UFC'de dev maç: Alex Pereira-Magomed Ankalaev

Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)
Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)
TT

UFC'de dev maç: Alex Pereira-Magomed Ankalaev

Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)
Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)

Bekleyiş sona erdi. Hafif ağırsıklet şampiyonu Alex Pereira, pazar sabahı Las Vegas'taki T-Mobile Arena'da düzenlenecek UFC 313'te Magomed Ankalaev'e karşı kemerini savunacak. Bu, karma dövüş sanatlarının (MMA) en iyilerinden ikisi arasında merakla beklenen ve mutlaka görülmesi gereken bir maç.

Eski ortasıklet şampiyonu Pereira (12-2-0), 93 kiloya çıktıktan sonra Kasım 2023'te UFC 295'te ikinci rauntta teknik nakavtla yendiği Jiří Procházka'dan hafif ağırsıklet kemerini almıştı. Pereira daha sonra UFC 303'te Procházka'yı 7 ay içinde ikinci kez nakavt ederek unvanını korumuştu. 37 yaşındaki Brezilyalı, nisanda Jamahal Hill'i ve ekimde Khalil Rountree Jr.'ı alt ederek 2024'te kemerini iki kere daha savunmuştu. Pereira şimdi gözünü Ankalaev'e dikti.

Ankalaev (20-1-1), Pereira'nın kemer saltanatına son verebilecek rakip olarak görülüyor. Bu müsabakaya üst üste iki galibiyetle gelen 32 yaşındaki Rus dövüşçü, seriyi üç maça çıkarıp Pereira'yı tahtından indirebilecek güreş becerilerine sahip. 

Pereira, MMA'in en büyük sahnesine GLORY organizasyonunda iki sıklette dünya şampiyonluğu elde ederek, kickboks dünyasını fethetmiş halde geldi. Ve Brezilya'da Jungle Fight organizasyonunda çıktığı üç maçın ardından LFA 95'te göz alıcı bir performans sergileyen Pereira, 2021'de UFC'ye katıldı. O günden itibaren sporun zirvesine hızla yükselen Brezilyalı yoluna tam gaz devam ediyor.

Sadece üç galibiyetten sonra UFC 281'de Israel Adesanya'nın karşısına çıktı. Kickboks günlerinden eski rakibi "Son Stil Bükücü"yü 5. rauntta nakavt ederek sadece 8. profesyonel MMA maçında tartışmasız UFC ortasıklet şampiyonu oldu.

Adesanya 5 ay sonraki rövanşta Pereira'dan intikamını aldıktan sonra Brezilyalı dövüşçü hafif ağırsıklete yükseldi. O zamandan beri 93 kiloluk sıkletteki herkesi tek başına yıkıp geçiyor.

Poatan (Taş Eller), son maçında Khalil Rountree Jr.'ı nakavt etti

Tüm bunlar UFC'deki ilk müsabakasına Kasım 2021'de çıkan 37 yaşındaki sporcu için epey kısa bir zaman diliminde gerçekleşti. 5 yıldan kısa sürede, iki sıklette UFC şampiyonluğu elde etti, 6 unvan dövüşüne çıktı. İkisi efsanevi spor salonu Madison Square Garden'da olmak üzere 6 UFC izlenme başına ödeme etkinliğinin ve UFC tarihinin en büyük etkinliği olan UFC 300'ün başrolünde yer aldı.

Pereira, kendisine sunulan her fırsatı değerlendirme isteğinin sporun zirvesine yükselmesinde çok etkili olduğunu söyledi.

UFC.com'a, "Dürüst olmak gerekirse tüm bunları beklemiyordum ancak her zaman hazır olmanız ve fırsatlarınızı değerlendirmeniz gerektiğini söyledim ve ben de tam olarak bunu yaptım" diye konuştu.

Ben sadece çok odaklanmış bir adamım ve çok olgunlaştığımı hissediyorum. Çok fazla gelişme kaydettim ve şükürler olsun ki geçen yılki gibi harika bir yıl geçirebildim.

