2026 Dünya Kupası’nda FIFA ve Messi hakkındaki komplo teorileri nasıl ortaya çıktı?

Arjantin’in Dünya Kupası’ndaki serüveni hakem tartışmalarıyla geçiyor, ancak iddiaları doğrulayan net bir kanıt yok. (AP)
Arjantin’in Dünya Kupası’ndaki serüveni hakem tartışmalarıyla geçiyor, ancak iddiaları doğrulayan net bir kanıt yok. (AP)
TT

2026 Dünya Kupası’nda FIFA ve Messi hakkındaki komplo teorileri nasıl ortaya çıktı?

Arjantin’in Dünya Kupası’ndaki serüveni hakem tartışmalarıyla geçiyor, ancak iddiaları doğrulayan net bir kanıt yok. (AP)
Arjantin’in Dünya Kupası’ndaki serüveni hakem tartışmalarıyla geçiyor, ancak iddiaları doğrulayan net bir kanıt yok. (AP)

Lionel Messi’nin etkili performansı, Arjantin’i yarın Atlanta’da İngiltere ile oynayacağı Dünya Kupası yarı finaline taşıdı.

Ancak son şampiyonun yarı finale uzanan yolculuğuna, internette yayılan ve hiçbir somut kanıta dayanmadan takımın hakem kararlarıyla desteklendiğini öne süren komplo teorileri gölge düşürdü.

Sosyal medya platformlarında bu iddiaları besleyen yapay zekâ ile üretilmiş mizahi video ve görseller hızla yayılıyor. Bunlar arasında FIFA Başkanı Gianni Infantino ile Messi’nin, Titanik filminde Leonardo DiCaprio ile Kate Winslet’in ünlü sahnesini andıran şekilde gemide sarılırken gösterildiği montajlar ile Arjantin bayrağının ortasındaki ‘Mayıs Güneşi’ sembolüne Infantino’nun yüzünün yerleştirildiği görseller öne çıkıyor.

Tartışma yaratan hakem kararları ışığında AFP, komplo teorilerinin yayılmasına zemin hazırlayan başlıca olayları derledi.

Messi kırmızı karttan kurtuldu

Arjantin’in grup aşamasında Cezayir’i mağlup ettiği karşılaşmada, son şampiyon 1-0 öndeyken takım kaptanı Lionel Messi, 30. dakikada Cezayir kaptanı Aissa Mandi’nin sağ baldırı ve aşil tendonuna kramponuyla müdahalede bulundu.

Karşılaşmanın Polonyalı hakemi Szymon Marciniak, pozisyonun ardından Cezayir lehine serbest vuruş kararı verdi ancak Messi’ye herhangi bir kart göstermedi. Arjantinli yıldız ise daha sonra hat-trick yaparak takımının galibiyetinde başrol oynadı.

sdcfgthy
Arjantinli yıldız Lionel Messi’nin ayağıyla Aissa Mandi’nin baldırına bastığı pozisyon (DPA)

Buna karşın çok sayıda yorumcu, Messi’nin doğrudan kırmızı kart görmesi gereken bir faul yaptığını ve oyun kurallarına göre ihraç edilmesi halinde cezalı duruma düşeceğini savundu.

ESPN yorumcusu ve Manchester City’nin eski savunmacısı Nedum Onuoha, “Bana göre bu pozisyon kırmızı kart gerektiriyordu” dedi.

Onuoha, “Messi yaptığı hareketin başını belaya sokabileceğini biliyordu. Benim görüşüme göre bu net bir kırmızı kart” ifadelerini kullandı.

Eski Bundesliga hakemi Patrick Ittrich de aynı görüşü paylaşarak, “Benim için bu pozisyon kırmızı kart. Bundesliga’da benzer müdahalelerin kırmızı kartla cezalandırıldığı birçok örnek var. Oyun kurallarına göre bu kırmızı karttır. Sahada bu pozisyonu bu şekilde görseydim kırmızı kart gösterirdim” değerlendirmesinde bulundu.

Cezayir Futbol Federasyonu da karşılaşmanın ardından maçta ‘hakem adaletsizliği’ yaşandığı gerekçesiyle FIFA’ya resmî şikâyette bulundu.

Mısır’dan itirazlar

Arjantin, Dünya Kupası tarihinin en büyük geri dönüşlerinden birine imza atarak son 16 turunda Mısır karşısında 2-0 geriye düştüğü maçı 3-2 kazanıp turnuvadaki yoluna devam etti.

Ancak Mısır Milli Takımı oyuncuları ve teknik heyeti, Fransız hakem François Letexier’in kritik anlarda Arjantin lehine verdiği bazı kararlara sert tepki gösterdi.

