UFC şampiyonunun Filistin bayrağı resmi siteye geri döndü

ABD'de Filistinli bir aileye doğan Muhammad'in UFC dövüşçü profilinde Filistin bayrağı yoktu

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

UFC şampiyonunun Filistin bayrağı resmi siteye geri döndü

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Belal Muhammad, geçen hafta yokluğundan şikayet ettiği Filistin bayrağını dövüşçü profiline geri koyan UFC'ye teşekkür etti.

ABD'de Filistinli bir aileye doğan Muhammed, UFC kariyeri boyunca birçok kez Filistin bayrağı taşırken görülmüştü. UFC, 2022'de bayrak yasağı getirmiş ancak organizasyonun başkanı White bir yıl sonra bu kararı bozmuştu. Yasağın Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olduğuna inanılıyor.

Her halükarda, temmuzda hafif ortasıklet unvanını kazanan Muhammed'in ufc.com'daki dövüşçü profilinde bayrak olmadığını geçen hafta fark eden taraftarlar, şampiyonun White'a seslenmesine yol açtı.

Ancak Muhammed bu hafta sonu profiline Filistin bayrağını geri yükledikten sonra White'a daha nazik sözler söylemekten mutluluk duydu.

36 yaşındaki sporcu cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Dana'ya hızlıca seslenmek istiyorum" dedi:

Onunla konuştum, bayrağın bu gece geri geldiğini söyleyip özür diledi. İşte bu yüzden UFC'yi seviyorum, bu şirketi seviyorum ve işte bu yüzden Dana o adam. Kendiniz olmanıza izin veren tek organizasyon ve Dana sözünün eri, başkalarının tavrını ya da davranışlarını etkilemesine izin vermiyor.

Dana'ya selam, UFC'ye selam. Bayrak geri döndü bebeğim.

Geçen hafta Muhammed şöyle demişti:

[Bu konuyu] ele alacağım ve Dana'nın da bu konuyu ele almasını, düzeltmesini umuyorum. Çünkü Dana ifade özgürlüğünden yana olduğunu, insanların desteklemek istediği kişiyi desteklemesinden yana olduğunu ve kimseyi susturmak ya da sessiz hale getirmekten yana olmadığını söyledi. Dolayısıyla UFC'nin bu sorunu çözmesini ve bayrağımı ismimin yanına koymasını umuyorum, böylece temsil ettiğim halk, uğruna dövüştüğüm halk ve uğruna antrenman yaptığım halk bayrağını şampiyonlarının isminin yanında görecek.

Görsel kaldırıldı.
Belal Muhammad'ın dövüşçü profilinde geçen hafta itibarıyla bayrak yoktu (ufc.com)
Görsel kaldırıldı.
Muhammed'in dövüşçü profiline bayrağı geri yüklendi (ufc.com)

The Independent geçen hafta cevap hakkı için UFC'yle iletişime geçti.

Birçok UFC taraftarı bayrağın olmamasının, Filistin'in İsrail'le karmaşık geçmişiyle ilişkilendiğini düşündü. İki ülke 2023'ün sonlarından bu yana yeni bir çatışmanın içinde ve ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta Filistinli militan grup Hamas'a Gazze'de tutulan İsrailli rehineleri serbest bırakması için "son uyarıyı" yaptı.

Bir sonraki dövüşünde Muhammed'in, mayısta Kanada'da düzenlenecek UFC 315'in ana etkinliğinde Avustralyalı Jack Della Maddalena'ya karşı kemerini savunması planlanıyor.

Independent Türkçe



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe