Adrenalin dolu hafta sonu: Formula 1’den UFC’ye tüm gözler spor ekranında

Bu hafta sonu adrenalin sporlarına doyuyoruz: UFC Dövüş Gecesi, Oktagon MMA, Bare Knuckle FC, Le Mans Kupası, Avrupa Ralli Şampiyonası

Japonya Grand Prix'sinin antrenman seanslarında zirvede McLaren var (Reuters)
Japonya Grand Prix'sinin antrenman seanslarında zirvede McLaren var (Reuters)
TT

Adrenalin dolu hafta sonu: Formula 1’den UFC’ye tüm gözler spor ekranında

Japonya Grand Prix'sinin antrenman seanslarında zirvede McLaren var (Reuters)
Japonya Grand Prix'sinin antrenman seanslarında zirvede McLaren var (Reuters)

Motor sporlarının zirvesi Formula 1'de yarış heyecanı bu hafta sonu Japonya'daki Suzuka Pisti'nde yaşanacak. Geçen hafta Çin'de düzenlenen yarıştan sonra Japonya'ya geçen F1, gelecek 2 hafta sonunda sırasıyla Bahreyn ve Suudi Arabistan'da olacak. 

5,8 kilometrelik pistte 53 tur üzerinden düzenlenecek Suzuka Grand Prix'sine yaklaşırken Formula 1 dünyasında önemli gelişmeler yaşandı. Bunlardan en önemlisi de Red Bull'da Liam Lawson'ın yerine Yuki Tsunoda'nın getirilmesi. Japon pilot, Red Bull'la ilk yarışına memleketinde çıkacak. 
 

u78ı
Red Bull, Japonya Grand Prix'sine özel hazırladığı posterde 1998 tarihli Akira'ya gönderme yaptı (X/@redbullracing)

1987'den beri düzenlenen Formula 1 Japonya Grand Prix'si, şimdiye kadar 13 kez şampiyonun belirlendiği yarış oldu. En yakın tarihlisi 2022'de Max Verstappen'in zaferiyken, en fazla akılda kalanlar 1989 ve 1990'da Ayrton Senna ve Alain Prost rekabetine sahne olanlar. 1989'da Prost şampiyon olurken, 1990'da Japonya'da Senna kupayı kaldırmıştı. 

Yuki Tsunoda geçen yıl Red Bull'un ilk iki sıraya yerleştiği yarışta puan almış ve 2012'den beri bunu başarani ilk Japon pilot olmuştu. 2012'de yarışı 4'üncü tamamlayıp seyircileri gururlandıransa Sauber pilotu Kamui Kobayashi'ydi. 

dfgrthy
Yuki Tsunoda geçen yıl kendi evinde puan aldıktan sonra "Rahatladım" demişti (Formula 1)

Formula 1'de sezonu Avustralya'da açmış ve ikinci yarış için Çin'e gitmiştik. Sezona yeni takımı Ferrari'de başlayan Lewis Hamilton ve takım arkadaşı Charles Leclerc, Şanghay'daki yarıştan sonra teknik sebeplerden dolayı diskalifiye edilmişti. 

3 Nisan Perşembe günü gazetecilere konuşan Hamilton, "Bu takıma inancım tam" dedi. 

Açıkçası yılın başında çok büyük bir heyecan vardı. Herkesin ilk yarıştan itibaren kazanmamızı ve ilk yılımızda şampiyonluğu kazanmamızı bekleyip beklemediğini bilmiyorum.Benim beklentim bu değildi. Yeni bir kültüre, yeni bir takıma geldiğimin ve bunun zaman alacağının farkındayım.

sdfrgt
40 yaşındaki Hamilton'ın 7 dünya şampiyonluğu var (Reuters)

Bu aynı zamanda Red Bull'un Honda motoruyla çıkacağı son Japonya yarışı. 2026'dan itibaren kendi güç ünitelerini kullanacak Red Bull, Honda'yla birçok galibiyet ve şampiyonluk elde etti. 

BeIN Sport'tan izlenebilecek Formula 1 Japonya Grand Prix'sinde sezona kuvvetli başlayan geçen yılın markalar şampiyonu McLaren favori olacak. Lando Norris ve Oscar Piastri'yle yarışan takım markalar şampiyonasında 78 puanla zirvede yer alıyor. Geçen yarışta iki pilotunun da diskalifiye edilmesiyle ağır darbe alan Ferrari ise 17 puanla 4'üncü sırayı Williams'la paylaşıyor. Takımlar sıralamasında Mercedes 57 puanla ikinci, Red Bull 36 puanla üçüncü sırada.  

