Adrenalin dolu hafta sonu: Formula 1’den UFC’ye tüm gözler spor ekranında

Bu hafta sonu adrenalin sporlarına doyuyoruz: UFC Dövüş Gecesi, Oktagon MMA, Bare Knuckle FC, Le Mans Kupası, Avrupa Ralli Şampiyonası

Japonya Grand Prix'sinin antrenman seanslarında zirvede McLaren var (Reuters)
Japonya Grand Prix'sinin antrenman seanslarında zirvede McLaren var (Reuters)
TT

Adrenalin dolu hafta sonu: Formula 1’den UFC’ye tüm gözler spor ekranında

Japonya Grand Prix'sinin antrenman seanslarında zirvede McLaren var (Reuters)
Japonya Grand Prix'sinin antrenman seanslarında zirvede McLaren var (Reuters)

Motor sporlarının zirvesi Formula 1'de yarış heyecanı bu hafta sonu Japonya'daki Suzuka Pisti'nde yaşanacak. Geçen hafta Çin'de düzenlenen yarıştan sonra Japonya'ya geçen F1, gelecek 2 hafta sonunda sırasıyla Bahreyn ve Suudi Arabistan'da olacak. 

5,8 kilometrelik pistte 53 tur üzerinden düzenlenecek Suzuka Grand Prix'sine yaklaşırken Formula 1 dünyasında önemli gelişmeler yaşandı. Bunlardan en önemlisi de Red Bull'da Liam Lawson'ın yerine Yuki Tsunoda'nın getirilmesi. Japon pilot, Red Bull'la ilk yarışına memleketinde çıkacak. 
 

u78ı
Red Bull, Japonya Grand Prix'sine özel hazırladığı posterde 1998 tarihli Akira'ya gönderme yaptı (X/@redbullracing)

1987'den beri düzenlenen Formula 1 Japonya Grand Prix'si, şimdiye kadar 13 kez şampiyonun belirlendiği yarış oldu. En yakın tarihlisi 2022'de Max Verstappen'in zaferiyken, en fazla akılda kalanlar 1989 ve 1990'da Ayrton Senna ve Alain Prost rekabetine sahne olanlar. 1989'da Prost şampiyon olurken, 1990'da Japonya'da Senna kupayı kaldırmıştı. 

Yuki Tsunoda geçen yıl Red Bull'un ilk iki sıraya yerleştiği yarışta puan almış ve 2012'den beri bunu başarani ilk Japon pilot olmuştu. 2012'de yarışı 4'üncü tamamlayıp seyircileri gururlandıransa Sauber pilotu Kamui Kobayashi'ydi. 

dfgrthy
Yuki Tsunoda geçen yıl kendi evinde puan aldıktan sonra "Rahatladım" demişti (Formula 1)

Formula 1'de sezonu Avustralya'da açmış ve ikinci yarış için Çin'e gitmiştik. Sezona yeni takımı Ferrari'de başlayan Lewis Hamilton ve takım arkadaşı Charles Leclerc, Şanghay'daki yarıştan sonra teknik sebeplerden dolayı diskalifiye edilmişti. 

3 Nisan Perşembe günü gazetecilere konuşan Hamilton, "Bu takıma inancım tam" dedi. 

Açıkçası yılın başında çok büyük bir heyecan vardı. Herkesin ilk yarıştan itibaren kazanmamızı ve ilk yılımızda şampiyonluğu kazanmamızı bekleyip beklemediğini bilmiyorum.Benim beklentim bu değildi. Yeni bir kültüre, yeni bir takıma geldiğimin ve bunun zaman alacağının farkındayım.

sdfrgt
40 yaşındaki Hamilton'ın 7 dünya şampiyonluğu var (Reuters)

Bu aynı zamanda Red Bull'un Honda motoruyla çıkacağı son Japonya yarışı. 2026'dan itibaren kendi güç ünitelerini kullanacak Red Bull, Honda'yla birçok galibiyet ve şampiyonluk elde etti. 

BeIN Sport'tan izlenebilecek Formula 1 Japonya Grand Prix'sinde sezona kuvvetli başlayan geçen yılın markalar şampiyonu McLaren favori olacak. Lando Norris ve Oscar Piastri'yle yarışan takım markalar şampiyonasında 78 puanla zirvede yer alıyor. Geçen yarışta iki pilotunun da diskalifiye edilmesiyle ağır darbe alan Ferrari ise 17 puanla 4'üncü sırayı Williams'la paylaşıyor. Takımlar sıralamasında Mercedes 57 puanla ikinci, Red Bull 36 puanla üçüncü sırada.  

