Toprak ve Bahattin piste çıkıyor, Red Bull'da Tsunoda dönemi başlıyor

Dünya Superbike Şampiyonası'nda 2025 sezonuna dilediği gibi başlayamayan Toprak, Portekiz'de çıkış yapma peşinde (WorldSBK)
Dünya Superbike Şampiyonası'nda 2025 sezonuna dilediği gibi başlayamayan Toprak, Portekiz'de çıkış yapma peşinde (WorldSBK)
TT

Toprak ve Bahattin piste çıkıyor, Red Bull'da Tsunoda dönemi başlıyor

Dünya Superbike Şampiyonası'nda 2025 sezonuna dilediği gibi başlayamayan Toprak, Portekiz'de çıkış yapma peşinde (WorldSBK)
Dünya Superbike Şampiyonası'nda 2025 sezonuna dilediği gibi başlayamayan Toprak, Portekiz'de çıkış yapma peşinde (WorldSBK)

Adrenalin dolu sporlarda önümüzde yoğun bir hafta sonu var. İki tekerde hem MotoGP hem de WorldSBK yarışlarını izleyeceğiz. 

Formula 1'de yarış izlemek için gelecek haftayı beklememiz gerekse de Red Bull'da çok önemli bir gelişme var. 

UFC'de Alexander Volkanovski - Diego Lopez tüysıklet kemer maçına iki hafta kaldı. Bu hafta sonu Meksika'da dövüş gecesi düzenleniyor.

Red Bull'da ikinci pilot krizi sürüyor

2025 sezonunda yalnızca iki yarış geride kalmışken, Liam Lawson kardeş takım Racing Bulls'a yollandı ve yerine Yuki Tsunoda getirildi. 

Sezon öncesinde Sergio Perez'in yerini alacak pilotun Liam Lawson olacağı açıklandığında yarış severlerin büyük kısmı koltuğu Japon pilot Yuki Tsunoda'nın alması gerektiği görüşündeydi. 

Geçen yıl Racing Bulls'la 6 yarışa çıkan Lawson, bu sezona Avustralya'da kaza yaparak başladı. Yeni Zelandalı pilot sezonun ikinci yarışı Çin Grand Prix'sinde hem sprint hem de ana sıralama turlarında sonuncu oldu. 

Tsunoda, Verstappen'in Red Bull'la geçirdiği 10 sezonda 6. (Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Alexander Albon, Sergio Perez, Liam Lawson, Yuki Tsunoda) takım arkadaşı oldu. Red Bull, Pierre Gasly'den 12 yarış sonra Alex Albon için vazgeçtiği 2019'dan bu yana ilk kez sezon sürerken sürücü değiştirdi.

Verstappen neredeyse iki yıldır yarış kazanan ve  neredeyse bir yıldır podyuma çıkan tek Red Bull pilotu. Perez'in kasımda Las Vegas'ta 10. olmasından bu yana son 4 yarışta takımın tüm puanlarını o topladı.

Formula 1'de gelecek yarış 3-6 Nisan'da Japonya'da düzenlenecek. BeIN Sports'tan izlenebilecek yarış hafta sonunda program şöyle: 

1. antrenman seansı - 4 Nisan 05.30

2. antrenman seansı - 4 Nisan 09.00

3. antrenman seansı - 5 Nisan 05.30

Sıralama turları - 5 Nisan 09.00

Yarış - 6 Nisan 08.00

MotoGP, Birleşik Devletler'de

İki tekerlekli yarış makinalarını en hızlılarının mücadele ettiği MotoGP'de üçüncü yarış hafta sonu ABD'deki Circuit of the Americas'ta (COTA) gerçekleştirilecek. 

MotoGP yarışlarının 2013'ten beri düzenlendiği COTA'da en başarılı sürücü, bu yıl Ducati fabrika takımıyla yarışan Marc Marquez. Bu pistte 7 zaferi bulunan İspanyol sürücü bu yıl da yarışın favorisi olarak görülüyor. 

