200 bin çalıntı ChatGPT hesabı dark web'de satışa çıktı

Güvenlik araştırmacıları yasadışı piyasalarda 200 bin OpenAI kullanıcısının oturum açma bilgisini buldu

(Dado Ruvic/Reuters)
(Dado Ruvic/Reuters)
TT

200 bin çalıntı ChatGPT hesabı dark web'de satışa çıktı

(Dado Ruvic/Reuters)
(Dado Ruvic/Reuters)

Güvenlik araştırmacıları, yüzbinlerce ChatGPT kullanıcısının çalınan oturum açma bilgisinin dark web piyasalarında satışa sunulduğu uyarısında bulundu.

Siber güvenlik şirketi Flare internetin geleneksel tarayıcılarla erişilemeyen bölümü olan dark web'de, suçlulara kullanıcıların hesaplarına erişme veya yapay zeka aracının premium sürümünü ücretsiz kullanma yolu sağlayan, OpenAI'ın 200 bin kullanıcısının oturum açma bilgisini buldu.

The Independent daha fazla bilgi ve yorum için OpenAI'yla temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı. Daha önce yapay zeka firması, daha az sayıda üye bilgisininin internete düşmesinin ardından güvenlik uygulamalarını savunmuştu.

Geçen ay bir sözcü, "OpenAI, ChatGPT'nin de aralarında bulunduğu hizmetlerde kullanıcıları doğrulama ve yetkilendirmede sektörün en iyi uygulamalarını sunuyor" demişti.

Kullanıcılarımızı güçlü şifreler kullanmaya ve kişisel bilgisayarlarına yalnızca doğrulanmış ve güvenilir yazılımları yüklemeye teşvik ediyoruz.

Bilgilerin satışa çıkarılması, kötü niyetli aktörlerin üretken yapay zekaya ilgisinin fırladığı ve suç forumlarının ChatGPT ve diğer yapay zeka sohbet botları hakkındaki tartışmalarla dolup taştığı bir dönemde gerçekleşti.

Martta yayımlanan bir araştırma, dark web'de ChatGPT'yle ilgili yeni paylaşımların sayısının bu yıl ocak ve şubat arasında 7 kat arttığını ortaya koymuştu.

Güvenlik firması NordVPN, ChatGPT'nin suiistimal edilmesini "dark web'in en popüler konusu" diye nitelendirirken siber suçluların, teknolojiyi "silah haline getirmeye" çalıştığını belirtmişti.

Tartışılan konular arasında ChatGPT'yle kötü amaçlı yazılımların nasıl üretileceği ve yapay zeka aracını siber saldırılar gerçekleştirecek şekilde hacklemenin yolları yer alıyordu.

Önceki haftalarda araştırmacılar WormGPT adlı "etik sınırları ve kısıtlamaları olmayan" ChatGPT tarzı bir yapay zeka aracı keşfetmişti.

Hackerların daha önce hiç görülmemiş bir ölçekte saldırılar gerçekleştirmesine imkan tanıyan bu uygulama, ChatGPT'nin "kötü ikizi" diye tanımlanmıştı.

Siber güvenlik firması ESET'in danışmanlarından Jake Moore, The Independent'a "ChatGPT, uygulamasının kötü amaçlı kullanımını sınırlamak adına belirli önlemler alsa da rakip bir platformun yakında teknolojiyi yasadışı kazanç için kullanması kaçınılmazdı" dedi.

Yapay zeka sohbet uygulamaları güçlü bir araç yaratıyor ama bir bütün olarak teknoloji üzerinde karabulutların dolaştığı bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

Independent Türkçe



"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
TT

"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)

Rachel Clun 

Bilim insanları 116 milyon yıllık bir tsunaminin kanıtını bir kehribar içinde bulduklarını ve bunun muhtemelen bu doğa olayına dair en eski kayıt olduğunu düşünüyor.

Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido Adası'nda derin deniz tortularını inceleyen araştırmacılar Aya Kubota, Yusuke Takeda, Keewook Yi, Shin-ichi Sano ve Yasuhiro Iba, erken Kretase dönemine ait tortularda 114 ila 116 milyon yıl öncesine tarihlenen "olağanüstü zengin kehribar konsantrasyonları" keşfetti.

Nature'ın Scientific Reports'unda yayımlanan bulgulara ilişkin raporda araştırmacılar, kehribarın bir veya daha fazla tsunami tarafından okyanusa sürüklenerek havayla çok az temas etmiş olabileceğini öne sürüyor.

Fosilleşmiş ağaç reçinesi olan kehribar, nispeten hızlı kuruyan bir madde. Araştırmacılar, kehribarın havaya maruz kaldığında genellikle bir hafta gibi kısa bir sürede katılaştığını söylüyor.

Ancak araştırmacıların incelediği tortularda, "belirgin şekilde deforme olmuş" kehribar birikintileri bulundu. Bazıları reçinenin akan su tarafından değiştirildiğini gösteren, alev yapıları denen bir şekilde deforme olmuşken, diğerleri yumuşak reçinenin "akarak deniz tabanına kıvamlı bir şekilde yayıldığına" işaret eden düz kehribar şeritlere sahipti.
 

Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)

Araştırmacılar, "Bu esrarengiz kehribarın derin deniz ortamında bulunmasının en muhtemel nedeni, büyük çaplı tsunamiler" diyor.

Bu reçine deformasyonlarının su altında meydana gelmesi, ormandan pelajik deniz tabanına doğrudan taşındıklarını ima ediyor. Karadan okyanusa bu kadar hızlı ve doğrudan bir taşıma, bir tsunamiyle tetiklenmiş olabilir.

Araştırmacılar, antik tortulardaki diğer kanıtların da bu teoriyi desteklediğini belirtiyor. Bunlar arasında, karadan gelen büyük miktarda bitki kalıntıları ve büyük dalgaların sürüklediği odun parçaları da vardı ve bunların çok az çürüme izi taşıması, açık okyanusa "hızla taşındıklarına" işaret ediyor.

Makalede, "Kiltaşındaki kütüklerin varlığı, çok sayıda odunun bulanık akıntılarla taşınmak yerine kopup sürüklenerek pelajik deniz tabanına battığını gösteriyor" ifadeleri kullanılıyor.

Bilim insanları açık okyanuslardaki diğer tortuların, büyük ölçekli eski tsunamiler veya benzer olaylar hakkında daha fazla kanıt sağlayabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, Holosen döneminden, yani yaklaşık 4 bin 200 yıl öncesinden daha eski bir tarihten kalma tsunami tortularının normalde tespit edilmediğini ve bunun da kısmen, yol açtıkları geniş çaplı yıkımdan geriye net belirtilerin kalmamasından kaynaklandığını söylüyor.

Independent Türkçe,independent.co.uk/news