Suzuka'daki yarış hafta sonunun programı şöyle: 

Sıralama turları: 5 Nisan 05.30 

Yarış: 6 Nisan 08.00

Adrenalin'de başka neler var? 

UFC Dövüş Haftası 

UFC'de Alexander Volkanovski ve Diego Lopes'in boştaki tüysıklet kemeri için karşı karşıya geleceği UFC 314 öncesinde bu hafta sonu yine tüysıklette Josh Emmett ve Lerone Murphy oktagona çıkacak. 

İki dövüşçü de buradan elde edeceği galibiyetle UFC 314'ün kazananına, yani kemer sahibine meydan okuma hakkı elde edebilir. 

Cumartesiyi pazara bağlayan gece 04.00'ten itibaren S Sport+'tan izlenebilecek UFC Dövüş Gecesi'nde ana kartta gerçekleştirilecek maçlar şöyle: 

Torrez Finney - Robert Valentin (Ortasıklet)

Ode Osbourne - Luis Gurule (Sineksıklet)

Brad Tavares - Gerald Meerschaert (Ortasıklet) 

Cortavious Romious - Lee Chang-ho (Horozsıklet) 

Pat Sabatini - Joanderson Brito (Tüysıklet)

Josh Emmett - Lerone Murphy (Tüysıklet) 

Oktagon 69

Avrupa'nın önde gelen karma dövüş sanatları organizasyonu Oktagon, 69 numaralı etkinliğini 5 Nisan Cumartesi günü Almanya'nın Dortmund kentinde düzenleyecek. 

scdfvgthy
Oktagon 69, 19.00'dan itibaren organizasyonun YouTube kanalından izlenebiliyor (X/@OktagonOfficial)

Gecenin ana etkinliğinde tüysıklette Max Holzer ve Deniz İlbay karşı karşıya gelecek. Holzer, güreş yetenekleriyle öne çıkarken, eski boksör İlbay, rakibini nakavt etmek isteyecek. 

Bare Knuckle FC 71 ve 72 

Çıplak ellerle dövüşülen BKFC, bugün ve yarın Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde. Bu, BKFC'nin Ortadoğu'da gerçekleştirdiği ilk etkinlik. 

BKFC 71'in ana maçında hafif ortasıklette şampiyon Austin Trout, kemerini namağlup rakibi Carlos Trinidad-Snake'e karşı korumaya çalışacak. 

Yan ana maçtaysa kadınlar samansıklet şampiyonu Britain Hart, Tai Emery'yle karşı karşı gelecek. 

BKFC 72'de ise tüysıklet şampiyonu Kai Stewart, unvanını Tommy Strydom'a karşı korumak isteyecek. 

Dövüşler Bare Knuckle FC'nin internet sitesinden izlenebilecek. 

Le Mans Kupası

Avrupa Le Mans Serisi'ne ve FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'na hazırlık niteliğindeki Le Mans Kupası'nda sezon açıldı. 

10'uncu sezonuna giren etkinlikte bu yıl 6 yarış düzenlenecek. Barcelona'da düzenlenen sezonun ilk yarışı, 5 Nisan 18.45'ten itibaren organizasyonun YouTube kanalından izlenebilecek. 

Avrupa Ralli Şampiyonası

Dünyanın önde gelen ralli organizasyonlarından FIA Avrupa Ralli Şampiyonası (ERC), sezon açılışını 42'inci Sierra Morena Rallisi'yle yapıyor. 

İspanya'nın Cordoba kentinde tamamen asfaltta düzenlenecek etkinlikte 64 ekip yarışacak. 13 etaptan oluşan Sierra Morena rallisi 6 Nisan'da son bulacak. 

