Formula 1'de kıyasıya rekabet Miami'de sürecek

Toprak ve Bahattin, WorldSBK'nin 4. yarışında İtalya'da mücadele edecek, UFC'de Sandhagen-Figueiredo maçı, Tırmanış Dünya Kupası bu hafta Endonezya'da

McLaren'ın Britanyalı pilotu Lando Norris, 2024 sezonundaki ilk galibiyetini Miami'de almıştı (Reuters)
McLaren'ın Britanyalı pilotu Lando Norris, 2024 sezonundaki ilk galibiyetini Miami'de almıştı (Reuters)
TT

Formula 1'de kıyasıya rekabet Miami'de sürecek

McLaren'ın Britanyalı pilotu Lando Norris, 2024 sezonundaki ilk galibiyetini Miami'de almıştı (Reuters)
McLaren'ın Britanyalı pilotu Lando Norris, 2024 sezonundaki ilk galibiyetini Miami'de almıştı (Reuters)

Adrenalin'den herkese merhaba. Motor sporları ve dövüş sporlarında dolu dolu bir hafta sonu bizi beklerken, adrenalinin yükseldiği diğer branşlara da göz atacağız.

Formula 1'de 2025 sezonu tüm hızıyla devam ederken, takvimdeki 6. durak olan Miami Grand Prix'si, motor sporları tutkunlarını bir kez daha büyülemeye hazırlanıyor. ABD'nin Florida eyaletindeki Miami Uluslararası Yarış Pisti'nde düzenlenecek bu yarış, hem pistteki rekabet hem de renkli atmosferiyle dikkat çekiyor. 

Sprint yarışıyla öne çıkan hafta sonunun detayları şöyle:

Miami, 2022'de Formula 1 takvimine katıldığından beri kendine has karakteriyle öne çıkıyor. Hard Rock Stadyumu çevresinde kurulan 5,41 kilometrelik sokak pisti, 57 turluk yarış mesafesiyle pilotlara hem teknik hem de stratejik zorluklar sunuyor. Pistin pürüzsüz yüzeyi ve yüksek termal aşınma, lastik yönetimini kritik bir faktör haline getiriyor. 

2025 sezonunun başında sürpriz bir performans sergileyen McLaren pilotu Oscar Piastri, Suudi Arabistan Grand Prix'sindeki zaferiyle pilotlar klasmanında liderliğe yerleşti. 99 puanla zirvede yer alan Avustralyalı pilot, takım arkadaşı Lando Norris (89 puan) ve Red Bull'un yıldızı Max Verstappen'in (87 puan) önünde yer alıyor. 

juu7ı8
Genç pilot Oscar Piastri, McLaren'da 7. sezonunu geçiren takım arkadaşı Lando Norris'le şampiyonluk mücadelesi vermeye kararlı (AFP)

Piastri'nin üç yarış galibiyeti, Piastri'nin üç yarış galibiyeti, baskı altında soğukkanlılığını koruduğunu gösteriyor. Ancak Miami, Norris için özel bir anlam taşıyor, zira Britanyalı pilot, 2024'teki ilk Grand Prix zaferini burada elde etmişti. Norris'in bu pistteki başarısını tekrarlayıp takım arkadaşına meydan okuması bekleniyor.

Verstappen ise Miami'de iki yarış galibiyeti ve bir sprint zaferiyle pistin en başarılı pilotu konumunda.

Ferrari cephesinde ise özel bir hazırlık var. Takım, Miami'ye HP sponsorluğunda özel bir renk düzeniyle çıkacak. Ancak taraftarlar, Ferrari'nin yeni tasarımından çok, Lewis Hamilton'ın adaptasyon sürecine odaklanmış durumda.

Cuma günü tek serbest antrenman seansı (19.30) ve sprint sıralama turlarıyla (23.30) başlayacak hafta sonu, cumartesi günü sprint yarışı (19.00) ve Grand Prix sıralama turlarıyla (23.00) devam edecek. 

