Dünyanın en büyüğü İspanya!

İspanya, tarihinde ikinci kez Dünya Kupası zaferine ulaştı. (AFP)
İspanya, tarihinde ikinci kez Dünya Kupası zaferine ulaştı. (AFP)
TT

Dünyanın en büyüğü İspanya!

İspanya, tarihinde ikinci kez Dünya Kupası zaferine ulaştı. (AFP)
İspanya, tarihinde ikinci kez Dünya Kupası zaferine ulaştı. (AFP)

İspanya, New Jersey’de ABD Başkanı Donald Trump’ın da izlediği final mücadelesinde, Arjantin’i uzatma dakikalarında bulduğu tek golle mağlup ederek tarihinde ikinci kez FIFA Dünya Kupası şampiyonluğuna ulaştı.

Normal sürenin son anlarında (90+3) Arjantinli orta saha oyuncusu Enzo Fernandez’in ikinci sarı karttan kırmızı kart görmesinin ardından, İspanya’da oyuna sonradan giren Ferran Torres 106. dakikada galibiyet golünü kaydetti. Bu golle Arjantin, 1978, 1986 ve 2022’nin ardından dördüncü şampiyonluk şansını yitirdi.

Karşılaşmanın istatistikleri de üstünlüğü ortaya koydu: İspanya’nın 12’si kaleyi bulan 20 şutuna karşılık Arjantin, kaleyi bulmayan sadece iki şut çekebildi.

İspanya Teknik Direktörü Luis de la Fuente, takımının ‘zorlanacağını bildiğini’ ancak ‘en iyi takım olma amacıyla yetişen bu oyuncu jenerasyonuyla büyük gurur duyduğunu’ ifade etti.

2022’de Arjantin’i şampiyonluğa taşıyan Teknik Direktör Lionel Scaloni de rakibin üstünlüğünü kabul ederek, “Gerçek şu ki iyi olan onlardı. Ancak ben takımımın başardıklarını ve buraya kadar gelmenin değerini unutmayacağım” dedi.

Turnuva boyunca kalesinde sadece bir gol gören (çeyrek finalde Belçika’ya karşı) İspanya, özellikle Fernandez’in atılmasının ardından oyunun kontrolünü tamamen elinde tuttu.

Bu sonuçla İspanya, tüm kulvarlardaki yenilmezlik serisini 38 maça çıkararak bir Avrupa milli takımı için tarihteki en uzun seriye imza attı.

Messi ikinci oldu

Öte yandan 39 yaşındaki Messi, 2022 Katar’ın ardından ikinci şampiyonluğunu elde edemeyerek elmas değerindeki kariyerini yeni bir kupayla taçlandırma fırsatını kaçırdı.

Sekiz Ballon d’Or sahibi yıldız oyuncu, bu turnuvada attığı 8 golle, 10 gol kaydederek Dünya Kupası tarihinde iki kez gol kralı olan ilk futbolcu unvanını kazanan Kylian Mbappe’nin ardından ikinci sırada yer aldı.

Ancak ABD ekibi Inter Miami’de forma giyen ve muhtemelen son Dünya Kupası’nı geride bırakan tecrübeli futbolcu, Arjantin kadrosunun geneli gibi sönük bir performans sergiledi. Arjantin’i, 1962 Brezilya’dan bu yana üst üste iki Dünya Kupası kazanan ilk ülke yapma hayali suya düşen Arjantinli yıldız, karşılaşmanın ardından saha ortasında gözyaşlarına hakim olamadı.

uıp0ğ
Messi ve şampiyonluğu kaçırmanın üzüntüsü (AFP)

Bu mücadeleyle birlikte Messi, Brezilyalı Cafu’nun ardından üç farklı Dünya Kupası finalinde oynayan ikinci futbolcu olurken, 39 yaşında bu kulvarda final maçına çıkan en yaşlı oyuncu unvanını da elde etti.

Madonna, Bieber ve Shakira

Dünya Kupası finali tarihinde bir ilk olarak devre arasında düzenlenen görkemli gösteride Madonna, Shakira, Justin Bieber, BTS ve Coldplay’in yanı sıra Brezilyalı futbol efsaneleri ile Ted Lasso dizisinin oyuncuları tribünlerde heyecanı zirveye taşıdı.