Muhteşem dövüş stili ve ezici nakavtları Pereira'nın yükselişini hızlandırırken, spordaki en ilgi çekici kişiliklerden biri kılan soğukkanlı dış görünüşü de onu hayranların favorisi haline getirdi.

Kariyeri ilerledikçe bu kişiliğinin daha fazla ortaya çıkmasına izin verdi ve 2025'teki ilk maçına çıkarken, kesinlikle UFC'nin en büyük yıldızlarından biri.

Taraftarlardan gördüğüm tüm bu sevgi için çok minnettarım. Gittiğim her yerde çok hoş karşılandığımı hissediyorum ve gittiğim her yerde herkes bana gerçekten çok iyi davranmak istiyor.  Ama bu sporun en üst seviyesi. Pek çok insan bu konuma gelmeye çalışıyor, bu yüzden gerçekten minnettarım.

Onun yerini almaya çalışan son kişi, bu hafta sonu UFC 313'ün ana etkinliğinde karşılaşacağı Magomed Ankalaev.

İlk UFC kemerini kazanma fırsatının üzerinden iki yıldan fazla süre geçtikten sonra Magomed Ankalaev, hafif ağırsıklet unvanı için bir kez daha mücadele etmek üzere dönüyor. Ve bu kez işi bitirdiğinden emin olmak istiyor.

4 yılda art arda 9 galibiyet alan Ankalaev, Aralık 2022'deki UFC 282'de boşta olan hafif ağırsıklet unvanını kazanmak için ringe çıkmıştı.

Eski şampiyon Jan Blachowicz'le yaptığı unvan maçının onun zafer anı olması gerekiyordu. Maç bittiğinde Ankalaev, üç yan hakemin onayını kazanmak için yeterince şey yaptığından emindi.

Ancak 5 zorlu raundun ardından maç berabere sonuçlandı ve kemer boşta kaldı. Bu, maçtan sonra puanlarını internette paylaşan medya mensuplarının çoğu dahil pek çok izleyicinin katılmadığı bir sonuçtu. Birçoklarına göre şampiyonluk Ankalaev'den çalınmıştı ve Dağıstanlı dövüşçü oktagondan kafası karışmış, kızgın ve duygusal bir şekilde ayrıldı.

O ana dönüp baktığında Ankalaev, o geceyi ve onunla bağlantılı tüm acıları geçmişte bıraktığını, tüm enerjisini bu hafta sonu elde edeceği unvan şansına yönlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

UFC'ye, "Zamanda geriye gidemeyiz. Olanları geri alamayız" diye konuştu.

Ama şimdi yeni bir fırsatımız var. Yeni bir rakibimiz, yeni bir şampiyonumuz var ve ben buna hazırım.

Blachowicz maçından aldığı o üzücü beraberlik onu salondan ayrılırken gözyaşları içinde bırakmış olabilir ancak bu deneyim onun daha sert, daha kendinden emin ve daha tehlikeli bir dövüşçüye dönüşmesini sağladı. 

Kendime olan güvenim sayesinde yüzde 100 farklı olduğumu düşünüyorum. Kendime çok daha fazla güveniyorum. Daha önce dövüşlerden önce yaşadığım türden titremelerim yok. Kendime çok güveniyorum. Bunu kelimelerle nasıl ifade edeceğimi bile bilmiyorum. Sadece yapabileceğimi biliyorum. Kendime inanıyorum. Hâlâ bu sporun içindeyken tek bir hedefimiz olabilir, o da dağın zirvesi. Dağın zirvesine ulaşmış değiliz ama orayı hedefliyoruz. Oraya ulaşmak istiyoruz. Elimizde bir fırsat var ve o zirveye ulaşmak için elimizden geleni yapabiliriz.

Pazar sabahı Ankalaev, hafif ağırsıklet şampiyonu ve pound-for-pound (sıkletlere bakılmaksızın yapılan karşılaştırma) yıldızı Alex Pereira'yla karşılaştığında bir kez daha UFC kemeri için mücadele etme şansını yakalayacak.

