UFC'de dev maç: Alex Pereira-Magomed Ankalaev

Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)
Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)
TT

UFC'de dev maç: Alex Pereira-Magomed Ankalaev

Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)
Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)

Bekleyiş sona erdi. Hafif ağırsıklet şampiyonu Alex Pereira, pazar sabahı Las Vegas'taki T-Mobile Arena'da düzenlenecek UFC 313'te Magomed Ankalaev'e karşı kemerini savunacak. Bu, karma dövüş sanatlarının (MMA) en iyilerinden ikisi arasında merakla beklenen ve mutlaka görülmesi gereken bir maç.

Eski ortasıklet şampiyonu Pereira (12-2-0), 93 kiloya çıktıktan sonra Kasım 2023'te UFC 295'te ikinci rauntta teknik nakavtla yendiği Jiří Procházka'dan hafif ağırsıklet kemerini almıştı. Pereira daha sonra UFC 303'te Procházka'yı 7 ay içinde ikinci kez nakavt ederek unvanını korumuştu. 37 yaşındaki Brezilyalı, nisanda Jamahal Hill'i ve ekimde Khalil Rountree Jr.'ı alt ederek 2024'te kemerini iki kere daha savunmuştu. Pereira şimdi gözünü Ankalaev'e dikti.

Ankalaev (20-1-1), Pereira'nın kemer saltanatına son verebilecek rakip olarak görülüyor. Bu müsabakaya üst üste iki galibiyetle gelen 32 yaşındaki Rus dövüşçü, seriyi üç maça çıkarıp Pereira'yı tahtından indirebilecek güreş becerilerine sahip. 

Pereira, MMA'in en büyük sahnesine GLORY organizasyonunda iki sıklette dünya şampiyonluğu elde ederek, kickboks dünyasını fethetmiş halde geldi. Ve Brezilya'da Jungle Fight organizasyonunda çıktığı üç maçın ardından LFA 95'te göz alıcı bir performans sergileyen Pereira, 2021'de UFC'ye katıldı. O günden itibaren sporun zirvesine hızla yükselen Brezilyalı yoluna tam gaz devam ediyor.

Sadece üç galibiyetten sonra UFC 281'de Israel Adesanya'nın karşısına çıktı. Kickboks günlerinden eski rakibi "Son Stil Bükücü"yü 5. rauntta nakavt ederek sadece 8. profesyonel MMA maçında tartışmasız UFC ortasıklet şampiyonu oldu.

Adesanya 5 ay sonraki rövanşta Pereira'dan intikamını aldıktan sonra Brezilyalı dövüşçü hafif ağırsıklete yükseldi. O zamandan beri 93 kiloluk sıkletteki herkesi tek başına yıkıp geçiyor.

Poatan (Taş Eller), son maçında Khalil Rountree Jr.'ı nakavt etti

Tüm bunlar UFC'deki ilk müsabakasına Kasım 2021'de çıkan 37 yaşındaki sporcu için epey kısa bir zaman diliminde gerçekleşti. 5 yıldan kısa sürede, iki sıklette UFC şampiyonluğu elde etti, 6 unvan dövüşüne çıktı. İkisi efsanevi spor salonu Madison Square Garden'da olmak üzere 6 UFC izlenme başına ödeme etkinliğinin ve UFC tarihinin en büyük etkinliği olan UFC 300'ün başrolünde yer aldı.

Pereira, kendisine sunulan her fırsatı değerlendirme isteğinin sporun zirvesine yükselmesinde çok etkili olduğunu söyledi.

UFC.com'a, "Dürüst olmak gerekirse tüm bunları beklemiyordum ancak her zaman hazır olmanız ve fırsatlarınızı değerlendirmeniz gerektiğini söyledim ve ben de tam olarak bunu yaptım" diye konuştu.

Ben sadece çok odaklanmış bir adamım ve çok olgunlaştığımı hissediyorum. Çok fazla gelişme kaydettim ve şükürler olsun ki geçen yılki gibi harika bir yıl geçirebildim.

Muhteşem dövüş stili ve ezici nakavtları Pereira'nın yükselişini hızlandırırken, spordaki en ilgi çekici kişiliklerden biri kılan soğukkanlı dış görünüşü de onu hayranların favorisi haline getirdi.

Kariyeri ilerledikçe bu kişiliğinin daha fazla ortaya çıkmasına izin verdi ve 2025'teki ilk maçına çıkarken, kesinlikle UFC'nin en büyük yıldızlarından biri.

