Neandertallerin pençeli aslan postu giydiği ortaya çıktı

"Pençeyi derinin içinde tutmaları benzersiz bir şey"

Neandertallerin aslanlarla derin bir kültürel bağı olabilir (Julio Lacerda / Aşağı Saksonya Eyalet Anıt Koruma Dairesi)
Neandertallerin aslanlarla derin bir kültürel bağı olabilir (Julio Lacerda / Aşağı Saksonya Eyalet Anıt Koruma Dairesi)
TT

Neandertallerin pençeli aslan postu giydiği ortaya çıktı

Neandertallerin aslanlarla derin bir kültürel bağı olabilir (Julio Lacerda / Aşağı Saksonya Eyalet Anıt Koruma Dairesi)
Neandertallerin aslanlarla derin bir kültürel bağı olabilir (Julio Lacerda / Aşağı Saksonya Eyalet Anıt Koruma Dairesi)

Bilim insanlarının bulduğu eski bir süslü kürk ve bazı sıradışı kemik kalıntıları, Neandertallerin mağara aslanlarını avladığının ilk doğrudan kanıtını sağladı.

Buluntular aynı zamanda insanlık tarihinde büyük bir yırtıcı hayvanın öldürüldüğüne işaret eden en eski doğrudan kanıt niteliğinde.

İlk kanıt, Almanya'daki Unicorn Mağarası'nda bulunan Avrasya mağara aslanı kalıntıları. Bu kalıntılar 45 ila 55 bin yıl öncesine tarihleniyor.

17. yüzyıldaki ilk arkeologlar bu mağaranın tek boynuzlu at kemikleri içerdiğine inanıyordu. Ancak daha sonra bu mağaranın o kadar da mistik olmayan bir canlıya ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı: Neandertaller.

Yeni araştırmanın ardındaki arkeologlar, burada bulunan kemik kalıntılarının bir zamanlar aslan derisi postu olarak kullanıldığına inanıyor.

Postun aslan pençesinin kemiklerini içerecek şekilde tasarlandığı tespit edildi. Araştırmacılar bunun bir tesadüf olmadığını ileri sürüyor. Buna göre söz konusu özellikler, giysinin yapımına olağanüstü özen gösterildiğini ortaya koyuyor.

Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nden zooarkeolog ve çalışmanın başyazarı Gabriele Russo, "Bu harika. Neandertallerin post kullandığını biliyoruz; deriyi muhtemelen vücutlarının ısısını düzenlemek için kullanıyorlardı. Ancak pençeyi derinin içinde tutmaları benzersiz bir şey" diye konuştu:

Pençeyi de dahil edersek bu giysiyi yapmak çok daha fazla zaman gerektirmiş. Ekonomik açıdan çok daha maliyetli, çok daha fazla dikkat gerektiriyor.

Russo'ya göre bu post, pratik bir giysi değildi. Dolayısıyla sadece özel durumlarda giyilmiş olması mümkün.

"Büyük etobur derilerinin, termoregülasyon (vücut sıcaklığını belirli sınırlar içinde tutma yeteneği) için yararlı olduğunu gösteren çalışmalar var" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Ancak postun üzerinde bir pençenin olması, biraz rahatsız etmiş olabilir. Dolayısıyla onu her zaman giymek yerine, belirli durumlarda kullanmış olmaları mümkün.

Russo ayrıca, "Belki bir çeşit ritüel ya da özel bir gün sırasında giyilmiştir" diye ekledi:

Aynı zamanda, örneğin gruptaki diğer insanlara bir yırtıcı hayvanın neye benzediğini ve ne kadar tehlikeli olabileceğini göstermek için öğretim unsuru olarak da kullanılabilir.

Bu ihtimallerin yanı sıra araştırmacılar, postun Neandertal topluluğunun cesaretini ve avlanma becerilerini sergilemesi için kullanılan bir ödül olabileceğini de düşünüyor.

Çalışmada Neandertallerin yalnızca mağara aslanlarının postunu almakla kalmayıp onları bizzat avladıklarına dair doğrudan kanıtlar da var.

Bir mağara aslanının iskeleti üzerinde çalışan ekip, keski izlerinin yanı sıra hayvanın üçüncü kaburgasının iç kısmında bir mızrakla bıçaklandığını düşündüren bir yara tespit etti.

Mağara aslanları, 13 bin yıl önce soyları tükenene kadar Buzul Çağı Avrasyasında yaşamıştı.

Modern aslandan biraz daha büyük olan bu hayvanlar, yırtıcıların zirve noktasındaydı. Bu da avlanmalarının hiç kolay olmadığı anlamına geliyor.

Russo, "Bulguların, aslanlar ve Neandertaller arasındaki kültürel ilişkiye dair bir tür kanıt teşkil ettiğini düşünüyorum" diyor:

Böyle bir yırtıcıyı avladıklarına göre muhtemelen hayatlarında önemli bir rolü vardı.