İlk 5 sıradaki pilotların geçen sene iki yarış sonundaki performansları

S Sport+'tan izlenebilecek MotoGP ABD Yarışı'nın programı şöyle: 

1. antrenman seansı - 28 Mart 18.45

Antrenman seansı - 28 Mart 23.00

2. antrenman seansı - 29 Mart 18.10

1. Sıralama turları - 29 Mart 18.50

2. Sıralama turları - 29 Mart 19.15

Sprint yarışı - 29 Mart 23.00

Isınma turları - 30 Mart 17.40

Yarış - 30 Mart 22.00

Toprak ve Bahattin, Portekiz'de yarışacak

WorldSBK'nın 2025 sezonundaki ikinci yarışı 28-30 Mart'ta Portekiz'deki Autódromo Internacional do Algarve'de düzenlenecek. 

Geçen senenin şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu'nun ROKiT BMW Motorrad ve Bahattin Sofuoğlu'nun Yamaha Motoxracing'le yarıştığı şampiyonada ilk yarış geçen ay sonunda Avustralya'daydı. 

Toprak Razgatlıoğlu tamamen yarışa odaklandığını ve galibiyeti hedeflediğini söyledi

Pilotlar sıralamasında Toprak 20 puanla 8'inci sıradayken, Sofuoğlu 1 puanla sonuncu sırada.  

Red Bull TV'den izlenebilecek Superbike Portekiz Yarışı'nın programı şöyle: 

1. antrenman seansı - 28 Mart 13.35

2. antrenman seansı - 28 Mart 18.00

3. antrenman seansı - 29 Mart 12.00

Superpole - 29 Mart 14.00

1. yarış - 29 Mart 17.00

Superpole yarışı - 30 Mart 13.00

2. yarış - 30 Mart 16.00

Eski şampiyon Meksika'da oktagona çıkıyor 

UFC'de bu hafta sonu Dövüş Gecesi var. Meksika'nın başkenti Meksiko'daki Arena CDMX'te düzenlenecek etkinlikte ana kart maçları 30 Mart 02.00'de başlayacak. 

Ana dövüşte eski sineksıklet şampiyonu Brandon Moreno (21-8-2), Steve Erceg'le (12-2) karşı karşıya gelecek. Erceg geçen sene kemer maçına çıkmış fakat şampiyon Alexandre Pantoja'ya yenilmişti. 

Son 4 maçında 2 galibiyet ve 2 mağlubiyet alan Moreno, Avustralyalı rakibini alt ederek yeniden yükselişe geçmek istiyor. 

S Sport+'tan izlenebilecek ana karttaki tüm maçlar şöyle: 

Brandon Moreno - Steve Erceg - Sineksıklet

Manuel Torres - Drew Dober - Hafifsıklet

Kelvin Gastelum - Joe Pyfer - Ortasıklet

Raul Rosas Jr. - Vince Morales - Samansıklet

David Martinez - Saimon Oliveira - Samansıklet

Ronaldo Rodríguez - Ode Osbourne - Sineksıklet

Yararlanılan kaynaklar: Motorsport, AP, WorldSBK, UFC



Islam Makhachev, Jack Della Maddalena'yı ezip geçerek çifte kemer sahibi oldu

Khabib Nurmagomedov, iki kemerli Islam Makhachev'i taşıyor (AP)
Khabib Nurmagomedov, iki kemerli Islam Makhachev'i taşıyor (AP)
TT

Islam Makhachev, Jack Della Maddalena'yı ezip geçerek çifte kemer sahibi oldu

Khabib Nurmagomedov, iki kemerli Islam Makhachev'i taşıyor (AP)
Khabib Nurmagomedov, iki kemerli Islam Makhachev'i taşıyor (AP)

Islam Makhachev, UFC 322'de Jack Della Maddalena'yı kolayca alt ederek yarı ortasıklet kemerini kaptı ve birden fazla sıklette şampiyon oldu. Bu, efsanevi antrenörü ve çocukluk arkadaşı Khabib Nurmagomedov'un asla başaramadığı bir şeydi.

