Messi bayrağı Yamal'a mı devredecek?

Messi, 20 yılı aşkın süredir devam eden olağanüstü kariyerine yeni sayfalar eklemeyi sürdürüyor (AFP)
Messi, 20 yılı aşkın süredir devam eden olağanüstü kariyerine yeni sayfalar eklemeyi sürdürüyor (AFP)
TT

Messi bayrağı Yamal'a mı devredecek?

Messi, 20 yılı aşkın süredir devam eden olağanüstü kariyerine yeni sayfalar eklemeyi sürdürüyor (AFP)
Messi, 20 yılı aşkın süredir devam eden olağanüstü kariyerine yeni sayfalar eklemeyi sürdürüyor (AFP)

2026 Dünya Kupası finalinin Arjantin ile İspanya arasında oynanacak olması, yalnızca dünya şampiyonunu belirleyecek bir karşılaşmadan çok daha fazlasını ifade edebilir. Final, kariyerlerinin farklı aşamalarındaki futbol dünyasının en önemli iki yıldızını karşı karşıya getirecek: 20 yılı aşkın süredir olağanüstü kariyerine yeni sayfalar eklemeyi sürdüren Lionel Messi ile henüz yolun başında olmasına rağmen dünya futbolunun en heyecan verici isimlerinden biri haline gelen Lamine Yamal.

39 yaşındaki Messi, kariyerindeki zengin kupa koleksiyonuna yeni bir dünya şampiyonluğu eklemek için finale çıkarken, 19 yaşındaki Yamal ise teknik direktör Luis de la Fuente'nin kadrosunun temel parçalarından biri olarak ilk Dünya Kupası finalini oynayacak.

Turnuvanın mevcut aşaması, Barcelona forması giyen oyuncunun bireysel açıdan en parlak performansını sergilediği dönem olmasa da İspanya bundan etkilenmedi. İspanyol millî takımı, kolektif oyun sistemi sayesinde finale kadar ilerlerken Yamal da hareketliliği, çalımları, birden fazla savunmacıyı üzerine çekme ve takım arkadaşları için alan yaratma becerisiyle önemli bir rol oynadı. Genç oyuncunun katkıları, yüksek gol ve asist rakamlarına tam olarak yansımasa da sahadaki etkisi dikkat çekti.

Yamal, turnuva sırasında yaptığı açıklamada, "Dünya Kupası'nı kazanırsak, kaç gol attığımı kimse hatırlamayacak. Önemli olan kazanmak" ifadelerini kullanarak bireysel başarılardan çok takım olarak elde edilecek başarıya odaklandığını ortaya koydu.

İki oyuncu arasındaki karşılaştırmalar da gündemden düşmüyor. Özellikle yaklaşık 20 yıl önce, hayır amaçlı bir fotoğraf çekimi sırasında Messi'nin bebek yaştaki Lamine Yamal'ı kucağına aldığı fotoğrafın ortaya çıkmasından bu yana bu karşılaştırmalar daha da güçlendi. Kaderin iki oyuncuyu Dünya Kupası finalinde yeniden bir araya getirmesi de bu hikâyeyi daha sembolik hale getirdi. Yamal'ın, Messi'nin Barcelona'da efsanesinin önemli bir bölümünü yazdığı 10 numaralı formayı giymesi de söz konusu benzetmeleri artırdı.

Ancak İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye göre İspanya Teknik Direktörü Luis de la Fuente, genç oyuncusunun Arjantinli yıldızla doğrudan kıyaslanmasına karşı çıkıyor. De la Fuente, "Yapılabilecek en büyük hata, Lamine'i Messi veya Maradona ile karşılaştırmaktır. O, gelişim sürecini yaşıyor ve kendi yolunu çizmesine izin vermeliyiz" dedi.

Buna karşılık birçok kişi, karşılaşmayı iki neslin sembolik buluşması olarak değerlendiriyor. Bir tarafta, ilerleyen yaşına rağmen en üst seviyedeki varlığını koruyan ve hâlâ Arjantin'e liderlik eden Messi bulunurken, diğer tarafta Yamal'ın öncülük ettiği genç yıldızlarla yeni bir futbol neslinin hatları belirginleşiyor.

New York'taki final, önümüzdeki yıllarda dünya futboluna kimin liderlik edeceği sorusuna yanıt vermek için tek başına yeterli olmayabilir. Zira böylesi bir konum tek bir maçla belirlenemez. Ancak şu kesin ki bu karşılaşma, bir döneme damgasını vurmuş bir oyuncuyla, yeteneği ve potansiyeli sayesinde yeni bir döneme liderlik etmeye aday gösterilen başka bir oyuncuyu karşı karşıya getirecek.