Taraftarlardan gördüğüm tüm bu sevgi için çok minnettarım. Gittiğim her yerde çok hoş karşılandığımı hissediyorum ve gittiğim her yerde herkes bana gerçekten çok iyi davranmak istiyor.  Ama bu sporun en üst seviyesi. Pek çok insan bu konuma gelmeye çalışıyor, bu yüzden gerçekten minnettarım.

Onun yerini almaya çalışan son kişi, bu hafta sonu UFC 313'ün ana etkinliğinde karşılaşacağı Magomed Ankalaev.

İlk UFC kemerini kazanma fırsatının üzerinden iki yıldan fazla süre geçtikten sonra Magomed Ankalaev, hafif ağırsıklet unvanı için bir kez daha mücadele etmek üzere dönüyor. Ve bu kez işi bitirdiğinden emin olmak istiyor.

4 yılda art arda 9 galibiyet alan Ankalaev, Aralık 2022'deki UFC 282'de boşta olan hafif ağırsıklet unvanını kazanmak için ringe çıkmıştı.

Eski şampiyon Jan Blachowicz'le yaptığı unvan maçının onun zafer anı olması gerekiyordu. Maç bittiğinde Ankalaev, üç yan hakemin onayını kazanmak için yeterince şey yaptığından emindi.

Ancak 5 zorlu raundun ardından maç berabere sonuçlandı ve kemer boşta kaldı. Bu, maçtan sonra puanlarını internette paylaşan medya mensuplarının çoğu dahil pek çok izleyicinin katılmadığı bir sonuçtu. Birçoklarına göre şampiyonluk Ankalaev'den çalınmıştı ve Dağıstanlı dövüşçü oktagondan kafası karışmış, kızgın ve duygusal bir şekilde ayrıldı.

O ana dönüp baktığında Ankalaev, o geceyi ve onunla bağlantılı tüm acıları geçmişte bıraktığını, tüm enerjisini bu hafta sonu elde edeceği unvan şansına yönlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

UFC'ye, "Zamanda geriye gidemeyiz. Olanları geri alamayız" diye konuştu.

Ama şimdi yeni bir fırsatımız var. Yeni bir rakibimiz, yeni bir şampiyonumuz var ve ben buna hazırım.

Blachowicz maçından aldığı o üzücü beraberlik onu salondan ayrılırken gözyaşları içinde bırakmış olabilir ancak bu deneyim onun daha sert, daha kendinden emin ve daha tehlikeli bir dövüşçüye dönüşmesini sağladı. 

Kendime olan güvenim sayesinde yüzde 100 farklı olduğumu düşünüyorum. Kendime çok daha fazla güveniyorum. Daha önce dövüşlerden önce yaşadığım türden titremelerim yok. Kendime çok güveniyorum. Bunu kelimelerle nasıl ifade edeceğimi bile bilmiyorum. Sadece yapabileceğimi biliyorum. Kendime inanıyorum. Hâlâ bu sporun içindeyken tek bir hedefimiz olabilir, o da dağın zirvesi. Dağın zirvesine ulaşmış değiliz ama orayı hedefliyoruz. Oraya ulaşmak istiyoruz. Elimizde bir fırsat var ve o zirveye ulaşmak için elimizden geleni yapabiliriz.

Pazar sabahı Ankalaev, hafif ağırsıklet şampiyonu ve pound-for-pound (sıkletlere bakılmaksızın yapılan karşılaştırma) yıldızı Alex Pereira'yla karşılaştığında bir kez daha UFC kemeri için mücadele etme şansını yakalayacak.

Las Vegas'taki etkinliğin yan ana maçıysa Justin Gaethje (25-5-0) ve Rafael Fiziev (12-3-0) arasında. 

Hafifsıklet mücadelesinde Gaethje'nin rakibi aslında Dan Hooker olacaktı fakat dövüşe iki haftadan az süre kala yaşadığı el sakatlığı maçtan çekilmesine sebep oldu. 

Maça çok kısa süre kala gönüllü olan Fiziev, Gaethje'yle daha önce Mart 2023'te dövüşmüş ve ayrık kararla yenilmişti. 

O maçtan sonra Gaethje 1 galibiyet ve 1 mağlubiyet aldı. Temmuz 2023'te BMF unvanını kazanmak için Dustin Poirier'i nakavt etti ve nisandaki UFC 300'de Max Holloway'e kaybetti.

Gaethje'ye yenildiğinden beri Fiziev (12-3) sadece bir kez müsabakaya çıktı. Gamrot'la 2023'te yaptığı müsabakayı ikinci rauntta dizinden sakatlanarak erken sonlandıran Fiziev, o mağlubiyetten bu yana iyileşme sürecinde.