Las Vegas'taki etkinliğin yan ana maçıysa Justin Gaethje (25-5-0) ve Rafael Fiziev (12-3-0) arasında. 

Hafifsıklet mücadelesinde Gaethje'nin rakibi aslında Dan Hooker olacaktı fakat dövüşe iki haftadan az süre kala yaşadığı el sakatlığı maçtan çekilmesine sebep oldu. 

Maça çok kısa süre kala gönüllü olan Fiziev, Gaethje'yle daha önce Mart 2023'te dövüşmüş ve ayrık kararla yenilmişti. 

O maçtan sonra Gaethje 1 galibiyet ve 1 mağlubiyet aldı. Temmuz 2023'te BMF unvanını kazanmak için Dustin Poirier'i nakavt etti ve nisandaki UFC 300'de Max Holloway'e kaybetti.

Gaethje'ye yenildiğinden beri Fiziev (12-3) sadece bir kez müsabakaya çıktı. Gamrot'la 2023'te yaptığı müsabakayı ikinci rauntta dizinden sakatlanarak erken sonlandıran Fiziev, o mağlubiyetten bu yana iyileşme sürecinde.

Gaethje, UFC'nin hafifsıklet sıralamasında 3 numarada, Fiziev ise 11 numarada yer alıyor.

UFC 313, Pazar sabahı 06.00'dan itibaren S Sport+'tan izlenebilecek. Pereira-Ankalaev maçının 08.00'de başlaması bekleniyor. 

Las Vegas'taki etkinliğin ana kartındaki diğer maçlarsa şöyle: 

Jalin Turner - Ignacio Bahamondes (hafifsıklet)

Amanda Lemos - Iasmin Lucindo (kadınlar samansıklet)

King Green - Mauricio Ruffy (hafifsıklet)

Yararlanılan kaynaklar: ESPN, UFC



Motor sesleri geri dönüyor: Formula 1 yeniden Türkiye'de

Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü duyurma etkinliğinde Red Bull'ın F1 arabası Dolmabahçe Sarayı'nın önüne getirildi (Reuters)
Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü duyurma etkinliğinde Red Bull'ın F1 arabası Dolmabahçe Sarayı'nın önüne getirildi (Reuters)
TT

Motor sesleri geri dönüyor: Formula 1 yeniden Türkiye'de

Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü duyurma etkinliğinde Red Bull'ın F1 arabası Dolmabahçe Sarayı'nın önüne getirildi (Reuters)
Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü duyurma etkinliğinde Red Bull'ın F1 arabası Dolmabahçe Sarayı'nın önüne getirildi (Reuters)

Adrenalin'den herkese merhaba. Bu hafta Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü ve daha önce İstanbul Park'ta yapılan yarışları inceliyoruz.

Uzun süredir beklenen açıklama bugün resmiyet kazandı ve Türkiye Grand Prix'sinin 2027 itibarıyla 5 yıl boyunca Formula 1 takviminde yer alacağı duyuruldu.

Böylece İstanbul Park, 2005-2011'le 2020-2021 dönemlerinin ardından Formula 1'e 10. kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 6 yıllık aranın ardından yarışseverlerin bekleyişi de sona ermiş olacak.

İstanbul'daki 5,3 kilometrelik pist, ilk kez 2005'te Formula 1 takvimine dahil edilmiş ve 2011 sezonuna kadar aralıksız olarak yarışlara ev sahipliği yapmıştı.

Daha sonra pandemi döneminde takvimde yaşanan değişiklikler nedeniyle Türkiye Grand Prix'si yeniden programa alınmıştı. Yarış, 2020'de seyircisiz olarak, 2021'de ise yarı kapasiteyle düzenlenmişti.

2027'de yapılacak etapla birlikte İstanbul Park, yeniden dünya motor sporlarının en önemli organizasyonlarından birine kapılarını açacak.