Pazar günüyse ana yarış, 22.00'de start alacak. 

fghyjukı
Ferrari'yle istediği başlangıcı yakalayamayan Lewis Hamilton, Miami'de çıkış yakalama peşinde. Formula 1 Miami Grand Prix'si, beIN Sports'tan izlenebilecek (AP)

Hava durumu, yarış stratejilerini etkileyebilecek bir diğer faktör. Cuma gününden pazara kadar hafif yağış ve 27 santigrat derece civarında sıcaklıklar bekleniyor. Yüzde 69 nem oranı ve geçen yıl 55 santigrat dereceyi aşan pist sıcaklıkları, pilotların ve lastiklerin dayanıklılığını test edecek.

Miami Grand Prix'si, şampiyonluk mücadelesinde kritik bir dönemeç olabilir. Piastri'nin liderliği koruyup koruyamayacağı, Norris'in evinde gibi hissettiği pistte nasıl bir performans sergileyeceği ve Verstappen'in baba oluşunun pist performansını nasıl etkileyeceği, hafta sonunun en büyük soruları. Ayrıca, Ferrari'nin yeni renk düzeni ve Mercedes'in genç pilotu Kimi Antonelli'nin performansı da merakla bekleniyor.

WorldSBK

Toprak Razgatlıoğlu ve Bahattin Sofuoğlu'nun mücadele ettiği Superbike Dünya Şampiyonası'nın 4. durağı olan İtalya Grand Prix, 2-4 Mayıs'ta Cremona Pisti'nde gerçekleşecek. 

3,7 kilometre uzunluğa sahip Cremona Pisti, yüksek hızlı düzlükler ve keskin virajlarıyla pilotları zorluyor. Ayrıca pist WorldSBK'ye ilk kez geçen yıl ev sahipliği yapmıştı, yani pilotlar yine uyum sorunu yaşayabilir. 

fghyjukı
Toprak Razgatlıoğlu, geçen yıl sakatlığı sebebiyle İtalya'da yarışamamıştı (WorldSBK)

Ducati sürücüsü Nicola Bulega, 136 puanla şampiyona liderliğini sürdürürken, geçen yılın şampiyonu BMW sürücüsü Toprak Razgatlıoğlu, İtalya'ya 115 puanla ikinci sırada geliyor. 

Cremona, İtalyan pilotlar için özel bir anlam taşıyor. Danilo Petrucci, evinde podyuma çıkma hayali kurarken, Axel Bassani ve Yari Montella gibi isimler de taraftarları coşturmayı hedefliyor. Geçmişte Max Biaggi ve Marco Melandri gibi İtalyan efsanelerin zaferleriyle hatırlanan İtalya pisti, bu yıl da unutulmaz anlara sahne olabilir.

Bulega, bugünkü birinci antrenman seansındaki en hızlı isimdi.

Red Bull TV'den ücretsiz izlenebilen WorldSBK İtalya yarışında program şöyle: 

Superpole yarışı: 3 Mayıs 12.00

Birinci yarış: 3 Mayıs 15.00

İkinci yarış: 4 Mayıs 15.00

UFC

Ultimate Fighting Championship'te 2025 sezonunun heyecan dolu takviminde bu hafta sonu, Iowa’nın Des Moines kentindeki Wells Fargo Arena’da düzenlenecek UFC Fight Night: Sandhagen vs. Figueiredo mücadelesiyle devam ediyor. 

Horozsıkletin iki yıldızı Cory Sandhagen ve Deiveson Figueiredo’nun karşı karşıya geleceği bu ana maç, kemer yolunda kritik bir adım olarak görülüyor. Cory Sandhagen (17-5) horozsıklet sıralamasında üst basamaklarda yer alırken, Deiveson Figueiredo (24-3-1) ise eski sineksıklet şampiyonu. 

Sandhagen, son maçında Umar Nurmagomedov’a karşı aldığı yenilgi sonrası toparlanma peşinde. Öte yandan, Figueiredo’nun horozsıklete geçişi sonrası gösterdiği etkileyici performanslar, onu bu maçta tehlikeli bir rakip haline getiriyor. 

Brezilyalı dövüşçü, son olarak Petr Yan'la yapacağı maçın iptal edilmesiyle bu fırsatı değerlendirmek istiyor. 