Son günlerde ABD’nin doğu kesiminde etkili olan orman yangınlarının dumanı dün sabah dağılarak yerini açık ve güneşli bir havaya bıraktı.

Karşılaşma, Arjantin ile Fransa arasında oynanan nefes kesici 2022 finali (3-3, penaltı uygulaması) kadar tempolu geçmedi. İspanya’nın topa sahip olduğu ilk yarı, pozisyon kısıtlığı nedeniyle taraftarların beklentilerini karşılamaktan uzak kaldı.

OLAĞANÜSTÜ GÖSTERİ, DÜNYA KUPASI FİNALİNİN DEVRE ARASINI UZATTI (FOTOĞRAFLAR)

Mücadelenin bitimine 15 dakika kala temposunu artıran İspanya, maçı normal sürede bitirmek adına Emiliano Martinez’in koruduğu kaledeki baskısını artırdı. Arjantinli file bekçisi, İspanya hücumcuları ve savunmacılarının tehlikeli pozisyonlarında geçit vermedi.

Eleme turlarında kritik iki gole imza atan Fernandez’in, Pau Cubarsi’ye yaptığı faulün ardından 90+3. dakikada ikinci sarı karttan ihraç edilmesi maça damga vurdu. Bu pozisyonun hemen ardından 19 yaşındaki genç yıldız Lamine Yamal’ın kullandığı şık serbest vuruşu Martinez güçlükle çeldi.

Sayısal üstünlüğü ele geçiren İspanya, penaltı atışlarına gitmeden maçı bitirmek amacıyla tüm hattıyla Arjantin kalesine yüklendi.

scdvfr
Adını büyükler arasına yazdıran genç adam: Lamine Yamal (AFP)

İkinci uzatma devresinin ilk dakikasında (106. dakika) oyuna sonradan giren Nico Williams’ın indirdiği topa Ferran Torres sol ayağıyla vurarak fileleri havalandırdı ve her çocuğun hayalini kurduğu golü kaydetti.

Barcelona oyuncusu Torres, maçın ardından “Sonuçta bu gol benim ya da kadrodaki 26 oyuncunun değil, 47 milyon insanındı” açıklamasında bulundu.

Bir kişi eksik mücadele eden Arjantin, 120 ve 120+2. dakikalarda Simeone ile kale ağzında iki önemli beraberlik fırsatından yararlanamadı. Sloven hakem Slavko Vincic’in çaldığı bitiş düdüğü, turnuva tarihinin 23. şampiyonluğunu İspanya’ya getirdi.

İspanya, tarihindeki ilk Dünya Kupası şampiyonluğunu da 2010 yılında, yine 10 kişi kalan Hollanda karşısında Andres Iniesta’nın uzatma dakikalarında attığı tek golle 1-0’lık skorla elde etmişti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ve FIFA Başkanı Gianni Infantino, kupa töreni için sahaya indikleri sırada tribünlerden yükselen yoğun protesto ve ıslık sesleriyle karşılaştı.

Trump, New York yakınlarındaki MetLife Stadyumu’nda yaklaşık 80 bin seyirci ve çok sayıda ünlü ismin takip ettiği karşılaşmayı yakın dostu Infantino ile yan yana izledi.

Tribünlerde ayrıca Meksika Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum ve Kanada Başbakanı Mark Carney de yer aldı. Böylece ev sahibi üç ülkenin liderleri de final mücadelesini statta takip etmiş oldu.



Ronaldo, Al Nassr’ın Al Diriye maçının kadrosunda yer almıyor... Postecoglou onu lig için hazırlamayı tercih ediyor

Ronaldo, Al Nassr tesislerindeki spor salonunda çalışıyor. (Al Nassr)
Ronaldo, Al Nassr tesislerindeki spor salonunda çalışıyor. (Al Nassr)
TT

Ronaldo, Al Nassr’ın Al Diriye maçının kadrosunda yer almıyor... Postecoglou onu lig için hazırlamayı tercih ediyor

Ronaldo, Al Nassr tesislerindeki spor salonunda çalışıyor. (Al Nassr)
Ronaldo, Al Nassr tesislerindeki spor salonunda çalışıyor. (Al Nassr)

Al Nassr Teknik Direktörü Ange Postecoglou, Suudi Arabistan Kral Kupası son 32 turunda bugün oynanacak Al Diriye maçı kadrosuna Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo’yu dahil etmedi. Avustralyalı çalıştırıcının, milli takımla katıldığı Dünya Kupası sonrası takıma geç katılan ve izin kullanan Ronaldo’yu önlerindeki müsabakalara hazırlamak amacıyla bu kararı aldığı öğrenildi.