Gaethje, UFC'nin hafifsıklet sıralamasında 3 numarada, Fiziev ise 11 numarada yer alıyor.

UFC 313, Pazar sabahı 06.00'dan itibaren S Sport+'tan izlenebilecek. Pereira-Ankalaev maçının 08.00'de başlaması bekleniyor. 

Las Vegas'taki etkinliğin ana kartındaki diğer maçlarsa şöyle: 

Jalin Turner - Ignacio Bahamondes (hafifsıklet)

Amanda Lemos - Iasmin Lucindo (kadınlar samansıklet)

King Green - Mauricio Ruffy (hafifsıklet)

Yararlanılan kaynaklar: ESPN, UFC



Galatasaray, Milan'ın Portekizli yıldızı Rafael Leao'yu kadrosuna kattı

Rafael Leao (DPA)
Rafael Leao (DPA)
TT

Galatasaray, Milan'ın Portekizli yıldızı Rafael Leao'yu kadrosuna kattı

Rafael Leao (DPA)
Rafael Leao (DPA)

Galatasaray, Portekizli hücum oyuncusu Rafael Leao'yu İtalya'nın Milan takımından transfer etti.  Galatasaray Leao ile 4 yıllık anlaşma imzaladı.

Son dört sezonun Türkiye şampiyonu ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanan Galatasaray, 27 yaşındaki futbolcunun transferi için 38 milyon euro (44 milyon dolar) bonservis bedeli ödediğini açıkladı. Leao ile İngiltere Premier Lig ekiplerinden Aston Villa'nın da ilgilendiği belirtiliyordu.

Cumartesi günü İstanbul'da kendisini karşılayan taraftarların yoğun ilgisiyle karşılaşan 49 kez Portekiz Milli Takımı forması giyen ve 6 gol atan Leao, Galatasaray'dan yıllık 10 milyon euro (11,6 milyon dolar) kazanacak.

İstanbul ekibinin açıklamasına göre oyuncunun bir sonraki satışından elde edilecek kârın yüzde 20'si Milan'a aktarılacak.

Portekiz'in Sporting altyapısından yetişen Leao, Galatasaray'da takımın golcüsü Nijeryalı Victor Osimhen ve eski Bayern Münih kanat oyuncusu Leroy Sané ile birlikte forma giyecek.

Rafa lakaplı futbolcu, Lille'de geçirdiği bir sezonun ardından 2019 yılında Milan'a transfer oldu. Leao, İtalyan ekibinde tüm kulvarlarda çıktığı 291 maçta 80 gol kaydetti.

Ancak 2022'de İtalya Serie A şampiyonluğu ve ligin en iyi oyuncusu ödülünü kazanmasının, ardından da 2022-2023 sezonunda ligde 15 golle bir sezondaki en yüksek gol sayısına ulaşmasının ardından, sonraki dönemlerde 10 gol barajını aşamadı. Bunun sonucunda yedi kez UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşayan Milan'ın hücum hattındaki yerini kaybetti.

Leao, cuma günü Serie A'da Venezia ile karşılaşan takım arkadaşlarıyla vedalaştı. Milan'ın bu yaz 74 milyon euro (86 milyon dolar) karşılığında kadrosuna kattığı ve kulüp tarihinin en pahalı transferi olan vatandaşı Gonçalo Ramos da karşılaşmada ilk golünü kaydetti.

İtalyan basınının aktardığı açıklamalara göre Leao, maç sonrası karma bölgede yaptığı açıklamada, “Zor bir an. Yedi yılın ardından takım arkadaşlarıma veda ettim. Artık veda etme zamanı gelmişti” dedi.


Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar: Al Hilal ve Benzema yollarını karşılıklı anlaşmayla ayırdı; Fransız yıldız emekliliğe hazırlanıyor

Benzema, geçen sezon Al Hilal ile Kral Kupası’nı kazanmasının ardından düzenlenen kupa töreninde (Reuters)
Benzema, geçen sezon Al Hilal ile Kral Kupası’nı kazanmasının ardından düzenlenen kupa töreninde (Reuters)
TT

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar: Al Hilal ve Benzema yollarını karşılıklı anlaşmayla ayırdı; Fransız yıldız emekliliğe hazırlanıyor

Benzema, geçen sezon Al Hilal ile Kral Kupası’nı kazanmasının ardından düzenlenen kupa töreninde (Reuters)
Benzema, geçen sezon Al Hilal ile Kral Kupası’nı kazanmasının ardından düzenlenen kupa töreninde (Reuters)

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, Al Hilal Kulübü’nün Fransız yıldız Karim Benzema ile olan sözleşmesini karşılıklı anlaşmayla sona erdirdiğini ifade etti. Böylece 2 Şubat 2026’da başlayan resmi birliktelik yaklaşık altı ay sonra sona ermiş oldu.