Türkiye Grand Prix'si en son 2020 ve 2021'de üst üste düzenlenmişti. 2020'de Mercedes pilotu Lewis Hamilton, İstanbul Park'ta kazandığı yarışla kariyerinin 7. dünya şampiyonluğunu ilan etmiş ve Michael Schumacher'in rekoruna ortak olmuştu. Pistteki son galibiyetse 2021'de yine Mercedes adına yarışan Valtteri Bottas'a ait.

Bugüne kadar İstanbul Park'ta toplam 9 yarış düzenlendi. Bu yarışların ilki 2005 yılında gerçekleştirildi ve McLaren-Mercedes pilotu Kimi Raikkonen, 1 saat 24 dakika 34.454 saniyelik derecesiyle Türkiye Grand Prix'sinin ilk galibi oldu.

Pistin en başarılı ismiyse Felipe Massa. Eski Ferrari pilotu, 2006, 2007 ve 2008'de üst üste üç kez damalı bayrağı ilk sırada görerek İstanbul Park tarihinin en çok kazanan pilotu unvanını elde etti.

Massa'nın 2006'daki zaferi aynı zamanda Formula 1 kariyerindeki ilk yarış galibiyetiydi. Brezilyalı pilot, sonraki iki sezonda da birinciliğini koruyarak İstanbul'daki üstünlüğünü sürdürdü.

2009'da Brawn GP adına yarışan Jenson Button, 1.26.24.848'lik derecesiyle zafere ulaştı. 2010'da Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes'le 1.28.47.620'lik zamanıyla birinciliği elde etti.

2011'de ise Red Bull-Renault pilotu Sebastian Vettel, 1.30.17.558'lik derecesiyle İstanbul Park'taki yarışı kazandı. Vettel, aynı sezon dünya şampiyonluğuna da ulaşmıştı.

Bugün gerçekleştirilen tanıtım etkinliğinin ardından Formula 1 CEO'su Stefano Domenicali, İstanbul'un Formula 1 için taşıdığı öneme dikkat çekti.

Domenicali, 2027'den itibaren İstanbul'un atmosferine yeniden dönecek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, taraftarları Formula 1'in en heyecan verici ve en zorlu pistlerinden birinde yeniden buluşturacaklarını ifade etti.

İstanbul'un Avrupa'yla Asya arasında kültürel bir köprü olduğunu vurgulayan Domenicali, şehrin tarih ve geleneği modern spor, iş dünyası ve eğlence yaklaşımıyla birleştirdiğini söyledi.

FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem de Türkiye'nin dönüşünü Formula 1'in küresel büyümesinin önemli bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Sulayem, Türkiye Grand Prix'sinin yeniden FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası takvimine dahil edilmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, İstanbul Park'ın Formula 1 tarihinde özel bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Bu geri dönüşün şampiyonayı dinamik pazarlarda genişletme kararlılığını yansıttığını vurgulayan Sulayem, bu iş birliğinin yalnızca Formula 1'in Türkiye'deki uzun vadeli geleceğini güvence altına almakla kalmayıp motor sporlarının gelişimini ve sürdürülebilir büyümesini de desteklediğini kaydetti.

sdvdfv
Red Bull pilotu Yuki Tsunoda'nın kullandığı F1 aracı, Galataport'tan hareketle, Karaköy güzergahını takip ederek Dolmabahçe'ye geldi (Reuters)

İstanbul Park'taki 9 yarış sonunda toplam 12 farklı pilot podyuma çıkma başarısı gösterdi. Felipe Massa, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Juan Pablo Montoya, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Jenson Button, Mark Webber, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Max Verstappen ve Sergio Perez, Türkiye Grand Prix'sinde ilk üç içerisinde yer alan isimler oldu.

Pistin dikkat çekici istatistiklerinden biri de en hızlı tur derecesi. Bu alandaki rekor, 2005 yarışının 39. turunda 1.24.770'lik derece elde eden Juan Pablo Montoya'ya ait. Kolombiyalı pilot, McLaren-Mercedes adına yarıştığı dönemde kaydettiği bu zamanla İstanbul Park'ın en hızlı tur sahibi konumunda bulunuyor.

