F1 75 yaşında: İlk yarışın renkli anları yapay zekayla hayata döndü

Britanya Grand Prix'sini Giuseppe Farina kazanmıştı ve F1 "gelişmiş yapay zeka yazılımı" kullanarak 75. yıldönümünde taraftarlara spordan bir kesit sunuyor

TT

F1 75 yaşında: İlk yarışın renkli anları yapay zekayla hayata döndü

F1 75 yaşında: İlk yarışın renkli anları yapay zekayla hayata döndü

Formula 1, 1950'de Silverstone'da yapılan ilk dünya şampiyonası yarışının daha önce görülmemiş renkli görüntülerini yayımlayarak 75. yıldönümünü kutladı.

21 araç 75 yıl önce bu ikonik yarış pistinde, Avrupa Grand Prix'si diye de bilinen Britanya Grand Prix'si için gridde yerini almıştı.

Alfa Romeo'ların F1'in başlangıcını domine ettiği yarışta Maserati, Talbot Lago, Alta ve ERA otomobilleri de yer alırken, "gelişmiş yapay zeka yazılımı, referans görüntüler ve manuel boyama teknikleri" sporun ikonik anını artık gözler önüne seriyor.

Ferrari'nin temsil edilmediği yarışta, Enzo Ferrari'yle yarış organizatörleri arasında para ödülü konusunda bir anlaşmazlık yaşandığı ve Scuderia'nın zorlu Alfalar karşısındaki rekabet gücünün tartışıldığı bildirildi.

Ferrari bunun yerine bir sonraki hafta sonu Monako'daki yarışa odaklanacaktı.

Alfa sıralama turlarında 1-2-3-4 gibi etkileyici bir derece elde etmiş ve Giuseppe Farina, Luigi Fagioli, Juan Manuel Fangio ve Reg Parnell'le 4 araçlık bir ön sıra oluşturmuştu. Ayrıca Farina, Fagioli ve Parnell podyumda ilk üç sırayı alacaktı.

Yves Giraud-Cantabous ve Louis Rosier'in Talbot-Lagos'ları yarışı iki tur geride tamamlamış ancak 4. ve 5. sırayı alacak kadar değerli puanlar kazanmıştı. Fangio ise kırık bir yağ borusu nedeniyle yarıştan çekilmişti.

fergty6
Formula 1 tarihinin 1950'deki ilk grand prix'si (F1)

Formula 1 Başkanı ve CEO'su Stefano Domenicali şöyle diyor:

75 yıl önce bugün sporumuz kükreyerek doğdu ve 1950'de bugün en büyük ödül için yarışan cesur pilotların inanılmaz mirasını sürdürme ayrıcalığına sahibiz. Bu görüntülerin tamamen renkli bir şekilde hayata geçirildiğini görmek muhteşem ve bu tarihi anı kutlamak için harika bir yol. Bugün, bizden önce gelenlere; sürücülere, mühendislere, takım sahiplerie ve elbette onlar olmadan bugünkü yerimizde olamayacağımız taraftarlarımıza saygılarımızı sunabileceğimiz bir gün. 75 yıl boyunca yeniliklere imza attık ve dünyayı ileriye taşıdık, taraftarlarımızı, onları hayran bırakmaya devam eden insan dayanıklılığı ve hızıyla coşturduk. Bu muhteşem spor için önümüzdeki 75 yıla ve ötesine. Avanti Tutta!

Independent Türkçe



Kulüpler Dünya Kupası: Al Hilal, Manchester City'yi devirerek son sekize kaldı

Suudi Arabistan ekibi Al Hilal, Brezilya temsilcisi Fluminense ile eşleşti. (AFP)
Suudi Arabistan ekibi Al Hilal, Brezilya temsilcisi Fluminense ile eşleşti. (AFP)
TT

Kulüpler Dünya Kupası: Al Hilal, Manchester City'yi devirerek son sekize kaldı

Suudi Arabistan ekibi Al Hilal, Brezilya temsilcisi Fluminense ile eşleşti. (AFP)
Suudi Arabistan ekibi Al Hilal, Brezilya temsilcisi Fluminense ile eşleşti. (AFP)

Suudi Arabistan temsilcisi Al Hilal, 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nın en büyük sürprizine imza atarak dün Orlando'daki Camping World Stadyumu'nda normal süresi 2-2 berabere biten maçta Manchester City'yi uzatmalar sonunda 4-3’lük skorla eledi.

Al Hilal'in gollerini Brezilyalı Marcos Leonardo (46 ve 112), Malcom (52) ve Senegalli Kalidou Koulibaly (94) atarken, Manchester City'nin gollerini Portekizli Bernardo Silva (9), Norveçli Erling Haaland (55) ve oyuna sonradan giren Phil Foden (104) kaydetti.

Al Hilal, Manchester City galibiyetinin ardından sahada zaferi kutladı. (AFP)Al Hilal, Manchester City galibiyetinin ardından sahada zaferi kutladı. (AFP)

Suudi ekibi çeyrek finalde, Inter'i 2-0’la geçen Brezilya ekibi Fluminense ile 4 Temmuz'da Orlando'daki Camping World Stadyumu’nda karşılaşacak.

Maçtan sonra DAZN'e konuşan Koulibaly şunları söyledi: “Dünyanın en zorlu takımlarından birine karşı zorlu bir maçtı. Fikirlerimizi, becerilerimizi ve gücümüzü göstermek istedik ve çok iyi bir oyun oynadık.”