Suzuka'daki yarış hafta sonunun programı şöyle: 

Sıralama turları: 5 Nisan 05.30 

Yarış: 6 Nisan 08.00

Adrenalin'de başka neler var? 

UFC Dövüş Haftası 

UFC'de Alexander Volkanovski ve Diego Lopes'in boştaki tüysıklet kemeri için karşı karşıya geleceği UFC 314 öncesinde bu hafta sonu yine tüysıklette Josh Emmett ve Lerone Murphy oktagona çıkacak. 

İki dövüşçü de buradan elde edeceği galibiyetle UFC 314'ün kazananına, yani kemer sahibine meydan okuma hakkı elde edebilir. 

Cumartesiyi pazara bağlayan gece 04.00'ten itibaren S Sport+'tan izlenebilecek UFC Dövüş Gecesi'nde ana kartta gerçekleştirilecek maçlar şöyle: 

Torrez Finney - Robert Valentin (Ortasıklet)

Ode Osbourne - Luis Gurule (Sineksıklet)

Brad Tavares - Gerald Meerschaert (Ortasıklet) 

Cortavious Romious - Lee Chang-ho (Horozsıklet) 

Pat Sabatini - Joanderson Brito (Tüysıklet)

Josh Emmett - Lerone Murphy (Tüysıklet) 

Oktagon 69

Avrupa'nın önde gelen karma dövüş sanatları organizasyonu Oktagon, 69 numaralı etkinliğini 5 Nisan Cumartesi günü Almanya'nın Dortmund kentinde düzenleyecek. 

scdfvgthy
Oktagon 69, 19.00'dan itibaren organizasyonun YouTube kanalından izlenebiliyor (X/@OktagonOfficial)

Gecenin ana etkinliğinde tüysıklette Max Holzer ve Deniz İlbay karşı karşıya gelecek. Holzer, güreş yetenekleriyle öne çıkarken, eski boksör İlbay, rakibini nakavt etmek isteyecek. 

Bare Knuckle FC 71 ve 72 

Çıplak ellerle dövüşülen BKFC, bugün ve yarın Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde. Bu, BKFC'nin Ortadoğu'da gerçekleştirdiği ilk etkinlik. 

BKFC 71'in ana maçında hafif ortasıklette şampiyon Austin Trout, kemerini namağlup rakibi Carlos Trinidad-Snake'e karşı korumaya çalışacak. 

Yan ana maçtaysa kadınlar samansıklet şampiyonu Britain Hart, Tai Emery'yle karşı karşı gelecek. 

BKFC 72'de ise tüysıklet şampiyonu Kai Stewart, unvanını Tommy Strydom'a karşı korumak isteyecek. 

Dövüşler Bare Knuckle FC'nin internet sitesinden izlenebilecek. 

Le Mans Kupası

Avrupa Le Mans Serisi'ne ve FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'na hazırlık niteliğindeki Le Mans Kupası'nda sezon açıldı. 

10'uncu sezonuna giren etkinlikte bu yıl 6 yarış düzenlenecek. Barcelona'da düzenlenen sezonun ilk yarışı, 5 Nisan 18.45'ten itibaren organizasyonun YouTube kanalından izlenebilecek. 

Avrupa Ralli Şampiyonası

Dünyanın önde gelen ralli organizasyonlarından FIA Avrupa Ralli Şampiyonası (ERC), sezon açılışını 42'inci Sierra Morena Rallisi'yle yapıyor. 

İspanya'nın Cordoba kentinde tamamen asfaltta düzenlenecek etkinlikte 64 ekip yarışacak. 13 etaptan oluşan Sierra Morena rallisi 6 Nisan'da son bulacak. 

35 yıl sonra ERC'ye dönen Sierra Morena rallisi, Rally.TV'den izlenebiliyor.
Yararlanılan kaynaklar: Reuters, Formula 1, ERC



F1'in yeni takımı Cadillac, Ferrari'nin eski pilotuyla imzaladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

F1'in yeni takımı Cadillac, Ferrari'nin eski pilotuyla imzaladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Cadillac, 2026'daki ilk F1 sezonu için yedek pilot olarak Zhou Guanyu'yla anlaştı.