2027'de yeniden takvime dönmesiyle birlikte Türkiye Grand Prix'si, geçmişte oluşan sportif mirası yeni yarışlarla genişletmeye hazırlanıyor. İstanbul Park, Formula 1 tarihindeki yerini yeniden güçlendirirken, Türkiye de dünya motor sporlarının önemli duraklarından biri olarak takvimdeki konumunu tekrar kazanmış olacak.

Kaynaklar: Formula 1, BBC, Motorsport


İspanya’da Lamine Yamal şoku: Dünya Kupası’na yetişecek mi?

İspanya’da Lamine Yamal şoku: Dünya Kupası’na yetişecek mi?
TT

İspanya’da Lamine Yamal şoku: Dünya Kupası’na yetişecek mi?

İspanya’da Lamine Yamal şoku: Dünya Kupası’na yetişecek mi?

La Liga’da FC Barcelona’nın Celta Vigo karşısında aldığı 1-0’lık galibiyete, Lamine Yamal’ın sakatlığı gölge düşürdü. Genç oyuncunun durumu, İspanyol medyasında günün en çok konuşulan başlıklarından biri haline geldi.

İspanyol basını, sakatlığın detayları ve olası sonuçlarına geniş yer ayırırken, sezonun geri kalan maçları ve İspanya Milli Takımı’nın Dünya Kupası’nda oynayacağı karşılaşmalara yetişip yetişmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Mundo Deportivo, Lamine Yamal’ın kazandırdığı penaltıdan attığı golün ardından maça devam edemediğini yazdı. Haberde, oyuncunun golü kutlamak yerine acı hissederek kendini yere bıraktığı ve değişiklik istediği belirtildi. Sağlık ekibinin müdahalesinin ardından oyuna devam edemeyeceğinin anlaşılması, hem kulüp hem de millî takım cephesinde alarma yol açtı.

AS gazetesi ise “Tam alarm! Lamine arka adale sakatlığı nedeniyle oyundan çıktı” başlığını kullandı. Haberde, oyuncunun penaltıyı kullandıktan hemen sonra elini kaldırarak sağlık görevlilerini çağırdığı ve sol bacağının arka kısmını tuttuğu aktarıldı. Kulüp doktoru Ricard Pruna’nın doğrudan oyuncu değişikliği talebinde bulunduğu ifade edildi.

Şarku'l Avsat'ın AS gazetesinden aktardığı habere göre sakatlığın zamanlamasının da kritik olduğuna dikkat çekti. 2026 FIFA Dünya Kupası’na yaklaşık 50 gün kala yaşanan bu durumun, oyuncunun turnuvaya yetişip yetişemeyeceği konusunda soru işaretleri doğurduğu belirtildi. İlk değerlendirmelere göre hafif bir kas yırtığı ihtimali bulunurken, bu tür bir sakatlığın 2 ila 3 hafta sahalardan uzak kalmaya yol açabileceği ifade edildi.

Ayrıca João Cancelo’nun da aynı maçta sağ bacağındaki kuadriseps kasından sakatlanarak oyundan çıktığı ve yerine Alejandro Balde’nin girdiği, her iki oyuncunun da durumunun yapılacak tetkiklerle netleşeceği aktarıldı.

Marca gazetesi, Barcelona’nın şampiyonluğa yaklaşmasına rağmen Yamal’ın yokluğunun hücum hattında ciddi bir eksiklik yaratabileceğini yazdı. Cadena SER ise ilk bulguların arka adalede yırtık ihtimaline işaret ettiğini ve oyuncunun birkaç hafta sahalardan uzak kalabileceğini duyurdu.

Sport gazetesi de sakatlığın galibiyetin önüne geçtiğini vurgulayarak, bunun hem Barcelona hem de millî takım için kritik bir kayıp olabileceğini belirtti.

