UFC'de dev maç: Alex Pereira-Magomed Ankalaev

Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)
Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)
TT

UFC'de dev maç: Alex Pereira-Magomed Ankalaev

Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)
Alex Pereira 37, Magomed Ankalaev 32 yaşında (UFC)

Bekleyiş sona erdi. Hafif ağırsıklet şampiyonu Alex Pereira, pazar sabahı Las Vegas'taki T-Mobile Arena'da düzenlenecek UFC 313'te Magomed Ankalaev'e karşı kemerini savunacak. Bu, karma dövüş sanatlarının (MMA) en iyilerinden ikisi arasında merakla beklenen ve mutlaka görülmesi gereken bir maç.

Eski ortasıklet şampiyonu Pereira (12-2-0), 93 kiloya çıktıktan sonra Kasım 2023'te UFC 295'te ikinci rauntta teknik nakavtla yendiği Jiří Procházka'dan hafif ağırsıklet kemerini almıştı. Pereira daha sonra UFC 303'te Procházka'yı 7 ay içinde ikinci kez nakavt ederek unvanını korumuştu. 37 yaşındaki Brezilyalı, nisanda Jamahal Hill'i ve ekimde Khalil Rountree Jr.'ı alt ederek 2024'te kemerini iki kere daha savunmuştu. Pereira şimdi gözünü Ankalaev'e dikti.

Ankalaev (20-1-1), Pereira'nın kemer saltanatına son verebilecek rakip olarak görülüyor. Bu müsabakaya üst üste iki galibiyetle gelen 32 yaşındaki Rus dövüşçü, seriyi üç maça çıkarıp Pereira'yı tahtından indirebilecek güreş becerilerine sahip. 

Pereira, MMA'in en büyük sahnesine GLORY organizasyonunda iki sıklette dünya şampiyonluğu elde ederek, kickboks dünyasını fethetmiş halde geldi. Ve Brezilya'da Jungle Fight organizasyonunda çıktığı üç maçın ardından LFA 95'te göz alıcı bir performans sergileyen Pereira, 2021'de UFC'ye katıldı. O günden itibaren sporun zirvesine hızla yükselen Brezilyalı yoluna tam gaz devam ediyor.

Sadece üç galibiyetten sonra UFC 281'de Israel Adesanya'nın karşısına çıktı. Kickboks günlerinden eski rakibi "Son Stil Bükücü"yü 5. rauntta nakavt ederek sadece 8. profesyonel MMA maçında tartışmasız UFC ortasıklet şampiyonu oldu.

Adesanya 5 ay sonraki rövanşta Pereira'dan intikamını aldıktan sonra Brezilyalı dövüşçü hafif ağırsıklete yükseldi. O zamandan beri 93 kiloluk sıkletteki herkesi tek başına yıkıp geçiyor.

Poatan (Taş Eller), son maçında Khalil Rountree Jr.'ı nakavt etti

Tüm bunlar UFC'deki ilk müsabakasına Kasım 2021'de çıkan 37 yaşındaki sporcu için epey kısa bir zaman diliminde gerçekleşti. 5 yıldan kısa sürede, iki sıklette UFC şampiyonluğu elde etti, 6 unvan dövüşüne çıktı. İkisi efsanevi spor salonu Madison Square Garden'da olmak üzere 6 UFC izlenme başına ödeme etkinliğinin ve UFC tarihinin en büyük etkinliği olan UFC 300'ün başrolünde yer aldı.

Pereira, kendisine sunulan her fırsatı değerlendirme isteğinin sporun zirvesine yükselmesinde çok etkili olduğunu söyledi.

UFC.com'a, "Dürüst olmak gerekirse tüm bunları beklemiyordum ancak her zaman hazır olmanız ve fırsatlarınızı değerlendirmeniz gerektiğini söyledim ve ben de tam olarak bunu yaptım" diye konuştu.

Ben sadece çok odaklanmış bir adamım ve çok olgunlaştığımı hissediyorum. Çok fazla gelişme kaydettim ve şükürler olsun ki geçen yılki gibi harika bir yıl geçirebildim.

Muhteşem dövüş stili ve ezici nakavtları Pereira'nın yükselişini hızlandırırken, spordaki en ilgi çekici kişiliklerden biri kılan soğukkanlı dış görünüşü de onu hayranların favorisi haline getirdi.