2022'yle 2024 arasında Alfa Romeo/Sauber adına F1'de yarışan Çinli pilot Zhou, geçen sezon Ferrari'de Lewis Hamilton ve Charles Leclerc'in yedeği olarak görev yapmış ancak yarış haftasonlarında yer almamıştı.

Deneyimli ikili Sergio Perez ve Valtteri Bottas, bu yıl Cadillac'ın ilk pilot kadrosunu oluşturacak, Zhou ise yedek pilot olarak padokta yer alacak.

Zhou geçen hafta Ferrari'den resmen ayrıldı ancak takım patronu Graeme Lowdon'ın aynı zamanda 26 yaşındaki pilotun menajeri olması nedeniyle Cadillac'a geçiş her zaman muhtemel görünüyordu.

Lowdon, "Yakın zamanda F1 sürüş deneyimine sahip, bir takımın parçası olarak çok çalışmaya hazır ve sezon boyunca bir aracı geliştirmenin zorluklarını bilen bir aday istedik" dedi.

Zhou tam aradığımız kişi. 2026'da yarışlara başlarken bizim için büyük bir değer olacak.

Zhou, Sauber'de geçirdiği üç yıl boyunca Bottas'la takım arkadaşıydı. Daha sonra ikisinin yerini Nico Hulkenberg ve Gabriel Bortoleto almıştı. Bottas geçen yıl Mercedes'te yedek pilot olarak görev yaparken Perez, Red Bull'dan ayrıldıktan sonra bir yıl ara vermişti.

Zhou şunları ekledi:

Bu, sporun şimdiye kadar gördüğü en büyük ve en heyecan verici yeni projelerden biri.

sxdfrgt
Valtteri Bottas ve Sergio Perez, 2026'da Cadillac'ın pilot ikilisi olacak (Cadillac Formula 1 takımı)

Hem Graeme hem de Valtteri'yle uzun yıllar çeşitli görevlerde çalıştım, bu yüzden takıma katılmak aileye geri dönmek gibi hissettiriyor.

Cadillac ayrıca Amerikalı pilot Colton Herta'yla da anlaştı ancak eski IndyCar yarış galibi, gelecekte F1'de mücadele etmek için gerekli süper lisans puanlarını kazanmak amacıyla bu yıl Formula 2'de yarışacak.

Bu yıl F1'e 11. takım olarak katılan Amerikan ekibi, en az 2029'a kadar Ferrari motorlarını kullanacak. Takım 4 üs üzerinden faaliyet gösterecek: Üçü ABD'de (Indiana, Kuzey Karolina ve Michigan) ve biri Birleşik Krallık'taki Silverstone'da. 2026 sezonu 8 Mart'ta Avustralya'da başlayacak.

Cadillac'ın gelişi, F1'de 10'dan fazla takımın olacağı anlamına geliyor. Bu, Haas'ın spora katıldığı ve Manor Racing'in aynı yıl çekildiği 2016'dan beri ilk kez oluyor.

Independent Türkçe


İskoçya’dan tarihi karar: Dünya Kupası için resmi tatil ilan edilecek

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

İskoçya’dan tarihi karar: Dünya Kupası için resmi tatil ilan edilecek

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İskoçya, erkek milli takımının 1998'den bu yana ilk kez Dünya Kupası'nda oynamasını kutlamak için 2026'da yeni bir resmi tatil ilan etmeye hazırlanıyor.

Takım, turnuvadaki son maçlarından neredeyse 30 yıl sonra, 14 Haziran'da ABD'nin Massachusetts eyaletinde TSİ 05.00'te Haiti'yle karşılaşacak.

İskoçya Başbakanı John Swinney, İskoçların bu büyük geri dönüşü kutlamasına olanak sağlamak için 15 Haziran Pazartesi gününün resmi tatil ilan edilmesini önerdi.

Swinney, "İskoçya'nın erkekler Dünya Kupası'na katılması olağanüstü bir başarı ve dönüm noktasıydı. Danimarka'ya karşı kazanılan çarpıcı zaferin ardından gelen tepkiler, futbolun ülke için ne ifade ettiğini hepimize hatırlattı" dedi.