Futboldaki liderliğin el değiştirdiğinden söz etmek için henüz erken olabilir. Ancak pazar günü oynanacak final, ilk kez bir döneme damgasını vuran bir efsane ile yeni bir döneme öncülük etmesi beklenen genç bir yeteneği aynı sahada buluşturacak.



Ronaldo, Al Nassr’ın Al Diriye maçının kadrosunda yer almıyor... Postecoglou onu lig için hazırlamayı tercih ediyor

Ronaldo, Al Nassr tesislerindeki spor salonunda çalışıyor. (Al Nassr)
Ronaldo, Al Nassr tesislerindeki spor salonunda çalışıyor. (Al Nassr)
TT

Ronaldo, Al Nassr’ın Al Diriye maçının kadrosunda yer almıyor... Postecoglou onu lig için hazırlamayı tercih ediyor

Ronaldo, Al Nassr tesislerindeki spor salonunda çalışıyor. (Al Nassr)
Ronaldo, Al Nassr tesislerindeki spor salonunda çalışıyor. (Al Nassr)

Al Nassr Teknik Direktörü Ange Postecoglou, Suudi Arabistan Kral Kupası son 32 turunda bugün oynanacak Al Diriye maçı kadrosuna Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo’yu dahil etmedi. Avustralyalı çalıştırıcının, milli takımla katıldığı Dünya Kupası sonrası takıma geç katılan ve izin kullanan Ronaldo’yu önlerindeki müsabakalara hazırlamak amacıyla bu kararı aldığı öğrenildi.

Al Nassr’ın maç kadrosunda yabancı oyuncu kontenjanı dahilinde Iraklı Hayder Abdulkarim’in yanı sıra Suudi Arabistan Pro Ligi’ndeki son Al Fateh karşılaşmasında görev alan diğer lejyonerler de yer buldu.

Öte yandan, sağlık heyetinden onay alan savunma oyuncuları Abdulelah Al-Amri ve Awwad Aman’ın kadroya dönmesiyle birlikte iki futbolcu da Al Diriye karşısında teknik heyetten görev bekleme noktasına geldi.

Son antrenmanda Al Diriye karşısında sahaya süreceği ilk 11 hakkında renk vermeyen Postecoglou’nun, tüm oyunculardan fiziksel ve zihinsel olarak hazır olmalarını istediği, nihai kadro tercihini ise maç öncesindeki teknik toplantıda netleştireceği bildirildi.

Sakatlıkları devam eden ve henüz hazır durumda bulunmayan Nawaf Al-Aqidi ile Mohammed Maran ise teknik heyet tarafından maç kadrosundan çıkarıldı.


Islam Makhachev'den UFC rekoru

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Islam Makhachev'den UFC rekoru

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Islam Makhachev, cumartesi günü Ian Machado Garry'ye karşı UFC yarı ortasıklet kemerini korudu ve bu zafer, tarihte önemli bir dönüm noktası oldu.

UFC 330'un ana maçında tartışmalı İrlandalı yıldızı puanla yenen Makhachev, organizasyonda arka arkaya 17. galibiyetini alarak rekor kırdı.

 Bu sonuçla efsanevi Anderson Silva'yı geride bıraktı ancak maç sırasında galibiyetin hiç kesin görünmediği anlar da yaşandı.

UFC'nin sıkletten bağımsız sıralamasının 1 numaralı dövüşçüsü Makhachev, ilk iki rauntta Machado Garry'yle yaşanabilecek sert ayakta dövüşlerden büyük ölçüde kaçınarak üstün güreşiyle rakibini kontrol etti.

Hatta Makhachev ikinci rauntta, ikilinin kafese yaslanarak bir süre güreşmesinin ardından ayrıldığı sırada kafasına attığı tekmeyle Machado Garry'yi şaşırtıcı bir şekilde yere düşürdü.

Ancak 28 yaşındaki Machado Garry, üçüncü rauntta 34 yaşındaki Makhachev'in bir kez daha yere alma girişimini engelleyerek iyi bir geri dönüş yaptı ve son bölümde çeşitlilik gösteren vuruşlarıyla raundu lehine çevirmiş gibi göründü. Ardından kritik bir raunt geldi. Makhachev, maç boyunca yorgun görünmesine rağmen Machado Garry'yi bir kez daha yere alarak raundu kazanmış gibi görünüyordu.

Machado Garry, Rus rakibinin güreş girişimlerine karşı koyarken yakın mesafeden vuruşlarla Makhachev'e zarar vermeyi başardı ancak bu ona gerekli rauntları kazandırmaya yetmedi.