Kariyeri ilerledikçe bu kişiliğinin daha fazla ortaya çıkmasına izin verdi ve 2025'teki ilk maçına çıkarken, kesinlikle UFC'nin en büyük yıldızlarından biri.

Taraftarlardan gördüğüm tüm bu sevgi için çok minnettarım. Gittiğim her yerde çok hoş karşılandığımı hissediyorum ve gittiğim her yerde herkes bana gerçekten çok iyi davranmak istiyor.  Ama bu sporun en üst seviyesi. Pek çok insan bu konuma gelmeye çalışıyor, bu yüzden gerçekten minnettarım.

Onun yerini almaya çalışan son kişi, bu hafta sonu UFC 313'ün ana etkinliğinde karşılaşacağı Magomed Ankalaev.

İlk UFC kemerini kazanma fırsatının üzerinden iki yıldan fazla süre geçtikten sonra Magomed Ankalaev, hafif ağırsıklet unvanı için bir kez daha mücadele etmek üzere dönüyor. Ve bu kez işi bitirdiğinden emin olmak istiyor.

4 yılda art arda 9 galibiyet alan Ankalaev, Aralık 2022'deki UFC 282'de boşta olan hafif ağırsıklet unvanını kazanmak için ringe çıkmıştı.

Eski şampiyon Jan Blachowicz'le yaptığı unvan maçının onun zafer anı olması gerekiyordu. Maç bittiğinde Ankalaev, üç yan hakemin onayını kazanmak için yeterince şey yaptığından emindi.

Ancak 5 zorlu raundun ardından maç berabere sonuçlandı ve kemer boşta kaldı. Bu, maçtan sonra puanlarını internette paylaşan medya mensuplarının çoğu dahil pek çok izleyicinin katılmadığı bir sonuçtu. Birçoklarına göre şampiyonluk Ankalaev'den çalınmıştı ve Dağıstanlı dövüşçü oktagondan kafası karışmış, kızgın ve duygusal bir şekilde ayrıldı.

O ana dönüp baktığında Ankalaev, o geceyi ve onunla bağlantılı tüm acıları geçmişte bıraktığını, tüm enerjisini bu hafta sonu elde edeceği unvan şansına yönlendirmeye hazır olduğunu söyledi.

UFC'ye, "Zamanda geriye gidemeyiz. Olanları geri alamayız" diye konuştu.

Ama şimdi yeni bir fırsatımız var. Yeni bir rakibimiz, yeni bir şampiyonumuz var ve ben buna hazırım.

Blachowicz maçından aldığı o üzücü beraberlik onu salondan ayrılırken gözyaşları içinde bırakmış olabilir ancak bu deneyim onun daha sert, daha kendinden emin ve daha tehlikeli bir dövüşçüye dönüşmesini sağladı. 

Kendime olan güvenim sayesinde yüzde 100 farklı olduğumu düşünüyorum. Kendime çok daha fazla güveniyorum. Daha önce dövüşlerden önce yaşadığım türden titremelerim yok. Kendime çok güveniyorum. Bunu kelimelerle nasıl ifade edeceğimi bile bilmiyorum. Sadece yapabileceğimi biliyorum. Kendime inanıyorum. Hâlâ bu sporun içindeyken tek bir hedefimiz olabilir, o da dağın zirvesi. Dağın zirvesine ulaşmış değiliz ama orayı hedefliyoruz. Oraya ulaşmak istiyoruz. Elimizde bir fırsat var ve o zirveye ulaşmak için elimizden geleni yapabiliriz.

Pazar sabahı Ankalaev, hafif ağırsıklet şampiyonu ve pound-for-pound (sıkletlere bakılmaksızın yapılan karşılaştırma) yıldızı Alex Pereira'yla karşılaştığında bir kez daha UFC kemeri için mücadele etme şansını yakalayacak.

Las Vegas'taki etkinliğin yan ana maçıysa Justin Gaethje (25-5-0) ve Rafael Fiziev (12-3-0) arasında. 

Hafifsıklet mücadelesinde Gaethje'nin rakibi aslında Dan Hooker olacaktı fakat dövüşe iki haftadan az süre kala yaşadığı el sakatlığı maçtan çekilmesine sebep oldu. 

Maça çok kısa süre kala gönüllü olan Fiziev, Gaethje'yle daha önce Mart 2023'te dövüşmüş ve ayrık kararla yenilmişti. 

O maçtan sonra Gaethje 1 galibiyet ve 1 mağlubiyet aldı. Temmuz 2023'te BMF unvanını kazanmak için Dustin Poirier'i nakavt etti ve nisandaki UFC 300'de Max Holloway'e kaybetti.