Makhachev, Avustralyalıyı 5 raunt boyunca neredeyse izlenmesi zor bir mücadelede ezip geçti. 34 yaşındaki Makhachev'in Della Maddalena'nın sağ baldırını sistematik olarak hedef alması, unvanını savunan rakibini şampiyonluk rauntlarında gözle görülür bir acı içinde bıraktı.

Della Maddalena, 5 raunt boyunca yerden kalkamadı ve skor kartlarının toplamı  50-45 Makhachev'in lehineydi.

Makhachev, hafif sıklet kategorisini fethettikten sonra 77 kiloya yükselmişti ve bu yıl Belal Muhammed'i tahtından indirdikten sonra ilk kez unvanını savunan 29 yaşındaki Della Maddalena'nın, bu sıklette ilk kez maça çıkan dişli Dağıstanlıyı zorlaması bekleniyordu.

Elit mücadele yeteneği, nakavt gücü ve siyah kuşak BJJ becerisiyle birleşince, en azından kağıt üzerinde Makhachev'i alt etmek için gereken tüm araçlara sahip olduğu anlamına geliyordu. Ancak pratikte, Makhachev'in adeta yenilmez görünen üstünlüğüne karşı çok az tehdit oluşturduğu görüldü. Makhachev, 25 dakikalık dövüşte 18 dakikalık kontrol süresiyle şampiyonun canını çıkardı.

Makhachev, birden fazla sıklette UFC şampiyonluğu kazanan 11. dövüşçü oldu ve üst üste 16 galibiyetle Anderson Silva'nın rekorunu egale etti.

Madison Square Garden'daki yan ana maçta Zhang Weili, bir sıklet yükselerek Makhachev’in izinden giderek bir sıklet yükseldi ama tam tersine, unvanını koruyan şampiyon tarafından domine edildi. Sineksıklet kraliçesi Valentina Shevchenko, eski saman sıklet şampiyonuna karşı oybirliğiyle kazandı.

Zhang, tüm dövüş boyunca ikinci en iyi performansı gösterdi; ayakta hasar vermek için mesafeyi kapatmakta zorlandı ve Shevcheno'nun gücünün üstesinden gelemeyerek her rauntta dövüşün sonucunu belirleyen yere almalara karşı koyamadı.

Gecenin başka bir dövüşünde Britanyalı eski yarı ortasıklet şampiyonu Leon Edwards, Carlos Prates'e karşı ağır bir nakavt yenilgisi aldı; bu, üst üste üçüncü yenilgisiydi ve UFC'de ilk kez nakavt edildi.

Martta UFC Londra'da Edwards'ı yenen, yarı ortasıkletin kemer peşinde koşan bir diğer ismi Sean Brady için de işler daha iyi değildi. Kariyerinin en büyük galibiyetinin üzerine koyamayan Amerikalı dövüşçü, 25 yaşındaki yenilgisiz Michael Morales tarafından nakavt edildi.

Hem Morales hem de Prates, Ian Garry, Shavkat Rakhmonov ve Belal Muhammad gibi isimlerin de Makhachev'in ilk rakibi olmak için yarıştığı, yarı ortasıkletin kalabalık şampiyonluk mücadelesi tablosuna girdi.

Benoit Saint Denis, deneyimli Beneil Dariush'u 16 saniyede durdurarak UFC tarihindeki en hızlı 6. nakavtı kaydederken, Bo Nickal, Rodolfo Vieira'yı kafasına sert bir tekmeyle nakavt ederek yeniden kazandı.

Independent Türkçe

 


ATP’nin iki devi finalde buluşuyor: Alcaraz -Sinner

Alcaraz zaferini kutluyor (EPA)
Alcaraz zaferini kutluyor (EPA)
TT

ATP’nin iki devi finalde buluşuyor: Alcaraz -Sinner

Alcaraz zaferini kutluyor (EPA)
Alcaraz zaferini kutluyor (EPA)

Dünya 1 numarası Carlos Alcaraz, Kanadalı Felix Auger-Aliassime’i 6-2, 6-4’lük setlerle mağlup ederek ATP Finalleri’nde adını finale yazdırdı. İspanyol raket, finalde ev sahibi İtalya’nın dünya 2 numarası ve son şampiyonu Jannik Sinner ile karşılaşacak. Sinner, yarı finalde Avustralyalı Alex de Minaur’u 7-5, 6-2 ile geçerek finale yükseldi.