Bu gelişmeler ışığında, Lamine Yamal’ın 2026 FIFA Dünya Kupası’nda Suudi Arabistan Millî Futbol Takımı’na karşı 21 Haziran’da oynanacak ilk maçta forma giyip giyemeyeceği belirsizliğini koruyor. Atlanta’daki Mercedes-Benz Stadium’da oynanacak karşılaşma öncesinde, oyuncunun durumuna ilişkin nihai kararın sağlık raporlarının ardından verilmesi bekleniyor.


Milyar dolarlık Dammam projesi, Spor Yatırım Forumu’nun ilk meyvesi

Suudi Arabistan Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celvi, gelecekteki spor projelerinin maketlerini inceliyor. (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celvi, gelecekteki spor projelerinin maketlerini inceliyor. (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Milyar dolarlık Dammam projesi, Spor Yatırım Forumu’nun ilk meyvesi

Suudi Arabistan Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celvi, gelecekteki spor projelerinin maketlerini inceliyor. (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celvi, gelecekteki spor projelerinin maketlerini inceliyor. (Fotoğraf: Beşir Salih)

Riyad’da düzenlenen Spor Yatırım Forumu ilk gününde, Suudi Arabistan’ın doğusundaki Dammam şehrinin spor altyapısını değiştirebilecek nitelikte tarihi bir gelişmeyi duyurdu. Açıklamada, Dammam Spor Şehri projesinin geliştirilmesine yönelik yaklaşık 1 milyar Suudi riyali değerinde bir yatırım fırsatının başlatıldığı bildirildi. Projenin 2026 yılında hayata geçirilmesi ve spor altyapısının güçlendirilerek nitelikli uluslararası ortaklıklara alan açması hedefleniyor.

Söz konusu adımın, spor sektörünün ekonomik büyümenin önemli itici güçlerinden biri haline geldiğini gösterdiği; uluslararası ortaklıklar ve yatırım fırsatlarıyla Suudi Arabistan’daki spor ekosisteminin olgunlaşmasını ve çeşitlenmesini yansıttığı ifade edildi.

‘Sporun Gençleri Güçlendirmesi’ başlıklı oturumda konuşan Muhammed bin Selman Vakfı (Misk) CEO'su Bedr el-Bedr, sporun gençleri güçlendirmeye yönelik bütüncül bir sistemin temel parçalarından biri olarak görüldüğünü belirtti.

El-Bedr, “Sporu yalnızca yan bir faaliyet ya da eğlence unsuru olarak görmüyoruz; onu toplumda sağlık ve yaşam kalitesiyle doğrudan bağlantılı daha geniş bir sistemin parçası olarak değerlendiriyoruz” ifadesini kullandı.

vfevfev
Spor Yatırım Forumu’nun ilk gününde gerçekleştirilen zengin içeriğe sahip söyleşi oturumlarından (Fotoğraf: Beşir Salih)

Misk Vakfı yetkilileri, genç yeteneklerin gelişim sürecini erken yaşlardan itibaren yapılandırmak için çeşitli kurumlarla iş birliği içinde programlar yürüttüklerini açıkladı. 7 ile 17 yaş arasındaki çocukları hedefleyen bu programların, Riyad’daki okullarda futbol ve yüzme gibi branşlarda profesyonel gelişim yolları oluşturmayı amaçladığı belirtildi.

Açıklamada, Riyad Okulları Futbol Akademisi’nin, ilerleyen dönemde Suudi Arabistan milli takımını 2034 Dünya Kupası’nda temsil edebilecek oyuncular yetiştirmeyi hedeflediği ifade edildi.

Suudi Arabistan E-Spor Federasyonu Başkanı Prens Faysal bin Bender bin Sultan Al Suud, katıldığı oturumda, sporun artık geçmişte olduğu gibi yalnızca bir hobi olmadığını, özel sektörün artan desteğini gerektiren bir yatırım alanına dönüştüğünü söyledi.