Gaethje'ye yenildiğinden beri Fiziev (12-3) sadece bir kez müsabakaya çıktı. Gamrot'la 2023'te yaptığı müsabakayı ikinci rauntta dizinden sakatlanarak erken sonlandıran Fiziev, o mağlubiyetten bu yana iyileşme sürecinde.

Gaethje, UFC'nin hafifsıklet sıralamasında 3 numarada, Fiziev ise 11 numarada yer alıyor.

UFC 313, Pazar sabahı 06.00'dan itibaren S Sport+'tan izlenebilecek. Pereira-Ankalaev maçının 08.00'de başlaması bekleniyor. 

Las Vegas'taki etkinliğin ana kartındaki diğer maçlarsa şöyle: 

Jalin Turner - Ignacio Bahamondes (hafifsıklet)

Amanda Lemos - Iasmin Lucindo (kadınlar samansıklet)

King Green - Mauricio Ruffy (hafifsıklet)

Yararlanılan kaynaklar: ESPN, UFC



Novak Djokovic, 44 yaşındaki Serena Williams'ın Wimbledon'a dönmesini yorumladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Novak Djokovic, 44 yaşındaki Serena Williams'ın Wimbledon'a dönmesini yorumladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Novak Djokovic, Serena Williams'ın Wimbledon'a "ilham verici" ve "destansı" dönüşünü överken, yeniden kortlara çıkmaya hazırlanan 44 yaşındaki tenisçinin kariyerinin zirve dönemine kıyasla bugünlerde spor salonunda daha fazla vakit geçirdiğini düşünüyor.

39 yaşındaki Djokovic, "Turnuvadan yıllarca uzak kaldıktan ve iki çocuk sahibi olduktan sonra geri dönüp, sadece kendini memnun etmek veya turnuvaya geri dönmek için değil, aynı zamanda hepimize onu kortta, hem teklerde hem de çiftlerde tekrar izleme zevkini yaşatmak adına bu kadar çok çaba sarf etmesi olağanüstü" dedi.

Ona, ne olursa olsun, yaptığı şeyin benim için kişisel olarak gerçekten ilham verici olduğunu, eminim ki dünya çapında milyonlarca insanın da böyle hissettiğini söyledim. Sanırım onu zirve dönemine kıyasla daha çok spor salonunda görüyorum! Bu bana, bunun mümkün olan en iyi şekilde sonuçlanmasını gerçekten istediğini gösteriyor. Dürüst olmak gerekirse, gösterdiği çaba takdire şayan. Elbette tüm gözler onun üzerinde, geri dönüşünde. Umarım bunun tadını çıkarır çünkü bunu gerçekten hak ediyor. Kariyerinde tarihe geçen efsanevi bir miras bıraktı. Alacağı her alkışı hak ediyor.

7 kez Wimbledon tekler şampiyonu ve 23 kez Grand Slam galibi Williams, salı günü 4 yıl aradan sonra ilk tekler maçına Maya Joint karşısında çıkacak. Ayrıca Queen's'te çiftler oynayarak geri dönüşünü başlatan Williams'ın, 46 yaşındaki kız kardeşi Venus'le birlikte turnuvanın çiftler kategorisinde oynayacağı da doğrulandı.

Williams, en son 2022 ABD Açık'ta tekler oynamıştı ve bu turnuvada Ajla Tomljanovic'e üçüncü turda yenilmesinin ardından spora veda etmiş gibi görünmüştü.

24 kez Grand Slam şampiyonu ve 7 kez Wimbledon tekler galibi Djokovic, pazartesi günü Çinli Wu Yibing'e karşı mücadelesine başlayacak.

Sırp tenisçi, geçen ay Fransa Açık'ta Joao Fonseca'ya üçüncü turda elenmişti ancak Wimbledon öncesinde özgüveninin yüksek olduğunu açıkladı.

"Genel fiziksel durum açısından farklı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Roland Garros'a kıyasla buraya daha iyi hazırlandığımı düşünüyorum. Elbette toprak kortla karşılaştırıldığında çimde oynamak fiziksel açıdan toprak kadar yıpratıcı olmuyor. Bu yüzden benim için daha iyi. Çim kortta oynamayı her zaman sevdim. Wimbledon'da çok iyi bir geçmişim var. Bu da turnuvaya girerken özgüvenimi yükseltiyor.