Sonuç olarak skor kartları 49-46, 49-46, 48-47 Makhachev lehine sonuçlandı. Böylece çocukluk arkadaşı Khabib Nurmagomedov'u geride bıraktığı hafifsıklette rekor kıran 4 savunmasının ardından, yarı ortasıkletteki ilk savunmasını başarıyla tamamladı.

Makhachev, Philadelphia'daki maçtan sonra kafeste Joe Rogan'a verdiği röportajda "Ian harika bir dövüşçü, bana zor anlar yaşattı ama ben her maçta kendimi kanıtlıyorum" dedi. Taraftarlar yüksek sesle Machado Garry aleyhinde tezahürat yapıyordu.

Bakalım [en zor maçım mı]. Belki de Avustralya'daki ilk maç [Alexander Volkanovski'ye karşı], o da çok zordu. 77 kilodaki dövüşçülerin daha güçlü olduğunu hissediyorum, onları pes ettirmek çok zor ama yine de oyunum işe yarıyor. Tüm rakiplerimi yere alıyor ve onlara zor anlar yaşatıyorum.

Machado Garry, "Hiçbir şey beni şaşırtmadı" diye ekledi.

Islam'a karşı büyük bir saygım var. Kalbimde ve ruhumda bu gece ondan daha iyi olduğuma inanıyordum; o kazandı, hiçbir şikayetim, hiçbir bahanem yok. Hayatımın en iyi kampını geçirdim Eşimi, küçük oğlumu seviyorum, onları mutlu etmek için dövüşüyorum. 28 yaşındayım, bu sporda önümde 10 yıllık bir hakimiyet var. Bu adam bugün kazandı, sorun değil. Burada [zihinsel olarak] olabileceğim kadar sağlamım. Benden şüphe eden tüm hayranlara, geri döneceğim. Hiçbirinize ihtiyacım yok, o yüzden canınız cehenneme!

Yan ana maçta Mackenzie Dern, Gillian Robertson'ı puanla yenerek kadınlar samansıklet kemerini korudu.

Independent Türkçe


Muhammed Salah, Trabzonspor formasıyla ilk maçına çıktı

Trabzonspor oyuncusu Muhammed Salah, Süper Lig'de takımının Kasımpaşa ile oynadığı maçın ardından (Reuters)
Trabzonspor oyuncusu Muhammed Salah, Süper Lig'de takımının Kasımpaşa ile oynadığı maçın ardından (Reuters)
TT

Muhammed Salah, Trabzonspor formasıyla ilk maçına çıktı

Trabzonspor oyuncusu Muhammed Salah, Süper Lig'de takımının Kasımpaşa ile oynadığı maçın ardından (Reuters)
Trabzonspor oyuncusu Muhammed Salah, Süper Lig'de takımının Kasımpaşa ile oynadığı maçın ardından (Reuters)

Mısırlı yıldız Muhammed Salah, yeni takımı Trabzonspor formasıyla ilk maçına bugün (cumartesi) çıktı. Salah, bordo-mavili ekibin Süper Ligi'nin ilk haftasında Kasımpaşa ile karşılaştığı mücadelede forma giydi.

Karşılaşmaya yedek kulübesinde başlayan Salah, skorun 1-1 olduğu 57. dakikada Metehan Mimaroğlu'nun yerine oyuna dahil oldu.

Trabzonspor, ilk yarıyı 43. dakikada Noah Saviolo'nun attığı golle 1-0 önde tamamladı. Kasımpaşa ise 56. dakikada Polonyalı futbolcu Adrian Benedyczak'ın penaltıdan kaydettiği golle beraberliği yakaladı.

scdvfgb
Muhammed Salah, İstanbul'da Kasımpaşa ile Trabzonspor arasında oynanan Süper Lig maçında (AP)

Salah, oyuna girdikten kısa süre sonra rakip kalede tehlike yarattı. Mısırlı yıldız, 66. dakikada önemli bir fırsattan yararlanamadı. Dört dakika sonra kullandığı serbest vuruşta ise deneyimli savunmacı Stefan Savic'in kafa vuruşu Kasımpaşa kalecisi Andreas Gianniotis tarafından güçlükle uzaklaştırıldı.

Trabzonspor, Salah'ın Avrupa futbolundaki altıncı kulübü oldu. Mısırlı oyuncu daha önce İsviçre'nin Basel, İngiltere'nin Chelsea ve Liverpool ile İtalya'nın Fiorentina ve Roma takımlarında forma giymişti.

Mısırlı yıldız, Liverpool ile 30 Haziran'da sona eren sözleşmesinin ardından Trabzonspor'a transfer oldu. Salah İngiliz kulübündeki 9 yıl top koşturdu.