35 yıl sonra ERC'ye dönen Sierra Morena rallisi, Rally.TV'den izlenebiliyor.
Yararlanılan kaynaklar: Reuters, Formula 1, ERC



Motor sesleri geri dönüyor: Formula 1 yeniden Türkiye'de

Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü duyurma etkinliğinde Red Bull'ın F1 arabası Dolmabahçe Sarayı'nın önüne getirildi (Reuters)
Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü duyurma etkinliğinde Red Bull'ın F1 arabası Dolmabahçe Sarayı'nın önüne getirildi (Reuters)
TT

Motor sesleri geri dönüyor: Formula 1 yeniden Türkiye'de

Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü duyurma etkinliğinde Red Bull'ın F1 arabası Dolmabahçe Sarayı'nın önüne getirildi (Reuters)
Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü duyurma etkinliğinde Red Bull'ın F1 arabası Dolmabahçe Sarayı'nın önüne getirildi (Reuters)

Adrenalin'den herkese merhaba. Bu hafta Formula 1'in Türkiye'ye dönüşünü ve daha önce İstanbul Park'ta yapılan yarışları inceliyoruz.

Uzun süredir beklenen açıklama bugün resmiyet kazandı ve Türkiye Grand Prix'sinin 2027 itibarıyla 5 yıl boyunca Formula 1 takviminde yer alacağı duyuruldu.

Böylece İstanbul Park, 2005-2011'le 2020-2021 dönemlerinin ardından Formula 1'e 10. kez ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 6 yıllık aranın ardından yarışseverlerin bekleyişi de sona ermiş olacak.

İstanbul'daki 5,3 kilometrelik pist, ilk kez 2005'te Formula 1 takvimine dahil edilmiş ve 2011 sezonuna kadar aralıksız olarak yarışlara ev sahipliği yapmıştı.

Daha sonra pandemi döneminde takvimde yaşanan değişiklikler nedeniyle Türkiye Grand Prix'si yeniden programa alınmıştı. Yarış, 2020'de seyircisiz olarak, 2021'de ise yarı kapasiteyle düzenlenmişti.

2027'de yapılacak etapla birlikte İstanbul Park, yeniden dünya motor sporlarının en önemli organizasyonlarından birine kapılarını açacak.

Türkiye Grand Prix'si en son 2020 ve 2021'de üst üste düzenlenmişti. 2020'de Mercedes pilotu Lewis Hamilton, İstanbul Park'ta kazandığı yarışla kariyerinin 7. dünya şampiyonluğunu ilan etmiş ve Michael Schumacher'in rekoruna ortak olmuştu. Pistteki son galibiyetse 2021'de yine Mercedes adına yarışan Valtteri Bottas'a ait.

Bugüne kadar İstanbul Park'ta toplam 9 yarış düzenlendi. Bu yarışların ilki 2005 yılında gerçekleştirildi ve McLaren-Mercedes pilotu Kimi Raikkonen, 1 saat 24 dakika 34.454 saniyelik derecesiyle Türkiye Grand Prix'sinin ilk galibi oldu.

Pistin en başarılı ismiyse Felipe Massa. Eski Ferrari pilotu, 2006, 2007 ve 2008'de üst üste üç kez damalı bayrağı ilk sırada görerek İstanbul Park tarihinin en çok kazanan pilotu unvanını elde etti.

Massa'nın 2006'daki zaferi aynı zamanda Formula 1 kariyerindeki ilk yarış galibiyetiydi. Brezilyalı pilot, sonraki iki sezonda da birinciliğini koruyarak İstanbul'daki üstünlüğünü sürdürdü.

2009'da Brawn GP adına yarışan Jenson Button, 1.26.24.848'lik derecesiyle zafere ulaştı. 2010'da Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes'le 1.28.47.620'lik zamanıyla birinciliği elde etti.

2011'de ise Red Bull-Renault pilotu Sebastian Vettel, 1.30.17.558'lik derecesiyle İstanbul Park'taki yarışı kazandı. Vettel, aynı sezon dünya şampiyonluğuna da ulaşmıştı.

Bugün gerçekleştirilen tanıtım etkinliğinin ardından Formula 1 CEO'su Stefano Domenicali, İstanbul'un Formula 1 için taşıdığı öneme dikkat çekti.

Domenicali, 2027'den itibaren İstanbul'un atmosferine yeniden dönecek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, taraftarları Formula 1'in en heyecan verici ve en zorlu pistlerinden birinde yeniden buluşturacaklarını ifade etti.

İstanbul'un Avrupa'yla Asya arasında kültürel bir köprü olduğunu vurgulayan Domenicali, şehrin tarih ve geleneği modern spor, iş dünyası ve eğlence yaklaşımıyla birleştirdiğini söyledi.