Benzema’ya yakın kaynaklara göre Fransız yıldız, Al Hilal’deki deneyiminin ardından futbolu tamamen bırakmaya hazırlanıyor. Bu karar, son saatlerde kendisini kadrosuna katmak için harekete geçen ve transferine onay veren Al Shabab’a gitme teklifini reddetmesinin ardından gündeme geldi.

Al Hilal ile Benzema arasındaki ilişki, oyuncunun geleceği ve sözleşmenin hangi formülle sona erdirileceği konusunda üç gün boyunca yoğun ve hararetli müzakerelere sahne oldu. Taraflar, sonunda yollarını karşılıklı anlaşmayla ayırma konusunda uzlaştı.

Kaynaklar, Benzema’nın son derece öfkeli olduğunu ve Al Hilal’de kalmak, istediğini belirtti. Ancak taraflar arasında yürütülen yoğun görüşmelerin ardından sözleşmenin feshedilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Kaynaklar ayrıca Benzema’nın Al Hilal ile olan sözleşmesinin sona erdirilmesinin yalnızca kulüple arasındaki sözleşmeyi kapsadığını belirtti. Fransız yıldızın, futbolculuk kariyerini sona erdirmeye hazırlanmasına rağmen, Suudi Profesyonel Ligi ile yaptığı ve 2030 yılına kadar devam eden diğer sözleşmesini şimdilik sürdüreceği ifade edildi.

Şarku’l Avsat, 25 Ağustos’ta Benzema’nın mali ve sözleşmeye ilişkin durumunun ayrıntılarını yayımlamıştı. Buna göre oyuncu, Al Hilal ile doğrudan yaptığı sözleşme kapsamında yıllık 25 milyon dolar kazanıyor. Eylül 2026’dan Haziran 2027 sonuna kadar olan dönemdeki alacaklarının toplamı ise yaklaşık 20,8 milyon dolar, yani yaklaşık 78,1 milyon Suudi riyali seviyesinde bulunuyor.

Gazete ayrıca Benzema’nın Al Hilal’den bağımsız başka bir sözleşmesinin bulunduğunu ortaya çıkarmıştı. Yıllık 23 milyon dolar değerindeki bu sözleşme 2030 yılına kadar devam ediyor ve Suudi Profesyonel Ligi’nin oyuncu transfer programı tarafından finanse ediliyor. Sözleşme kapsamında Benzema, Suudi futbolunun ve bununla bağlantılı etkinliklerin tanıtımına yönelik çeşitli görevler üstleniyor.

Bu sözleşmenin 30 Haziran 2030’da sona ereceği varsayıldığında geriye kalan toplam değerinin yaklaşık 330,6 milyon Suudi riyali (87,5 milyon dolar) olduğu hesaplanıyor. Kaynaklara göre Benzema’nın Al Hilal ile sözleşmesini sona erdirmesi, şu aşamada Suudi Profesyonel Ligi ile olan bu diğer sözleşmesinin de sona ereceği anlamına gelmiyor. Söz konusu sözleşmenin şimdilik 2030 yılına kadar devam edeceği belirtiliyor.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren kaynaklar pazar günü ayrıca Al Shabab’ın Benzema ile sözleşme imzalamaya onay verdiğini ve transfer işlemlerinin kolaylaştırılması için Suudi Profesyonel Ligi’nden destek talep ettiğini bildirmişti. Ancak Fransız yıldızın başkent ekibine transfer olma fikrini kesin biçimde reddettiği ifade edildi.

Şarku’l Avsat, 25 Ağustos’ta yayımladığı haberinde Benzema’nın Al Hilal’in Asya kadrosuna dahil edilerek AFC Şampiyonlar Ligi Elit’te oynatılması seçeneğini de reddettiğini duyurmuştu. Son üç günde taraflar arasında yürütülen yoğun ve hararetli müzakerelerin ardından ise Fransız yıldızın Al Hilal macerasının sona erdirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Böylece Benzema’nın Al Hilal macerası, başlamasından yaklaşık altı ay sonra sona ermiş oldu. Fransız yıldızın yakın çevresine göre Benzema futbolculuk kariyerini noktalamaya hazırlanıyor. Bununla birlikte, Suudi Profesyonel Ligi ile yaptığı diğer sözleşmesinin şimdilik 2030 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.