Faysal bin Bender, “Geçmişte spor sadece hobi olarak görülüyordu, ancak bugün nitelikli spor yatırımları için özel sektör desteğine büyük ihtiyaç var” dedi. Faysal bin Bender, e-sporlar alanında federasyon bünyesinde 1,2 milyon profesyonel oyuncu bulunduğunu belirterek, yerelden küresel rekabete geçiş için özel sektör yatırımlarının kritik olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan Deniz Sporları ve Dalış Federasyonu Başkanı Sultan bin Fahd bin Selman Al Suud da özel sektörün rolüne dikkat çekerek, “Onların desteği olmadan spor yatırımlarında büyüme ve gelişme sağlanamaz” ifadesini kullandı.

Fahd bin Selman ayrıca, Suudi vatandaşları için dalış lisansı sayısının engellerin kaldırılması ve teşviklerle birlikte 50 bine ulaştığını kaydetti.

grbgrt
İlk günkü oturumlara spor federasyonlarının başkanları, yöneticiler ve uzmanlar katıldı. (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan Masa Tenisi Federasyonu Başkanı Muhammed bin Abdurrahman bin Nasır Al Suud, spor yatırımlarının kayda değer bir ilerleme sağladığını belirterek, “Bugün 6 bin profesyonel masa tenisi sporcumuz var. Hedeflerimize yüzde 150 oranında ulaştık. Bu da yatırımın branşın gelişimine etkisini açıkça gösteriyor” dedi.

Spor yatırımlarına odaklanan SURJ Sports Investment CEO’su Danny Townsend, katıldığı ‘Yapay Zekâ ve Spor Yatırımı’ oturumunda Suudi Arabistan’daki fırsatların olağanüstü olduğunu söyledi. Townsend, mevcut yönetişim çerçevesinin benzersiz olduğunu belirterek, spor ve eğlence sektörlerinde dijital dönüşüm sürecinin henüz başlangıç aşamasında olduğunu ifade etti.

Tatimmah Capital şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ehab Hassoubah, ‘Sporun Geleceğinin Finansmanı ve Yatırım Fonları’ başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, spor sektörünü desteklemede gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesinin kritik bir rol oynadığını söyledi.

Hassoubah, “Gelirlerin çeşitlendirilmesi, belirlenen stratejilerin uygulanmasına katkı sağlar ve sürdürülebilirliği garanti altına alır” ifadesini kullandı.

R Sports CEO’su Rafi el-Gamidi ise spor sektörünün önemli bir yatırım fırsatı sunduğunu belirtti. El-Gamidi, “Fonlar mevcut, ancak asıl zorluk fikirleri sistemli bir şekilde yapılandırmak. Bu başarıldığında sürdürülebilirliğe ulaşmak mümkün” dedi.

El-Gamidi ayrıca, birçok yatırım fırsatının hâlâ hazır uygulama modellerinden yoksun olduğunu, ancak Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar spor inovasyonunda küresel düzeyde rekabet edebileceğine inandığını ifade etti.

Aramco Stadyum Şirketi CEO’su Matthew Kittle, ‘Spor: Turizm ve Yatırımın Bileti’ başlıklı oturumda, Suudi Arabistan’daki ilgili kurumlar arasındaki güçlü ilişki ağının spor ve turizm projelerini destekleyen temel bir unsur olduğunu söyledi.

Kittle, hükümet kurumları ve turizm otoritesiyle güçlü bağlara sahip olduklarını, ayrıca doğu bölgesinde altyapı ve kültür alanlarında önemli profesyonel ortaklıklar yürüttüklerini belirtti. Bu yapının Suudi Arabistan’ın turizm vizyonuyla uyumlu olduğunu ve ilişkilerin kurulmasını kolaylaştırdığını ifade etti. Ayrıca ekip içindeki deneyimin bu ilişkilerin hızla gelişmesine katkı sağladığını ve başarının en önemli unsurunun etkili iletişim olduğunu vurguladı.