FIA Başkanı Mohammed Ben Sulayem de Türkiye'nin dönüşünü Formula 1'in küresel büyümesinin önemli bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Sulayem, Türkiye Grand Prix'sinin yeniden FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası takvimine dahil edilmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, İstanbul Park'ın Formula 1 tarihinde özel bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Bu geri dönüşün şampiyonayı dinamik pazarlarda genişletme kararlılığını yansıttığını vurgulayan Sulayem, bu iş birliğinin yalnızca Formula 1'in Türkiye'deki uzun vadeli geleceğini güvence altına almakla kalmayıp motor sporlarının gelişimini ve sürdürülebilir büyümesini de desteklediğini kaydetti.

sdvdfv
Red Bull pilotu Yuki Tsunoda'nın kullandığı F1 aracı, Galataport'tan hareketle, Karaköy güzergahını takip ederek Dolmabahçe'ye geldi (Reuters)

İstanbul Park'taki 9 yarış sonunda toplam 12 farklı pilot podyuma çıkma başarısı gösterdi. Felipe Massa, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Juan Pablo Montoya, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Jenson Button, Mark Webber, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Max Verstappen ve Sergio Perez, Türkiye Grand Prix'sinde ilk üç içerisinde yer alan isimler oldu.

Pistin dikkat çekici istatistiklerinden biri de en hızlı tur derecesi. Bu alandaki rekor, 2005 yarışının 39. turunda 1.24.770'lik derece elde eden Juan Pablo Montoya'ya ait. Kolombiyalı pilot, McLaren-Mercedes adına yarıştığı dönemde kaydettiği bu zamanla İstanbul Park'ın en hızlı tur sahibi konumunda bulunuyor.

2027'de yeniden takvime dönmesiyle birlikte Türkiye Grand Prix'si, geçmişte oluşan sportif mirası yeni yarışlarla genişletmeye hazırlanıyor. İstanbul Park, Formula 1 tarihindeki yerini yeniden güçlendirirken, Türkiye de dünya motor sporlarının önemli duraklarından biri olarak takvimdeki konumunu tekrar kazanmış olacak.

Kaynaklar: Formula 1, BBC, Motorsport


İspanya’da Lamine Yamal şoku: Dünya Kupası’na yetişecek mi?

İspanya’da Lamine Yamal şoku: Dünya Kupası’na yetişecek mi?
TT

İspanya’da Lamine Yamal şoku: Dünya Kupası’na yetişecek mi?

İspanya’da Lamine Yamal şoku: Dünya Kupası’na yetişecek mi?

La Liga’da FC Barcelona’nın Celta Vigo karşısında aldığı 1-0’lık galibiyete, Lamine Yamal’ın sakatlığı gölge düşürdü. Genç oyuncunun durumu, İspanyol medyasında günün en çok konuşulan başlıklarından biri haline geldi.

İspanyol basını, sakatlığın detayları ve olası sonuçlarına geniş yer ayırırken, sezonun geri kalan maçları ve İspanya Milli Takımı’nın Dünya Kupası’nda oynayacağı karşılaşmalara yetişip yetişmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Mundo Deportivo, Lamine Yamal’ın kazandırdığı penaltıdan attığı golün ardından maça devam edemediğini yazdı. Haberde, oyuncunun golü kutlamak yerine acı hissederek kendini yere bıraktığı ve değişiklik istediği belirtildi. Sağlık ekibinin müdahalesinin ardından oyuna devam edemeyeceğinin anlaşılması, hem kulüp hem de millî takım cephesinde alarma yol açtı.

AS gazetesi ise “Tam alarm! Lamine arka adale sakatlığı nedeniyle oyundan çıktı” başlığını kullandı. Haberde, oyuncunun penaltıyı kullandıktan hemen sonra elini kaldırarak sağlık görevlilerini çağırdığı ve sol bacağının arka kısmını tuttuğu aktarıldı. Kulüp doktoru Ricard Pruna’nın doğrudan oyuncu değişikliği talebinde bulunduğu ifade edildi.

Şarku'l Avsat'ın AS gazetesinden aktardığı habere göre sakatlığın zamanlamasının da kritik olduğuna dikkat çekti. 2026 FIFA Dünya Kupası’na yaklaşık 50 gün kala yaşanan bu durumun, oyuncunun turnuvaya yetişip yetişemeyeceği konusunda soru işaretleri doğurduğu belirtildi. İlk değerlendirmelere göre hafif bir kas yırtığı ihtimali bulunurken, bu tür bir sakatlığın 2 ila 3 hafta sahalardan uzak kalmaya yol açabileceği ifade edildi.