Benzema, 2024 sezonundan bu yana Al Ittihad ve Al Hilal formalarıyla Suudi Profesyonel Ligi’nde çıktığı 76 maçta 48 gol kaydetti. Fransız yıldız, iki kulüpteki deneyimi boyunca golcülük performansını korudu.


Bedr er-Reziza, Suudi Arabistan Futbol Federasyonu Başkanı olarak atandı

Yaser el-Misehal ve Bedr er-Reziza birbirlerini tebrik ederken (Saad el-Anzi)
Yaser el-Misehal ve Bedr er-Reziza birbirlerini tebrik ederken (Saad el-Anzi)
TT

Bedr er-Reziza, Suudi Arabistan Futbol Federasyonu Başkanı olarak atandı

Yaser el-Misehal ve Bedr er-Reziza birbirlerini tebrik ederken (Saad el-Anzi)
Yaser el-Misehal ve Bedr er-Reziza birbirlerini tebrik ederken (Saad el-Anzi)

Suudi Arabistan Futbol Federasyonu Genel Kurulu bugün düzenlenen olağanüstü toplantıda, 2026-2030 döneminde federasyon başkanlığı görevini yürütmek üzere Bedr er-Reziza’nın adaylığını onayladı. Er-Reziza, Yaser el-Misehal’ın yerine göreve geldi.

dvfgbhyj
Bedr er-Reziza, aday gösterildikten sonra konuşmasını yaparken (Saad el-Anzi)

Seçim Komitesi Başkanı Ahmed el-Kuneyan, toplantı sırasında seçim sürecinin tamamlanmasının ardından er-Reziza’nın listesinin tek aday olarak onaylandığını açıkladı. Böylece yeni yönetim kurulu 4 yıllık görev süresine başladı.

Onayın ardından ilk konuşmasını eski başkan Yaser el-Misehal’a hitaben yapan er-Reziza, “Bir konuşma hazırlamadım, planlamadım. Çünkü tek bir şeyi söylemeye özen gösterdim: Teşekkürler Yaser el-Misehal. Sen ve çalışma arkadaşların… 7 yıl kısa bir süre değildi” dedi. Açıklamanın ardından eski ve yeni başkan arasında karşılıklı tebrik ve selamlaşmalar yaşandı.

El-Misehal ise geride kalan 7 yılda Suudi Arabistan sporuna hizmet etmek amacıyla kolektif bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, “Yönetim kurulundaki çalışma arkadaşlarımla Suudi Arabistan sporuna hizmet etmekten onur duydum. Elde edilen her başarı, herkesin ortak çabası ve gayretinin sonucudur” ifadelerini kullandı. Yedi yıllık dönemi birkaç dakikaya sığdırmanın zor olduğunu belirten el-Misehal, spor sektörüne sundukları cömert destek dolayısıyla Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a teşekkür etti.

sghty
Yaser el-Misehal, Genel Kurul önünde son konuşmasını yaptı. (Saad el-Anzi)

El-Misehal ayrıca, Suudi Arabistan Futbol Federasyonu’nun dünya genelindeki futbol federasyonlarıyla geniş bir ilişki ağına sahip olduğunu açıkladı. Federasyonun 200’den fazla futbol federasyonuyla ilişkileri bulunduğunu belirten el-Misehal, federasyon başkanları ve genel sekreterlerinin isimleri de dahil olmak üzere söz konusu bilgilerin sürekli güncellendiğini ifade etti.

vfgbhtyju
Genel Kurul toplantısında toplantı tutanağını incelemek üzere 3 temsilci atandı. (Saad el-Anzi)

Genel Kurul toplantısında ayrıca, Suudi Arabistan Futbol Federasyonu Ana Statüsü’nün 23. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca toplantı tutanağını incelemek üzere 3 delege görevlendirildi. Bu isimler, Muhayil Kulübü temsilcisi Dr. İbrahim el-Muhayli, Mudhar Kulübü temsilcisi Adil es-Setri ve el-Vatan Kulübü temsilcisi Halid el-Hazimi oldu. Ardından delegelerin onaylanması için oylamaya geçildi.

Genel Kurul, Ana Statü’nün 23. maddesinin beşinci fıkrası uyarınca oyların sayım sürecine yardımcı olmak üzere 3 bağımsız gözlemcinin atanmasını da onayladı. Gözlemciler, Suudi Arabistan Jimnastik Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Amr Hüseyin, Suudi Arabistan Hokey Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdulilah el-Meymun ve Suudi Arabistan E-Sporlar Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Ravan el-Betiri olarak belirlendi.