Bu yıl, İskoçya için bu büyük fırsattan en iyi şekilde yararlanmak ve mümkün olduğunca çok insanın takımın başarısını kutlama fırsatına sahip olmasını sağlamak istiyoruz. Bu sadece tarihi bir spor etkinliği değil, aynı zamanda İskoçya'nın dünya sahnesinde yer alması, ticari gelişimi kendine çekmesi, ülke içinde turizm ilgisi yaratması ve kültürel ve sportif bağlantılar kurması için de bir fırsat. Dolayısıyla açılış maçımızdan sonraki pazartesi gününün ulusal resmi tatil olmasını sağlamak için adımlar atıyorum, böylece maçın sonucu ne olursa olsun, hepimiz bir araya gelip bu olayı deneyimleyebiliriz.

Resmi tatiller, 1971 tarihli Bankacılık ve Finansal İşlemler Yasası kapsamında belirleniyor. İlgili yetkiler, 1998 tarihli İskoçya Yasası'yla İskoçya'ya devredilmişti.

İskoçya, 1998 tarihli İskoçya Yasası'yla devredilen ilgili yetkilerle, Birleşik Krallık'ın geri kalanından farklı resmi tatiller belirleyebiliyor.

İskoçya'da bir gün, Kraliyet Bildirisi'yle resmi tatil ilan edilebiliyor. Bu, Başbakan'ın İskoçya için bildiriler konusunda Özel Konsey'e tavsiyede bulunması ve ardından Kral tarafından Kraliyet Bildirisi'yle belirlenmesi anlamına geliyor.

Ancak ilan edilse bile işverenler yasal olarak resmi tatili uygulamak zorunda değil.

Independent Türkçe


Suudi boks devi Alalshikh: Glazer ailesi de United’dan gitmeli

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Suudi boks devi Alalshikh: Glazer ailesi de United’dan gitmeli

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Suudi kraliyet danışmanı ve boks başkanı Turki Alalshikh, Manchester United'ın çoğunluk sahibi Glazer ailesinin de teknik direktör Ruben Amorim'in ardından Old Trafford'dan ayrılması gerektiğini söyledi.

Eski Sporting CP menajeri Amorim'in pazartesi sabahı görevden alınmasıyla 14 aylık çalkantılı bir dönemin sonu geldi.

Amorim'in ayrılışının, hafta sonu Leeds'le 1-1 berabere kalınan maçın ardından yaptığı ve sportif direktör de dahil diğer departmanların ve personelin işlerini düzgün yapmalarını talep ettiği bir çıkışın ardından kulüp yönetimiyle yaşadığı anlaşmazlıktan kaynaklandığı anlaşılıyor.

Suudi Arabistan Genel Eğlence Otoritesi Başkanı ve Riyad'da birçok üst düzey boks maçının organizatörü Alalshikh, daha önce kulübün taraftarı olduğunu açıklamıştı.

Pazartesi sabahı X'te, Amorim'in üzerinde "kovuldu" yazısı bulunan bir fotoğraı paylaşıp şunları yazdı:

Allah'a şükür... Sonunda... Glazer [ailesi] de yakında gitsin.

Manchester United'ın çoğunluk sahibi olan Amerikalı Glazer ailesi, 20 yıl önce kulübü devralmalarından bu yana, özellikle kulübün biriktirdiği devasa borç nedeniyle uzun süredir taraftarların eleştirilerine maruz kalıyor.

Glazer ailesi çoğunluk hissedarı olmaya devam etse de futbol operasyonlarının kontrolü 2024'te kimya grubu Ineos'un sahibi azınlık hissedarı Sör Jim Ratcliffe'e geçmişti.

Alalshikh, United'ın sahipliği hakkında daha önce de yorum yapmıştı. Ekimde kulübün yeni bir yatırım bulma sürecinde olduğunu söyleyerek tartışma yaratmıştı ancak bunun gerçekten yaşandığına dair hiçbir işaret yoktu.

Sosyal medyada şunları paylaşmıştı:

Bugün duyduğum en iyi haber, Manchester United'ın yeni bir yatırımcıya satılma konusunda anlaşmayı tamamlama aşamasında olması. Umarım önceki sahiplerden daha iyidir.

Daha sonra bir açıklama yayımlamıştı:

Açıklığa kavuşturmak gerekirse, ben yatırımcı değilim, onlar da benim ülkemden değiller. Bu paylaşımı, anlaşmanın gerçekleşmesini dileyen bir taraftar olarak yapıyorum ancak gerçekleşmeyedebilir.

Yatırım anlaşmasına dair başka bir haber çıkmamıştı.

Independent Türkçe