Ayrıca João Cancelo’nun da aynı maçta sağ bacağındaki kuadriseps kasından sakatlanarak oyundan çıktığı ve yerine Alejandro Balde’nin girdiği, her iki oyuncunun da durumunun yapılacak tetkiklerle netleşeceği aktarıldı.

Marca gazetesi, Barcelona’nın şampiyonluğa yaklaşmasına rağmen Yamal’ın yokluğunun hücum hattında ciddi bir eksiklik yaratabileceğini yazdı. Cadena SER ise ilk bulguların arka adalede yırtık ihtimaline işaret ettiğini ve oyuncunun birkaç hafta sahalardan uzak kalabileceğini duyurdu.

Sport gazetesi de sakatlığın galibiyetin önüne geçtiğini vurgulayarak, bunun hem Barcelona hem de millî takım için kritik bir kayıp olabileceğini belirtti.

Bu gelişmeler ışığında, Lamine Yamal’ın 2026 FIFA Dünya Kupası’nda Suudi Arabistan Millî Futbol Takımı’na karşı 21 Haziran’da oynanacak ilk maçta forma giyip giyemeyeceği belirsizliğini koruyor. Atlanta’daki Mercedes-Benz Stadium’da oynanacak karşılaşma öncesinde, oyuncunun durumuna ilişkin nihai kararın sağlık raporlarının ardından verilmesi bekleniyor.


Milyar dolarlık Dammam projesi, Spor Yatırım Forumu’nun ilk meyvesi

Suudi Arabistan Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celvi, gelecekteki spor projelerinin maketlerini inceliyor. (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celvi, gelecekteki spor projelerinin maketlerini inceliyor. (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Milyar dolarlık Dammam projesi, Spor Yatırım Forumu’nun ilk meyvesi

Suudi Arabistan Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celvi, gelecekteki spor projelerinin maketlerini inceliyor. (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Prens Fahd bin Celvi, gelecekteki spor projelerinin maketlerini inceliyor. (Fotoğraf: Beşir Salih)

Riyad’da düzenlenen Spor Yatırım Forumu ilk gününde, Suudi Arabistan’ın doğusundaki Dammam şehrinin spor altyapısını değiştirebilecek nitelikte tarihi bir gelişmeyi duyurdu. Açıklamada, Dammam Spor Şehri projesinin geliştirilmesine yönelik yaklaşık 1 milyar Suudi riyali değerinde bir yatırım fırsatının başlatıldığı bildirildi. Projenin 2026 yılında hayata geçirilmesi ve spor altyapısının güçlendirilerek nitelikli uluslararası ortaklıklara alan açması hedefleniyor.

Söz konusu adımın, spor sektörünün ekonomik büyümenin önemli itici güçlerinden biri haline geldiğini gösterdiği; uluslararası ortaklıklar ve yatırım fırsatlarıyla Suudi Arabistan’daki spor ekosisteminin olgunlaşmasını ve çeşitlenmesini yansıttığı ifade edildi.

‘Sporun Gençleri Güçlendirmesi’ başlıklı oturumda konuşan Muhammed bin Selman Vakfı (Misk) CEO'su Bedr el-Bedr, sporun gençleri güçlendirmeye yönelik bütüncül bir sistemin temel parçalarından biri olarak görüldüğünü belirtti.

El-Bedr, “Sporu yalnızca yan bir faaliyet ya da eğlence unsuru olarak görmüyoruz; onu toplumda sağlık ve yaşam kalitesiyle doğrudan bağlantılı daha geniş bir sistemin parçası olarak değerlendiriyoruz” ifadesini kullandı.

vfevfev
Spor Yatırım Forumu’nun ilk gününde gerçekleştirilen zengin içeriğe sahip söyleşi oturumlarından (Fotoğraf: Beşir Salih)

Misk Vakfı yetkilileri, genç yeteneklerin gelişim sürecini erken yaşlardan itibaren yapılandırmak için çeşitli kurumlarla iş birliği içinde programlar yürüttüklerini açıkladı. 7 ile 17 yaş arasındaki çocukları hedefleyen bu programların, Riyad’daki okullarda futbol ve yüzme gibi branşlarda profesyonel gelişim yolları oluşturmayı amaçladığı belirtildi.

Açıklamada, Riyad Okulları Futbol Akademisi’nin, ilerleyen dönemde Suudi Arabistan milli takımını 2034 Dünya Kupası’nda temsil edebilecek oyuncular yetiştirmeyi hedeflediği ifade edildi.

