videoyla ayrılığı duyurduğunu aktardı. Oyuncu mesajında, “Ne yazık ki o gün geldi... Bu, vedamın ilk kısmı. Sezon sonunda Liverpool’dan ayrılacağım… Bu kulübün, bu şehrin ve bu taraftarların hayatımın bir parçası olacağını asla hayal etmemiştim” ifadelerini kullandı. BBC, 33 yaşındaki oyuncunun Liverpool’u yeniden zirveye taşıyan jenerasyonun en önemli isimlerinden biri olduğunu ve sezonu en iyi şekilde tamamlamaya odaklandığını belirtti.

Daily Mail, dosyayı teknik ve idari açıdan ele alarak oyuncunun bu sezonki performansındaki düşüşe ve teknik heyetle yaşanan gerilime dikkat çekti. Gazete, Salah’ın ligde bu sezon yalnızca beş gol attığını, oysa geçen sezon şampiyonlukta kilit rol oynadığını vurguladı. Bu düşüşün ayrılık kararında etkili faktörlerden biri olduğu değerlendirilirken, aralık ayında teknik direktörle yaşanan gerginliğin daha sonra kontrol altına alındığı belirtildi.

The Sun ise gelişmeyi taraftarlar açısından sürpriz olarak nitelendirdi. Açıklamanın sosyal medya üzerinden yapılmasının geniş yankı uyandırdığına dikkat çeken gazete, oyuncunun kulüpte 435 maçta 255 gol kaydettiğini hatırlatarak, kulüp tarihinin en önemli golcülerinden biri olduğunun altını çizdi.

TalkSPORT, transfer piyasası bağlamında yaptığı değerlendirmede ayrılığın kesinleştiğini belirtti. Platform, Salah’ın yaz döneminde takımdan ayrılacağının netleştiğini ve oyuncunun bonservis bedeli olmadan kulüpten ayrılacağını aktardı.

Reuters da bu bilgileri destekleyerek, kulübün en başarılı dönemlerinden birine liderlik eden isimlerden biri olan Salah’ın sezon sonunda Liverpool’dan ayrılacağını duyurdu. Ajans, oyuncunun yayınladığı videoda kariyerine değinerek iki Premier Lig şampiyonluğu, UEFA Şampiyonlar Ligi zaferi, FIFA Kulüpler Dünya Kupası ve UEFA Süper Kupa gibi önemli başarıları hatırlattığını aktardı.

Haberlere göre Salah, sezonun geri kalan bölümünde Liverpool forması giymeye devam edecek ve ligin son haftasında Anfield’daki karşılaşmayla taraftarlara veda edecek. Oyuncunun yeni adresi henüz netlik kazanmazken, birçok kulübün ilgisinin bulunduğu ifade ediliyor.

İngiliz basınındaki genel değerlendirme, Salah’ın ayrılığının Liverpool tarihinde bir dönemin kapanışı anlamına geldiği yönünde. Oyuncunun yalnızca bir golcü değil, kulübü yeniden Avrupa’nın zirvesine taşıyan projenin temel taşlarından biri olduğu görüşü öne çıkıyor.


Pep Guardiola: Arsenal'ı yenebileceğimize inanmıyordum

Pep Guardiola, Lig Kupası'nı 5 kez kazanan ilk menajer olarak tarihe geçti (AP)
Pep Guardiola, Lig Kupası'nı 5 kez kazanan ilk menajer olarak tarihe geçti (AP)
TT

Pep Guardiola: Arsenal'ı yenebileceğimize inanmıyordum

Pep Guardiola, Lig Kupası'nı 5 kez kazanan ilk menajer olarak tarihe geçti (AP)
Pep Guardiola, Lig Kupası'nı 5 kez kazanan ilk menajer olarak tarihe geçti (AP)

Pep Guardiola, Avrupa'nın en iyi takımlarından biri diye nitelediği Arsenal'a karşı beklenmedik bir galibiyet elde etmenin tadını çıkarırken, Carabao Kupası finalinde Manchester City'nin Arsenal'ı yeneceğine kendisinin bile bahse girmeyeceğini söyledi.

Nico O'Reilly'nin ikinci yarıda attığı iki gol, Guardiola'ya rekor kırdıran 5. Lig Kupası'nı kazandırdı. Deneyimli çalıştırıcı, Wembley'deki maçta devre arasından sonra takımının "inanılmaz derecede iyi" olduğunu söyledi.

Guardiola, takımının kendisini şaşırttığını, özellikle ol bek O’Reilly'nin maçı kazandıran oyuncuya dönüşmesinin hoş bir sürpriz olduğunu iddia etti.

"Kupa kazanmak her zaman zordur, bu yüzden Bayern Münih ve belki de Barcelona'nın yanı sıra Avrupa'nın en iyi takımını [yenmek] mutluluk verici ve tatmin edici" dedi.

Bugünkü galibiyete ben bile tek bir poundluk bahis oynamazdım. Nottingham Forest’ı kendi sahamızda, West Ham’ı deplasmanda yenemedik, Real Madrid'e karşı toplamda 5-1 kaybettik, bunun nedeni de 75 dakika boyunca 10’a 11 oynamamızdı (Real Madrid'e karşı ikinci maçta) ama oyuncular kendilerini tekrar kanıtladı. Bugün başardık, özellikle ikinci yarıda toplu ve topsuz oyunda inanılmaz derecede iyiydik. İkinci yarıda ne kadar iyi oynadığımıza inanamadım.

 vfdfd
Pep Guardiola, öğrencisi Mikel Arteta üzerindeki hakimiyetini sürdürdü (Reuters)

Arsenal'ın 19 Nisan'da Etihad Stadyumu'nu ziyaret edecek olmasına rağmen Guardiola, City'nin galibiyetinin şampiyonluk yarışını etkilemeyeceğini düşünüyor:

Premier Lig şampiyonluk yarışında 9 puan önde olmak isterdim. Bu maçın bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Farklı bir kulvar ve Etihad’a geldiklerinde daha temkinli olacaklar.

O’Reilly, attığı iki golün ardından maçın adamı seçildi ve Guardiola şunları söyledi:

Benim için bile çok şaşırtıcı oldu. Bu sezon şimdiye dek ortaya koyduğu performans olağanüstü.

Independent Türkçe