Al Nassr’ın maç kadrosunda yabancı oyuncu kontenjanı dahilinde Iraklı Hayder Abdulkarim’in yanı sıra Suudi Arabistan Pro Ligi’ndeki son Al Fateh karşılaşmasında görev alan diğer lejyonerler de yer buldu.

Öte yandan, sağlık heyetinden onay alan savunma oyuncuları Abdulelah Al-Amri ve Awwad Aman’ın kadroya dönmesiyle birlikte iki futbolcu da Al Diriye karşısında teknik heyetten görev bekleme noktasına geldi.

Son antrenmanda Al Diriye karşısında sahaya süreceği ilk 11 hakkında renk vermeyen Postecoglou’nun, tüm oyunculardan fiziksel ve zihinsel olarak hazır olmalarını istediği, nihai kadro tercihini ise maç öncesindeki teknik toplantıda netleştireceği bildirildi.

Sakatlıkları devam eden ve henüz hazır durumda bulunmayan Nawaf Al-Aqidi ile Mohammed Maran ise teknik heyet tarafından maç kadrosundan çıkarıldı.


Islam Makhachev'den UFC rekoru

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Islam Makhachev'den UFC rekoru

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Islam Makhachev, cumartesi günü Ian Machado Garry'ye karşı UFC yarı ortasıklet kemerini korudu ve bu zafer, tarihte önemli bir dönüm noktası oldu.

UFC 330'un ana maçında tartışmalı İrlandalı yıldızı puanla yenen Makhachev, organizasyonda arka arkaya 17. galibiyetini alarak rekor kırdı.

 Bu sonuçla efsanevi Anderson Silva'yı geride bıraktı ancak maç sırasında galibiyetin hiç kesin görünmediği anlar da yaşandı.

UFC'nin sıkletten bağımsız sıralamasının 1 numaralı dövüşçüsü Makhachev, ilk iki rauntta Machado Garry'yle yaşanabilecek sert ayakta dövüşlerden büyük ölçüde kaçınarak üstün güreşiyle rakibini kontrol etti.

Hatta Makhachev ikinci rauntta, ikilinin kafese yaslanarak bir süre güreşmesinin ardından ayrıldığı sırada kafasına attığı tekmeyle Machado Garry'yi şaşırtıcı bir şekilde yere düşürdü.

Ancak 28 yaşındaki Machado Garry, üçüncü rauntta 34 yaşındaki Makhachev'in bir kez daha yere alma girişimini engelleyerek iyi bir geri dönüş yaptı ve son bölümde çeşitlilik gösteren vuruşlarıyla raundu lehine çevirmiş gibi göründü. Ardından kritik bir raunt geldi. Makhachev, maç boyunca yorgun görünmesine rağmen Machado Garry'yi bir kez daha yere alarak raundu kazanmış gibi görünüyordu.

Machado Garry, Rus rakibinin güreş girişimlerine karşı koyarken yakın mesafeden vuruşlarla Makhachev'e zarar vermeyi başardı ancak bu ona gerekli rauntları kazandırmaya yetmedi.

Sonuç olarak skor kartları 49-46, 49-46, 48-47 Makhachev lehine sonuçlandı. Böylece çocukluk arkadaşı Khabib Nurmagomedov'u geride bıraktığı hafifsıklette rekor kıran 4 savunmasının ardından, yarı ortasıkletteki ilk savunmasını başarıyla tamamladı.

Makhachev, Philadelphia'daki maçtan sonra kafeste Joe Rogan'a verdiği röportajda "Ian harika bir dövüşçü, bana zor anlar yaşattı ama ben her maçta kendimi kanıtlıyorum" dedi. Taraftarlar yüksek sesle Machado Garry aleyhinde tezahürat yapıyordu.

Bakalım [en zor maçım mı]. Belki de Avustralya'daki ilk maç [Alexander Volkanovski'ye karşı], o da çok zordu. 77 kilodaki dövüşçülerin daha güçlü olduğunu hissediyorum, onları pes ettirmek çok zor ama yine de oyunum işe yarıyor. Tüm rakiplerimi yere alıyor ve onlara zor anlar yaşatıyorum.

Machado Garry, "Hiçbir şey beni şaşırtmadı" diye ekledi.

Islam'a karşı büyük bir saygım var. Kalbimde ve ruhumda bu gece ondan daha iyi olduğuma inanıyordum; o kazandı, hiçbir şikayetim, hiçbir bahanem yok. Hayatımın en iyi kampını geçirdim Eşimi, küçük oğlumu seviyorum, onları mutlu etmek için dövüşüyorum. 28 yaşındayım, bu sporda önümde 10 yıllık bir hakimiyet var. Bu adam bugün kazandı, sorun değil. Burada [zihinsel olarak] olabileceğim kadar sağlamım. Benden şüphe eden tüm hayranlara, geri döneceğim. Hiçbirinize ihtiyacım yok, o yüzden canınız cehenneme!

Yan ana maçta Mackenzie Dern, Gillian Robertson'ı puanla yenerek kadınlar samansıklet kemerini korudu.

Independent Türkçe


Muhammed Salah, Trabzonspor formasıyla ilk maçına çıktı

Trabzonspor oyuncusu Muhammed Salah, Süper Lig'de takımının Kasımpaşa ile oynadığı maçın ardından (Reuters)
Trabzonspor oyuncusu Muhammed Salah, Süper Lig'de takımının Kasımpaşa ile oynadığı maçın ardından (Reuters)
TT

Muhammed Salah, Trabzonspor formasıyla ilk maçına çıktı

Trabzonspor oyuncusu Muhammed Salah, Süper Lig'de takımının Kasımpaşa ile oynadığı maçın ardından (Reuters)
Trabzonspor oyuncusu Muhammed Salah, Süper Lig'de takımının Kasımpaşa ile oynadığı maçın ardından (Reuters)

Mısırlı yıldız Muhammed Salah, yeni takımı Trabzonspor formasıyla ilk maçına bugün (cumartesi) çıktı. Salah, bordo-mavili ekibin Süper Ligi'nin ilk haftasında Kasımpaşa ile karşılaştığı mücadelede forma giydi.

Karşılaşmaya yedek kulübesinde başlayan Salah, skorun 1-1 olduğu 57. dakikada Metehan Mimaroğlu'nun yerine oyuna dahil oldu.

Trabzonspor, ilk yarıyı 43. dakikada Noah Saviolo'nun attığı golle 1-0 önde tamamladı. Kasımpaşa ise 56. dakikada Polonyalı futbolcu Adrian Benedyczak'ın penaltıdan kaydettiği golle beraberliği yakaladı.

scdvfgb
Muhammed Salah, İstanbul'da Kasımpaşa ile Trabzonspor arasında oynanan Süper Lig maçında (AP)

Salah, oyuna girdikten kısa süre sonra rakip kalede tehlike yarattı. Mısırlı yıldız, 66. dakikada önemli bir fırsattan yararlanamadı. Dört dakika sonra kullandığı serbest vuruşta ise deneyimli savunmacı Stefan Savic'in kafa vuruşu Kasımpaşa kalecisi Andreas Gianniotis tarafından güçlükle uzaklaştırıldı.

Trabzonspor, Salah'ın Avrupa futbolundaki altıncı kulübü oldu. Mısırlı oyuncu daha önce İsviçre'nin Basel, İngiltere'nin Chelsea ve Liverpool ile İtalya'nın Fiorentina ve Roma takımlarında forma giymişti.

Mısırlı yıldız, Liverpool ile 30 Haziran'da sona eren sözleşmesinin ardından Trabzonspor'a transfer oldu. Salah İngiliz kulübündeki 9 yıl top koşturdu.