Golüne ilişkin olarak ise “Kulüpler Dünya Kupası'nda Manchester City'ye karşı gol atmak harikaydı. Bu harika bir duygu” ifadesini kullandı.

Al Hilal teknik direktörü Simone Inzaghi oyuncularını motive ediyor. (AFP)Al Hilal teknik direktörü Simone Inzaghi oyuncularını motive ediyor. (AFP)

Al Hilal grup aşamasındaki ilk maçında Real Madrid'le 1-1 berabere kalarak herkesi şaşırtmış, Salzburg'la 0-0 berabere kalmış ve ardından Meksika'nın Pachuca takımını 2-0 mağlup etmişti.

Öte yandan Manchester City, önce Fas'ın Vidad takımını 2-0, ardından Al Ain'i 6-0 ve son olarak Juventus'u 5-2 yenerek grup aşamasını mükemmel kapattı.

İtalyan teknik direktör Simone Inzaghi, Manchester City'nin hücum tehdidini durdurmak için maça 5-3-2 dizilişiyle çıktı ve Brezilyalı Malcom ve Leonardo'nun önderliğindeki kontra ataklara güvendi.

Eski Inter teknik direktörü, takımı 3 gol yemesine rağmen planında başarılı oldu ve Faslı kaleci Yassine Bono galibiyette büyük rol oynadı.

Manchester City kalesi (AFP)Manchester City kalesi (AFP)

42 bin 311 taraftarın izlediği maçta Portekizli savunma oyuncusu Ruben Dias kornerden gelen topa yaptığı kafa vuruşuyla Al Hilal kalesini yokladı, ancak Faslı kaleci Yassine Bono bu topu kurtardı. (7)

Al Hilal, Bernardo Silva'nın skoru açan golüyle geriye düştüğü maçta üç kez öne geçti: Brezilyalı Renan Lodi, Cezayirli Rayan Ait-Nouri’nin açtığı ortayı uzaklaştırmak isterken İlkay Gündoğan'a çarpan top Bernardo Silva'nın önünde kaldı ve o da topu ağlara gönderdi. (9)

Al Hilal oyuncuları topun Ait-Nouri'nin elinden sektiği gerekçesiyle gole itiraz etti, ancak hakem VAR’a gitmeyerek topun Alman oyuncunun eline değmediğini onayladı.

Brezilyalı Savinho sol ayağıyla yaptığı vuruşla ikinci golü atmaya çok yaklaştı, ancak Bono topu kurtardı. (24)

Bono, Hırvat oyuncu Josko Gvardiol'un topu ağlarla buluşturmasını engelledi. (30)

Belçikalı Jeremieu Duco da şansını denedi. Ancak Bono, rakibinin kalenin ortasına doğru yaptığı vuruşu kurtardı. (38)

Al Hilal ilk tehlikeli pozisyonunu Leonardo'yla yakaladı, müsait pozisyonda olmasına rağmen şutu kalenin üzerinden auta gitti. (43)

Al Hilal ikinci yarıda taktik değiştirdi; Portekizli Joao Cancelo'nun ceza sahasına yaptığı ortayı Brezilyalı kaleci Ederson uzaklaştırmaya çalışırken Diaz'a çarpan top Malcom'un önünde kaldı, o da Leonardo'ya döndü. Leonardo kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi. (46)

Cancelo, Malcom'dan aldığı pasın ardından sert bir şutla Manchester City'yi neredeyse ikinci bir sürprizle şaşırtıyordu, ancak top kalenin üzerinden auta gitti. (48)

Koulibaly’nin gol sevinci (AFP)Koulibaly’nin gol sevinci (AFP)

Al Hilal'in ikinci golü bir kontra atağın ardından Cancelo'nun Malcom'a uzun bir pas atması ve Malcom'un boşta kalıp kaleye doğru bir şut göndermesiyle geldi. (52)

Manchester City teknik direktörü Pep Guardiola durumu değiştirmek için hemen üç oyuncuyu sahaya sürdü ve üç dakikadan kısa bir süre sonra Haaland'ın Silva'nın kullandığı kornerde ceza sahası içinden yaptığı vuruşta skor eşitlendi. (55)

Bono, İsviçreli Manuel Akanji'nin kafa vuruşunu kurtardı, ancak Halland topa kafa vurmayı başardı. Kaleye doğru giden topu Ali Lagami çizgiden çıkardı. (84)

Bono harika formunu sürdürdü ve bu kez Dias'ın yaptığı vuruşu kornere çeldi. (86)

Koulibaly, Portekizli Ruben Neves'in ceza sahasına gönderdiği topta savunma oyuncularının üzerine yükselerek yaptığı kafa vuruşuyla Al Hilal'in üçüncü golünü kaydetti. (94)

Manchester City, Ryan Cherki'nin pasında Philip Foden'ın golüyle bir kez daha eşitliği yakaladı. (104)

Al Hilal, Ederson'un zor bir kurtarış yapmak zorunda kaldığı ve Leonardo'nun topu kafayla ağlara gönderdiği pozisyonla öne geçti. (113)

Neves kontra atakta kendini ceza sahasının kenarında bulduğunda neredeyse maçı bitiriyordu, ancak Hollandalı Nathan Ake son dakikada topu uzaklaştırdı. (117)