Independent Türkçe


Kolombiya Portekiz karşısında aldığı beraberlikle grubu lider tamamladı… Portekiz, Hırvatistan'la eşleşti

Portekiz Milli Takımı'nın kaptanı Cristiano Ronaldo, Kolombiyalı bir oyuncuyla girdiği ikili mücadele sonrası acı içinde yerde kaldı. (Reuters)
Portekiz Milli Takımı'nın kaptanı Cristiano Ronaldo, Kolombiyalı bir oyuncuyla girdiği ikili mücadele sonrası acı içinde yerde kaldı. (Reuters)
TT

Kolombiya Portekiz karşısında aldığı beraberlikle grubu lider tamamladı… Portekiz, Hırvatistan'la eşleşti

Portekiz Milli Takımı'nın kaptanı Cristiano Ronaldo, Kolombiyalı bir oyuncuyla girdiği ikili mücadele sonrası acı içinde yerde kaldı. (Reuters)
Portekiz Milli Takımı'nın kaptanı Cristiano Ronaldo, Kolombiyalı bir oyuncuyla girdiği ikili mücadele sonrası acı içinde yerde kaldı. (Reuters)

Kolombiya Milli Takımı, Pazar günü Dünya Kupası'nda 11. Grup'un üçüncü ve son hafta maçında Portekiz ile golsüz berabere kalarak grubunu lider tamamladı.

Taraflar sahadan birer puanla ayrılırken, bu sonuçla Kolombiya puanını 7'ye yükselterek grup lideri oldu. Portekiz ise 5 puanla ikinci sırada yer aldı.

Grup lideri Kolombiya, son 32 turunda 3 Temmuz'da Kansas'ta Gana ile karşı karşıya gelecek.

Grubu ikinci sırada tamamlayan Portekiz ise 2 Temmuz'da Inglewood'da, 12. Grup ikincisi Hırvatistan ile son 32 turunda mücadele edecek.


Messi'den Dünya Kupası'nda tarihi rekor

Messi, Ürdün karşısında oyuna sonradan dahil oldu ve Arjantin'in üçüncü golünü kaydetti. (Reuters)
Messi, Ürdün karşısında oyuna sonradan dahil oldu ve Arjantin'in üçüncü golünü kaydetti. (Reuters)
TT

Messi'den Dünya Kupası'nda tarihi rekor

Messi, Ürdün karşısında oyuna sonradan dahil oldu ve Arjantin'in üçüncü golünü kaydetti. (Reuters)
Messi, Ürdün karşısında oyuna sonradan dahil oldu ve Arjantin'in üçüncü golünü kaydetti. (Reuters)

Lionel Messi, bugün (Pazar) Dallas'ta Arjantin'in Ürdün'ü 3-1 mağlup ettiği karşılaşmada attığı golle FIFA Dünya Kupası tarihinde üst üste 7 maçta gol atan ilk futbolcu oldu. Böylece Fransız Just Fontaine ile Brezilyalı Jairzinho'yu geride bırakarak yeni bir rekora imza attı.

Karşılaşmaya yedek kulübesinde başlayan Messi, 80. dakikada yaklaşık 25 metreden kullandığı serbest vuruşu gole çevirerek takımının üçüncü golünü kaydederek skoru 3-1'e taşıdı.

Messi'nin üst üste gol attığı maç serisi, Katar'da düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda Arjantin'in Avustralya'yı 2-1 mağlup ettiği son 16 turu karşılaşmasıyla başladı.

Arjantinli yıldız, daha sonra Hollanda ve Hırvatistan ağlarını da havalandırdı. Fransa ile oynanan ve Arjantin'in şampiyonluğuyla sonuçlanan unutulmaz finalde ise iki gol kaydetti.

Messi, 2026 Dünya Kupası finallerinde de gol serisini sürdürdü. Cezayir karşısında hat-trick yapan yıldız futbolcu, Avusturya maçında iki gol daha attı. Ürdün karşısındaki golüyle birlikte üst üste gol attığı Dünya Kupası maçlarının sayısını 7'ye çıkarırken, turnuvadaki toplam gol sayısını da 19'a yükseltti.

Daha önce bu alandaki rekor, 1958 Dünya Kupası'nda Fransa formasıyla üst üste 6 maçta gol atan Just Fontaine ile 1970 Dünya Kupası'nda Brezilya adına aynı başarıyı gösteren Jairzinho'ya aitti.