Cumartesiyi pazara bağlayacak gece 05.00'te başlayacak ve S Sport+'tan izlenebilecek ana kart mücadeleleri şöyle: 

Cory Sandhagen - Deiveson Figueiredo (ana maç-horozsıklet)

Reinier De Ridder - Bo Nical (yan ana maç-ortasıklet)

Santiago Ponzinibbio-Daniel Rodriguez (yarı ortasıklet)

Montel Jackson-Daniel Marcos (horozsıklet)

Cameron Smotherman-Serhiy Sidey (horozsıklet)

Jeremy Stephens-Mason Jones (hafifsıklet)

IFSC Dünya Kupası 

Uluslararası Spor Tırmanış Federasyonu (IFSC) 2025 Dünya Kupası serisinin üçüncü durağı, 2-4 Mayıs 2025 tarihlerinde Endonezya’nın Bali adası.

İlk kez Bali’de düzenlenen bu prestijli etkinlik, Nusa Dua’daki büyüleyici okyanus manzarası eşliğinde, liderli tırmanma ve sürat tırmanışı disiplinlerinde dünyanın en iyi tırmanıcılarını bir araya getiriyor.

Liderli tırmanışta sporcuların izleyeceği rotalar, sürat tırmanışındaysa milisaniyelik farklar yarışın heyecanını artıracak.

Yararlanılan kaynaklar: F1, UFC, WorldSBK, IFSC



Djokovic,Fransa Açık'ta Federer’in rekorunu kırarak açılış maçını kazandı

Sırp tenisçi Novak Djokovic, erkekler tekler ilk tur maçının ardından zaferini kutluyor. (AFP)
Sırp tenisçi Novak Djokovic, erkekler tekler ilk tur maçının ardından zaferini kutluyor. (AFP)
TT

Djokovic,Fransa Açık'ta Federer’in rekorunu kırarak açılış maçını kazandı

Sırp tenisçi Novak Djokovic, erkekler tekler ilk tur maçının ardından zaferini kutluyor. (AFP)
Sırp tenisçi Novak Djokovic, erkekler tekler ilk tur maçının ardından zaferini kutluyor. (AFP)

Sırp tenisçi Novak Djokovic, Fransa Açık Tenis Turnuvası’nda (Roland Garros) tarihi bir başarıya daha imza attı. Djokovic, turnuvanın ilk turunda Fransız rakibi Giovanni Mpetshi Perricard karşısında zorlu bir engeli aşmayı başardı.

Şarku’l Avsat’ın İngiliz haber ajansı PA Media’dan aktardığına göre, bu mücadele Djokovic’in profesyonel kariyerindeki 82’nci Grand Slam katılımı oldu. Sırp raket, bu maça 39’uncu yaş gününü kutlamasından yalnızca iki gün sonra çıktı.

Djokovic, böylece erkekler teklerde Grand Slam turnuvalarında en fazla maça çıkan oyuncu unvanını, daha önce İsviçreli Roger Federer ile paylaştığı rekoru kırarak tek başına ele geçirdi.

Bu yıl üst üste 22’nci kez Fransa Açık’ta mücadele eden Sırp yıldız, 2010’dan bu yana turnuvanın ilk turunda hiç set kaybetmemişti. Ancak bu kez 2,03 metre boyundaki Perricard karşısında geriden gelerek 5-7, 7-5, 6-1 ve 6-4’lük setlerle galibiyete ulaştı.

Djokovic’in maça tutuk başlaması sürpriz olarak değerlendirilmedi. Omuz sakatlığı nedeniyle mart ayı ortasından bu yana yalnızca bir karşılaşmaya çıkan Djokovic, ritim eksikliği yaşadı.

Turnuvanın 3 numaralı seri başı olan Djokovic, ilk setin 11’inci oyununda çizgi hakeminin hatalı çağrısı sonrası sayının tekrarlanmasına itiraz edince tribünlerden yuhalandı. Daha sonra eski tenisçi Greg Rusedski tarafından çalıştırılan Perricard, Sırp yıldızın servisini kırmayı başardı.

Kariyerinde 24 Grand Slam şampiyonluğu bulunan Djokovic, ikinci turda bir başka Fransız tenisçi Valentin Royer ile karşılaşacak.

Djokovic maçın ardından yaptığı açıklamada, “Giovanni’yi bu harika mücadeleden dolayı kutlamak istiyorum. Kariyerim boyunca çok nadiren bu kadar güçlü servislerle karşılaştım” dedi.

Djokovic, “İlk sette hiçbir şansım yoktu. İkinci sette işler biraz değişti. Böyle bir maçta konsantrasyonunuzu korumanız ve doğru anı beklemeniz gerekir. Biraz karmaşık bir mücadeleydi ancak en iyi seviyeme yeniden ulaştığımı söyleyebilirim. Servis karşılama konusunda doğru zamanda başarılı oldum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Amerikalı tenisçi Taylor Fritz de bu sezon sakatlık sorunları yaşayan isimlerden biri oldu. Fritz, devam eden hamstring sakatlığı nedeniyle toprak kort sezonunun büyük bölümünü kaçırdı.

Fritz, vatandaşı Nishesh Basavareddy karşısında 7-6 (7-5), 7-6 (7-5), 6-7 (7-9) ve 6-1’lik setlerle mağlup olarak turnuvaya veda etti. Böylece Fritz, turnuvada elenen ilk ilk 10 seri başı oyuncu oldu.

Turnuvanın 2 numaralı seri başı Alexander Zverev ise Fransız rakibi Benjamin Bonzi karşısında zorlanmadı. Zverev, mücadeleyi 6-3, 6-4 ve 6-2’lik setlerle kazandı.


Muhammed Salah, Liverpool’a veda gecesinde: Hayatımda hiç böyle ağlamadım... Buradan uzak olacağım!

Salah, duygusal veda anlarında kendini tutamadı (EPA)
Salah, duygusal veda anlarında kendini tutamadı (EPA)
TT

Muhammed Salah, Liverpool’a veda gecesinde: Hayatımda hiç böyle ağlamadım... Buradan uzak olacağım!

Salah, duygusal veda anlarında kendini tutamadı (EPA)
Salah, duygusal veda anlarında kendini tutamadı (EPA)

Mısırlı yıldız Muhamed Salah, Liverpool F.C. formasıyla son kez sahaya çıktığı maçta duygusal anlar yaşadı ve kulübe veda etti.

Premier Lig’de oynanan ve Liverpool’un Brentford ile 1-1 berabere kaldığı karşılaşma, Anfield Stadium’da oynandı. Maça ilk 11’de başlayan Salah, 72. dakikada oyundan alınırken tribünlerden büyük bir alkış aldı ve gözyaşlarını tutamadı.

Maçın ardından Premier League yayıncısı Sky Sports’a konuşan Salah, kariyerindeki en duygusal anlardan birini yaşadığını söyledi.

“Hayatımda hiç bu kadar ağlamadım. Ben normalde duygusal biri değilim ama burada gençliğimizi geçirdik, baştan sona her şeyi paylaştık” ifadelerini kullandı.

“Sahada elimizden gelenin en iyisini yaptık ve kulübü olması gereken yere getirdik. Taraftarların sevgisi bizim için her şeyden önemli,” diyen Salah, Liverpool kariyerinin kendisi için gurur verici olduğunu vurguladı.

Takım arkadaşı İskoç futbolcu Andy Robertson hakkında da konuşan Salah, onun kulüp için çok önemli bir isim olduğunu ve birlikte oynadığı için kendisini şanslı hissettiğini belirtti.

“Sakince geriye baktığımda, daha fazlasını isteyip istemediğimi soruyorum. Hayır. Her şeyi kazandık. Bu sevgi her şeyden önemli” ifadelerini kullandı.

Salah sözlerini şöyle tamamladı: "Buradan uzakta olacağım ve her zaman özleyeceğim. Umarım takım aynı seviyede kalır ve her şey için mücadele eder."


Usyk-Veerhoeven maçının skor kartları tartışmayı alevlendirdi

Usyk'e karşı ringe çıkan Verhoeven, hakemin maçı durdurma kararına itiraz ediyor (Reuters)
Usyk'e karşı ringe çıkan Verhoeven, hakemin maçı durdurma kararına itiraz ediyor (Reuters)
TT

Usyk-Veerhoeven maçının skor kartları tartışmayı alevlendirdi

Usyk'e karşı ringe çıkan Verhoeven, hakemin maçı durdurma kararına itiraz ediyor (Reuters)
Usyk'e karşı ringe çıkan Verhoeven, hakemin maçı durdurma kararına itiraz ediyor (Reuters)

Oleksandr Usyk'in Rico Verhoeven'a karşı aldığı galibiyetin resmi skor kartları, Giza piramitlerinde yapılan dövüşe yönelik tartışmaları daha da artırdı.