Independent Türkçe



Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
TT

Yeni araştırma, Silikon 6'lısının 300 milyar dolarlık vergi vurgununu ortaya koydu

Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)
Amerika'nın dev teknoloji şirketleri (AP)

Amerika'nın teknoloji devleri, son 10 yılda önceki 10 yıla kıyasla yaklaşık 278 milyar dolar daha az kurumlar vergisi ödemekle suçlanıyor.

Kâr amacı gütmeyen Fair Tax Foundation'ın (FTF) yeni araştırması, "Silikon 6'lısı" diye adlandırılan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft ve Netflix'in bu sürede toplam 11 trilyon dolar gelir ve 2,5 trilyon dolar kâr elde ettiğini hesaplıyor.

Ancak aynı 6'lı, Birleşik Devletler'de faaliyet gösteren şirketler için ortalama oran olan yüzde 29,7'ye kıyasla, toplamda ortalama yüzde 18,8 ulusal ve federal kurumlar vergisi ödedi.

ABD'de geçmişte vergiden kaçınmayla bağlantılı bir defaya mahsus geri dönüş ödemeleri hariç tutulduğunda, bu oran daha da düşerek sadece yüzde 16,1'e iniyor.

FTF'nin CEO'su Paul Monaghan, "Analizimiz vergiden kaçınmanın hâlâ kurumsal yapılarla bütünleşik olduğunu gösteriyor" dedi.

Silikon 6'lısının kurumlar vergisi katkıları, yüzde olarak, bankacılık ve enerji gibi sektörlerin dünyanın pek çok yerinde ödediğinin çok altında.

Vakfın analizine göre, Netflix yüzde 14,7'yle elde edilen kâra kıyasla ödenen en düşük vergi oranını kaydederken, onu yüzde 15,4'le Meta, yüzde 19,6'yla Amazon ve yüzde 20,4'le Microsoft izledi.

Monaghan, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg ve Tim Cook gibi isimlerin ocak ayında Donald Trump'ın yemin törenine katılması ve kasımdaki seçim zaferinden bu yana başkana dostane yaklaşımlarda bulunmasıyla ortaya konan, teknoloji devi şirketlerin artık sahip olduğu "ekonomik gücün yanı sıra muazzam siyasi etki" konusunda uyarıda bulundu.

Tesla CEO'su Elon Musk'ın Başkan'a yakınlığıysa iyi belgelenmiş durumda.

frgty
Mark Zuckerberg, Jeff Bezos ve Elon Musk'ın da aralarında bulunduğu teknoloji patronları yeni Trump yönetiminin yanında yer aldı (Julia Demaree Nikhinson/AP)

Monaghan, 6'lının yurtdışı gelirlerinin çoğunun, yabancı kaynaklı maddi olmayan gelirlerdeki vergi indirimi nedeniyle Amerika'da daha düşük kurumlar vergisi oranlarına tabi tutulduğunu açıkladı.

Monaghan, yurtdışı satışlarının da daha düşük kâr marjları ve Lüksemburg gibi düşük vergili yerlerde kâr elde etmelerinin bir kombinasyonu olarak erişilen düşük oranlardan yararlandığını sözlerine ekledi.

The Independent'a konuşan Meta sözcüsü, "Uluslararası ve yerel vergi kurallarına uyuyor, faaliyet gösterdiğimiz her ülkede gereken tüm vergileri ödediğimizden emin oluyoruz" dedi.

Amazon sözcüsü The Independent'a "Bu rapordaki öneriler son derece yanıltıcı" diye konuştu.

Vergi gelir üzerinden değil kâr üzerinden ödenir. Amazon öncelikle düşük kâr marjlarına sahip bir perakendeci, bu nedenle çok daha yüksek işletme kâr marjlarına sahip teknoloji şirketleriyle yapılan karşılaştırmalar son derece kusurlu.

Vergi kanunlarını hükümetler yazıyor ve Amazon da bu kanunların şirketleri teşvik ettiği şeyi yapıyor. Ödenmesi gereken tüm vergileri öderken aynı zamanda istihdam ve altyapı yaratmak için milyarlarca yatırım yapıyor. 2010'dan bu yana ABD'de 1,2 milyar dolardan fazla, Avrupa'da ise 250 milyar euronun üzerinde yatırım yaptık. Düşük marjlarla birleştiğinde, bu yatırım doğal olarak, özellikle de gelirin bir yüzdesi olarak ölçüldüğünde, daha düşük bir nakit vergi oranıyla sonuçlanacaktır.

Bir Netflix sözcüsü şunları söyledi:

Vergi kurallarını ve oranlarını hükümetler belirler ve şirketler de bunlara uyar. Netflix olarak faaliyet gösterdiğimiz her ülkede ilgili vergi kurallarına ve düzenlemelerine uyuyoruz.

The Independent daha fazla yorum için Alphabet, Apple ve Microsoft'la iletişime geçti.

Independent Türkçe