9p
Arjantinli ve Mısırlı oyuncular ile maçın hakemi arasında yaşanan tartışma (AP)

Karşılaşmanın ardından en büyük tartışma, Mısır’ın ikinci yarıda bulduğu golün VAR incelemesi sonrasında iptal edilmesi oldu. Video Yardımcı Hakem (VAR), Mustafa Ziko’nun kaydettiği golden önce, sahanın diğer ucunda yaşanan bir pozisyonda Arjantinli bir oyuncuya yapılan faulü tespit ederek golü geçersiz saydı.

Bazı yorumcular ise VAR’ın bu kararla yetki sınırlarını aşıp aşmadığını sorguladı.

Eski İngiliz FIFA hakemi Mark Clattenburg, “VAR, Mısır’ın golünü iptal edebilmek için maçta yaşanan bir olayı gereğinden fazla geriye giderek aradı” değerlendirmesinde bulundu.

Mısır Teknik Direktörü Hossam Hassan da Enzo Fernandez’in Arjantin’e galibiyeti getiren golünden önceki pozisyonda takımlarının penaltı kazanması gerektiğini savundu.

Hassan, “Görünen o ki Arjantin tarafının hakem üzerinde kurduğu baskı bu sonucun ortaya çıkmasına yol açtı” dedi.

beIN Sports’a konuşan Hassan, “Belki de dünya şampiyonunu turnuvada tutmak istediler. Belki de Messi’nin yarışta kalmasını amaçladılar. Futbolda bazen teknik unsurların ötesine geçen dış etkenler olabiliyor” ifadelerini kullandı.

FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina ise Mısır cephesinden gelen suçlamaları ‘asılsız’ olarak nitelendirdi.

Belirleyici bir VAR kararı

VAR sistemi, Arjantin’in cumartesi günü Kansas City’de oynanan çeyrek final mücadelesinde İsviçre’yi uzatmalarda 3-1 mağlup ettiği karşılaşmanın kaderini belirleyen kritik kararlardan birine de imza attı.

Karşılaşmanın 70. dakikasında, İsviçre’nin skoru 1-1’e getirerek oyunun kontrolünü ele geçirmesinden kısa süre sonra hakem João Pinheiro, Breel Embolo’ya yaptığı faul nedeniyle Arjantinli Leandro Paredes’e sarı kart gösterdi.

Ancak FIFA’nın uygulamaya koyduğu yeni ‘yanlış oyuncu tespiti’ kuralı kapsamında yapılan VAR incelemesi sonucunda, pozisyonda faulü yapanın Paredes değil, kendini yere bırakarak aldatmaya yönelik hareket gerçekleştiren Embolo olduğu belirlendi. Bunun üzerine hakemin ilk kararı iptal edildi.

sdefrgthy7u
Arjantin-İsviçre maçında Video Yardımcı Hakem (VAR) incelemesi ve ardından hakemin Embolo’ya ikinci sarı kartı ve daha sonra kırmızı kartı gösterme kararı (AFP)

Daha önce de sarı kartı bulunan Embolo ikinci sarı kartın ardından kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. İsviçre mücadeleyi 10 kişi tamamlamak zorunda kalırken, Arjantin uzatma dakikalarında bulduğu gollerle sahadan galip ayrıldı.

İsviçre Teknik Direktörü Murat Yakın, maçın ardından yaptığı açıklamada, “Bize göre tamamen kabul edilemez bir kural nedeniyle cezalandırıldık” ifadesini kullandı.

Buna karşılık birçok yorumcu, Embolo’nun bariz şekilde kendini yere bıraktığını ve aldığı cezanın kurallar çerçevesinde doğru olduğunu savundu.

USA Today yazarı Nancy Armour ise, “FIFA’nın Dünya Kupası’nı Lionel Messi ve Arjantin lehine yönlendirdiğini iddia etmek istiyorsanız -ki bazılarınız buna kararlılıkla inanıyor- bundan daha güçlü kanıtlar sunmanız gerekir” değerlendirmesinde bulundu.



Ronaldo milli takıma geri mi dönüyor?

Jorge Jesus, Cristiano Ronaldo'nun geri dönüşü için kapıyı açık bıraktı (Reuters)
Jorge Jesus, Cristiano Ronaldo'nun geri dönüşü için kapıyı açık bıraktı (Reuters)
TT

Ronaldo milli takıma geri mi dönüyor?

Jorge Jesus, Cristiano Ronaldo'nun geri dönüşü için kapıyı açık bıraktı (Reuters)
Jorge Jesus, Cristiano Ronaldo'nun geri dönüşü için kapıyı açık bıraktı (Reuters)

Portekiz Teknik Direktörü Jorge Jesus, geçen hafta kadrodan ayrılma kararı alan Cristiano Ronaldo'nun milli takım kariyerine kaldığı yerden devam etmesinin memnuniyetle karşılanacağını ima etti.

Ülkesi adına çıktığı 234 maçta attığı 146 golle bu alanda rekoru elinde bulunduran, 5 kez Ballon d'Or ödülü kazanan ve halen Al Nassr forması giyen forvet, 27 Eylül'de Norveç deplasmanında alınan 2-1'lik Uluslar Ligi galibiyetinde yedek kulübesinde kalıp oyuna girmemesinin ardından takımdan ayrılmıştı.

Yaşanan bu anlaşmazlık, 41 yaşındaki oyuncunun milli takım kariyerinin sona ermesi ihtimalini doğurmuş, kendisi ise durumla ilgili "gerçekleri" zamanı gelince açıklayacağını ifade etmişti.

Ancak Jesus, pazar günü Norveç'e karşı iç sahada alınan 2-1'lik galibiyetin ardından basın toplantısında şunları söyledi:

İsterse milli takıma geri döner. Bir sonraki kadro açıklanmadan önce konuşabiliriz ama kararı verecek olan Cris.

İlk kadro seçimimde ona, 'Sana ihtiyacım var, oynasan da oynamasan da bana yakın olmana ihtiyacım var, sana ihtiyacım var' demiştim. Şimdi de aynı şeyi söylüyorum.

Ronaldo, Portekiz'in Galler'e karşı aldığı açılış maçı galibiyetinde ilk 11'de sahaya çıkmış ancak Oslo'daki maçta yedek kulübesinde bırakılması kamuoyuna yansıyan bir anlaşmazlığa yol açmıştı.

Jesus daha sonra Portekiz Futbol Federasyonu Başkanı Pedro Proenca'nın habersiz ziyaretinin ardından çıkan anlaşmazlık ve acil görüşme haberlerini yalanlamaya çalışmıştı.

Tüm bu çabalara rağmen Ronaldo, Instagram üzerinden açıklama yayımlayarak kadrodan ayrıldığını doğrulamış ve ve milli takımdaki geleceğini belirsiz bırakmıştı.

Ronaldo, "Milli takımın basın toplantısının ve Portekiz Futbol Federasyonu Başkanı'yla yaptığım görüşmenin ardından, milli takım antrenman kampından ayrılma kararı aldım" diye yazmıştı.

Kendimi her zaman adadığım milli takımdan ayrılmama neden olan gerçekleri, zamanı geldiğinde tüm Portekiz halkına açıklayacağım.

Şimdi Portekiz'e ve istisnasız bir şekilde tüm takım arkadaşlarıma başarılar dileme zamanı.

Ronaldo'nun yokluğunda Portekiz, Danimarka'da 4-2 kazanarak güçlü bir performans sergiledi ve milli arayı Norveç'e karşı evinde aldığı galibiyetle tamamladı. Bu sonuçlarla Portekiz, 12 puanın tamamını topladığı Dördüncü Grup'un zirvesinde.

Independent Türkçe


Donis: Şampiyonluk için en büyük silahımız mücadele ruhumuz

Suudi Arabistan Milli Takımı Teknik Direktörü Yunan Georgios Donis (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Milli Takımı Teknik Direktörü Yunan Georgios Donis (Şarku’l Avsat)
TT

Donis: Şampiyonluk için en büyük silahımız mücadele ruhumuz

Suudi Arabistan Milli Takımı Teknik Direktörü Yunan Georgios Donis (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Milli Takımı Teknik Direktörü Yunan Georgios Donis (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Milli Takımı Teknik Direktörü Yunan Georgios Donis, takımının Salı akşamı finalde Birleşik Arap Emirlikleri ile karşılaşacağı 27. Arap Körfez Kupası’nda oyuncuların kazanma arzusu ve mücadele azminin Yeşillerin en önemli silahı olacağını söyledi.

Suudi Arabistan'ın turnuva boyunca savunma anlamında iyi bir performans ortaya koyduğunu belirten Donis, hücum ve savunmada duran toplara da özel önem verdiklerini ifade etti.

Suudi Arabistan, grup aşamasında kusursuz bir performans sergileyerek A Grubu'nu üçte üç yaparak lider tamamladı. Yeşiller, sırasıyla Kuveyt, Umman ve Irak'ı mağlup etti. Yarı finalde ise Katar ile normal süresi ve uzatma bölümü golsüz sona eren karşılaşmayı penaltı atışları sonucunda kazanarak finale yükseldi ve şampiyonluk için Birleşik Arap Emirlikleri'nin rakibi oldu.

Maç yoğunluğu ve turnuva boyunca oyuncularının karşılaştığı zorluklara da değinen Donis, “14 gün içinde beş maç oynadık. Bazı sakatlıklarımız var. Ayrıca hava koşulları da zordu” dedi.