Suudi Arabistan E-Spor Federasyonu Başkanı Prens Faysal bin Bender bin Sultan Al Suud, katıldığı oturumda, sporun artık geçmişte olduğu gibi yalnızca bir hobi olmadığını, özel sektörün artan desteğini gerektiren bir yatırım alanına dönüştüğünü söyledi.

Faysal bin Bender, “Geçmişte spor sadece hobi olarak görülüyordu, ancak bugün nitelikli spor yatırımları için özel sektör desteğine büyük ihtiyaç var” dedi. Faysal bin Bender, e-sporlar alanında federasyon bünyesinde 1,2 milyon profesyonel oyuncu bulunduğunu belirterek, yerelden küresel rekabete geçiş için özel sektör yatırımlarının kritik olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan Deniz Sporları ve Dalış Federasyonu Başkanı Sultan bin Fahd bin Selman Al Suud da özel sektörün rolüne dikkat çekerek, “Onların desteği olmadan spor yatırımlarında büyüme ve gelişme sağlanamaz” ifadesini kullandı.

Fahd bin Selman ayrıca, Suudi vatandaşları için dalış lisansı sayısının engellerin kaldırılması ve teşviklerle birlikte 50 bine ulaştığını kaydetti.

grbgrt
İlk günkü oturumlara spor federasyonlarının başkanları, yöneticiler ve uzmanlar katıldı. (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan Masa Tenisi Federasyonu Başkanı Muhammed bin Abdurrahman bin Nasır Al Suud, spor yatırımlarının kayda değer bir ilerleme sağladığını belirterek, “Bugün 6 bin profesyonel masa tenisi sporcumuz var. Hedeflerimize yüzde 150 oranında ulaştık. Bu da yatırımın branşın gelişimine etkisini açıkça gösteriyor” dedi.

Spor yatırımlarına odaklanan SURJ Sports Investment CEO’su Danny Townsend, katıldığı ‘Yapay Zekâ ve Spor Yatırımı’ oturumunda Suudi Arabistan’daki fırsatların olağanüstü olduğunu söyledi. Townsend, mevcut yönetişim çerçevesinin benzersiz olduğunu belirterek, spor ve eğlence sektörlerinde dijital dönüşüm sürecinin henüz başlangıç aşamasında olduğunu ifade etti.

Tatimmah Capital şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ehab Hassoubah, ‘Sporun Geleceğinin Finansmanı ve Yatırım Fonları’ başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, spor sektörünü desteklemede gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesinin kritik bir rol oynadığını söyledi.

Hassoubah, “Gelirlerin çeşitlendirilmesi, belirlenen stratejilerin uygulanmasına katkı sağlar ve sürdürülebilirliği garanti altına alır” ifadesini kullandı.

R Sports CEO’su Rafi el-Gamidi ise spor sektörünün önemli bir yatırım fırsatı sunduğunu belirtti. El-Gamidi, “Fonlar mevcut, ancak asıl zorluk fikirleri sistemli bir şekilde yapılandırmak. Bu başarıldığında sürdürülebilirliğe ulaşmak mümkün” dedi.

El-Gamidi ayrıca, birçok yatırım fırsatının hâlâ hazır uygulama modellerinden yoksun olduğunu, ancak Suudi Arabistan’ın 2030 yılına kadar spor inovasyonunda küresel düzeyde rekabet edebileceğine inandığını ifade etti.

Aramco Stadyum Şirketi CEO’su Matthew Kittle, ‘Spor: Turizm ve Yatırımın Bileti’ başlıklı oturumda, Suudi Arabistan’daki ilgili kurumlar arasındaki güçlü ilişki ağının spor ve turizm projelerini destekleyen temel bir unsur olduğunu söyledi.

Kittle, hükümet kurumları ve turizm otoritesiyle güçlü bağlara sahip olduklarını, ayrıca doğu bölgesinde altyapı ve kültür alanlarında önemli profesyonel ortaklıklar yürüttüklerini belirtti. Bu yapının Suudi Arabistan’ın turizm vizyonuyla uyumlu olduğunu ve ilişkilerin kurulmasını kolaylaştırdığını ifade etti. Ayrıca ekip içindeki deneyimin bu ilişkilerin hızla gelişmesine katkı sağladığını ve başarının en önemli unsurunun etkili iletişim olduğunu vurguladı.