Cumartesi günü Mısır'da yapılan maçta, kick boks efsanesi Verhoeven, WBC ağırsıklet boks şampiyonu Usyk'e karşı tarihi bir sürprize imza atmanın eşiğindeydi.

Sondan bir önceki raund olan 11. raunda girilirken Verhoeven puanlarda rahat şekilde önde görünüyordu ancak Usyk raundun son bölümünde Hollandalı rakibini yere serdi.

Verhoeven'a dişliği yeniden takılırken toparlanması için fazladan süre verilmesi ilk tartışmayı yarattı. Ancak maç yeniden başladığında daha büyük bir tartışma doğdu; hakem Mark Lyson, zil çaldığında, daha önce değil, Verhoeven'ı Usyk'in yoğun saldırısından kurtarmak için araya girdi.

Birçok taraftar ve yorumcu, Verhoeven'a tarihin en büyük sürprizlerinden birine imza atma şansı için 12. ve son raunda çıkma fırsatı verilmesi gerektiğini savundu. Ancak resmi skor kartları daha sonra 37 yaşındaki dövüşçünün mutlaka galibiyete giden taraf olmadığını ortaya koydu.

Hakem Manuel Oliver Palomo, 11. raunda girilirken maçı 95-95 beraberelik olarak değerlendiriyordu. Fabian Guggenheim da aynı skoru vermişti. Hakem Pasquale Procopio ise Verhoeven'i 96-94 önde göstermişti.

Maç durdurulmamış olsaydı, 11. raund Usyk lehine 10-8 puanlanacaktı. Bu da Ukraynalı boksörün, taraflardan birinin 12. rauntta nakavt yapması dışında, puanla kazanmak için oldukça avantajlı konumda olduğu anlamına geliyordu.

Verhoeven Instagram'da şu paylaşımı yaptı:

Duyguları işin içine katmayın. Skor kartlarını okuyun. 12. ve son raunda girerken bitime bir saniye vardı. Yola devam! @usykaa'ya saygılar, seninle aynı ringi paylaşmak onurdu. Bir kez daha yapalım!

Ancak daha sonra çekilen görüntülerde Verhoeven'in zilin gerçekten çaldığını söylediği duyuldu. Hollandalı dövüşçü, Instagram hikayesinde de şu ifadeleri kullandı:

Havalimanına giderken resmi itiraz başvurusu yapıldı. Kurallar, yalnızca en önemli anlarda uygulandığında anlam taşır.

Usyk'in tartışmalı galibiyeti, 39 yaşındaki boksörün WBC kemerini korumasını ve profesyonel kariyerinde yenilgisiz kalmasını sağladı. Ukraynalı dövüşçü halen birleşik ağırsıklet şampiyonu. Ayrıca iki kez tartışmasız ağırsıklet şampiyonu ve bir kez de tartışmasız kruvazör sıklet şampiyonu olmuştu.

Öte yandan Verhoeven profesyonel boksta yalnızca ikinci maçına çıkıyordu. Bu spordaki önceki maçı, 2014'te nakavtla kazandığı karşılaşmaydı. Ancak Hollandalı, Glory ağırsıklet kemerini 11 yıl boyunca elinde tutması ve kemeri bırakmadan önce üst üste 22 galibiyet alması nedeniyle kick boks tarihinin en büyük dövüşçülerinden biri kabul ediliyor.

Cumartesi günkü maçın ardından WBC'nin zorunlu adayı Agit Kabayel, Usyk'le yüzleşmesi için ringe çıkarıldı. Ancak Suudi organizatör Turki Alalshikh, bu maç için baskı yapılmasının zamanı olmadığını söyledi ve Verhoeven'ın rövanşı hak ettiğini öne sürdü.

Independent Türkçe