Yunan teknik adam, “Savunmayı geride kuran bir takıma karşı oynamak kolay değil” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Milli Takımı oyuncusu Muhammed Kanno da finale yükselmenin turnuvanın başından bu yana Yeşillerin hedefleri arasında olduğunu söyledi.

Kanno, “Finale ulaştık. Bu bizim hedefimizdi. İnşallah şampiyonluğa ulaşırız” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri ile oynanacak final karşılaşmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Kanno, “BAE Milli Takımı güçlü bir ekip. Teknik direktörümüzün talimatlarına uyacağız. İnşallah taraftarlarımızı mutlu etmek için elimizden geleni yapacağız» diye konuştu.

Finalin penaltı atışlarına kalmadan sonuçlanmasını umduğunu belirten Kanno, “Penaltılar biraz da şans işidir. Önemli olan finale ulaşmış olmamız. İnşallah finalde penaltılara kalmayız ve maçı kazanırız” ifadelerini kullandı.


Tyson Fury'den 6. emeklilik planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tyson Fury'den 6. emeklilik planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Tyson Fury, 11 Aralık'ta merakla beklenen ağırsıklet karşılaşmasında Anthony Joshua'yı mağlup etmesi durumunda boksu bırakma planını ve hayalindeki maçı detaylandırdı.

Çingene Kral, Cardiff'te Britanyalı ezeli rakibiyle nihayet karşı karşıya gelecek. Bu maçta WBA ağırsıklet kemerinin de ortada olması ve kazananın üç kez dünya şampiyonu unvanını elde etmesi bekleniyor.

İki boksörün sözleşmesinde rövanş maddesi bulunmamasına rağmen bir rövanş hatta bir üçleme ihtimali konuşulsa da Fury, Oleksandr Usyk'le yapacağı üçüncü karşılaşmadan önce Joshua'yla yalnızca bir kez dövüşmeyi planlıyor.

Fury, IFL TV'ye "İşin özü şu, daha önce de söylediğim gibi ısınma turu niyetine o serseriyi yumruklarımla paramparça etmek istiyorum" dedi.

Ardından tavşanla o üçüncü maçı yapmak istiyorum. Bu konuyu Alex'le konuştum ve o da buna sıcak bakıyor. Gelecek yılın başlarında, ilk çeyreğinde olabilir. Uzun ve şaşaalı bir kariyerin zirvesindeki o son dokunuş: Cardiff'te Anthony Joshua, ardından Madison Square Garden'da Oleksandr Usyk. İşte hepsi bu kadar. Sonra Frank Warren'a katılacağım, dünyanın gördüğü en büyük boks organizatörleri olacağız.

Çarşamba gecesi Londra'da görkemli kariyerlerinde ilk kez karşı karşıya gelen ikiliden 'AJ', Fury'nin eski ekibinden bir ismin şimdiden kendi köşesinde olduğunu doğruladı. Joshua, avantaj sağlayabileceği umuduyla Fury'nin eski antrenörlerinden Ben Davison'la birlikte çalışıyor. Davison aynı zamanda Fabio Wardley ve Moses Itauma gibi isimleri de çalıştırıyor.

Ancak Joshua şimdi de Fury'nin dobra babası John'un kardeşi Peter'la iletişim halinde olduğunu belirtiyor. Peter, 2015'te Wladimir Klitschko'ya karşı kazanılan dünya şampiyonluğu zaferinin ardından boksör-antrenör ilişkisinin sona erdiği Çingene Kral'la o günden beri görüşmüyor.

Joshua, "Peter Fury'yle konuşuyorum, bana yardım etmeye istekli" dedi.

Peter'la iyi anlaşıyoruz.

Peter'ın kendisine çok değerli tavsiyeler verip vermediği sorulduğunda Joshua şunları ekledi:

Evet, verdi ama Fury hakkında değil, antrenmanlarımız, yaklaşımımız ve maça nasıl hazırlanmam gerektiğiyle ilgiliydi. 'Fury şunu yapıyor' tarzında değil de daha çok 'Senin neler yaptığını gördüm ve şu noktaları geliştirebileceğini düşünüyorum' şeklindeydi. Mesele yine şuraya geliyor: Herkes kazanmamı istiyor ve herkes bana nasıl kazanacağımı söylüyor ancak kariyerimin bu aşamasında dinlemem gereken en önemli kişi kendimim. Bu yüzden her şeyi biraz temkinli bir yaklaşımla değerlendirmeliyim. Asıl anlatmak istediğim şu: Ben ve Peter'la çalışmamın nedeni, daha önce Fury'yle çalışmış kişilere başvurmak değildi. Onlarla çalıştım çünkü nokta atışı tespitler yapabiliyorlar.

Independent Türkçe