Bu sezon rakibine karşı belirgin üstünlük kuran Alcaraz, Sinner’la oynadığı 5 maçın 4’ünü kazandı.

Roland Garros ve Flushing Meadows’ta oynanan Grand Slam finalleri de dahil olmak üzere bu karşılaşmaların tamamı final mücadelesiydi. Sinner’ın bu yıl Alcaraz’a karşı elde ettiği tek galibiyet ise Wimbledon finalinde aldı.

22 yaşındaki İspanyol tenisçi, Torino’da yarı finale ulaşarak yıl sonu dünya 1 numarasını garantilediği için final maçına daha az baskıyla çıkacak. Alcaraz, kariyerinde ilk kez ATP Finalleri şampiyonluğu kazanmayı hedeflerken, bu unvanla birlikte sezonun 9'uncu, kariyerinin ise 25'inci turnuva zaferine ulaşma fırsatına sahip olacak. Alcaraz, geçtiğimiz yıl turnuvaya grup aşamasında veda etmişti.


Mubti, Şarku'l Avsat'a konuştu: Altın madalyam, Suudi liderliğinin desteğinin bir meyvesi

Altın madalya kazanan Suudi binici Halid el-Mubti podyumda (Suudi Arabistan takımı)
Altın madalya kazanan Suudi binici Halid el-Mubti podyumda (Suudi Arabistan takımı)
TT

Mubti, Şarku'l Avsat'a konuştu: Altın madalyam, Suudi liderliğinin desteğinin bir meyvesi

Altın madalya kazanan Suudi binici Halid el-Mubti podyumda (Suudi Arabistan takımı)
Altın madalya kazanan Suudi binici Halid el-Mubti podyumda (Suudi Arabistan takımı)

6. İslami Dayanışma Oyunları'nda altın madalya kazanan Suudi binici Halid el-Mubti, bunun ‘çok zorlu bir rekabetin’ ardından gerçekleştiğini ifade etti. Hazırlık sürecinin kolay olmadığını, ancak sonunda Suudi binicilik sporuna bu başarıyı kazandırdığını belirtti.

Şarku'l Avsat'a özel açıklamalarda bulunan el-Mubti şunları söyledi: “Oyunlara hazırlanırken çok çaba sarf ettim ve Allah'a şükürler olsun ki altın madalyayı kazanabildim. Allah'ın lütfu ve Suudi liderlerin, Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi'nin ve bize ihtiyacımız olan her şeyi sağlayan Suudi Arabistan Binicilik Federasyonu'nun desteği olmasaydı bu başarıya ulaşamazdım. Bugün elde edilen başarı sadece bir başlangıç. Gelecekte daha da iyi performans göstermek için çalışacağım.”

Gelecekteki hedefleri hakkında da konuşan el-Mubti, olimpiyatların her sporcu için en büyük hayal olmaya devam ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “2024 Paris Olimpiyatları'na ilk kez katıldık ve iyi bir katılım oldu. Bir sonraki katılımda, özellikle liderlerimizin desteği ile bugün olanaklar daha iyi hale geldiği için, daha odaklanmış olacağız. Hedefimiz açık: tekler veya çiftler kategorisinde madalya kazanmak.”

El-Mubti, bitiş çizgisini geçtikten sonra doğrudan teknik ve idari ekibini selamlamaya gittiğini belirterek, “Onlar benim başarımın sebebi ve bu madalyayı kazanmamdaki en önemli faktör” dedi.

İslami Dayanışma Oyunları Yüksek Organizasyon Komitesi Başkanı Prens Fahd bin Celavi ve Suudi Arabistan Binicilik Federasyonu Başkanı Prens Abdullah bin Fahd, engel atlamada kazandığı altın madalyanın ardından Halid el-Mubti'yi karşıladı. Bu sahne, Suudi sporunun çeşitli uluslararası forumlarda gördüğü destek ve ilgiyi yansıtıyor.