ChatGPT ve iPhone'a imza atan isimler, yeni bir "yapay zeka aracı tasarlıyor"

Jony Ive'la OpenAI arasındaki girişime halihazırda 1 milyar dolardan fazla yatırım taahhüdü verildi

(Loren Elliott/Reuters)
(Loren Elliott/Reuters)
TT

ChatGPT ve iPhone'a imza atan isimler, yeni bir "yapay zeka aracı tasarlıyor"

(Loren Elliott/Reuters)
(Loren Elliott/Reuters)

Viral yapay zeka sohbet botu ChatGPT'nin arkasındaki şirket OpenAI'ın, bir yapay zeka cihazı üretmek için Apple'ın ünlü tasarımcısı Jony Ive'la görüştüğü bildiriliyor.

Financial Times'a göre SoftBank'ten Masayoşi Son'un da dahil olduğu girişim, "yapay zekanın iPhone'unu" yapmayı hedefliyor.

Ive ve OpenAI'ın patronu Sam Altman arasında birkaç beyin fırtınası oturumu çoktan yapılırken, Japon teknoloji devi SoftBank'in projeye 1 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı taahhüt ettiği söyleniyor.

Cihazın nasıl bir biçim alabileceği hakkında çok az ayrıntı verilirken ihtimaller, ChatGPT destekli bağımsız bir akıllı hoparlörden, kullanıcıların doğrudan yapay zeka botuna bağlanmasına imkan tanıyan kulaklıklara kadar değişiyor.

2019'da Ive, bu son işbirliğinde yer alan LoveForm adlı kendi tasarım şirketini kurmak için Apple'daki 27 yılının ardından şirketten ayrılmıştı.

Ive, iPhone'un yanı sıra iPad, iPod ve MacBook gibi diğer Apple ürünlerinin tasarımında da kritik bir rol oynamıştı. Konuya aşina kişilere göre tasarımcının son eserinde ekrandan vazgeçmesi muhtemel.

The Independent yorum için OpenAI'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

ChatGPT'nin artık internete doğrudan erişiminin yanı sıra "görme, duyma ve konuşma" yeteneğine sahip olduğunu OpenAI'ın duyurmasıyla aynı hafta ortaklığa dair haberler çıktı.

Ses ve görüntü tanıma araçlarının eklenmesi, üretken yapay zekaya Amazon'un Alexa'sı ve Apple'ın Siri'si gibi sanal asistanlara benzer yetenekler kazandırıyor.

İnternet bağlantısı özelliği de ChatGPT'yi, Google'ın Bard'ı gibi diğer önde gelen yapay zeka araçlarının seviyesine taşıyor.

OpenAI çarşamba günü yaptığı açıklamada, "ChatGPT artık internette gezinerek kaynaklara doğrudan bağlantılarla size güncel ve güvenilir bilgiler sağlayabilir" diye belirtmişti.

Artık Eylül 2021'den önceki verilerle sınırlı değil. Tarama; bisiklet seçmeye çalışmak, tatil planlamak veya teknik araştırma yapmanıza yardım etmek gibi özellikle güncel bilgi gerektiren görevlerde kullanışlı.

Meta da bu hafta birkaç yeni sohbet botunun lansmanını duyururken şirketin CEO'su Mark Zuckerberg, yapay zeka botlarının gerçek kişilere dayanan farklı kişiliklerle geleceğini söylemişti.

Sohbet botları Meta'nın Instagram, Messenger ve WhatsApp gibi uygulamaları üzerinden çalışacak.

Independent Türkçe



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging